29 Temmuz 2013 Pazartesi

YÜKSÜK ÇORBASI




Ramazanla beraber bloglarda çorba tarifleri çoğaldı. Hep notlar aldım inanılmaz güzel çorba paylaşımları oluyor. Bir de hepsi denenmiş olduğu için gönül rahatlığıyla yapabiliyoruz. Blogları takip etmenin en güzel taraflarından biri de bu işte. Halbuki dergilere, gazete tariflerine güvenmek çok zor. Ben de hızla devam eden çorba paylaşımlarına yüksük çorbası ile katılmak istedim. Birçok yörede değişik isim ve tariflerle yapılıyor ama aslının Adana olduğunu biliyorum. Benim defterimdeki tarifi nereden almışım bilmiyorum ama mutlaka aslının aynı değildir. Ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Ben salçayla yaptım  bazı yerlerde yoğurt ile yapıldığını biliyorum.








Tabi ki hazır mantı ile yaptım. Ama şansıma ilk defa bir hazır mantı bu kadar güzel çıktı.




Malzemeler:



300 gram mantı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1.5 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kuru nane
2 diş sarımsak
1/2 yemek kaşığı sumak
Pul biber
Tuz









Tarif:




Suyu kaynatıyoruz, içine biraz tuz ve mantıları atıyoruz. Mantılar pişmek üzereyken nohutu da ekliyoruz. Bir sahana tereyağını ve biber salçasını koyup küçük doğradığımız sarımsağı da katarak kavuruyoruz.








Mantı ve nohut karışımına kavurduğumuz salçayı döküyoruz ve iyice karıştırıyoruz.







 Bu arada salça  geçen hafta yaptığım kendi salçam .:)) Onu ayrı bir postta paylaşacağım. Çok güzel oluyor ama bütün mutfak batıyor kaynatma aşamasında. Özellikle biber kaynarken. Tabi şimdi hemen ne kaynatması güneşte olur salça falan diyeceksiniz ama İstanbul'da salça kurutacak güneş nerede. Neyse çorbanın tuzunu ve biberini de ayarlıyoruz, sumağını atıyoruz ve ocağı kapatıyoruz. Afiyet olsun.

36 yorum:

  1. Bu çorbalar biraz da ön yemek gibi. Kalabalık sofralarda bizde de yapılır. Ben de salçalısını yoğurtlusuna tercih ediyorum.
    Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başına bir öğüne yeter bence de. :)) Ben yoğurtlusunu da sevmiştim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık. fırsat bulunca denenmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin çok güzel oluyor. Ama kalorisi de bomba valla. teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  3. Of Kİ ne off:)Çok güzel ve severim abi ben bunu.Ellerine sağlık,harika görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni burada görmek ne güzel. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. çok doyurucu ve nefis bir çorbadır,çok severim.elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok doyurucu. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ellerine sağlık arkadaşım çorban nasıl da iştah açıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iştah açıcı. Benim de ihtiyacım var ya iştah açıcıya. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Çorbaların kralı. Çok severim. Ama bu ara fazla iştah açıcı alıyorsun dikkat:))) Baklavalar yanında kaymak ruloları ohhh iyi valla:) Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaymak değildi bir kere. Dondurmaydı. :)) Evet aslında haklısın yaz günü tam aksi olması gerek. Teşekkür yorumuna.

      Sil
  7. Çorbayı yaz kış içebilirim.
    Bu çorbayıda çok severim. Kendim hiç yapmadım ama yapanların ellerine sağlık. Sayelerinde arada bir içiyoruz:)
    Salça tarifini bekliyorum, bu sene ben de istiyorum yapmayı ama kendime bu sözü vermek konusunda çok emin değilim :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında günümüzde kolay tabi. Nohut hazır var, mantı da var. Salça aslında insanın kendini tatmini. Piyasada kesinlikle ev salçasından beş kere daha güzel salçalar var. Örneğin Dardanel cam kavanoz. Ama sorun içine koydukları katkı maddelerinde. Bu da zor değil ama etrafı çok pisletiyor. :( Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Adını duyup tadını merak ettiğim bir çorba ellerine sağlık:) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda da yazdım her şey hazır olunca yapması da kolay. Dene bir kere. Sağol yorumun için.

      Sil
  9. Benim bildiğim de sizin yaptığınız şekilde..Bloglar konusunda da dediklerinize aynen katılıyorum..Öyle güzel tarifler var ki mutfaktan hiç çıkmadan hepsini yapmak istiyorum:))Bu arada sizden de denenecekler arasında festigan çorbası var sırada:)))İyi geceler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yoğurtlusunu da seviyorum o daha çok mantı lezzetine kaçıyor. Bloglarda özellikle ramazanda nefis tarifler var dayanılır gibi değil. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  10. OF OFF YENMEZMİ BU ÇORBA
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN
    İNSANIN KENDİ YAPTIĞI SALÇAYI KULLANMASIDA AYRI
    BİR ZEVKTİR HER HALDE
    BEN O GÜNLERİ GÖRÜRMÜYUÜM BİLMEM
    GERÇİ BU SENE İLERLEME VAR
    MESELA İLK DEFA REÇEL YAPTIM :)
    NEYSE UZATTIM
    HAYIRLI SABAHLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorba zaten güzel bir olay da bu çok güzel oluyor. Doğru söylüyorsun kendşi yaptığın bir ürünü kullanmak çok zevkli yoksa yukarıda da dedim piyasada süper salçalar var. Sen de ilerleme müthiş ama her zaman ilham gelmiyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Ooo harika görünüyor. Bu tarz çorbalar çok hoşuma gidiyor, özellikle içinde hamurişi bir şeyler varsa :))
    Gerçekten harika. Ellerinize sağlık.
    Salçayı köyde annem yapar getirir bize. Evde hiç denemem olmadı ama çok merak ettim sizin yaptığınızı. Bekliyorum yazınızı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz beni bir şekilde engellemişsin hala bloğuna giremiyorum. Hamur ili olan her şey ne kadar lezzetli oluyor değil mi? Paylaşacağım salça tariflerini yakında. Teşekkür ederim yorumunu.

      Sil
  12. Mantıda şansımın sizinki kadar iyi gittiği bir gün ben de yapacağım bu çorbadan. Ellerinize sağlık İlhan Bey. Özlemiştim tariflerinizi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantı hazır alınacaksa çok iyi bir yerden bile alsanız şans işi. Kötüsü de yenmiyor gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. yanında aşka bir yemeğe gerek yok bence.çok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok tek başına yeter daha ne olsun. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Bu çorbada çok şişiriyor insanı yaa :) elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şişiriyor ama hemen hazım olup acıktırır. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  15. Ellerinize sağlık...
    Çok güzel görünüyor. Keyifle takip ediyorum...

    YanıtlaSil
  16. Afiyetler olsun nefis bir corba, eminim sadece corba ictin baska yemek yok idi:)) Bu arada ozellikle domates salca tarifini paylasirsan sevinirim ama kolay yollu olsun..ugrasmalik istemem:)) ellerine saglik diyorum..birde hani visne likorun vardi ne oldu benmi kacirdim yoksa paylasmadinmi ikinci asamayi??? Vodka ilave oldumu bekliyormu? ..icilmeye hazir zamana geldiginde haber ver:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanında ne olduklarını karıştırma. Bunlar ramazan menüleri. :)) Salça tarifini paylaşırım ama hala duvarlarda, kapı kollarında salça artıkları olduğunu söyliyeyim. Her seferinde üstelik kan zannediyorum bir yerimi mi kestim diye bakınıyorum. :)) Ooooo vişne likörü kuluçkadda ancak kışa olacak. Sağol yorumun için.

      Sil
  17. Harika bir çorba İlhan bey ellerinize sağlık. Şahsen ben birçok yemeğe ve çorbaya nohutun bu kadar güzel yakıştığını geç keşfedenlerdenim. Bayıldım..

    YanıtlaSil
  18. Son senelerde birçok yemeğe nohut giriyor ve bence çok da yakışıyor. Nohutu zaten sadece haşlanmış olarak bile çok severim. Bol limon, zeytinyağı ile Ege'liler ekşileme diyorlar. Çok güzel olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba İlhan bey... Mutfakta çook ustasınız verdiğiniz tarifler gerçekten nefis. Hazır mantı artık biz hanımların da çok sık kullandığı bir ürün. Çorba diğer tarifler için ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Güzel yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil