18 Temmuz 2013 Perşembe

KUZU ETLİ, NOHUTLU BAMYA - CEVİZLİ, FINDIKLI CACIK ( ARTVİN )

Bamyayı seven kadar sevmeyen de çoktur. Bunun da sebebi salgıladığı maddedir. Halbuki bunun önüne geçmek çok basit. Birincisi bamyayı ayıklamadan önce yıkayacaksınız, ikincisi  ayıkladıktan sonra bol limon ve tuzla harmanlayıp en az yarım saat bekleteceksiniz. Üçüncüsü bamya pişerken kesinlikle kaşık kullanmayacaksınız tencereyi sallayarak karışmasını sağlayacaksınız. Nohutlu bamya Bodrum'dayken yerli halkın sık yaptığı bir yemekti hatta kendi yöresel yemekleri olduğunu söylüyorlardı ama ben emin değilim. Sanki Güneydoğu hatta Malatya yöresine ait olabilir diye düşünüyorum. Malatya'da çoğu yemeğe nohut girdiğini düşünürsek bu seçenek daha akla yakın geliyor bana.  Her neyse kim sahiplenirse sahiplensin ben size garanti veriyorum eğer bamya sevenlerdenseniz bu yemeği mutlaka deneyin muhteşem oluyor.




Malzemeler:

1 kilo bamya
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet kuru soğan
Kuşbaşı kuzu eti ( istediğiniz miktar)
1 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1adet limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı ( alışık değilseniz margarin kullanın )
Tuz




Tarif:

Bamyayı güzelce yıkıyoruz ve ayıklıyoruz. 1/2 limonun suyu ve tuzla bamyayı harmanlayıp yarım saat bekletiyoruz.


Tencereye zeytinyağını ve küçük doğradığımız soğanı koyup kavuruyoruz. Eti de koyuyoruz  etler suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam ediyoruz. Bir kaşık biber salçasını da ilave edip bir iki karıştırıyoruz ve bamyayı tencereye döküyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp sallayarak yaklaşık beş dakika bamyanın biraz pişmesini sağlıyoruz. Sonra küçük doğranmış domatesi ve haşlanmış nohutu da koyuyoruz, kalan limon suyunu döküyoruz, ocağın altını kısarak tuzunu ayarlıyoruz. Bir müddet sonra yarım bardak sıcak su koyabiliriz. Bamyalar yumuşayınca ocağı kapatıyoruz.

CEVİZLİ, FINDIKLI  CACIK

Böyle ayran yapmayı yeni öğrendim inanılmaz lezzetli oluyor. Karadeniz'e ait bir lezzet daha çok Artvin taraflarında yapılıyor. Özellikle bu sıcak günlerde sadece bunu yemek bile hem yeterli, hem de serinletici, rahatlacı etkileri var. ( keşke böyle yapabilsek. :))


Yoğurdumuza tuzu koyarak güzelce karıştırıyoruz. Dövdüğümüz sarımsağı , rendelediğimiz salatalığı yoğurda katıyoruz. Kırık fındıkları ve cevizleri üzerine serpiyoruz. Üzerine reyhan ve nane yapraklarını serpiştiriyoruz. Biraz da zeytinyağı gezdirip, içine de buz atarak afiyetle yiyoruz.

36 yorum:

  1. Nefis iki tarif ellerine saglik vede afiyet olsun.
    Bamyaya bayilirim bu tarifi kuzu yerine dana etli yapacagim.
    Ayran yerine garniturlu cacik olmus.
    Yogurdun her turlusu kabulum..hatta suanda deniyorum mlz.ler cikti dolaptan baharatlarda bahceden:) iyiki varsin bu guzel tarifleri paylasiyorsun;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dana eti iyi de doğru dürüst pişmiyor yemek yaparken. Ayran değil ya yanlış yazmışım düzelttim. :)) Milli içki de de yanlış yapılı mı ya? :)) Teşekkür yorumuna.

      Sil
  2. Ben bamya sevmeyenler bolumundeyim. Sevmedigim sebze cok azdir ama bamya onlarin en basinda. Ayran cok degisikmis. Mutlaka deneyecegim. Hakikaten kendi basina bir ogun sanki. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamyayı sevmeyenlere saygı duyuyorum. Ayran değil cacık olacaktı, düzeltilmiştir. sağol yorumun için.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık İlhan bey harika görünüyor.Bamyaya nereli olduğuna gelince ben Adana doğumlu Malatya asıllıyız ve bizde çok yapılır.Galiba bu iki ilden birine ait diye düşünüyorum;)selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru düşünüyormuşum demek ki. teşekkür ederim uyarına ve yorumuna.

      Sil
  4. Bamyaya bayılanlar gurubuna dahil edeyim önce kendimi sonra da bamyanın taa anneannemlerin zamanından duyduğum,onun gençliğinde bostanların ekilip biçildiği zamanlarda Tuzla ve Kartal da bol miktarda yetiştirildiği.Hatta Tuzlanın bamyası hala meşhurdur.Genelde kıymalı pişiririz.Sizin tarifte harika olmuş.Artvinin cacığıda çok güzelmiş.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tuzla bamyası diye bağırırlar pazarlarda. Kıymalı denemdeim hiç herhalde o da güzel olur. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Ilhan bey elinize saglik kuru bamya yaparken nohut bende koyarim tazesinde pek koymam cünki hani o suyu varya onun kiymetini bir bilseler hep bamya yaparlar diz sivisini arttiriyor saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz aslında kuru bamyaya nohut koyuyorlar ama kuzu eti de girince işin içine böyle de çok güzel oldu. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  6. Valla eline sağlık. öncelikle 1 kg bamyayı ayıkladığın için:) Ben yarım kiloyu bile sıkılıyorum ayıklarken:) Ailece çok severiz ve zeytinyağlısı pişer bizde. Nohutla hiç denemedim, sen yaptığına göre vardır bir hikmet:) İyi geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben az bamyayla pişirdim de komik olmasın diye malzemeleri 1 kilo bamyaya göre yazdım. Zeytinyağlı benim de tercihim ama bazı sebzeleri bir kere de etli pişiriyorum. Nohutla çok güzel oluyor dene b
      ir kere. Teşekkür yoruma.

      Sil
  7. Bloğunuzu beğenerek takip ediyorum.Blogda yeniyim.
    Sizi de benim bloğuma mutlaka beklerim.
    http://lezzettaneleri.blogspot.com/ Lezzetleriniz harika....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğunuz hayırlı olsun. Merakla geleceğim bloğunuza. Yyorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  8. ben nohut katmıyordum.ilk fırsatta deneyecem.ellerinize sağlık.nefis bir yemek olmuş.hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yöresel bir yemek bamya da riskli bir sebze olduğu için çok yaygın değil. Ama garanti veriyorum çok lezzetli oluyor. Deneyin bence de. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Çok lezzetli görünüyor...nohut ve bamya iki favorimdir..Ancak bir zevk meselesi olmakla birlikte bamyayı kendine has mukozasından çok soyutlamak sanki bamyayı biraz tadından etmek gibi geliyor...Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki haklısınız ama bu yüzden yemeyen çok kişi var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Bamyayı çok severim. Etli nohutlusunu da zeytinyağlısını da hepsinin yeri ayrıdır benim için cacığı ilk fırsatta bu şekilde denemek isterim.Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gibiyim, her türlüsünü severim. Cacık çok güzel oluyor deneyin umarım seversiniz. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. İlhan Bey ben bir süre ara vereceğim diye bir yazı yazmıştınız zannedersem bir ay önce, bende listemden çıkarıp sizi başka arkadaşları okuyum bu arada sonra bakarım demiştim.. Gerçi sonra bende çook yavaşladım o da ayrı mesele..Şimdilerde birçok arkadaşta yorumlarınızı görünce anladım ki sizin tatil çabuk bitmiş enteresan zevkli lezzetli tariflerinize dönmüşsünüz. Hemen listemi güncelledim tekrar..Galiba bu arada bir düğün telaşı atlattınız..Hayırlı olsun..

    Bamya, bayılırım. Birçok sebzeyi artık çiğ bile yiyebiliyorum şu geçirdiğim ameliyatla alınan kanserli hücrelerimden sonra alıştım ..Bamyayı da gerekirse çiğ bile yerim. O kadar faydalı ki..Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor..

    Not: bu gün Alabalık ve karadeniz somonu aldım. 2-3 aydır balık özlemiştim. Bilmiyorum tazemi ama yarın atacağım somonu fırına, alabalığı tavaya tereyağının içine..Sizden de bir yaz balık tarifi okusaydık pek güzel olurdu.. İyi geceler..

    YanıtlaSil
  12. Evet 1 ay kadar bir ara verdim içimden gelmedi yazmak. Daha doğrusu o sıralar yemek de aklıma gelmedi pek.Galiba iyi de oldu özledim bloğumu ve döndüm. Evet bir düğün telaşımız oldu. Ayın 6 sında büyük oğlum evlendi. Bu arada çok geçmiş olsun brokoli
    ve siyah üzüm mutlaka bilginiz vardır bu konuda mucizeler yaratıyor. Alabalığa değil ama somona imrendim. Az kaldı balık paylaşımlarına başlarız. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  13. Bamyayı gerçekten herkes sevmez ama geçen gün barbunya için söylediğim bamya içinde geçerli. Eğer iyi yapılmışsa çok severim :) ki sizin yaptığınız gerçekten nefis görünüyor.
    Ben sayfanıza geldiğimde önce okuyup sonra fotoğraflara bakıyorum ama bu sefer direk cacık tarifiniz çekti beni :) çok severim ve bu tarifinizi bu akşam yapıcam. Gerçi Reyhan ve taze nane yok ama olsun :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğim şeyler uygulanırsa bamya çok güzel bir sebze ama tabi her zaman riskli. Kuru nane kullanın reyhan yerine varsa dereotu da cacığa çok yakışıyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. Geçen gün bende bamya yaptım ama kızartıp sarımsaklı domates sos döktüm üzerine. Önceleri bamyayı hiç yiyemezdim ama artık seviyorum resim harika görünüyor çok da besleyici olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızartması nasıl oluyor tarif verseniz hemen denerim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Bamyaların büyük olanlarını tercih ediyorum. Ayıklıyorum çok özenmenize gerek olmuyor kızartıldığı için içi dağılmıyor. tuzlayarak kızgın yağa atıyorum, çok kurutmadan hafif kızarınca alıyorum ve üzerine kızartmalarda olduğu gibi domatesli sarımsaklı sos döküyorum. Çok lezzetli oluyor tavsiye ederim :)

      Sil
    3. Yarın deneyebilirim . Teşekkür ederim tarifinize.

      Sil
  15. Bizim buralarda taze bamyayı dolaşarak satan köylüler var da yazın bamyayı sık pişiriyoruz. Yoksa, pek aklıma gelmezdi. Çok faydalı bir sebzeymiş. Yaz domatesi de lezzetini arttırıyor. Cacık olağanüstü. Teşekkürler, İlhan Bey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim buraya da geliyor belli günler köylüler getiriyor onlar tabi ki çok daha taze oluyor. Çok faydaları var mevsimşinde bol tüketmek gerek. Cacığı deneyin hem çok sağlıklı, hem de çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Bamyayı nohutlu denemedim, ama hoşuma gitti.Aslında ben cacığa bittim,süper görüntü.Hemen denemeli.Elişnize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence mevsimi geçmeden bamyayı bu şekliyle bir deneyin umarım seversiniz. Cacık garanti ama nefis oluyor. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Bamyayı çok severim, bu tarifi de çok beğendim. Hemen notumu aldım, en kısa sürede deneyeceğim...
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamyayı seviyorsan bir dene istersen. Nohut haşlanmış da var biliyorsun ama tanınmış marka almak gerekiyor yoksa taş gibi sert çıkanlar var böyle olunca ne yaparsanız yapın yumuşamıyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  18. Vay vay vayki vay
    Bamya muhteşem gözüküyor çokda severim
    Ellerinize sağlık
    Cevizli fındıklı cacık ise ilk defa duyuyorum ama
    aklıma yattı .soğuk soğuk bu sıcaklarda çok güzel gider.
    Her zamanki gibi döktürmüşsünüz.
    Ellerinize sağlık.Hayırlı günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamya seviyorsan mutlaka denemelisin. Cacık zaten süper oluyor. Teşekkür ederim güzel yorumuna.

      Sil