31 Temmuz 2013 Çarşamba

KIŞA HAZIRLIK - KARIŞIK

Benden salça tarifi istiyorsunuz ama bloglarda bu işin ustası olan ve inanılmaz güzel ve emek vererek salça yaparak paylaşan bloggerlar var ki benim yaptıklarımın onlarınkinin yanında lafı bile olmaz. İlk defa geçen sene denemiştim bana göre çok başarılı oldu çünkü hem çok lezzetli oldular hem de uzun süre bozulmadan dayandılar. Aşağıda tarife de değineceğim ama defterimde duran bu tarifi nereden aldığımı yazmamışım. Eğer bir blogdansa blog sahibinden peşinen özür diliyorum. Aslında mutfak dolusu domates ve biberden azıcık salça oldu. :)))) Bu kadarla bırakacağımı zannetmeyin , " bu daha başlangıç mücadeleye devam" . :)) İş nereden bu siyasi slogana geldi bilmiyorum ama madem geldi bari iki cümle daha edeyim. Biliyorsunuz Silivri'deki davalarda bir hukuk dramı yaşanıyor. 5 Ağustos bu süreçte çok önemli davaların seyri açısından. Çok büyük bir kitle olarak gidip destek vereceğiz. İlgilenenler için TGB ücretsiz otobüsler kaldırıyor. 05398840904 veya 05534309599 no.lu telefonlardan geniş bilgi alabilirsiniz.








Biberleri çok iyi yıkayıp çekirdeklerini ayıkladıktan sonra süzüyoruz ve derin bir tencereye koyarak kaynatıyoruz. İşin en gıcık tarafı burası kaynadıkça ertafa sıçrıyor, öyle ki günler sonra bile olmayacak bir yerde lekesine rastlıyorsunuz. :))) Sonra biberleri robota koyarak püre haline getiriyoruz.








 Biber derken yukarıda görülen kapya biberlerden bahsediyoruz.







 Ben dayanamadım içine yukarıda görülen çok acı kalem kırmızı biberlerden de attım sekiz on adet. Ama bu kadarı bile yetmiş. Püre haline gelmiş olan biberleri ince delikli bir süzgeçe koyup suyunu iyice süzüyoruz. Ben suyunu küçük pet su şişelerine koyup donduruyorum. Çorbalarda, yemeklerde, soslarda çok güzel oluyor. Posa halinde kalan biberleri tekrar aynı tencereye alıp içine de istediğiniz miktarda tuz atıp ara sıra karıştırarak iyice suyu bitene kadar kaynatıyoruz. Sıcakken kavanozlara koyup ağzını çok iyi kapatıyoruz ve bir kağıt havlu üzerine ters çevirerek koyuyoruz. Kavanoz kapağı mutlaka yeni olmalı yoksa hava alıyor. Ertesi günü kavanozları dolaba koyabiliriz.









Domatesleri de çok iyi yıkadıktan sonra dörde bölüp bir leğene alıyoruz aralarına ve en üstüne kalın tuz serpip bir gün bırakıyoruz.Ertesi günü suyunu gene saklayacak şekilde süzüyoruz, domatesleri derin tencereye alıp kaynatıyoruz. bereket biber gibi sıçramıyor. :)) Suyu iyice azalınca domatesleri de robotta çekiyoruz, kalan suyunu süzüyoruz. Tekrar tencereye alıp tuzunu kontrol ediyoruz, eksikse tamamlıyoruz. Karıştıra karıştıra suyunu iyice çekinceye kadar pişiriyoruz. 









Biberde olduğu gibi sıcakken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatıyoruz ve kağıt havlu üzerine ters çeviriyoruz. Hani ekmeğin üzerine salça sürüp yerler ya ben mümkün değil yiyemezdim ama bunları rahatlıkla yiyebiliyorum.








Yukarıda gördüğünüz sarımsak turşusunu Yüksek topuklar bloğundan Ayçe hanımdan öğrenmiştim. Sarımsakların püsküllerini kesip atıyoruz ve bütün halde kavanoza koyup üzerine sirke döküyoruz. Şimdi sıkı durun tam yedi senede (Rakamla 7 )  oluyor. Eğer çocuklarıma bırakacak mirasım yok diyorsanız beş altı kavanoz yapıp bırakın. :)) Ayçe hanım bana bunun olmuşundan bir kavanoz göndermişti özellikle balıkların yanında muhteşem bir lezzet. Ben o günden beri her sarımsak alışta bir kavanoz yapıp koyuyorum. Bunu da dün yaptım.








Geçen gün Sarıyer'de yediğim tatlı. Aslında facebookta paylaşmıştım ama şimdi görünce gene canım istedi buraya da koyuyorum. :))))








Aynı akşamdan midye dolma. Limonun üzerinde roka parçası kalmış tuh. :)) O akşamdan başka bir şey paylaşamıyorum ramazan olmasından dolayı. Ama  Boğaz manzaraları paylaşabilirim.









Sarıyer'de tam denizin dibinde dokunulamayan tarihi bir bina. Oturan var mı yok mu belli olmuyor.








Bu evin bahçesindeki akşam sefaları. En sevdiğim çiçeklerdendir.








Rus konsolosluğunun önü. Zamanında vermişler yüzlerce dönüm en güzel yerde. Ormanlık alan olmuş , içinde de galiba yazın geldikleri bir bina var.








Bir Boğaz manzarası.








Bu da başka bir manzara. Çok tenha gibi ama iftar vakti olduğu için. Sonra bir doluyor sabaha kadar yürünmüyor.









Ortadaki ince uzun bina da tarihi bir bina. Dikkatli bakınca görebilecek misiniz üzerindeki oymaları bilmiyorum ama muhteşemler. Böyle karma karışık bir postun sonuna geldik. Hoşçakalın.

44 yorum:

  1. İlhancığım; annem, Ağustos un 15 i yaz, 15 i kış derdi ama sen kış hazırlıklarına Temmuzda başladın be kardeşim. Daha sivri domatesler, yeni yayıldı tezgahlara, bekle azıcık ucuzlasın falan:))) Eline sağlık afiyet olsun diyeceğim ama.... Şu midye dolmalarını şuraya pattadak koyarken, şu arkadaşını da azıcık düşüneydin be yav. Yine de afiyet olsun:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çabuk davranmazsam zamanını kaçırıyorum bu sefer de. Daha yaparız bir başlamış olalım. Senin pastaları, tatlıları düşününce seni düşünmek gelmiyor aklıma. :)))) Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Kışa hazırlık için erken gibi düşündüm bir an ama doğrusunu yapmışsınız. Ürünlerin en bol en kaliteli zamanları. Sarımsak kavanozunun kapağındaki yazı dikkatimi çekti ama okuyamadım.
    Tüm fotoğraflar harika, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz erken olmuş hakikaten. Kışı getirmişim hemen. :)) Kavanoza tarih belirten bir yazı yapıştırdım. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  3. Salçanız çok güzel görünüyor, harika bir tarif, üstelik kaynattığınız suları dondurup çorbalarda kullanmak da çok güzel bir fikir, elinize sağlık, diğer fotoğraflar da çok güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salça güzel oldu gene. Tabi bana göre ama dediğim gibi süper tarifler var bloglarda. Hatta buzluklara koyup donduruyorlar gerektiği zaman buz atar gibi yemeklere konuyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Ben Silivri konusunda biraz araştırayım İlhan verdiğin numaraları bir arıcam.
    Salça yapmak çok zahmetli şimdi okurken bile çok zor geldi bana :( yapamam ama bize köyden yapıp gönderiyorlar. Ancak öyle yiyebiliyoruz :) valla ellerinize sağlık.
    7 sene? 7 senede oluyor öylemi? hiç bilmiyordum. İnsanın ömrü yetmez İlhan :)
    Midye dolmasına bayılırım çok severim, afiyet olsun :)
    Boğaz manzaraları hele o eski ev ne kadar güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Silivri gerçekten önemli hele bu 5 Ağustos. salça yapmak evet zahmetli bir iş hele sen yoğun çalışıyorsun da boşver. 7 senede ama ben 1 sene sonra açarım. :)) Eski evler güzel ama tadilat yasak tamam da bir koruma planı olmalı yoksa çürüyüp gidiyorlar. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık.Bu arada bu tarihi evlere bayılıyorum.Öyle bir yerde yaşamayı çok isterdim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi evleri koruma şeklini bilmiyoruz galiba yazık oluyor güzelim yalılar çürüyor, yok olmaya mahkumlar. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  7. İlhan Bey büyük sabır gösterip uğraşmışsınız salça yapmak için, ama değmiş gerçekten ellerinize sağlık :)
    Fıstıklı tatlıyı görmem hiç iyi olmadı şimdi, akşam eşimin getirmesini nasıl bekleyeceğim bilmiyorum :)
    Hele o midyeler ve masanın göremediğimiz kısmını hayal edebiliyorum..Bol keyifli ve bol sohbetli sofralar size, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan zevkle yapıyor da biberin sıçraması çok fena. :)) Talı olayı haklısınız dayanılır gibi değil. İyi dilekleriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  8. evlere bakmaktan kenimi alamadım.çok severim eski tarihi evleri.emeklerinize sağlık.mutlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korumayı bilsek evler gerçekten muhteşem. Size de mutlu günler, teşekkür ederim.

      Sil
  9. İlhan Bey;
    Harika bir post olmuş salçalar nefis görünüyor,sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceniz için teşekkür ederim.

      Sil
  10. Sevgili İlhan, salça tariflerini okurken sabrına hayran kaldım.
    Herşey severek yapmakla ilgili gerçekten. Mutfak işlerinden gerçekten hoşlanmıyorum. Kimya okurken yıllarım laboratuvarlarda geçti sanırım ondan :) Hocalarımız iyi bir kimyager iyi de bir aşçı olur demişti ama sanırım ben bu duruma uygun olamadım :)
    Bazen bir yemeği yapmaya başlayıp sıkılınca yarım bırakmışlığım bile vardır :))
    Neyse kendimi bu kadar övdükten sonra diğer konuya değinmek isterim. Silivri'de olup bitenler bence tüm Türk halkı için utanç kaynağıdır. Göz göre göre ülke sahipsiz bırakılmaya çalışılmıştır ki sebebi, ülkeyi daha rahat bölebilmektir.. Aklım ve kalbim 5 ağustosta...Demişsin ya sarımsak bile ancak 7 yılda turşu oluyor diye, çok merak ediyorum bazı zihniyetler kaç yılda turşu kıvamına gelecekler...
    Çok uzattım sanırım, bu arada fotoğraflara da bayıldım...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tam tersi mutfak terapi gibi geliyor bana. Hatta bir restorana gittiğim zaman mutfağa girmek geliyor içimden. Hem Silivri'de yatanlar için hem de Türk halkı için 5 ağustos çok önemli. Gidiyoruz bakalım ne olacak. bunlarden 7 yılda bırak turşuyu cacık bile olmaz. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. Ellerinize sağlık İlhan Bey. Harika görünüyor salçalarınız. Ellerinize sağlık.
    Sarımsak turşusu çok ilginç gibi. Yapmalı en kısa zamanda.
    Tatlı ve midye dolma kısmını gözüm kapalı geçtim. Malum hala diyet. Biraz esnettim ama yine de hasret çekiyorum birçok şeye.
    Salça ve turşu ile ilgili notlarımı aldım. Teşekkürler tarifler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salça süper oluyor ama zahmetine değer mi tartışılır. Turşunun olmuş hali süperdi ama sabır işi olmasını beklemek. :)) Ne güzel böyle azimle diyeti devam ettirmek. Kutlarım sizi. Ben o istikrarı hiç yakalayamıyorum. Ben teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  12. Ne güzel işlere kalkışmışsınız, ben de erkenden domates kaynattım yalnız salça niyetine değil de daha ziyade pişmiş olarak yemeklerde kullanılsın diye. Erken mi oldu diyordum sizin gibi. Ellerinize sağlık. Salça işi ise daha da bir sabır ve uğraş istiyor. Doğal ve koruyucu madde içermediğini düşünmek salça yapımında insanları en heveslendiren noktalar. O ne güzel bir tatlıdır, yeşil yeşil bakmakta:)), midyesi ve güzel fotoğraflar eşliğinde gönlüm açıldı yayınınızla. Bu arada Nereleri vermediler ki bu ülkede en güzel yerler verildi evet. Büyük gün, büyük bir yalanında fos çıktığının resmi olacak. Ben +3 ledim şimdilik öte gruptan devşirme:)) Bu da bir şeydir diyerek kendimi avutuyorum. Yılmak yok yola devam:) sayıyı arttıracağım. İnsanlara gerçeği sabır ve azimle anlatmak gerek;). Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence erken değil tam zamanı. Salça çok emek istiyor ve etrafı berbat ediyor. :)) Yılmak yok tabi aslında doğruları anlatınca herkes kabul ediyor. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  13. Sarımsak turşusuna ilk rastlayışım ;lginç , yedi yıl bekleme büyük sabır.Denemeye değer sanırım.Herşey çok hoş, emeklerinize sağlık İlhan Bey ,afiyetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 yıl gerçekten çok uzun bir süre. Hele bir 1 sene falan olsun da yeter bence. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Sevgili ilhan bey Ayça'nın size gönderdiği sarımsak turşusu 7 seneliklerdenmiydi merak ettim doğrusu?..
    karma karışık yayınınız karma karışık anıları çağrıştırdı bende.. Gülümsedim..
    Çok güzeldi her kare.. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle demişti herhalde 7 senelikti. Sizi gülümsetebildiysem ne mutlu bana. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Merhaba,
    ellerinize sağlık. Ne güzel yapmışsınız salçaları ama ben özellikle bol acılı biber salçasına bittim. Sarımsağı çok merak ettim.
    O güzel binaları dilerim kimse görüp de yıkıp avm yapalım demez.
    İyi bayramlar dileğiyle,
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende acı bibere dayanamıyorum. Sarımsak gerçekten süper oluyor ama beklemesi var. Bir yere koyup unutuyoruz.:)) Yok artık deniz kenarına da avm yapmazlar herhalde. size de iyi bayramlar, teşekkür ederim.

      Sil
  16. Ilhan cok guzel bir paylasim ozellikle bogaz ve evler..bir an Istanbula gittim geldim. Orada olsa idim mutlaka Silivriye giderdim. Bakalim ne olacak.. Senden ve basindan takipte olacagim. Salca yapimi hic bana gore degilmis:( ellerine saglik..sarimsak 7 sene saklamakmi ooo o kadar yil..sana afiyetler olsun zamani gelince:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Silivri işi nasıl olacak bilemiyorum.Salça yapımı gerçekten zahmetli bir iş. Sarımsak aslı 7 seneymişte ben arada açar açar yerim. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  17. Salçalar harika görünüyor :)Kış için büyük kolaylık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemeye başladık bile. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. ellerine sağlık iyi bayramlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim . Size de iyi bayramlar.

      Sil
  19. Karma post önce iştahımızı kabarttı, ardından özlediğimiz şehrin kokusunu sundu... daha fazla karma post dileklerimle teşekkürler İlhan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek bloğu ama bazen dayanamıyorum karışık oluyor biraz. Beyendiyseniz ne mutlu. Teşekkür ederim. Tekrar iyi bayramlar.

      Sil
  20. Öncelikle hayırlı bayramlar abi , ailenle huzurlu , mutlu bir bayram geçir inşAllah..
    Salçalarını anlatış şekline bayıldım :) Hele sıçramak kısımlarına..Folyo seriyorum ben ocağın heryerine öyle zamanlarda..Acaip sinir bozucudur bilirim :) Afiyetle yiyin inşAllah , ağız tadınız hiç bozulmasın..

    Sarımsakları bu şekilde ilk defa gördüm , balık yanı yazınca gözlerim açıldı birden :)) Bende birkaç kavanoz miras bırakayım bari :))

    Manzaralar süper teşekkürler paylaştığın için..

    Ha birde o tatlı nefis gözüküyor :)))

    YanıtlaSil
  21. Ayşegül güldürdün gene beni. Sadece ocağa sıçramıyor ki. 10 metre ötedeki perdenin üst sol köşesinde izi var hala. :)) Sarımsak züğürtün mirası olabil
    ir bence de. :)))) Teşekkür ederim güzel yorumuna.

    YanıtlaSil
  22. Salça harikaa yazları bende köye gidip yapıyorum:))yapıyorum:))) daha doğrusu yengemler yapıyor ben getir götür işlerini Hayırlı bayramlar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir yengemiz yok valla. :)))) Olsaydı salçaları falan taşımaya hiç üşenmezdim. Sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun.

      Sil
  23. Mimledim sizi cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil