21 Temmuz 2013 Pazar

HATAY USULÜ KISIR - TAZE BÖRÜLCE SALATASI


Belki herkesin bildiği bir şeydir ama ben yeni öğrendim, Hatay usulü kısırda bulgur suyla ıslatılmazmış, salça ilavesiyle yoğura yoğura yapılırmış. Böylece bulgurun şişmesi önleniyor. Ben kısırın her türlüsünü seven biri olarak bu sefer böyle yapmaya karar verdim. Ama açık söyliyeyim yaparken keşke biraz da çiğ köftelik kıyma katsaydım diye düşündüm. O kadar zahmetli ki hiç olmazsa çiğ köftenin haysiyeti var. :)) Adımız çiğ köfte yapmışa çıkardı. :))) Bu kadar uğraş alt tarafı kısır işte. 


İnce köftelik bulgurumuza biber ve domates salçalarımızı koyarak başlıyoruz yoğurmaya. Arada elimizi ıslatıyoruz ama bulgura su kesinlikle koymuyoruz. Bu işlemi bulgur yumuşayıncaya kadar yapacağız.


Tabi sanıldığı kadar kolay değil bayağı uzun sürüyor. İnsan alışik da olmayınca elleri, bilekleri ağrıyor.





Bulgur yumuşayınca bolca nar ekşisi koyuyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Yaklaşık beş dakika sonra zeytinyağı ekliyoruz, biraz daha yoğuruyoruz. Malzemelerin miktarlarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. En son da küçük küçük doğradığımız taze naneyi, maydanozu ve taze soğanı yoğurma kabına alıyoruz. tekrar güzelce karıştırıyoruz. Servis tabağının altına ve kenarlarına marul yapraklarını yerleştiriyoruz üzerine de kısırı boşaltıp yayıyoruz. Tabi acı pul biber de çok yakışıyor belirteyim. Benim bildiğim sıcak suyla şişirilerek yapılan kısırla arasında çok lezzet farkı var çok ama çok lezzetli oluyor.

TAZE BÖRÜLCE SALATASI:

Taze börülcenin tam mevsimi ve bu süre çok da fazla olmayacak.Onun için mevsiminde bolca tüketelim. Tabi ki herkesin bildiği çok kolay bir tarif börülce salatası ama ben mevsimi olduğu için paylaşmak istedim. 


Aklıma gelmişken dün yaptığım taze fasülyenin tanelerini göstermek istiyorum.



İlk defa bu renk fasülye tanesi görüyorum. Ama bocuk fasülyeydi galiba çok lezzetliydi. Neyse gene konuyu dağıttım. Börülceleri varsa kılçıklarını da çıkararak ayıklıyoruz ve güzelce yıkıyoruz.



Havucumuzu temizleyip yıkadıktan sonra istediğimiz boyda uzunlamasına kesiyoruz. Sivri biberlerimizi yıkıyoruz. Tencereye suyu koyup kaynatıyoruz, içine tuz, birkaç damla limon suyu, iki diş sarımsak atıp havuçları da koyuyoruz. Yaklaşık beş dakika sonra biberleri ve börülceleri da katıyoruz. Börülceler yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Dün bir börülce salatası paylaşımı gördüm, ABD 'den paylaşılmış börülcelerin boyu bir metreye yakın. Hatta örgü yapmış bir tanesini resmini koymuş. İlginç.


Börülceler haşlanır haşlanmaz süzüyoruz ve içinde bolca buz ve su bulunan bir kabın içine alıyoruz.Yarım saat burada kalacak. Bu işlem her haşlanan sebzede uygulanmalı, hem renk olarak, hem de besin değeri bakımından üst düzeyde kalmasını sağlıyor. Sonra süzüyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Bir kasede dövülmüş bol sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu iyice karıştırarak salatamızın üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.

26 yorum:

  1. Kesinlikle yapım şekli çiğ köfteye daha çok benziyor. Çok uğraştırıcı bir tarif İlhan ya :) hele benim gibi bilekleri hemen ağrıyan birine göre değil. Genelde bende kısırı çok severim hiç yapmadım gerçi ama.
    Ben daha çok börülce salatasına takıldım salata tariflerini çok seviyorum değişik bir salata inşallah denerim :) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de çiğ köfteye benziyor. Hani etsiz diye satılanlar gibi. :)) Börülceyi dene hem kolay, hem mevsimi, hem de lezzetli oluyor. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. hiç duymamıştım bayağı bir kol kuvveti gerekiyor galiba valla ellerinize kollarınıza sağlık ne diyeyim : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şeklini ben de duymamıştım ama çok farklı ve lezzetli oluyor. Hala elim ağrıyor. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Kısırı ben de çok severim. Arada sırada yaparım ama Hatay yöntemi beni aşar.
    Ben yine bilek gücü yerine kaynar su gücünü kullanırım sanırım :)
    Börülce salatasına bayılırım...
    Ellerine sağlık.
    Bugün benim sevdiğim salata tarifleri olmuş, iyi olmuş...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bende bir daha yaparsam çiğ köfte olarak yaparım. Bu sıcaklarda en güzeli salatalar zaten. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Elinize sağlık.Börülce biz Ege'lilerin vazgeçilmezlerinden biri ama havuçlusunu hiç pişirmedim.O uzun börülcelerden Kuzey Ege'de de yetişiyor hatta adına uzunluğundan dolayı yılan börülce deniliyor ama benim favorim karagöz börülce :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Börülce hakkında bayağı geniş bilginiz var. Karagöz börülce denen bizim yaptığımız herhalde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. EN GÜZEL KISIR BÖYLEDİR
    HEM RAHATSIZDA ETMEZ BEN BAYILIRIM AMA YAPAMAM GÜCÜM YETMİYOR
    ALLAHTAN MARİFETLİ KOMŞULARIMIZ VARDA YOKSUN KALMIYORUZ BU LEZZETTEN
    BÖRÜLCE DE ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR
    ELİNİZE SAĞLIK
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgur zaten rahatsız etmiyor. Bol bol yiyebiliriz. :)) Evet ya sizin komşu olayı müthiş. Benim Malatya'lı komşumda ramazanda buhar oldu hiç gözükmüyor. :)) Börülcenin mevsimiyken bol bol yiyelim. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Yoğrularak yapılan kısırı biliyorum ve denemeye kalkışmadım. Su olmadığı için yoğun bir lezzet hissediliyor ve yemelere doyulmuyor :) Bilirim o lezzeti :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok daha lezzetli bu kesin. Ama bir daha yaparsam etde koyup çiğ köfte yapacağım. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Hava sıcak, balıkta tezgahlarda değil.:) Sen daldın salatalara. Valla, doğrusunu istersen, tek başıma olsam salata, simit, peynir...Sabahtan akşama kadar mutlu eder beni:)Ama çoluk çocuk olunca, biraz ondan biraz bundan derken iş uzuyor.:) Kısır beni kalbimden vurdu, taze börülceye gelince, bizde kurunun salatası daha çok gidiyor. Ben de gönülleri hoş olsun diye onu yapıyorum. Ellerine sağlık ve afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metroya gitsem balık bulurum da biraz daha özleyelim diyorum. Yazın nasılsa salata falan idare ediliyor. Doğru ev kalabalıksa bir de çocuk varsa işin içinde yemeklerin detaylı olması şart oluyor. Tazesi varken bence onu yemek daha akılcı kışın nasılsa kurusu her zaman yenir. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Ben kısıra bayılırım.Harika olmuş.Bende deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısır seviyorsanız bileklerinizde kuvvetliyse deneyin lezzet süper ama emek istiyor. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  9. Bu kadar emekten sonra kısır demek çiğ köfteye ayıp olur, bende zaten yapamam bilekler müsait değil ama olsa bayıla bayıla yerim. Ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru çiğ köfte diyelim daha doğru değil mi? :))) Bazı evlerde kısır çok sık yapılır ama her seferinde böyle uğraşmak mümkün değil. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Bu kadar ugrastiktan sonra lezzet olarak bildigimiz seklinden cok farkli mi? severim ama sizin kadar yapamam. Ellerinize saglik.
    Borulceyi cok severim. Bu yil kendim ektim. Birkac gun sonra iki avuc toplayabilirim sanirim. Ellerinize saglik Ilhan Bey.
    Dugununuz oldugunu yeni okudum. Mutluluklar dliliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin olun lezzet olarak çok farklı oluyor ama zahmete değer mi tartışılır çünkü kısır bizde çok sık yeniyor. O bir avuç börülce dünyaya bedel insanın kendi yetiştirdiği gibi var mı? Evet düğünümüz oldu. İyi dilekleriniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. Kisiri Hatay yontemi ile yapiyorum ama bir farkla, (bulguru yikamadan)salcalari koyup birkac dk. a yogurunca uzerine azcik sicak su koy, kapat kapagi ..oldu bitti sonra ilave ediyorum herseyi cokta lezzetli oluyor kim ugrasacak oyle dk.larca yogurmaya:))
    .borulce salatasida nefistir eminim ellerine saglik..buradakiler (sanirim borulce yada cok benziyor hic almadim yapmadim) oldukca uzun, yarim mt.kadar falan..bir deneyim bakim sayende..guzel olursa borulceden olmazsa senden bilirim ona gore:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsan seninki daha akılcı belki lezzet farkı oluyor ama çok zahmetli. Uzun börülceler o kadar lezzetli olmuyormuş yorumlarda vardı. sarımsak girince falan idare eder bence. Sebze sebzedir. sağol yorumun için.

      Sil
  12. ilhan bey..
    bu ne guzel hazirlanmis tabaklar boyle
    cok sasirdim,,,sonra blogunuzu uzun uzun incelemek istiyorum
    uzaklardan selamlarrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cihan hanım çok teşekkür ediyorum. Yeni yaşantınızda size mutluluklar diliyorum.

      Sil
  13. Kısırı çok severim ama Hatay usulu hiç yemedim:)bayağı uğraş istiyor galiba... Börülce de harika görünüyor elinize sağlık:) iyi haftalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok uğraştırıyor gerçekten. :)) Teşekkür ederim size de iyi haftalar.

      Sil