26 Temmuz 2013 Cuma

FIRINDA MANTARLI MEZGİT

Nihayet çok haysiyetli bir balık olmasa da şu balık kıtlığı günlerinde idare edecek hem de çok taze mezgit balığını görünce balıklama atladım. Mezgite mesafeli olmamın nedeni tazesi bayatı kolay anlaşılmaz. Eti gevşek balıktır, en tazesine parmağınızla bastırın içine çöker, gözleri mayhoş mayhoş bakar. :)))) Yani denizden yeni çıkmış mezgitle, bayat mezgiti (kokmuş değil) ayırt etmek zordur. Ama kafaya koydum ya almayı koklayarak, kulak, burun, boğaz muayenesi falan yaparak çok taze olduğuna kendimi inandırdım ve aldım. Mezgitin en klasik pişirme şekli kızartmadır ama geçen sene yapmayı düşünüp fırsat bulamadığım mantarlı, kremalı pişirdim.




Gerçekten muhteşem oldu. Krema, dereotu, mantar uyumu müthişti. Beyaz etli her balığa deneyebilirsiniz Balığı temizleyip güzelce yıkıyoruz ve süzgeçe koyuyoruz. Bu arada tuzla harmanlıyoruz.




Bir tavaya iki tatlı kaşığı tereyağı koyuyoruz.Mantarları aslında yıkanmaz ama güzelce yıkayıp avucumuzda sıkarak suyunu iyice akıtıyoruz ve küçük küçük doğruyoruz. Tavada eriyen tereyağının içine mantarları atıyoruz, tuzunu ve karabiberini ayarlayıp  devamlı karıştırarak yumuşayıncaya kadar kavurup ocağı kapatıyoruz.



Fırın tepsisinin altını fırça yardımıyla yağlıyoruz ve balıklarımızı muntazam şekilde tepsiye diziyoruz. Balıkların üzerine küçük bir kutu kremayı (250 ml.) boşaltıyoruz ve her tarafına yayıyoruz. Üzerine de tereyağında sotelediğimiz mantarları koyuyoruz.



Bu arada mantarların soğumuş olması gerekiyor.


Mantarların arasına soyup ikiye böldüğümüz iki diş sarımsak ve iki, üç adet de defne yaprağı yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık otuz dakika pişiriyoruz. 




Yanında roka, kuru soğan çok yakışıyor veya mevsim salatası. Daha balık sezonunu açmadık bu ara paylaşımdı balığı her daim yememiz gerektiğini hatırlamak için. Afiyet olsun.

32 yorum:

  1. Balık olsun da İlhan bey yaz kış bulduğumu yerim. Ellerinize sağlık. Harika..Özledik değilmi balığı?..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemez miyiz? neredeyse çiğ çiğ yiyecektim. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Degisik bir tarif olmus. Baligi kremali hic denemedim ama seninde bana kaloriden dolayi tavsiye etmeyecegini biliyorum:-) Sizlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krema yakıştı valla. Kırk yılda bir yiyoruz boşver bir şey olmaz. Alt tarafı çikolata değil ya. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Afiyet şeker olsun :) Balıkların çiğ halleri bile iştah açıcı. Epey bir süre oldu yiyemedik, özledik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 Eylül 'de bitiyor yasak. Valla yaz bitiyor ya. Nasıl geçiyor zaman. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Çok güzel fotoğraflamışsınız, ellerinze sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  5. ülkemizin heryanı deniz ,balık sofralarımızda baş köşede olmalı diye düşünüp üzülüyorum hep.Gerek ekonomik nedenler gerek balıkçılığın gelişmemesi nedeniyle bence sofralarımızda gerekli yerde bulunamıyor:(
    Kremalı balık nefis bir şey olmuştur sanırım, tam bir ziyafet.ben mezgiti çok severim, hele balık yanında soğan bayılırız.. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin çok doğru ama Norveç'ten balık ithal ediyoruz. Ben bunu yazarken inan utanıyorum. Kremalı mezgit beklentinin üzerinde güzel oldu. Maden seviyorsun dene bence.

      Sil
  6. Şu avlanma yasağı bitsin acısını çıkartırız artık:))
    elinize sağlık çok değişik bir tarif balıkla kremayı hiç düşünmemiştim görüntü muhteşemm...Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az kaldı sayılır yasağın lakmasına yaklaşık bir ay var. Bence de acısını fena çıkarırız. :)) Kremayla süper oldu tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Mezgit çok severim, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla sevsek de, sevmesek de olan bu ama gerçekten güzel oldu. Sağol yorumun için.

      Sil
  8. Off offf nereden buldun o mezgitleri abi ?? iştahımı tavan yaptırdın şimdi :)) Antalyada bulmak çok çok zor..Benimde en çok sevdiğim balıktır ..Trabzona gittiğimde ilk istediğim şey mezgit olur :))

    Ama ama ama o balık fırında heba edilirmi :) Onu yumurtaya bulayacaksın , tavada yağda kızartacaksın , mis misss :))

    Afiyet şeker olsun ..En kısa sürede banada yemek nasip olsun :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın kızartması çok güzel olur ama bunlar küçüktü fotografa bakma sen büyük çıkmış. Yumurtaya bulamak güzel fikirmiş. Az kaldı bol bol yersin. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. Yanlışlıkla seyyahcığımın bölümüne yorum yazdım ama kusura bakmaz umarım :))

      Sil
    3. Olsun yabancı değil o da bizden. :)

      Sil
  9. 40 YIL DÜŞÜNSEM KREMALI BALIK PİŞİRMEK AKLIMA GELMEZDİ
    ÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF OLMUŞ
    BALIK HAYSİYETLİMİ DEĞİLMİ BİLEMEM AMA TARİF BAYA HAYSİYETLİ :)
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krema her yere yakışır da kalorisi de bomba ama. Tarif tahminimden daha güzel oldu. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. İlhan abi yumurtalı kızardığını ilk defa duymana şaşırdım bir balık sever olarak :) Bizim orada yumurtalı kızartılır nefismi nefis olur tadı ..Müsait olursan deneme isterim :) Bu arada senin aldığın mezgitler havyarlı mezgit değilmi ? yani karadeniz mezgiti değilmi ??

      Sil
    3. Dedim ya mezgitin taze olup olmadığını anlayamadığım için çok fazla almam aslında. Ama deneyeceğim mutlaka. Bilmiyorum Karadeniz'miydi acaba? Sorarım balıkçıya. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  10. İlhan şu balık sevdan ile ilgili olarak, seni göreve çağırıyorum. Benim kuzu her şeyi yiyor... Balık hariç:( Bir de nereden öğrendiyse... "Ben balık sevmem" diye klişe bir cümle kuruyor. Ne yapacağız bilemiyoruz. Çok da önemli onun için. Artık gelip sırtını mı sıvazlarsın:) Yoksa tam ona göre olan şu mezgitten bir parça ikram mı edersin? bilemem.:) Top sende arkadaşım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Sevmiyorsa çok zor. Eğer mayonez seviyorsa beyaz etli bir balığı haşlayıp didikle mayonezle karıştır dene bakalım ama kandırmamak gerek örneğin bu tavuk deme. böyle sürpriz bir şey yaptım sana bakalım sevecek misin falan de. Kandırılınca yaşam boyu güvenleri kalmıyor o kandıran kişiye. :( Sağolun yorumun için.

    YanıtlaSil
  12. Yolda gorsem bu balik Mezgit mis diyemem:)) balik konusunda buzluktan alinmis kesilmis temizlenmis et parcalarindan ve uzerinde balik yazan paketlerden daha baska bilgim yok:)) yasasin somon baligi:)) kurtarici..bu arada krema, tereyagi masallah diyorum..dugun bitti diet te bitti anlasilan:)) cok guzel oldugundan eminim ellerine saglik diyorum vede afiyetler olsun...guzel bir hafta sonu diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dondurulmuş balıklar gerektiği zaman kurtarıcı olur tabi. Ben de alıyorum mecbur kalınca. Ama boğazda yaşyıp da taze balık bulamayınca insan kötü hissediyor? :)) Evet sorma kremalar, tereyağlar gırla gidiyor ama ikide bir hatırlatman gerekmiyor tabi. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. Ben bu balığın kalorisinede razıyım İlhan :) gerçekten nefis bir tarif. Ellerine sağlık.
    Tamam balık mevsimi açılmadı daha ama balıkçıya gidip, orada yiyip hasret gideriyoruz en azından :)
    Sizin balıklarınız benim kahvem olmazsa olmazlardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de razıyım. :)) Şöyle bir yasaklar bitsin de senin kahvelerine aynı hızla balıkla karşılık vereceğim. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. Yine kendine engel olamamış, balık yapmışsın İlhan. Gözün aydın :)
    Ben genellikle yazın iglo nun balıklarını alıp yapmayı tercih ediyorum.
    Çok anlamam taze ve bayat balığı ayırd etmeyi. Bir de karadenizliyim :)
    Ama mantarlı olması fikrine bayıldım...
    Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dayanamadım görünce aldım ya. Ben yazın yememeye çalışıyorum özlemek için. Mantarlı güzel oldu gerçekten. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. balıksız olmuyor değil mi İlhan bey?elleriniz dert görmesin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazeeees hoş geldin. İnşallah yaramaz bir durum yoktur. Ever balıksız olmuyor gerçekten. Teşekkür ederim.

      Sil