3 Mayıs 2013 Cuma

PORTAKALLI HAŞHAŞLI TATLI

Hala 1 Mayısın gerginliği içindeyim canım yazmak bile istemiyor. İnternetten haberlere bakmak istemiyorum, gazete almıyorum ama gene de kaçamıyorum. Facebook'ta, twitter'da çıkıyor bu sefer karşıma. Gördünüz değil mi Vali'nin terör örgütüne üye dediği komadaki genç kızımızın İmam Hatipli olduğunu, elinde molotof kokteyli vardı dediği şeyin de sirke olduğunu. Hala bu adam sırıtarak boy gösteriyor televizyonlarda. Neyse yemek bloğu burası değil mi? O zaman gelelim asli konumuza. Bugün Lezzet Dergisinde görüp yaptığım bir tatlıyı paylaşıyorum. İnanılmaz lezzetli oldu, ben bile şaşırdım nasıl becerdiğime. :)))) Lezzet dergisi bu konuda çok güvenilir oldu hangi tarifini yapsam mükemmel oluyor ve tam tutuyor.






Malzemeler:

1 paket oda ısısında margarin
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3.5 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğı
1/2 su bardağı pudra şekeri




Üzeri İçin:

1 çay bardağı haşhaş
1/2 su bardağı süt
Ceviz içi


Şerbeti İçin:

4 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı su
1/2 su bardağı portakal suyu
1/2 limonun suyu




Tarif:

Şeker, su ve portakal suyunu tencereye alalım, orta ateşte kaynamaya bırakalım. Limon suyunu ekleyip beş dakika sonra ocaktan alalım ve soğutalım.

Margarin, yumurta, vanilya, rendelenmiş portakal kabuğu, irmik ve şekeri bir kapta karıştıralım. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğuralım. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayalım. Önce süte ardından haşhaş tohumuna bulayalım ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. 





Yukarıdai fotografa bakıp niye tepsinin yarısında kağıt var öteki yarısında yok diye sorarsanız, evde yağlı kağıdın sonuymuş o kadar yetti.  :)))) Yetmeyen yere yağ sürdüm. O kadar da cahil değilmişim değil mi? :))

Her birinin üzerine ceviz yerleştirip 180 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkardıktan iki dakika sonra soğumuş olan şerbetimizi üzerine dökelim. İki saat sonra afiyetle yiyebiliriz.



Tatlıyla ilgisi yok tabi tam bu postu hazırlarken yukarıdaki Malatya'lı komşum yukarıda gördüğünüz köfteli ayran çorbasını getirdi. İsmi daha başka olabilir emin değilim. Ama yoğurdu dahil bütün malzemesi Malatya'dan geliyor inanılmaz lezzetli. Sağolsun her gün bir şey getiriyor, tabakları birikiyor en sonunda içine abuk bir şey koyup götürüyorum. Çünkü benim yaptığım şeyler ona ters geliyor, gavur işi onlar diyor. :)) Doğru söze ne denir? :))))

34 yorum:

  1. heeey merabaa.
    geçenlerde fırında çilekli levrek kardinal tarifi vermiştim. ilginizi çekebilir. müthiş bir yemek.
    mutfak başlığında blogumda.
    :)

    YanıtlaSil
  2. Hemen giriyorum hatta yarın de pişirebilirim. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  3. herhangi bir yerde tarifi yok.
    levreğin sebzelisi, asma yapraklısı vb. var.
    ama çileklisini bilen yok.
    :)
    çizgi dışı yemeklerden.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilginç gerçekten çilekli levrek. Ben neli olsa yerim de. :)) Sağolun.

      Sil
  4. Ayy gavur işine çok güldüm :) Balık götürün odamı gavur işiymiş :)) Hala gülüyorum yaaa..
    Tatlı nefis gözüküyor hiçte acemi işi gibi durmuyor :) Buradan elimi uzatıp tırtıklayasım geldi :) yoğurtlu olanı ilk defa gördüm demek bu gavur işi olmayandan :)

    Herşey şakada öyle düşünceli komşunuz olması çok güzel şanslısınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı valla kolay bir şey tabi ama çok lezzetli oldu. Komşu komşunun külüne muhtaç derler ya doğru galiba. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Seni de tatlılar potasına soktuk galiba arkadaşım:) Ellerine sağlık:) Yapamıyorum deme, istersen gayet güzel oluyor.:) Bence senin bahanen... Çünkü; aklın deniz ürünlerinde:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper bir tespit. Doğru aklım balıkta, deniz ürünlerinde. :)) Tatlıları size özellikle sana bırakıyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık lezzeti resimden belli oluyor haşhaşlı lezzetlere bayılırım zaten afiyet bal olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel oluyor gerçekten teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. demek sende denedin ellerine sağlık,bu tarif denenmek için bir kenarda bekliyor,şerbetindeki portakal suyu nasıl tat verirki deyip erteliyorum :))
    çok güzel görünüyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka yap sen çok daha başarılı olursun eminim. Portakal suyu değişik oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Elininize saglik sevdigim bir tatli.
    Masallah size esimede bahsettim sizi teprikler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tatlı olayında özürlü olduğumdan böylr basit bir şeyde bile mutlu oluyorum. :)) Eşinize de sevgiler. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. BU tarifi ben de biliyorum ve yapıyorum.
    gerçekten çok güzel oluyor, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben il defa gördüm hatta tatlı konusuna o kadar yabancıyım ki ilk okuduğumda haşhaşla tatlı nasıl olur diye çok merak ettim. :)) Ama çok güzel oldu. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Bravo İlhan Bey! Tatlılar enfes görünüyor :) Bu aralar şerbetli tatlılara pek iltifat etmiyorum ama portakal suyu aklımı çeldi galiba.
    Ellerinize sağlık.
    Çok şanslısınız, Malatya'lı komşu bulmak herkese nasip olmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portakal suyu çok yakışıyor deneyin bence. Evet bizim sitede böyle komşu olması gerçekten büyük şans. Getirdikleri için demiyorum ama Anadolu insanı o kadar verici, o kadar yardımsever ki ben insan olduğumu hatırlıyorum onları gördükçe. O bayan maddi durumu çok iyi olmamasına rağmen sitenin güvenlikçilerine, bahçıvanına, çalışan bütün personeline bütün gün yemek taşıyor. Düşünüyorum da hacca gitmek mi daha çok sevap, bunları yapmak mı?

      Sil
  11. Tatlılar çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık.Çok güzel olmuşlar,portakallar bitmeden denemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portakal çok yakıştı gerçekten. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Ellerinize sağlık. Ben de çok beğendim. Tatlılarda portakalı çok seviyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle portakal kabuğu her şeye çok yakışıyor. Hatta salatalara da öyle. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. SİZ VE TATLI ŞAŞIRTTINIZ BENİ
    AMA TATLILAR HARİKA GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    TAMDA TATLI KRİZİNE GİRMİŞKEB DENEMEM LAZIM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yapayım ya balık olmayınca kendimi tatlılara vurdum. :)) Ama kıyısından köşesinden başarılı oluyorum kendime göre. Ama öyle pasta, kek paylaşımları var ki ben bırak yapmayı bakarak bile çözemiyorum olayı. Tatlı konusunda hiç bir zaman iddialı olamayacağım. :(( Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. heeey şimdi yine enfes bir yemek yazdım.
    enginarlı karides.
    :)

    YanıtlaSil
  16. Gavur isi:)) cok güldüm.Komsunuzun eline saglik.
    Portakal suyunu tatlilara cok yakistiriyorum,revani,kek,kurabiye...Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun,güzel bir haftasonu gecirmenizi diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu insanı müthiş ya. Bu kadar mı yardım sever olur insan? Ben de portaklasuyunu ve kabuğunu yakıştırıyorum bir çok şeye. Size de güzel, şanslı bir hafta sonu olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. Sayın Vali'miz ne güzel tesbit etmiş dimi İlhan. Resmen kızcağıza terörist muamelesi yaptılar. İnan çok üzülüyorum bu olanlara, işin sonu çok kötü olucak.
    Galiba Portakal her girdiği yere yakışıyor İlhan, hani enginara çok lezzet veriyorya bu tatlıyada ayrı bir lezzet vermiştir eminim. Zaten fotoğraflar anlatıyor nasıl bir tadı olduğunu, ellerine sağlık.
    Bizim komşumuzda Malatya'lı hiç bilmediğim tatları var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vali ya aptal, ya yalancı ya da Türk milletini öyle görüyor. Görmüyorlar mı bu adamın acizliğini. Hala boy boy endam ediyor tv.lerde. Malatya'lıların müthiş yöresel yemekleri var. Hele alışınca tiryakilik yapıyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. Bence herkesin Çanakkaleyi ve şehitlikleri gezip, titreyip kendine gelmesi gerekir.
    İki gün önce oradaydık ve büyük bir gurur yaşadık.

    Bu arada tatlın muhteşem görünüyor, ellerine sağlık.
    Anadolu insanına ise diyecek söz yok. Olduklları gibiler...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun herkesin özellikle çocukların, gençlerin gidip görmesi gerek. Kutluyorum seni o güzel ve faydalı gezi için. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil