26 Nisan 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Bunu da hepinizin en iyi şekliyle yaptığınızı biliyorum amacım aslında tarif vermek değil. Ama enginar o kadar faydalı bir sebze ki size fikir vermesi için paylaşıyorum. Çok da bollaştı acaba yerliler başladı mı? Erken ama bu kadar çok ve ucuz olunca Kıbrıs bitti diye düşünüyorum. Eskiden biliyorsunuz mevsimi çok kısa sürerdi ve büyüklerimiz bu süreyi sık sık pişirerek değerlendirirlerdi. Hatta annemin senede bir kere yenmesi gerek diye bize yedirmeye çalıştıkları arasında kuzu etli enginar da vardı. O zamanlar hiç sevmezdim ve yemekte çok zorlanırdım. Hem enginer, hem kuzu eti, hem içinde dereotu falan gibi garip bir ot, anneme bu çirkin şeyleri bir araya getirmeyi nasıl beceriyorsun diye sitem ederdim. :)))) Şimdi hepsi en sevdiğim şeyler arasında.



Aslında enginarın sevdiğim şekli sade haşlanması. Çok az zeytinyağı ve tuz ile haşlayıp yemek veya iç bakla ile pişmiş hali. Burada ince bir nokta var. Eğer iç bakla ile pişiyorsa bezelye, havuç ve patates konmazmış. Bunu benim ukalalığım zannetmeyin, Turizm Yüksek Okulunun yemek pişirme teknikleri ders kitabından okudum. Zaten ben enginarın içinde patatesi de sevmiyorum ve onun için kullanmadım. (aslında koymayı unuttum : ))))   )



Tencereye enginarları dizdim, üzerine limon suyu, tuz ve zeytinyağı gezdirdim. Kenarlarına bezelye, küçük doğranmış havuçve iki küçük bütün kuru soğan koydum. Birbuçuk bardak suyu kenarından döktüm. Tuzunu, şekerini ayarladıktan sonra biraz daha zeytinyağı ekleyerek tencerenin kapağını kapattım ve enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirdim. Servis tabağına aldıktan sonra garnitürleri enginarların içine doldurdum ve üzerine dereotu serptim.



Bu da bugün yaptığım fırın sütlaç. Biliyorum sizin için çocuk oyuncağı bunu pişirmek ama benim için önemli. Farkındaysanız çok az tatlı paylaşımım var çünkü bu konuda özürlüyüm. :)))) Gerçi daha tadına bakılmadı ama görünüşü güzeldi.




Bunlar da onbeş gün önce aldığım çilek fidesi. Yanımda pencerenin içinde meyve vermeye başladılar. Burada tahtaya vurmanıza gerek yok çünkü daha çok çirkinler. :)) Şöyle bir kızarsınlar, çoğalsınlar o zaman resmini koyarım, siz de tahtalara vurursunuz. :))))

30 yorum:

  1. cIk ben Enginari yapabilenler kategorisinde degilim hayatimda hic yapmadim..bulunca yerim ama :) ugrasamam oyle uzun uzadiya..ama guzel olmus ellerine saglik..ben sutlac kismina takiliyorum nefis nefis..1 hatta 2 kase buraya lutfen:)) Cileklerrr..ne guzeller nazar degmesin(yok yok ben yinede tahtaya vuruyorum) artik recel yaparsin olunca :)) Keyifli hafta sonu olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginar artık ayıklanmış, temizlenmiş satıldığı için zorluğu kalmadı. Hatta çok kolay denebilir. Çileklerle sanki biraz dalga geçme havası seziyorum. :)) Reçel yapayım değil mi? Artanı da yerim. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  2. ENGİNARLAR HARİKA GÖZÜKÜYOR
    GERÇEKTEN UCUZLADIMI?
    FIRIN SÜTLACIN TADINA BAKMAYA GEREK YOK GÖRÜNTÜSÜ BEN OLDUM DİYOR
    ÇİLEKLERİNİZİN BÜYÜMESİNİ MERAKLA BEKLEYECEĞİM
    İYİ AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla tanesi 1 tl. ile 1.5 tl. arası. Ucuz sayılır. Sütlaç güzel olmuş gerçekten. Sana da iyi akşamlar teşekkür ederim.

      Sil
  3. enginar süper görünüyor ellerinize sağlık.ama çilek bir başka güzel bence.maşallah diyelimde nazr değmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginar çok faydalı bolken yiyelim bol bol. Tam zamanı galiba. Çilekler değil mi? Reçel yapmam önerildi. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Enginarr ne de cok severimmmm! Bizde de zeytinyagli yapilir ve icine bezelye, patates, havuc konulur ve dereotuyla taclandirilir. Ben hep biraz da yemeden once limon sikarim. Nasil canim cekti, askolsun size ne diyeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayıklanmış ve temizlenmiş haliyle çiğ çiğ de tüketiyorlar. Her haliyle yenebilir muhteşem bir sebze bence de. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Elinize sağlık.Enginar da,sütlaç da çok güzel görünüyor.Ben de bu gün iç baklalı enginar yaptım.Enginar yetişmeyen,bilinmeyen yerlerde yıllarca yaşayıp buralara dönünce her gün enginar yiyesim var :) Neyse ki evde de bu durumdan şikayetçi olan yok.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün iç bakla çok aradım bulamadım herhalde zamanı geçiyor. Pişiren siz olduktan sonra kim niye şikayet etsin? :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Sonunda bana enginarı sevdireceksiniz :) ama çok güzel gözüküyor gerçekten ..Sütlaçta öyle afiyetle yiyin inşallah..

    Çileklere çirkin demeyelim lütfen :) ben öylede severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül enginar sevilmez mi? Tam bolluk zamanıyken bir dene istersen. Çileklerim ya. Süperler. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. Enginar en sevdiğim sebzedir:) sütlaçta harika görünüyor ikiside nefis olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginar gerçekten her sebzeden farklıdır. Artık sezonu da çok uzun sürüyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Mmm nefis eline saglik Mmmm.
    Bende sütçüden süt aldim yapsam.
    Incirleri sormussunuz kendim topladim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ya ağacından toplayıp reçel yapmak. Ne kadar zevktir bilirim Bodrum'da mandalina, portakal aynı şekilde yapardım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. İç baklalı enginarı daha çok seviyorum. Bezelyeli enginarda ben de patates koymuyorum. Bu haliyle çok güzel olmuş. Çilekler de çok güzel...Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç baklalı çok güzel oluyor ama iç bakla bitiyor galiba. Çilekler o kadar işte . 1 tane olsun yeter onun zevki bana. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Ah anneler neler çekerler çocuklarından.... Enginarlar nefis gözüküyor, elinize sağlık ben portakal suyuyla pişiriyorum DEfne bayılıyor yanına da boncuk makarna işte miss gibi bir öğün... Çilekleriniz de harika :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelerimizin, babalarımızın neler çektiğini anne, baba olunca anlıyoruz. Portakal suyuyla da iyi fikir. Çilekler evet ya 3 adet nohut kadar. :)))) Olsun bana manevi hazzı yetiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Enginar yerim ama yapamam hele böylesini hiç yapamam :) yengem sağolsun yapıp getirmiş bize o sayede yemiş oldum. Faydalarını bilirim ve her sene bir kaç kez yemeye çalışırım.
    Çocukken kesinlikle yemezdim hatta ıspanak, bakla ve kerevizi bile yeni yeni yemeye başladım.
    Lütfen kendine haksızlık etme çok nefis görünüyor sütlaç ellerine sağlık.
    Çilek babam yetiştirirdi ve yerdik, büyüyünce çirkin ördek yavrusundan Kuğu'ya dönüşücek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazmıştım önce galiba pazardan 2 genç kız çiğ alıp ısırarak yediler. yani demek ki çiğ bile yenebiliyor. :)) Zaten küçükken kereviz yiyen rastlamadım ben hiç. Sütlaç evet güzeldi tadı. Bir tanr çileğin kızarmışını göreyim yeter. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Enginardı, sütlaçtı, çilek di derken akşam akşam güzel bir lezzet gezintisi yaptım sayenizde İlhan bey. Teşekkürler..İyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim. Size de iyi hafta sonları.

      Sil
  13. Çiçeği de üzerinde, saksıdaki çilekler resim olarak bu halleriyle de güzeller :)
    Enginarlara gelince, eskiden hem tezgâhlarda kalış süresi kısa olurdu, hem de üretimi çok azdı. Dolayısıyla pahalıydı ve her yerde de satılmazdı. Bilen de azdı. Meraklısı için değerli, az yetiştirildiği için de pahalıydı. Şimdi, ibadullah. Böyle olması çok iyi çünkü, çok yararlı bir sebze. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginarın süresi kısa olurdu ve dediğiniz gibi çok pahalıydı. Bir kere annemle Borsa lokantasına gitmiştik ve annemin israrıyla enginar yemiştik. Fiyatını görünce uzun süre o enginarı hazmedememiştim. :)))) Yol boyu annemi dillemiştim o kadar parayı tatsız tuzsuz bir şeye verdin diye. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. İlhan, bugün bende enginar kalbi denilen şeyden yapmıştım. Markette kavanozda görüp almıştım. Üzerinde enginar kalbi yazıyordu bende aldım. İnternetten tarifini bulup yaptım. Bu ikinci yapışım enginarı.
    Olduğunda yemeyi severim ama olsa da yesem diye imrenmem. Çok faydalı olduğunu bildiğim için arada sırada yapmam lazım diye düşünüyorum. İzmir'e gittiğimde görümcem bol bol yapar. Sevilen bir gelinim galiba:))
    Ellerine sağlık, çok pratik bir şekilde anlatmışsın.
    Fırın sütlaç hiç yapmadım ama hazır yapılmış bulunca "hunharca" yerim:)))
    Çilekler için ben yinede tahtaya vurdum, Çünkü, o muhteşem görüntülerini ister istemez hayal ettim. Çok güzellerdi. Kocaman bir maşallah gönderip, ellerine sağlık deyip, sevgilerimi bırakıp yürüyüşe çıkmak üzere kaçıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O hazırlar güzel olmuyor. Onu yiyince enginarın tadını öyle zannediyor insan. Bak şimdi çok bol hazır temizlenmiş. Al birkaç tane tencereye koy, biraz zeytinyağı, tuz, limon suyu, çok az da su koy , tencerenin kapağını kapat yumuşayıncaya kadar pişir. Bak ne kadar güzel olacak. Evet sütlaç beklemediğim kadar güzel olmuştu. Çilek hakkındaki düşüncelerine teşekkür. :)) Sana iyi yürüyüşler, yorum için de teşekkür.

      Sil
  15. Gplusa yorum yazmıştım buraya düşmemiş.Ellerinize sağlık enginarlar şahane görünüyorlar.Maalesf burada geldim geleli hiç enginar göremedim.Artık döndüğümde kısmetse alıp pişireceğim.Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha yeni başladı sayılır enginarlar çok yersiniz. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil