Aslında enginarın sevdiğim şekli sade haşlanması. Çok az zeytinyağı ve tuz ile haşlayıp yemek veya iç bakla ile pişmiş hali. Burada ince bir nokta var. Eğer iç bakla ile pişiyorsa bezelye, havuç ve patates konmazmış. Bunu benim ukalalığım zannetmeyin, Turizm Yüksek Okulunun yemek pişirme teknikleri ders kitabından okudum. Zaten ben enginarın içinde patatesi de sevmiyorum ve onun için kullanmadım. (aslında koymayı unuttum : )))) )
Tencereye enginarları dizdim, üzerine limon suyu, tuz ve zeytinyağı gezdirdim. Kenarlarına bezelye, küçük doğranmış havuçve iki küçük bütün kuru soğan koydum. Birbuçuk bardak suyu kenarından döktüm. Tuzunu, şekerini ayarladıktan sonra biraz daha zeytinyağı ekleyerek tencerenin kapağını kapattım ve enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirdim. Servis tabağına aldıktan sonra garnitürleri enginarların içine doldurdum ve üzerine dereotu serptim.
Bu da bugün yaptığım fırın sütlaç. Biliyorum sizin için çocuk oyuncağı bunu pişirmek ama benim için önemli. Farkındaysanız çok az tatlı paylaşımım var çünkü bu konuda özürlüyüm. :)))) Gerçi daha tadına bakılmadı ama görünüşü güzeldi.
Bunlar da onbeş gün önce aldığım çilek fidesi. Yanımda pencerenin içinde meyve vermeye başladılar. Burada tahtaya vurmanıza gerek yok çünkü daha çok çirkinler. :)) Şöyle bir kızarsınlar, çoğalsınlar o zaman resmini koyarım, siz de tahtalara vurursunuz. :))))
cIk ben Enginari yapabilenler kategorisinde degilim hayatimda hic yapmadim..bulunca yerim ama :) ugrasamam oyle uzun uzadiya..ama guzel olmus ellerine saglik..ben sutlac kismina takiliyorum nefis nefis..1 hatta 2 kase buraya lutfen:)) Cileklerrr..ne guzeller nazar degmesin(yok yok ben yinede tahtaya vuruyorum) artik recel yaparsin olunca :)) Keyifli hafta sonu olsun..
YanıtlaSilEnginar artık ayıklanmış, temizlenmiş satıldığı için zorluğu kalmadı. Hatta çok kolay denebilir. Çileklerle sanki biraz dalga geçme havası seziyorum. :)) Reçel yapayım değil mi? Artanı da yerim. :)) Teşekkür yoruma.
SilENGİNARLAR HARİKA GÖZÜKÜYOR
YanıtlaSilGERÇEKTEN UCUZLADIMI?
FIRIN SÜTLACIN TADINA BAKMAYA GEREK YOK GÖRÜNTÜSÜ BEN OLDUM DİYOR
ÇİLEKLERİNİZİN BÜYÜMESİNİ MERAKLA BEKLEYECEĞİM
İYİ AKŞAMLAR
Valla tanesi 1 tl. ile 1.5 tl. arası. Ucuz sayılır. Sütlaç güzel olmuş gerçekten. Sana da iyi akşamlar teşekkür ederim.
Silenginar süper görünüyor ellerinize sağlık.ama çilek bir başka güzel bence.maşallah diyelimde nazr değmesin.
YanıtlaSilEnginar çok faydalı bolken yiyelim bol bol. Tam zamanı galiba. Çilekler değil mi? Reçel yapmam önerildi. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEnginarr ne de cok severimmmm! Bizde de zeytinyagli yapilir ve icine bezelye, patates, havuc konulur ve dereotuyla taclandirilir. Ben hep biraz da yemeden once limon sikarim. Nasil canim cekti, askolsun size ne diyeyim :)
YanıtlaSilAyıklanmış ve temizlenmiş haliyle çiğ çiğ de tüketiyorlar. Her haliyle yenebilir muhteşem bir sebze bence de. Teşekkür ederim yorumuna.
SilElinize sağlık.Enginar da,sütlaç da çok güzel görünüyor.Ben de bu gün iç baklalı enginar yaptım.Enginar yetişmeyen,bilinmeyen yerlerde yıllarca yaşayıp buralara dönünce her gün enginar yiyesim var :) Neyse ki evde de bu durumdan şikayetçi olan yok.Sevgiler.
YanıtlaSilBugün iç bakla çok aradım bulamadım herhalde zamanı geçiyor. Pişiren siz olduktan sonra kim niye şikayet etsin? :)) Teşekkür ederim.
SilSonunda bana enginarı sevdireceksiniz :) ama çok güzel gözüküyor gerçekten ..Sütlaçta öyle afiyetle yiyin inşallah..
YanıtlaSilÇileklere çirkin demeyelim lütfen :) ben öylede severim :)
Ayşegül enginar sevilmez mi? Tam bolluk zamanıyken bir dene istersen. Çileklerim ya. Süperler. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilEnginar en sevdiğim sebzedir:) sütlaçta harika görünüyor ikiside nefis olmuş elinize sağlık
YanıtlaSilEnginar gerçekten her sebzeden farklıdır. Artık sezonu da çok uzun sürüyor. Teşekkür ederim.
SilMmm nefis eline saglik Mmmm.
YanıtlaSilBende sütçüden süt aldim yapsam.
Incirleri sormussunuz kendim topladim.
Ne güzel ya ağacından toplayıp reçel yapmak. Ne kadar zevktir bilirim Bodrum'da mandalina, portakal aynı şekilde yapardım. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİç baklalı enginarı daha çok seviyorum. Bezelyeli enginarda ben de patates koymuyorum. Bu haliyle çok güzel olmuş. Çilekler de çok güzel...Sevgiler.
YanıtlaSilİç baklalı çok güzel oluyor ama iç bakla bitiyor galiba. Çilekler o kadar işte . 1 tane olsun yeter onun zevki bana. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilAh anneler neler çekerler çocuklarından.... Enginarlar nefis gözüküyor, elinize sağlık ben portakal suyuyla pişiriyorum DEfne bayılıyor yanına da boncuk makarna işte miss gibi bir öğün... Çilekleriniz de harika :)
YanıtlaSilAnnelerimizin, babalarımızın neler çektiğini anne, baba olunca anlıyoruz. Portakal suyuyla da iyi fikir. Çilekler evet ya 3 adet nohut kadar. :)))) Olsun bana manevi hazzı yetiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEnginar yerim ama yapamam hele böylesini hiç yapamam :) yengem sağolsun yapıp getirmiş bize o sayede yemiş oldum. Faydalarını bilirim ve her sene bir kaç kez yemeye çalışırım.
YanıtlaSilÇocukken kesinlikle yemezdim hatta ıspanak, bakla ve kerevizi bile yeni yeni yemeye başladım.
Lütfen kendine haksızlık etme çok nefis görünüyor sütlaç ellerine sağlık.
Çilek babam yetiştirirdi ve yerdik, büyüyünce çirkin ördek yavrusundan Kuğu'ya dönüşücek :)
yazmıştım önce galiba pazardan 2 genç kız çiğ alıp ısırarak yediler. yani demek ki çiğ bile yenebiliyor. :)) Zaten küçükken kereviz yiyen rastlamadım ben hiç. Sütlaç evet güzeldi tadı. Bir tanr çileğin kızarmışını göreyim yeter. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilEnginardı, sütlaçtı, çilek di derken akşam akşam güzel bir lezzet gezintisi yaptım sayenizde İlhan bey. Teşekkürler..İyi hafta sonları..
YanıtlaSilGüzel yorumunuza çok teşekkür ederim. Size de iyi hafta sonları.
SilÇiçeği de üzerinde, saksıdaki çilekler resim olarak bu halleriyle de güzeller :)
YanıtlaSilEnginarlara gelince, eskiden hem tezgâhlarda kalış süresi kısa olurdu, hem de üretimi çok azdı. Dolayısıyla pahalıydı ve her yerde de satılmazdı. Bilen de azdı. Meraklısı için değerli, az yetiştirildiği için de pahalıydı. Şimdi, ibadullah. Böyle olması çok iyi çünkü, çok yararlı bir sebze. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)
Enginarın süresi kısa olurdu ve dediğiniz gibi çok pahalıydı. Bir kere annemle Borsa lokantasına gitmiştik ve annemin israrıyla enginar yemiştik. Fiyatını görünce uzun süre o enginarı hazmedememiştim. :)))) Yol boyu annemi dillemiştim o kadar parayı tatsız tuzsuz bir şeye verdin diye. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan, bugün bende enginar kalbi denilen şeyden yapmıştım. Markette kavanozda görüp almıştım. Üzerinde enginar kalbi yazıyordu bende aldım. İnternetten tarifini bulup yaptım. Bu ikinci yapışım enginarı.
YanıtlaSilOlduğunda yemeyi severim ama olsa da yesem diye imrenmem. Çok faydalı olduğunu bildiğim için arada sırada yapmam lazım diye düşünüyorum. İzmir'e gittiğimde görümcem bol bol yapar. Sevilen bir gelinim galiba:))
Ellerine sağlık, çok pratik bir şekilde anlatmışsın.
Fırın sütlaç hiç yapmadım ama hazır yapılmış bulunca "hunharca" yerim:)))
Çilekler için ben yinede tahtaya vurdum, Çünkü, o muhteşem görüntülerini ister istemez hayal ettim. Çok güzellerdi. Kocaman bir maşallah gönderip, ellerine sağlık deyip, sevgilerimi bırakıp yürüyüşe çıkmak üzere kaçıyorum:)
O hazırlar güzel olmuyor. Onu yiyince enginarın tadını öyle zannediyor insan. Bak şimdi çok bol hazır temizlenmiş. Al birkaç tane tencereye koy, biraz zeytinyağı, tuz, limon suyu, çok az da su koy , tencerenin kapağını kapat yumuşayıncaya kadar pişir. Bak ne kadar güzel olacak. Evet sütlaç beklemediğim kadar güzel olmuştu. Çilek hakkındaki düşüncelerine teşekkür. :)) Sana iyi yürüyüşler, yorum için de teşekkür.
SilGplusa yorum yazmıştım buraya düşmemiş.Ellerinize sağlık enginarlar şahane görünüyorlar.Maalesf burada geldim geleli hiç enginar göremedim.Artık döndüğümde kısmetse alıp pişireceğim.Afiyetler olsun..
YanıtlaSilDaha yeni başladı sayılır enginarlar çok yersiniz. Teşekkür ederim yorumlarınıza.
Sil