Mantı için çarşıdan aldığımız karidesleri bol tuzlu ve sirkeli kaynar suda yaklaşık beş dakika haşlayıp süzüyoruz ve soğuyunca kabuklarını soyuyoruz.Şimdi balıkçıların çoğunda bu haliyle soyulmuş satılıyor.
Derin bir kaseye zeytinyağı, doğranmış maydanoz, tuz, kırmızı toz biber koyup karidesleri içine atıyoruz ve iyice karıştırıyoruz.
Yufkaları sigara böreği yapar gibi üçgen kesiyoruz.
Yufkadan bir tane alıyoruz geniş kısmına karidesden bir parça koyuyoruz ve yuvarlak değil de kalınca dikdörtgen şeklinde sarıyoruz, altına yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Böreklerin üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüyoruz ve 180 dereceye ayarlanmış fırınımızda üstü kızarana kadar pişiriyoruz .
Börekler pişerken tavada tereyağını veya zeytinyağını kızdırıyoruz içine sıcak su içinde erittiğimiz salçayı ve biraz da pul biber koyuyoruz , yaklaşık iki dakika kavuruyoruz.
Bir kasede dövdüğümüz sarımsakları ve yoğurdu karıştırıyoruz.
Pişen börekleri servis tabağına alıyoruz üzerine sarımsaklı yoğurt, onun üzerine de tereyağlı salçayı gezdiriyoruz. Nane ve sumak da serperek afiyetle yiyoruz.
Paçanga için üçgen yufkaların geniş tarafına gene karides ve üzerine kaşar peynir rendesi ve küçük doğranmış sivribiber koyup aynı şekilde kalınca sarıyoruz.
Tavaya biraz sıvıyağ koyup iyice kızdırıyoruz ve böreklerin önce bir tarafını, sonra da diğer tarafını kızartıyoruz. Kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz. Afiyet olsun.
2GÜNDÜR YOKTUNUZ
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK
GÜZELDİR MUHAKKAK AMA KARİDES BANA UZAK
BEN YİNE PASTIRMA İLE YAPAYIM:)
BU ARADA HAYSİYETLİ YEMEK TARİFİNDEN GEÇTİMMİ? :)
Evet senin karides sevmediğini biliyorum. O zaman tek yol pastırma. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
Silpaçanga böreğini hiç karidesli düşünmemiştim leziz görünüyor ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok değişik oluyor, karides seviyorsanız deneyin mutlaka seversiniz.
SilLezzeti hayal edebiliyorum.:) Karides en sevdiğim deniz canlılarından biri. Bu kış Kadıköy Çarşıda fiyatları da çok iyi seyretti. Her zaman pahalı olur hiç 10 liranın üstüne çıkmadı. Enteresandı bolca tükettik.:) Benim küçük kız makarnaya koyuyor. Bir gün yapsın da İlhan ağabeyi not versin bakalım.:) Eline emeğine sağlık.:)
YanıtlaSilGerçekten ucuz bu sene. O kadar şüpheci olduk ki her alışta acaba niye ucuz diye düşünüyorum. Senin küçük kız tam yemelik valla karidese falan gerek yok. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilKarides ve mantı :) İlginç bir tafir ..Ama sonucu güzel duruyor ellerine sağlık ikiside deneyebileceğim tarifler..Bilgi dağarcığıma itinayla yazıldı :)
YanıtlaSilİkisi ilgisiz gibi duruyor ama çok lezzetli oluyor. Hatta karides sevmeyenler bile yiyebilir karidesin tadı pek fark edilmiyor. Teşekkür ederim.
Silellerinize sağılık,yiyenlere de afiyet olsun .
YanıtlaSilMazes sen sevmiyorsun biliyorum. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
Silne desem bilemedim şimdi, süpersiniz, harika olmuş...ellerinize sağlık...
YanıtlaSilGüzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
SilBugün sizde süper bir somon tarifi var, çalıyorum bilginiz olsun. :))
Silçok memnun olurum :))
Silşimdiden afiyet olsun...
Merhaba karides mantısını Egeden Tarifler ile birlikte Ayvalık'ta yedik gerçekten güzeldi. Ellerinize sağlık. Karidesi çok severim sizin tarifinizde çok güzel.Sevgiler.
YanıtlaSilEvet takip ediyorum beraber gezmişsiniz hatta sizin yönlendirmenizle gene egedentariflerdeki baharatlı peyniri de yaptım ama daha yemedim. Teşekkür ederim paylaşımlarınız ve yorumlarınız için.
SilDeniz ürünlerini seven gördüm ama sizin gibisini görmedim arkadaşım, denizden ne çıksa yerim ( bu söz böylemiydi)neyse tam hakkını veriyorsunuz. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSil"Denizden babam çıksa yerim" söz öyleydi. :)))) O kadar çok tarif var ki çoğunu yayınlamıyorum daha. Sadece denenen ve beğesnilenleri paylaşıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKaridese bayılırım, hepsi müthiş görünüyor elinize sağlık, denemek isterim bu tarifi:)
YanıtlaSilHele karidesi seviyorsanız mutlaka deneyin. Sağolun yorumunuz için.
SilKaridesi yufkaya sardınız, iyi de ettiniz. Bence, harika bir tarif. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)
YanıtlaSilmantı gibi değil de sırf sigara böreği gibi kızartarak da güzel oluyor. Teşekkür ederim.
SilSiz hep balık ve deniz ürünleri yazın olur mu? Zevkle takip ediyorum..
YanıtlaSilEllerinize sağlık..
Yani başka bir şey yazma mı demek istiyorsun? :)) Şaka tabi. Teşekkür ederim.
SilBlogunuzun yeni tasarımı çok hoş olmuş. Renkler çok yakışmış. Güle güle kullanın :)
YanıtlaSilÇok farklı, sıradışı 2 tarif vermişsiniz. Kulağa hoş geliyorlar. Ellerinize sağlık.
Evet tasarımı değişti. Erkek bolg yazarı olarak ranklerle fazla oynayamıyorum bayanlar gibi. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilMerhaba İlhan Bey tasarım değişikliği yapmışsınız, güle güle kullanın. Ben denizden babam çıksa yermiyim bilmemde bu karidesleri, bu tarifi kesin yerim. Not ettim. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBiraz değişiklik olsun dedim. Beğendiğinize sevindim. Sağolun yorumunuz için.
SilBen yanlış bloga geldim sanırım İlhan bey vardı burada balık tarifleriyle ünlü akvaryum tadında nefis balık yemekleriyle samimi tarif anlatımı vardı :))) Börekde yemede yanında yat tadında olmuş ellere sağlık
YanıtlaSilYok tam yerine geldiniz. :)) Börekler süper oldu bence de. Teşekkür ederim.
SilKaridese bayılırım,mantı zaten favorim. Ama karidesli mantıya söyleyecek söz bulamıyorum İlhan Bey. Tarifleri görünce yutkundum diyebilirim. Müthiş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilGüzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
Silİlhan, yine muhteşem ve sıradışı bir tarif vermişsin. Karidesi o kadar çok severim ki her türünü yiyebilirim sanki.
YanıtlaSilBu arada bloğunun yeni halini çok sevdim. Sanki tazelenmiş ve yeni dekore edilmişbir ev gibi. İyi hissettirdi. Sana da şans getirsin dilerim ki...
Sevgiler gönderiyorum sana...
Bloğun yeni yüzünü beğendiğine sevindim. Güzel sözlerin ve yorumun için çok teşekkür.
SilEline sağlık yine muhteşem bir lezzet nefis olmuş:)
YanıtlaSilElif hanım teşekkür ederim güzel yorumunuza.
YanıtlaSilPaçanga böreğini çok severim.Ama karidesli çok farklı bir tad olmuş.Merak ettim açıkcası ellerinize sağlık..
YanıtlaSilkaridesi de seviyorsanız balık pişirdiğiniz bir gün ara sıcak olarak deneyin güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık sizden öğreneceğimiz çok şey var.Karides bana uzak bir lezzet farklı bir balıkla da olabilir mi acaba?Görüntü muazzam ama:)
YanıtlaSilBende sizlerden çok şey öğreniyorum. Bana sorarsanız her balıkla olur. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
Silelleriize sağlık yine farklı bir tarifle karşımızdasınız :)
YanıtlaSildeniz ürünlerinden her tarifi denediniz İlhan Bey :)
Yok daha denemediğim çok şey var deniz ürünleriyle. :)) Ama seviyorsanız eğer bu tarifi deneyin. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBlogun yeni yuzu guzel olmus tarif bir baska guzel..lale de hos durmus..
YanıtlaSilAaa sizi bir yerden hatırlıyorum. :)))) Evet bloğumun şekli değişiyor. Bayanların blogları gibi fazla oynanamıyor ama böyle açık renk arka plan iyi oldu bence. Yazılar ve fotograflar daha güzel gözüküyor.
Sil