1 Nisan 2013 Pazartesi

KARİDES MANTISI, KARİDESLİ PAÇANGA BÖREĞİ

Karides mantısını egedentarifler.blogspot.com da gördüm ama tarif yoktu. ( yoksa ben mi göremedim ) Ayvalık Cunda adasında bir restoran menüsündendi sanırım. Tabi bir deniz ürünleri delisi olarak kendime göre yaptım. :)) Orada yağda kızarıyordu börekler ben karidesleri zeytinyağında marine ederek fırında pişirdim. Çim çim denilen küçük karidesler çok bol ve ucuza satılıyor. Eğer seviyorsanız karidesi, mutlaka deneyin hatta biraz fazla yapın derin dondurucuya atın. Bir misafiriniz geldiği zaman bayağı havalı bir yemek. Paket yufka  çok oldu ben de artanından karides paçanga böreği yaptım. Tarif tamamen benimdir ona göre.  :))




Mantı için çarşıdan aldığımız karidesleri bol tuzlu ve sirkeli kaynar suda yaklaşık beş dakika haşlayıp süzüyoruz ve soğuyunca kabuklarını soyuyoruz.Şimdi balıkçıların çoğunda bu haliyle soyulmuş satılıyor.


Derin bir kaseye zeytinyağı, doğranmış maydanoz, tuz, kırmızı toz biber koyup karidesleri içine atıyoruz ve iyice karıştırıyoruz.
Yufkaları sigara böreği yapar gibi üçgen kesiyoruz.



Yufkadan bir tane alıyoruz geniş kısmına karidesden bir parça koyuyoruz ve yuvarlak değil de kalınca dikdörtgen şeklinde sarıyoruz, altına yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Böreklerin üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüyoruz ve 180 dereceye ayarlanmış fırınımızda üstü kızarana kadar pişiriyoruz .

Börekler pişerken tavada tereyağını veya zeytinyağını kızdırıyoruz içine sıcak su içinde erittiğimiz salçayı ve biraz da pul biber koyuyoruz , yaklaşık iki dakika kavuruyoruz.

Bir kasede dövdüğümüz sarımsakları ve yoğurdu karıştırıyoruz.

Pişen börekleri servis tabağına alıyoruz üzerine sarımsaklı yoğurt, onun üzerine de tereyağlı salçayı gezdiriyoruz. Nane ve sumak da serperek afiyetle yiyoruz.



Paçanga için üçgen yufkaların  geniş tarafına gene karides ve üzerine kaşar peynir rendesi ve küçük doğranmış sivribiber koyup aynı şekilde kalınca sarıyoruz.

Tavaya biraz sıvıyağ koyup iyice kızdırıyoruz ve böreklerin önce bir tarafını, sonra da diğer tarafını kızartıyoruz. Kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz. Afiyet olsun.

44 yorum:

  1. 2GÜNDÜR YOKTUNUZ
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    GÜZELDİR MUHAKKAK AMA KARİDES BANA UZAK
    BEN YİNE PASTIRMA İLE YAPAYIM:)
    BU ARADA HAYSİYETLİ YEMEK TARİFİNDEN GEÇTİMMİ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet senin karides sevmediğini biliyorum. O zaman tek yol pastırma. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. paçanga böreğini hiç karidesli düşünmemiştim leziz görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değişik oluyor, karides seviyorsanız deneyin mutlaka seversiniz.

      Sil
  3. Lezzeti hayal edebiliyorum.:) Karides en sevdiğim deniz canlılarından biri. Bu kış Kadıköy Çarşıda fiyatları da çok iyi seyretti. Her zaman pahalı olur hiç 10 liranın üstüne çıkmadı. Enteresandı bolca tükettik.:) Benim küçük kız makarnaya koyuyor. Bir gün yapsın da İlhan ağabeyi not versin bakalım.:) Eline emeğine sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten ucuz bu sene. O kadar şüpheci olduk ki her alışta acaba niye ucuz diye düşünüyorum. Senin küçük kız tam yemelik valla karidese falan gerek yok. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Karides ve mantı :) İlginç bir tafir ..Ama sonucu güzel duruyor ellerine sağlık ikiside deneyebileceğim tarifler..Bilgi dağarcığıma itinayla yazıldı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi ilgisiz gibi duruyor ama çok lezzetli oluyor. Hatta karides sevmeyenler bile yiyebilir karidesin tadı pek fark edilmiyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. ellerinize sağılık,yiyenlere de afiyet olsun .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes sen sevmiyorsun biliyorum. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. ne desem bilemedim şimdi, süpersiniz, harika olmuş...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bugün sizde süper bir somon tarifi var, çalıyorum bilginiz olsun. :))

      Sil
    3. çok memnun olurum :))
      şimdiden afiyet olsun...

      Sil
  7. Merhaba karides mantısını Egeden Tarifler ile birlikte Ayvalık'ta yedik gerçekten güzeldi. Ellerinize sağlık. Karidesi çok severim sizin tarifinizde çok güzel.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet takip ediyorum beraber gezmişsiniz hatta sizin yönlendirmenizle gene egedentariflerdeki baharatlı peyniri de yaptım ama daha yemedim. Teşekkür ederim paylaşımlarınız ve yorumlarınız için.

      Sil
  8. Deniz ürünlerini seven gördüm ama sizin gibisini görmedim arkadaşım, denizden ne çıksa yerim ( bu söz böylemiydi)neyse tam hakkını veriyorsunuz. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Denizden babam çıksa yerim" söz öyleydi. :)))) O kadar çok tarif var ki çoğunu yayınlamıyorum daha. Sadece denenen ve beğesnilenleri paylaşıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Karidese bayılırım, hepsi müthiş görünüyor elinize sağlık, denemek isterim bu tarifi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele karidesi seviyorsanız mutlaka deneyin. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  10. Karidesi yufkaya sardınız, iyi de ettiniz. Bence, harika bir tarif. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mantı gibi değil de sırf sigara böreği gibi kızartarak da güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Siz hep balık ve deniz ürünleri yazın olur mu? Zevkle takip ediyorum..

    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani başka bir şey yazma mı demek istiyorsun? :)) Şaka tabi. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Blogunuzun yeni tasarımı çok hoş olmuş. Renkler çok yakışmış. Güle güle kullanın :)
    Çok farklı, sıradışı 2 tarif vermişsiniz. Kulağa hoş geliyorlar. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tasarımı değişti. Erkek bolg yazarı olarak ranklerle fazla oynayamıyorum bayanlar gibi. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  13. Merhaba İlhan Bey tasarım değişikliği yapmışsınız, güle güle kullanın. Ben denizden babam çıksa yermiyim bilmemde bu karidesleri, bu tarifi kesin yerim. Not ettim. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz değişiklik olsun dedim. Beğendiğinize sevindim. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  14. Ben yanlış bloga geldim sanırım İlhan bey vardı burada balık tarifleriyle ünlü akvaryum tadında nefis balık yemekleriyle samimi tarif anlatımı vardı :))) Börekde yemede yanında yat tadında olmuş ellere sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok tam yerine geldiniz. :)) Börekler süper oldu bence de. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Karidese bayılırım,mantı zaten favorim. Ama karidesli mantıya söyleyecek söz bulamıyorum İlhan Bey. Tarifleri görünce yutkundum diyebilirim. Müthiş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  16. İlhan, yine muhteşem ve sıradışı bir tarif vermişsin. Karidesi o kadar çok severim ki her türünü yiyebilirim sanki.
    Bu arada bloğunun yeni halini çok sevdim. Sanki tazelenmiş ve yeni dekore edilmişbir ev gibi. İyi hissettirdi. Sana da şans getirsin dilerim ki...
    Sevgiler gönderiyorum sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğun yeni yüzünü beğendiğine sevindim. Güzel sözlerin ve yorumun için çok teşekkür.

      Sil
  17. Eline sağlık yine muhteşem bir lezzet nefis olmuş:)

    YanıtlaSil
  18. Elif hanım teşekkür ederim güzel yorumunuza.

    YanıtlaSil
  19. Paçanga böreğini çok severim.Ama karidesli çok farklı bir tad olmuş.Merak ettim açıkcası ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. karidesi de seviyorsanız balık pişirdiğiniz bir gün ara sıcak olarak deneyin güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Ellerinize sağlık sizden öğreneceğimiz çok şey var.Karides bana uzak bir lezzet farklı bir balıkla da olabilir mi acaba?Görüntü muazzam ama:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizlerden çok şey öğreniyorum. Bana sorarsanız her balıkla olur. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  21. elleriize sağlık yine farklı bir tarifle karşımızdasınız :)
    deniz ürünlerinden her tarifi denediniz İlhan Bey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok daha denemediğim çok şey var deniz ürünleriyle. :)) Ama seviyorsanız eğer bu tarifi deneyin. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  22. dostbahcesindenlezzetler6 Nisan 2013 02:26

    Blogun yeni yuzu guzel olmus tarif bir baska guzel..lale de hos durmus..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa sizi bir yerden hatırlıyorum. :)))) Evet bloğumun şekli değişiyor. Bayanların blogları gibi fazla oynanamıyor ama böyle açık renk arka plan iyi oldu bence. Yazılar ve fotograflar daha güzel gözüküyor.

      Sil