25 Mart 2013 Pazartesi

KARNIBAHAR FIRINDA

Karnıbaharı her haliyle çok severim. Bol siyah zeytinle salatası, graten olarak, yemeği hepsi güzeldir. Aşağıdaki tarifi eskiden çok yapardım ama defterin birinde köşede kalmış, unutulup gitmiş. Halbuki ne kadar lezzetli olur.




Karnıbaharla ilgisi yok tabi ama benim yaptığım baharatlı zeytinyağ. Şişeye taze biberiye, bir adet defne yaprağı, bir adet kurutulmuş acı kırmızı biber, iki diş sarımsak, tane karabiber koyuyoruz, onbeş gün karanlık ve serin yerde bekletiyoruz.  Tavsiye ederim yapın ekmeği banıp banıp yiyorsunuz. :)))) Arkada görünen menekşeyi hor görmeyin, o bir çiçeği açtırmak için iki senedir takla atıyorum ben karşısında. :))
Gelelim karnıbahara.

Malzemeler:
1 adet orta boy karnıbahar
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşer peyniri
Tuz, karabiber

Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Pul biber
Tereyağ



Tarif:

Karnıbaharı bol tuzlu suda haşlayıp süzüyoruz.
Unu , sütün yarısı ile iyice ezerek topaksız hale getiriyoruz ve karnıbaharın her tarafına buluyoruz. Kalan sütü çırpılmış iki yumurta ve yoğurt ile karıştırıp onu da karnıbaharın üzerine döküyoruz tuz ve karabiberini ayarlayarak  karıştırıyoruz.



Şu yumurtaların rengine bakar mısınız? Köy yumurtası falan değil marketten alınma ama mutlaka bir şey var bu işin içinde, yoksa iyi niyetle mi düşünelim?
Fırın kabını yağlayalım, içine biraz un serpiştirelim. Karışımı fırın kabına boşaltalım, üzerine kaşar peynirini serpiştirelim.



Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında kaşarların üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirelim.

















Servis tabağına aldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt, onun üzerine de kızdırılmış tereyağında pul biber dökerek servis yapalım.

45 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor,karnıbahar fırında hafif ve daha lezzetli oluyor :)
    baharatlı zeytinyağına bayılırımm bende kahvaltıda kuru baharatlar ekleyip ekmeği bandırıyorum,ama sizinki daha bir güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında fırında her şey çok güzel oluyor. Baharatlı hem de acılı biraz iştah açıcı sanki ama yiyoruz valla. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  2. Fırında olması çok daha hafif ve sağlıklı olur herhalde.Ben aynı aşamaları yapıp sonra mücver gibi yağda kızartıyordum.Baharatlı yağda güzel fikir,teşekkürler paylaşımlarınız için.Elinize sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya kızartarak da çok lezzetli olur. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  3. İlhan ne yaptın sennn:))
    Bu muhteşem bir tarif ve bana çok fazla hitap ediyor. Tek sorun, yoğurt kullanılması. İntoleransım olduğundan yoğurt yiyemiyorum mayalı olduğu için. Aynı tarifi yoğurtsuz yapabilirmiyim sence:)
    Lütfen evet deee:)
    Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt koymasan da olur tabi ki hatta daha da iyi olabilir. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  4. Kış sebzeleri ile vedalaşmanın zamanı geldi ama ayrılmak kolay değil :) Karnıbahar'ı zaten seviyoruz. Yeni tarif için teşekkürler. Baharatlı zeytinyağınız harika görünüyor, menekşeniz de çok güzel. Bu gün bende eve iki saksı menekşe aldım...benimkiler de çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. karnıbahar da kolay kolay gitmiyor daha çok yeriz. :)) Zeytinyağı aslında koyu şişedeydi, öyle olması gerekiyor, gözüksün diye öyle yaptım. Menekşe yerini sevdi mi devamlı açıyor ama ben bayağı uğraşıyorum. Her saar ışığa göre güneşe göre yeri değişip duruyor. :)))) Sizinkile de güzeldir mutlaka. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bana şu yemeği şöyle yapabilmek hiç kısmet olmadı inanır mısın? Güleceksin ama gerçekten durum bu.:))) Karnıbahar bizde çiğ tüketiliyor. Yanına peynir çeşitleri, dereotu, sarımsak,zeytinyağ ve baharat karışımlarından bir dip hazırlıyorum. Çiçeklerini batıra batıra, taze ceviz niyetine yiyorlar.:)) Bana pişmişini yemek ancak dünürüme gidince nasip oluyor.:) Anla halimi...Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çüğ seviyorum aslında acı soslarla falan. Hem daha sağlıklı ama fırın da güzel oluyor. Bu saatte senin sayfaya girmeğe korkuyorum gene buzdolabının önünde yalanmamak için. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Baharatlı zeytinyağı güzel lezzet.
    Karnabahar fırında benim de tercih ettiğim usul, tek fark yoğurt katmazdım .
    Yumurtanın sarısının öyle kırmızı olmasının sebebinin tavuklara mercimek kırığı yedirdikleri için diye duymuştum, ne derece doğru bilemiyorum :)
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt katılmasa da olur tabi. Tabi ya var bir hile bu yumurtalarda. Yazıklar olsun çocuklar yiyor daha çok. Mercimek kırığına razıyım ben zararlı bir şey olmasın da. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Zytinyağı mükemmel karnıbahara zaten bayılırım fırınlanmış haline heleki:)elinize sağlık süper!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında karnıbaharda herkesin sevdiği bir sebze değildir. ama fırınlanınca bir de tereyağ, sarımsaklı yoğurt falan bayağı güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Zeytin yağ harika olmuş kahvaltıda güzel olur ama ben pek yemiyorum eşim çok sever gelmesine onbeş gün önce yapayım:))karnabahara diyecek yok nefis olmuş bizim evde karnabahar canavarı var. Kızım hastası:)elize sağlık çok lezzetli görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızınızın karnıbahar sevmesi ilginç ve çok güzel. Çocuklar pek sevmez çünkü. Zeytinyağını yapın gerçekten çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Ellerinize sağlık. Biz karnabaharı çok severiz özellikle de bu şekliyle. Bu arada aromatik zeytinyağlar gerçekten güzel oluyor. Ben de herkese tavsiye ederim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırında hem lezzetli hem de hafif oluyor. Bu çeşit yağları evden hiç eksik etmemeğe çalışıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Benim çok sevdiğim bir tariftir. Ellerinize sağlık İlhan bey..
    Zeytinyağı biberiyeler ve menekşeler de ayrıca takdire şayan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle menekşeyi beğendiğinize çok sevindim. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Ah ah birde ben yedirebilsem evdekiler, karnıbahar piştiğinde burunlar kıvrılıyor. Ama birde bu tarifle şansımı deneyeceğim bakalım. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şekliyle bir deneyin hiç karnıbahar tadı kalmıyor. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Fırında karnıbaharı bende çok severim.Çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Baharatlı zeytinyağını ben de deneyeceğim. Karnıbahar fırında çok daha güzel olmalı. Bol yoğurtlu bir de :) Acıktım sanırım. Harika görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene özellikle salatalarda, mezelerde çok güzel oluyor. Evet yoğurt ve sarımsak da tabi her yere olduğu gibi buraya da çok yakışıyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Karnibahari sevenlerdenim ben de. Artık haslarken mutfağın korkmasına da çözüm bulundu ya. Hiç korkum kalmadı. Bol bol yapıyorum kısın. En çok da kızartmasını. Bulamaca batirip kızgın yağda.... Üzerine mutlaka sarımsakli yoğurt. Fırında pişirme fikri harika. Yağda kızartmadan daha sağlıklı. Ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. karnıbaharın kokusunun çözümü nedir ben bilmiyorum valla2 gündür evi havalandırıyorum.Evet fırın kızartmadan daha sağlıklı. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. Cicek yetistirme konusunda ozurluyum malesef. Menekse en cok sevdigim cicekler icerisindedir. Birkac kez denesemde olmadi. Tuh tuh masallah sen cicek bile actirmayi becermissin. Karnibaharda guzel gorunuyor. Ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu menekşede inat ettim çiçek açtıracağım diye. Sonunda açtı rahatladım. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  16. Immmm nefis olmuş...Bana da beklerim.

    YanıtlaSil
  17. İlhan Bey;
    Ellerinize sağlık çok severim sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. ellerinize sağlık
    zeytinyağı çeşnilendirmeyi bende çok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değişik oluyor saltalarda, mezelerde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Zeytinyağını böyle çeşnili denemedim ama kırmızı biber koyup ekmek banmayı çok severim :)
    Menekşe konusunda sabrına hayran kaldım ama bende çiçek konusunda inatçıyım biraz :) çok güzelmiş rengi.
    Karnabahar daha çok çiğ olarak tüketmeyi çok seviyorum, yarım kilo yerim öyle :) gerçi fırında çok hafif olmuştur eminim ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tane çiçek açsın yeter. Bodrum'da saksıya kabak, domates falan ekerdim , yerliler benle dalga geçerlerdi.:)) karnıbahar evet çüğ de güzel oluyor ama fırında hem lezzetli hem de dediğin gibi hafif oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  20. Karnabahar görüntülerine diyecek hicbir söz yok zaten,afiyetler olsun.
    Zeytinyagini dediginiz gibi hazirlayip,ekmegi bandira bandira yersek kilo almayiz demii:)) Hani Zeytinyagi saglikli yaa,tereyagi olsa kilo aliriz,o acidan sormustum:))
    Önceki yillarda 8 meneksem vardi,yaz-kis üzerinden cicek eksilmezdi,her gelen ne kadar güzel diye diye menekselerimden simdi bir tane kaldi.
    Ben de simdi orkidelerimin acmasini bekliyorum,ama niyeyse acmiyor hicbiri...Yani o beklemenin ne demek oldugunu biliyorum...Güzel günler diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoooo zeytinyağı kilo aldırır mı hiç? Hem de ben rejimdeyim niye öyle söylüyorsunuz? :)))) Şaka bir tarafa 2 haftada 5 kilo verdim. Menekşeler artık ithal olduğu için hormonlu oluyor. Önce bir güzel açıyor sonra hepsi gidiyor. Size de güzel günler olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  21. Thank you for your visit and comment. I'll visit your blog soon.

    YanıtlaSil
  22. Birkaçgün önce yazını okudum ama yine nedendir bilemem resimleri göremedim :( Bugün görünce yazdım artık :) Öncelikle yağ fikri çok güzel bende evde en çok zeytin yağı kullanırım..Bu sene 30 litre fln aldık :)
    menekşeki okadar severimki ama birtürlü besleyemem hemen solar bende çok üzülüyorum diye almıyorum artık :( Okadar güzel açmış ki Maaşallah diyelim emek boşa gitmesin :)
    Karnabahar süper gözüküyor fırında hiç denemedim görmedimde bu şekil..Ama benim damak tadıma uygun birdahakine bunu yaparım artık ..

    Yumurta sarılarınada boyamı karıştırıyorlar acaba :D Yada tavuğa boya içerikli birşeymi yediriyorlar ?

    Ellerinize sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya Ayşegül senin mimi hala cevaplamamışım halbuki yazıp pc ye kaydettim bulamıyorum ama söz yanıtlayacağım. Yazıları görememe sorunu yanlız sende var. Neden kaynaklanıyor acaba? Ben de menekşeyle bayağı mücadele ettim ama başardım sonunda. :)) Valla bu yumurta olayını hiç anlamıyorum ama mutlaka bir hile var. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  23. hepsi çok güzelde karnıbaharıda çok beğendim.bu arada yumurtalar gerçekten kırmızı mı mmerak ettim.ellerinize sağlık.mutlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya yumurtalar gerçekten o renk. İnanmıyorum ama. Bu tavuk ve yumurta olayı her geçen gün daha kötüye gidiyor. Teşekkür ederim.

      Sil