Bugün sizinle başta Malatya olmak üzere Doğu Anadolu bölgesine ait çok ama çok lezzetli bir çorba paylaşıyorum. Aslında çok zengin bir "Kürt" yemek kültürü var ama tarihsel ve güncel sebeplerden dolayı ne yazık ki bu yemeklerin çoğu bilinmiyor. Bu çorbanın asıl adı " Kürt çorbası" olmasına rağmen hemen her yörede bazı değişikliklerle yapılıyor ama hiçbir yerde bu adla anılmıyor. Şimdi çoğu kişi bu tarifi okuyunca kendi yörelerine ait olduğunu söyleyecek ama tek yeri Doğu Anadolu Bölgesi. Bu benim fikrim değil Turizm Yüksek Okulu ders kitabında yazılan.
Bu çorba hakkında ilginç anektodlar var. Doğu'da bu çorbayı yaptıkları zaman çorbadan ertesi güne kalırsa , köfteleri çıkarır yumurtaya bulayıp kızartıp yerlermiş. :)) Bence ertesi güne köftesi kalmaz suyu kalır ya neyse. :)) Bir de bu yörenin özelliği bulgur her yemeğe olduğu gibi çorbaya da girmiş. Çok da yakışıyor.
Malzemeler:
200 gram köftelik kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet rendelenmiş kabak
2 adet küçük doğranmış sivribiber
1 adet rendelenmiş domates
1 adet küçük küçük doğranmış kuru soğan
3/4 su bardağı un
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Tarif:
Kıyma ve bulgura tuz ve karabiber koyup iyice yoğuruyoruz ve nohut büyüklüğünde köfteler yapıyoruz. Tabi benim köfteler bayağı haybetli oldu. :)))) Unu tepsiye dökerek köfteleri iyice una buluyoruz.
Tencerede suyu kaynatıyoruz, köfteleri içine atıyoruz. Bu arada tavaya zeytinyağını koyuyoruz, soğanları içine atıp kavuruyoruz Küçük doğranmış biberleri de ekliyoruz kavurmaya devam ediyoruz. Tencereye sırasiyla sulandırılmış salçayı, rendelediğimiz sebzeleri atıyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlıyoruz.Kaynadıktan sonra yaklaşık on dakika pişirip ocağı kapatıyoruz. Afiyet olsun.
dediğiniz gibi İlhan Bey hemen her yerde yapılıyor farklı lezzetler eklenerek, bazı yayınladığım yemeklere yok sizin oranın değil bizim yemeğimiz gibi yorumlar geliyor,sizin bizim kavgasından ziyade ben o ymeklerin değerini bilip yapılıp,yenilirkende keyif alınmasını istiyorum, biz çok şanslıyız ki bu kadar çeşit ve güzellikte yemek kültürü olan bir milletiz,bu benim için daha kıymetli
YanıtlaSilÇok haklısınız. Ayrıca yöresel bir yemekteki malzemede kendi damak tadımıza göre değişebilir buna da tepki geliyor. :) Ama dediğiniz gibi sonsuz bir yemek kültürümüz var ne mutlu bize. Yorumunuz için teşekkür ederim.
YanıtlaSilHangi yöreye ait olduğu benim için çok önemli değil ama içeriği çok önemli. İçeriğini çok ama çok beğendim.
YanıtlaSilGerekli bütün besin öğeleri var içinde. Hemen kopyalayıp not defterime ekliyorum. Mutlaka yapacağım. Ellerine sağlık. Ayrıca teşekkürler...
Sevgiler...
Hem ana yemek, hem çorba, hem sebze her şey var. İnşallah beğenirsin. Teşekkür ederim yorumuna.
SilMalatyali dunurleri ve komsulari olan biri olarak ben de yemeklerinin cok lezzetli oldugunu ve 3-4 cesit bulgur kullandiklarini soylemek isterim..
YanıtlaSilAnali Kizli, Ispanakli icli kofte, Fasulye ve kiraz yapragindan dolma, yayinlarimda olan Bulgur koftesi ve Yassi kofte ozellikle favorilerimden..
Bunu hic yapmadim ama kesinlikle denemeli.. tesekkurler..
Ispanaklı içli köfte ilginç gerçekten. Kiraz yaprağından dolmayı geçen sene yapmış ve paylaşmıştım. Olağanüstüydü. O zaman deneyin bu tarifi mutlaka seversiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilAH AH ŞİMDİ OLSADA SICACIK İÇSEM NE GÜZEL OLUR
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK İLHAN BEY
ENFES GÖZÜKÜYOR
HAYIRLI GÜNLER
Evet ben bu sabah kahvaltıda da içtim ama ekmeksiz. :)) Sana da hayırlı günler olsun. Teşekkür ederim.
Silara sıra yemekteyize bakıyorum ,o tartışmaları yok mu:bu yöreğin yemeyi böyle yapılmaz .....başını okurken bu geldi aklıma ,herkes kendi zevkine göre yapar yemeklerini ve çok saçma bu yemek böyle yapılmaz diyen olursa .Çok lezzetli görünüyor ,ellerinize sağılık İlhan bey.
YanıtlaSilO programlar hala var mı ya? Bu kadar mı sevdi millet senelerdir devam ediyor? Çok doğru herkes istediği gibi sevdiği şekilde değiştirebilir bir yemeği. Teşekkür ederim.
SilGerçekten lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.Bizde bulgurlu bir yemek yaparız buna benzer ama biraz daha farklı.Bulgur lezzeti bir kat daha artırıyor bence.Sevgiler...
YanıtlaSilHer yerde farklı yapılıyor ama doğru söylüyorsunuz bulgur her yere yakışıyor. Hem de pirinçten çok daha sağlıkl. Sağolun yorumunuz için.
SilEllerinize sağlık .. Ben bu tarz bir çorbayı Malatyada yemiştim. Çok lezzetli ve doyurucu bir çorba.. İnsanlar tuhaf biraz bende Fellah köftesi deyip yayınladığım bir tarife isminden tutunda içindeki malzemeye kadar yorum yapmışlardı. Ben izmirli olarak kendi damak tadıma göre yapıp paylaşıyorum tarifimi..bu açıdan bakan hiç olmadı.. Afiyetler olsun.. Emeğinize sağlık..
YanıtlaSilBwnce de çok doyurucu. Özellikle çocuklar için hem et, sebze, çorba . Hem de ekonomik. Bir parça kıymayla dünyalar oluyor. Teşekkür ederim yorumunuz için.
Silbencede ertesi güne sadece suyu kalır.çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvet ya köftesi artar mı hiç ? Bizde de suyu kaldı. :)) Teşekkür ederim.
SilBenim anladığım, yörede yetişen ürün oranın mutfağını yaratır. Aynı ürünü bulma şansınız yoksa aynı yemeği, aynı lezzette ortaya çıkaramazsınız. Tarifleri eleştirenlere hak verip, katlanmak gerekiyor. Memleketinin yemeğine sahip çıkmak istiyor. Bunları yazmamın sebebi anlayacağınız gibi okuduğum bir kaç yorum. Ben yaptım oldu zihniyeti zarar veriyor. Bu her alanda böyledir. Adını kullandığın yemeği tarifine -reçetesine-uygun yapmak, o yemeği vaktiyle yaratanlara saygıdır.
YanıtlaSilYa da yemeğine başka bir isim verirsin, olur biter. Kusura bakmayın, biraz uzattım ama düşüncelerimi paylaşmak istedim. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)
Tabi ki çok haklısınız. Ama ben yöresel diye sevmediğim bir şeyi o şekliyle yapmam. Daha önce de belirtmiştim Karadeniz'in ünlü kara lahana çorbasına barbunta veya kuru fasülye koyarlar. Ama bana göre Meksiye fasülyesi açık ara çok daha fazla yakışıyor. Bu benim düşüncem ve böyle paylaşmıştım. Her yöreseli sevmek diye bir şartımız yok. Örneğin ben 17 sene Bodrum'da yaşadım, her şeyini çok severim ama keşkekten biraz ağır olacak ama nefret ederim, görmeğe dayanamam. Gene tamamen benim düşüncem. Yukarıda tarifte demek istediğim bir basit yemekte bile "Kürt" adı geçince çekince oluyor. Hatta öyle ki bu tarif üzerine oğlum Twitterda " Babam Kürt çorbası yaparak açılıma destek olmuş" diye yorum yapmış. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇekilişlere katılmıyorum ama sayfanın takipçisiyim zaten. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilBulgurlu köfteli çorba görüntü olarak zaten kendini ele vermiş harika durmuş lezzeti de nefisdir kesin çünkü et ve bulgur var.Yöresel yemekler için şimdi ben şöyle düşünüyorum.Nasıl insanlarımız bir birleriyle evlilik yapıp soylarımız karıştıysa yemek kültürlerimizde çeşitlenmiştir diye düşünüyorum.Bir yöreye değişik yerlerden yerleşen insanlar kendi kültürlerini orada sürdürür ve yemeklerde oradan oraya dolaşır bence çok güzel bir kültürel tozlaşma olur böylece elinize sağlık diyorum
YanıtlaSilTamamen katılıyorum yöresel yemekler hakkındaki düşüncelerinize. teşekkür ederim.
Silİlhan müthiş olmuş. Lezzetini de aşağı yukarı tahmin edebiliyorum. Kardelen Sezginin görüşlerine ben de, aynı sen gibi katılıyorum. Dediği gibi, bu bir nevi tozlaşma... Yörelerin özellikli aromatik bitki ve sebzeleri de girince işin içine muhteşem tatlar çıkıyor ortaya ve çeşitlenme de böylece sürüp gidiyor. Yörelerine göre etlerin tatları bile değişik... Hayvanların otlakları tatlarını belirliyor. Ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilBenim dediğim de bu zaten .Ama bazı yöresel yemekleri sevmiyorum açıkcası. Bazılarını da sevmediğim kısmların değiştirip yapıyorum burada da paylaştım ama itirazlar geldi aslı böyle değil diye. Neyse çorba güzeldi valla. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilArkadaşım bu senin yorumun. Bildiğin yolda devam et. Klişe yemek kitabı yazmıyoruz. Damak tadımıza uygun olanları ekleyip, öneriyoruz. Bence çokta güzel lezzetler çıkarıyorsun. Üstelik hakkını yemeyeyim:) Balık dışında da oldukça geliştirmişin yemek işini. Mesela otlar ve kombinleri...Ben bu eli sıkarım.:))
SilYok şikayet etmiyorum zaten. Nefis yöresel yemek tarifleri var onlardan çok şey öğreniyorum. Teşekkür ediyorum güzel yorumuna.
SilHangi yörenin olmasının ne önemi var...Sonuç harika olmuş işte:) var mı ötesi... Eline sağlık İlhan bey nefis olmuş:) şimdi olsaydım bir tabak yerdim:) sevgiler
YanıtlaSilTabi ki önemi yok ama bazı yerler o yemeklerle anılıyor. Örneğin mantı deyince aklımıza Kayseri gelir. Bir de artık bir sürü yeni baharatlar, otlar hatta sebzeler var onlarla da bazı şeyler değişerek daha lezzetli hale geliyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilNe olursa olursa olsun yöresel tatları seviyorum. Hani Kayseri'ye gidersiniz oranın kendine özgü yemeklerini yersiniz, Yozgat'a gidersiniz daha farklıdır. Güzel Ülke'min o kadar çeşitli yemekleri varki bayılıyorum.
YanıtlaSilÇorba zaten çok severim birde bu kadar yoğun olduğunda ana yemek gibi gelir bana ve yer kalkarım :)
Ellerine sağlık cidden nefis bir tarif.
Tabi ki ben de seviyorum. Ama herkes hepsini sevemez mümkün değil.Örneğin Adana'nın çok acılı, çok salçalı yemeklerini herkes yiyebilir mi? Evet bu çorba zaten ana yemek gibi. Teşekkür ederim yorumuna.
Silellerinize sağlık. Duymuştum böyle bir çorba Kürt kültüründe var. Sizde çok güzel anlatmşsınız.
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
SilDamak zevkimize uygun olduktan sonra yörenin ne önemi var arkadaşım, bu bizim sen yapamazsın diye bir şey mi var, Bırak yöreleri başka ülkelerin tariflerini deniyoruz. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Afiyet olsun..
YanıtlaSilBenim dediğim de o zaten kendi damak zevkimize göre değişiklikler olabilir. Zaten ne yaparsam yapayım bu çorbayı bir Malatya'lının yaptığı kadar güzel yapmam mümkün değil. neyse zaten ülke olarak yeteri kadar bölünmüşüz bir de yemek ayrılığı çıkarmayalım. Teşekkür ediyorum yorumunuza.
SilEllerinize sağlık,bulgurlu lezzetleri çok seviyorum heleki kıymayla buluşunca :)
YanıtlaSildoğunun damak tadı benimkine çok uyuyor,yağlı ballı derlerya :)salçalı baharatlı çok seviyorum o yörelerin tariflerini :)
Bulgur sağlıklı olması bakımından da çok önemli. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilNe güzel bir cografya da yasiyoruz degil mi,bu kadar renkli olmak her acidan genel kültürümüzü gelistiriyor.Ama,iste bunlarin degerini bilmeyip her seyi elestire elestire kira döke ne hale geldi güzelim memleketim.
YanıtlaSilMesela Malatya yöresinin bu güzel yemegini Ege yöresinin otlariyla yapsaniz kimbilir nasil bir lezzet ortaya cikar.
Emeginize saglik,afiyetler olsun.Güzel bir haftaya baslamaniz dilegiyle sevgiyle ve dostca kalin
Tam anlatamadığım düşüncelerimi yazmışsınız. Dediğiniz gibi bir yemeğin malzemelerini tabulaştırmak yerine değişikliklerle daha lezzetli hale getirebiliri Teşekkür ediyorum yorumunuza, size de sağlıklı, şanslı bir hafta olsun.
SilBenim babam Malatyanin iyi bilinen 3 yerli ailelerinin birinden. Malatyanin yaklasik 40 cesit koftesi vardir. Benim en sevdigim icli koftenin yapimi oldukca zor. Ben de yapiyorum ama babanne ve halamin kofteleri gibi ince oyamadigimdan onlarinki kadar guzel olmuyor. Cocukken babannem eglence ile yensin diye icli koftelerden bir tanesinin icerisine para koyardi. Para kime cikarsa o "sansli" olurdu. Artan icli kofteler de ertesi gun yumurtaya batirilip kizartilip servis yapilirdi ki onunda tadi bir baska guzel olurdu. Sayende eski gunlere gittim geldim. Ellerine saglik
YanıtlaSilTabi ki içli köfte beni de aşıyor. İçine para konma olayına ben de çok eskiden bir yerde rastlamıştım. Parayı yutarsam diye yerken izdırap çekmiştim. :)) Gerçekten muhteşem bir lezzettir. Teşekkür ederim yorumuna.
SilEllerinize sağlık İlhan bey .. Hiç denemedim. Ama denemeliyim mutlaka..İyi haftalar dilerim..
YanıtlaSilÇok değişik ve doyurucu oluyor deneyin seversiniz umarım. Size de iyi haftalar. Teşekkür ederim.
SilHer bloğunuza girişte aynı hataya düşüyor, aç karnına giriyorum. Hoş tok karnına olsak ta bu leziz tariflere ağzımızın sulanmaması mümkün değil. Ellerinize sağlık. Güzel bir hafta dileklerimle....
YanıtlaSilGüzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
Silhayırlı akşamlar.
YanıtlaSilyiyenlere şifa olsun:)
Size de hayırlı akşamlar. Teşekkür ederim.
Sil