O kadar çok balık yemeği paylaşmışım ki gün aşırı yememe rağmen çekiniyorum tarif vermeğe. :)) Tam balık zamanı ve şu sıralar bol bol yememiz gerek. Ama bir gariplik var hamsinin en yağlı zamanı ama hala küçücük ve bayağı fiyatlı. Gene de hamsi yiyeceksek şimdi tam sırası. Somon balığı da omega 3 bakımından en zengin balık. Somonun mevsimi yok, Norveç'ten ithal ediyoruz veya yerli çiftlik somonu her zaman yiyebiliriz.
Dün gene aquadis :)))) almak üzere Metro markete gitmiştim, o sırada somon balığı geldi dayanamadım iki dilim aldım.Izgara ve haşlama olarak aynı anda pişirdim. Aquadisi geçen gün oğlum, nişanlısı, küçük oğlum görmüşler ve onlar da istedi. Bende pazar günü " Garip deniz ürünleri ve kolestrol" adı altında bir yemek hazırlayacağım onlara. :)))) Aquadis, kalamar, sübye sote gibi deniz ürünlerinden oluşacak. Haftaya paylaşırım herhalde.
Bu da haşlaması.İkisi de çok lezzetli oldu. zaten somon çok yağlı balık olduğu için ne yaparsanız yapın lezzetini koruyor.
Eskiden bu tür balıkları nasıl alacağımızı bilemezdik. Şimdi dilim dilim satılıyor istediğiniz miktar alıyorsunuz. Balıkları güzelce yıkadım, süzdürdüm ve az zeytinyağı, tuz, karabiber ve safranla marine ettim. Safranı önce sıcak suda karıştırarak erittim. Böylece yaklaşık bir saat buzdolabında bekledi balıklar. Bir saat sonra bir parçasını ızgarada her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirdim.
Küçük bir tencerede iki bardak suyu kaynattım, içine iki diş sarımsak, bir defne yaprağı, biraz tane karabiber attım. Kalan tek parça balığı da tencereye koydum ve yaklaşık onbeş dakika haşlandı. Servis tabağına önce balığı aldım, üzerine balığın haşlama suyundan koydum. Yanına da garnitür olarak maydonoza bulanmış haşlanmış patates çok yakıştı.
Izgara balığın yanında da roka ve benim her zaman ve her yemeğin yanında favorim pancar turşusu vardı. Afiyet olsun.
Izgara çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık..
YanıtlaSilHaşlamayı sevmemişsiniz. :)) Doğru valla ızgara resmi daha güzel ama emin olun haşlamanın da tadı çok güzel. Teşekkür ederim.
SilÇok lezzetli görünüyorlar. Ne yalan söyleyim benim de gönlüm ızgaradan yana. Ama haşlama da güzel olmuştur. Severim ben de somonu. Ellerinize sağlık İlhan bey.
YanıtlaSilDeniz teşekkür ederim, aslında çok orjinal tarifler değil ama mevsiminden balık yemeğe özendirmesi açısından yayınlıyorum. Teşekkür ederim yorumuna.
SilHer ikisi de harika görünüyor ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Elif hanım. Somonun iki değişik ama iki sağlıklı şekli.
SilSomonu firinda ve izgarada cok yapiyorum ama haslama hic denemedim. Siz balik uzmanimiz olarak guzel demissiniz. Denemezsek olmaz artik :-)
YanıtlaSilUzman derken? :))) Ben balığı çiğ bile yiyebilen biri olarak haşlamasını da çok sevdim. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilSOMON EN SEVDİĞİM BALIKLARDAN
YanıtlaSilAMA SAFRAN İLE MARİNE EDİLDİĞİNİ BİLMİYORDUM
BİDE BÖYLE DENEYEYİM
BİDE HİÇ HAŞLAMADIM TABİKİDE
BENCEDE ŞULE NİN DEDİĞİ GİBİ SİZ TAM BİR BALIK UZMANISINIZ
HATTA BU EKSİK OLUR DENİZDE YAŞAYAN BİLUMUM CANLILARIN DEMEK DDAHA DOĞRU OLUR
HAYIRLI AKŞAMLAR
ELLERİNİZE SAĞLIK
Seyyah güldürdün beni ya. Şimdi ben "denizde yaşayan bilumun canlılar uzman" ı mı oluyorum. Neyse şu dünyada syende bir tildimiz oldu. :)) Teşekkür ederim yorumunuz.
SilBENCE HAK EDİYORSUNUZ İLHAN BEY
SilHAYIRLI AKŞAMLAR
:)) Hayırlı akşamlar.
SilELLERİNİZE SAĞLIK BLOGUNUZU ÇOK BEĞENDİM BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM
YanıtlaSilTeşekkür ederim Melahat hanım, her zaman beklerim.
SilSomon haşlama hiç yemedim ama somonu daha doğrusu balığı çiğ olarak yediğime göre bunu deneyebiliriz :)
YanıtlaSilYa gerçekten hamsiler çok küçük ve pahalı. Neden böyle anlamıyorum.
Somon haşlama tahmin edemeyeceğiniz kadar lezzetli oluyor, bol limonla. Hamsiler pahalı falan ama tam da zamanı fırsat buldukça yiyelim bence. Teşekkür ederim yorumuna.
Silben ızgara olanını tercih ederim her zaman İlhan Bey,
YanıtlaSilellerinize sağlık çok güzel kızarmış, safranlı denemedim hiç,
arkadaşlarında yazdığı gibi balık konusundaki uzmanlığınıza güvenerek hemen safranlı deneyeceğim,hayırlı akşamlar
Uzmanlık değil de balığı çok sevdiğimden çok yapıp paylaştım. Safranlı deneyin ama haysiyetli safran olsun. :)) Piyasada safran diye girdiği yemeği bozan acaip bir şey satıyorlar. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBu aksam bizdede somon vardi..yaninda da bulgur koftesi, ve tava mucver:)) Benim somon karabiber, tuz ile yagsiz tavada izgara oldu..herzamanki gibi lezetli idi ama galiba seninkilerin yaninda belkide lezzetsiz kaliyordur boyle guzel marine edilince farkli bir tat olmustur..safran la neden marine yaptin??? Evde var safranim birdahakine o sekilde denerim ama tadini etkilemedimi?? Eee artik balik ve deniz urunlerimizi Uzmanimiza soracagiz bundan boyle :)) Buarada bugun markete gittim orada Istiridye vardi ama yine seninki ile hic ilgisi yok koskocaman.(.icinden inci bile cikmis olabilir) ve kabugun yarisi yok yarisinda pismis eti vardi zaten yarim kabuklu diye satiliyor tabiki almadim..sadece sarimsakli yag ile isitilip yenmeye hazirdi..Ellerine saglik diyorum..bizleri ne zaman davet edeceksin diyede bekliyorum:)) Butun takipcilerin olarak deniz urunlerini yemeye geliriz..bende Sule ile katilirim buradan..bu yorum bir sarikiza selam yollamadi..yayinlama istersen ..
YanıtlaSilSomon, bulgur köftesi, mucver. Bayağı haysiyetli bir menü olmuş. Safran hem değişik bir aroma veriyor, hem de rengini değiştiriyor biraz. Daha uzman olmama çok var. Büyüyünce olacağım. :)))) Kabuğunun yarısı olmadan satılanlar tahminime göre Vongole denen cinsi. Uyanık sizin vatandaşlarınız, kabuklarının yarısını da toz haline getirip balık çiftliklerine yem olarak satıyorlar di mi? Ne zaman isterseniz buyurun. Biliyorsun ışınlama servisimiz de var. Güzel yorumuna teşekkür ederim.
Silben ısgarasını beğendim,ellerinize sağılık.
YanıtlaSilMazes hemen ışınladım sana o zaman. :))Teşekkür ederim.
SilBalıklar harika görünüyor ellerinize sağlık.Bizim buralarda Azerbaycan'da safran bolca kullanılır ama ben balık da denemedim.Somonu ben genelde fırında yağlı kağıtta paket olarak pişiririm çok da güzel oluyor.Haşlamayı ise buhar makinesinde yapıyorum.Artık balık tarifi vermekten çekiniyorum diyorsunuz ama bence gayet güzeller.Herkes de balık yapamaz.Bence tarif vermeye devam lütfen ;)
YanıtlaSilSafran konusunda şanslısınız. Burada çok pahalı üstelik çoğu zaman gerçek safran çıkmıyor. Bir deneyin bence madem bol her türlü balığı marine de kullanabilirsiniz. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Silnefissss olmuş.ellerinize sağlık.mutlu günler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Balık olsunda bana hepsi güzel. :))
Silİlhan, senin balık tariflerine herzaman açığım:)
YanıtlaSilLütfen şu mevsimde özellikle çok sık paylaş.
Ben de pancar turşusu ile çok severim herşeyi.
Ellerine sağlık, somon en sevdiğim balıklardandır.
Bu arada yayınlayacağını söylediğin fotoları unutmadık:)
Hatırlatayım dedim:))))
Sevgiler...
Tamam o zaman her gün balık paylaşıyorum. :)) Hangi fotolar anlamadım valla. B12 zamanım mı geldi acaba? Blogla ilgiliydi herhalde. Senin hatırlattığın iyi oldu da ben hatırlayamadım. :( Yorumun için sağol.
SilYaz, kış balığı soframızdan eksik etmeyiz... tabiri caiz ise denizden babamız çıksa yeriz... hele dostlarla yenen deniz ürünleri ve yanında birkaç kadeh göz çıkarmaz. Değil mi?
YanıtlaSilDostlukla...
Tam içimden geçenleri yazmışsınız Mehmet bey, teşekkür ederim.
SilIlhan Bey,
YanıtlaSilTam bir Sevgililer Günü menüsü olmus,ellerinize saglik...Nice güzel günleri sevdiklerinizle beraber huzurlu sofralarda paylasmanizi diliyorum
Bir gün önceden değil mi? :)) Bende size aynı güzel şeyleri diliyorum. Teşekkür ederim.
SilIzgarası her zaman favorim, ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTabi ki tercih meselesi. Gerçi çiğ de dahil her halini severim ben. :))
SilEllerinize sağlık harkulade duruyorlar somonlar:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
Sil