Sebzeleri, meyveleri mevsiminde yiyelim diyoruz ama kışın da sebze o kadar kıt ki mecburen bazen görüyoruz ve imrenip alıyoruz. Geçen gün de böyle oldu, gittiğim markette patlıcanlar sanki yazın ortasında olduğu gibi parlak ve çok taze gözüküyordu. Balık paylaşımlarından alışmışım çok taze yazacağıma çok canlı yazdım. :)) Neyse dayanamadım aldım. Biraz değişik bir şey yapayım dedim ve aklıma islim kebabı geldi.
Aslında tam islim kebabı değil herhalde. Ben aklımda kaldığı şekliyle yaptım çok da lezzetli oldu.
Malzemeler:
4 adet patlıcan
1/2 kilo az yağlı dana eti kuşbaşı kesilmiş
1 adet kuru soğan
1 adet sivri biber
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
Karabiber
Tuz
Sıvıyağ
Tarif:
Patlıcanları alaca soyduktan sonra uzunlamasına dilimliyoruz. Kızgın sıvı yağda iki tarafını da kızartıyoruz ve patlıcanları kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz.
Tencereye biraz sıvı yağ koyup küçük doğradığımız soğanı, iki dakika sonra da eti koyup karıştırarak kavuruyoruz. Sivri biberi doğrayıp ete katıyoruz.
Bir zaman sonra yemeklik doğranmış domatesleri ilave ediyoruz ve domatesler suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Birbuçuk bardak sıcak su koyup tencerenin kapağını kapatıyoruz , etler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Tuzunu , kara biberini ayarlayıp ocağı kapatıyoruz. Bu arada bir adet domates ve iki adet sivri biberi ayırıyoruz.
Patlıcan dilimini alıyoruz ve üzerine bir miktar et koyarak patlıcanı etin üzerine katlıyoruz, ayırdığımız domatesten bir dilim ve biberden de bir parça üst üste koyarak kürdanla tutturuyoruz.
Bütün dilimler aynı şekilde sarıldıktan sonra fırına dayanıklı bir kaba sırayla yerleştiriyoruz. Kenarından bir bardak sıcak suda eritilmiş salça dökerek 180 derece fırında üste kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Ben bayılırım bu yemeğe, sadece et yerine köfteyle yaparım.Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor..:)
YanıtlaSilSiz yazınca hatırladım eskiden bende ara sıra köfteyle yapardım. Teşekkür ederim.
SilVallahi ben patlıcanı kışın daha çok seviyorum yazın çekirdekli oluyorlar çok.Tamam islim kebabı olmuş işte çokta güzel olmuş ellerinize sağlık.İki parçasını alayım gideyim akşamın yemeği çıktı bile:)))
YanıtlaSilO da doğru. Yazın her zaman düzgün çıkmıyor. Hemen ışınlıyorum size. :)) Teşekkür ederim.
SilMevsiminde tüketmeye çalışsakta olmuyor bir şekilde görünce almadan duramıyorum bende :) Özlüyoruz galiba diğer mevsimi bekleyemiyoruz :)
YanıtlaSilNefis gözüküyor islim kebabı ..Ellerinize sağlık ..
Eskiden ne güzel sebze, meyve sadece mevsiminde olurdu, özlerdik olmadığı zaman. Şimdi her şey var yan yana. Kavun, karpuz, enginar ; portakalla, lahanayla tezgahlarda yan yana. Sağol yorumun için.
Silbende patlıcana bayılıyorum ama yazın:) kış aylarında hiç elim gitmiyor.Yemeğinizi görünce canım istedi yalnız, elinize sağlık İlhan bey..
YanıtlaSilBen de imrendim de yaptım yoksa sık yaptığım bir yemek değil. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBunu geçenlerde yemekteyiz programında yaptı birisi, görünümü harika, İlhan bey sanırım tadı bildiğimiz patlıcan kebabı gibidir, fırında piştiğinden daha lezzetlisi ama...kızkardeşim ve yeğenlerim için yapmak istiyorum, sizin tarif de var...elinize sağlık:)
YanıtlaSilSiz nerelerdesiniz, merak ettik. Neyse önemli bir şey olmasın da. Teşekkür ederim.
SilPatlıcanın her türlüsünü severim ben köftelisini yapıyordum,eline sağlık mükemmel olmuş:)Bir tabak alabilirmiyim lütfen
YanıtlaSilHemen size de ışınlayalım. Sağolun yorumunuza.
SilKatılıyorum, patlıcanlar yazın olduğundan daha güzel görünüyor :) ablam geçenlerde almış, gerçekten çok güzeldi. Ama biz mangal için kullanmıştık.
YanıtlaSilHep deneyeceğim dediğim bir tarif, zaten patlıcanı öyle seviyorum ki inanın ne tarif olursa olsun yerim.
Ellerine sağlık ve afiyetler olsun.
Mangal deyince ne kadar özledim mangal olayını. Söylendiği gibi patlıcanın her hali güzel olduğundan bu da o güzellikten biri işte. Teşekkür ederim.
Silyapım aşamalarının fotoğrafı çok iyi olmuş,ellerinize sağlık kimsenin hayır diyemeyeceği lezzetlerden kendileri :)
YanıtlaSilHoş geldiniz. Evet patlıcana zaten kimse hayır diyemiyor, bu da güzel bir şekli. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEvet yaaa,kisin yaz sebzeleri özleniyor ama,yazin kis sebzeleri özlenmiyor:))
YanıtlaSilResimler cok canli cekilmis:)) harika görünüyor,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun efendim...
Gerçekten öyle hiç düşüğnmemiştim. Yazın lahana olsa demyiz örneğin.:)) Teşekkür ederim fotograf makinemi parçaladım ve hala cep telefonumdan çekiyorum. Geçen gün Galatasaray müzesinde resim çekerken küçük bir çocuk, " amca o fotograf makinesi değil cep telefonu, yanlış kullanıyorsun " dedi. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
Silbu tarifi misafire köfteyle yapmışlığım var ve yetmemişti o gün o yapmışım : ) ellerinize sağlık şu saatte olsa da yesem dediklerimden oldu
YanıtlaSilAslı köfteyle mi acaba? ben de öyle yapardım sanki. Teşekkür ederim.
Silislim kebabını çok severim ben.yeni evli olduğum aylarda kayınpederler bana yemeğe geldiklerinde yapmıştım.şimdi ne zaman bana yemeğe gelecek olsalar "kürdanlı yemek yapma bize,yaşlıyız batacak biryerimize" der kayınpeder:))
YanıtlaSilbu arada yoğurtlu brüksel lahanasını yaptım sizin tarif üzerine.teşekkürler bana o ufak sebzecikleri yedirdiğiniz için:)
Ebru hanım demek ki o kayınpederlere yaptığınız islim kebabı başarılı olmamış, bir daha istemediklerine göre. :)) Şaka tabi.
SilBrüksel lahansını beğenmenize gerçekten çok sevindim, benim de yiyebildiğim tek şekli. Teşekkür ederim yorumuna.
Ooo İlhan bey tamtamına islim kebabı olmuş ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor,
YanıtlaSilTam tarif olmayabilir ama her zaman şuna inanıyorum, insanlar kendi damak tatlarına göre orjinal tarifi değiştirebilir. Önce de bahsetmiştim Karadenizin kara lahana çorbasına bana göre barbunya fasülyeden çok meksika fasülyesi yakışıyor hem de açık ara. Ama bunu yazdığım zaman ünlü bir yemek kitabı yazarı bana özelden mesaj çekti ve alay eder gibi ifadelerle bunun olamayacağını söyledi. Ama fikrim değişmedi. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBence islim kebabı patlıcanın en çok yakıştığı yemeklerden biri. Çok patlıcan seven biri değilim ama bu yemekte çok hoşuma gidiyor. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBence de bu yemekte patlıcan farklı. İşin içine et falanda girince bir de fırında pişiyor gerçekten lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.
Silçok güzel görünüyor
YanıtlaSilellerinize sağlık
Hande hanım teşekkür ederim yorumunuza.
Silismin ne önemi var,anlatımı,görselliği yeter ,ben alırım ....ellerinize sağılık,süper olmuş.
YanıtlaSilBence de önemi yok, herkes damak zevkine göre malzeme ekleyebilir, değiştirebilir, çıkarabilir. Hemen sana da ışınladım. :)) Teşekkür ederim.
YanıtlaSilBende çocuklarda çok severiz islim kebabını bazen davet menüsünde çok kullanırım ama biz yazdan kızartıp koyduk dolaba kışın hiç almıyoruz ,doğrusu canımı çektirdiniz gidip bir paket çıkarıp yapayım bende ama bu sefer sizin tarifi denerim elinize sağlık
YanıtlaSilO iyi akıl valla patlıcanı hiç denemedim dondurmak için. Seneye yaparım. Yapın valla güzel oluyor. Teşekkür ederim.
SilDoğrusunu söylemek gerekirse taaa Londrada sizi kızıma anlattım ilhan bey dedim ne güzel balık tarifleri veriyor. mandalin reçelinden açıkldı söz o arada kulaklarınızı çınlattım. Bu arada mandalin reçelim harika oldu. Kayınvalidem kabuğu sert olmuş dedi ama bence harikaydı. Artık her sene yaparım 1 kavanozcuk..
YanıtlaSilİslim kebabınız çok lezziz olmuş belli ellerinize sağlık..
Yani şöhretim Londra'ya kadar ulaştı. :)) Mandalin reçelini sevdiğinize çok sevindim. Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
SilBu yemegi biliyordumda isminin Islim kebabi oldugunu bilmiyordum:) gerci ben hic yapmadim..evet hic yapmadim:( Patlicani yaz kis her hafta alir cesitli sekillerde pisiririm, belki bu haftanin yemeklerinden biri bu olur:)) olsa idi suan yerdim, az once kahvalti ettim ama yinede karnim acikti resimleri gorunce..ellerine saglik diyorum..
YanıtlaSilGaranti benden sana tam senin tarzın çok seversin. Sizin kahvaltı saati bizim akşam saatimiz olunca bir an düşünce boşluğu oluyor. Teşekkür ederim.
SilBak arkadaşım yine patlıcanlı bir yemek:))) Ya beni de çağır yemeğe, ya da görmemi engelle ..:)))) Afiyet olsun, Ellerine sağlık.
YanıtlaSilNe zaman istersen gel. :)) Teşekkür ederim yorumun için.
SilBENDE İSLİM KEBABININ BU OLDUĞUNU BİLMİYORDUM
YanıtlaSilHARİKA GÖZÜKÜYOR
ELLERİNİZE SAĞLIK
İslim kebabı esnaf lokantalarında çok yapılır. Bazen dışarılarda da yerim. Teşekkür ederim.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
Silİki dilim kızarmış patlıcan artı şeklinde üstüste yerleştirilir. Ortasına da ya köfte, ya da bir kaşık tas kebap...
YanıtlaSilÖyle de böyle de İslim kebabı, patlıcan yemeklerinin en gösterişlisidir.
Ellerinize sağlık :)
Rabia hanım doğru sizinki mantık olarak da daha uygun, bir dahaki sefere kesinlikle öyle yapılacak. Teşekkür ederim.
SilPatlıcanı çok sevmem ama islim kebabını bir kez yemiştim ve çok sevmiştim. Fotoğraflar da muhteşem lezzetli olduğunu anlatıyor zaten.
YanıtlaSilEllerine sağlık İlhan.
Sevgilerimle...
Patlıcanı sevmemek nasıl olur? :)) Bence yapmağa isim kebabından başla bence mutlaka giderek alışacak ve seveceksin. Sevgilerimle hoşçakal.
Silİslim kebabının lezzeti resimlerden belli oluyor. Ellerinize sağlık. Nedense benim yemek konusunda hiç becerim yok, eşim yanımda ve ona kötü örnek oluyorsunuz. Takipteyiz, teşekkürler.
YanıtlaSilKötü örnek olmaya devam edeyim o zaman yemek bloglarında erkek sayısı artsın. Başlarda birkaç kişi vardı sonradan onlarda kayboldu. :)) Güzel ve anlamlı yorumunuza teşekkür ederim.
SilBen patlıcanı her şekliyle severim. Hele islim kebabı. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilYanına bir de tereyağlı pirinç pilavı olsa...Mmmmmm
Bir de cacık. Süper olur gerçekten. Teşekkür ederşm yorumunuza.
Sililhan bey ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbende anısı var evlendim misafirim gelecek ilk yemeklerimden birisi.
misafirim beyenecekmi kalp çarpıntısı seneler geçti hala unutmam..
ne günlerdi ellerinize sağlık..
Siz de ilk misafirinize zor yemek seçmişsiniz. :)) Ama başardoğınız anlaşılıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil