26 Şubat 2013 Salı

EDİRNE USULÜ CİĞER TAVA







          Pazartesi günü aslında beyin almak için gitmiştim Sarıyer'deki ciğercime. En taze hafta başı bulunuyor her şey. Ama yeni gelen ciğerler dizilirken imrendim, ciğer almağa karar verdim. O anda Edirne usulü pişirmek geldi aklıma ama bütün özelliği kesmesi olduğunu ve biraz zahmetli bir işlem olduğunu bildiğim için çekinerek söyledim tezgahtaki beye.. Neredeyse benim yaşımdaki ciğercinin, " ayıp ettin amca istediğin gibi keseriz" cümlesindeki amca lafına biraz bozulsam da tabi belli etmedim.:))))















En büyük özelliği ciğerler yaprak şeklince incecik ve her biri bir lokmalık olacak. Yukarıda bu halini  görüyorsunuz. 













Ciğer tarifini vermeden önce yanında mutlaka olması gereken kırmızı soğan piyazını anlatayım. Kırmızı soğanı piyazlık doğruyoruz, derin bir kaba alıyoruz. Bir bardak sirke, bir bardak su, iki tatlı kaşığı toz şeker, ı tatlı kaşığı tuz koyuyoruz ve en az bir saat bekletiyoruz. Bunu kavanoza koyarsanız onbeş gün falan duruyor, her türlü salatanızda veya garnitür olarak kullanabilirsiniz. Kullanacağımız zaman süzüyoruz, sumak ve maydanozla karıştırıyoruz.






Malzemeler:






1/2 kilo ince lokmalık kesilmiş dana ciğeri
Kızartmak için un
Pul biber
Sıvı yağ













Tarif:





Ciğerimizi tuzluyoruz ve bir saat buzdolabında bekletiyoruz, sonra çıkarıp iyice yıkıyoruz böylece bütün kanı gidiyor. Tavaya sıvıyağı koyup ısıtıyoruz, ciğerleri pul biberli una bulayıp iyice silkeleyip tavaya atıyoruz. İki dakika bir tarafını, iki dakika da öteki tarafını kızartıp servis tabağına alıyoruz. Yanında soğan piyazı , patates tava ile beraber yiyoruz. Afiyet olsun.

42 yorum:

  1. Eline sağlık İlhan bey çok severim ciğeri nefis olmuş:)iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Severim ama aylarca yemediğim olur. Bu sıralar arka arkaya oldu. Gerçekten lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Edirne usulü ciğer,ince doğrandığı için arnavut ciğerine kıyasla daha hafif ve leziz oluyor. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de ince olduğu için çok lezzetli oluyor. Zaten zararlı şeyler hep lezzetli. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ben bayılırım ciğerin bu haline. Ama pul biber eklemiyorum una..Sanırım daha lezzetli olur. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı biber çok yakışıyor ciğere. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. İlhan bey size hamarat amca diyebilir miyim?:)
    Birkaç post öncesinde yine bir ciğer sote tarifi vardı.O günden beri aklımda, bugün artık farz oldu ciğer yemeği yapmak!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi dede de diyebilirsin. :)) Evet çok dikkatlisin arka arkaya geldi neredeyse iki tarif. Seviyorsan yap bence çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Bayılırım Edirne ciğerine. Aslında ben beyini de severim. Çok uzun zaman oldu yemeyeli. Annem limonlu zeytinyağlı güzel bir karışım yapardı üzerine. Bayıla bayıla yerdik.
    Ciğeri demek ki kesiyorlar istediğiniz gibi. Harika. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyin evet ya. Zeytinyağı, bol limona ve maydanoz süper olur. valla ebnim ciğercim kesiyor ama hepsi kesmeyebilir. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Bir de yanında acı kurutulmuş biber kızartması off şahanedir bu lezzet.Ciğerciler kesiyor,dilimliyorlarsa ben de kızartmayı düşünebilirim.En zor gelen kısmı kesmesiydi:))Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ne kadar güzel olurdu kurutulmuş biber. Evde de vardı hiç aklıma gelmedi. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. ELLERİNİZE SAĞLIK ENFES GÖZZÜKÜYOR
    YİNE BİLMEDİĞİM BBİR PÜF ÖĞRENDİM
    BEN SOĞAN PİYAZINI SİZİN GİBİ YAPMIYORDUM DOĞRUSU
    AAFİYET ŞEKER OLSUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğan piyazını böyle yaparsan hem çok lezzetli oluyor, hem de kolaylık oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Bir trakyalıyım ve memleketimin tatlarının paylaşıldığını görünce nedense çok iyi hissediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman siz bunun alasını biliyorsunuzdur. Biz sadece sevdiğimiz yöresel yemekleri yapmağa çalışıyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. bana da 20 yıl önce abla derlerdi ama artık TEYZE diyorlar eee yani 55 olduk üzülmüyorum:))alıştım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bende üzülmedim zaten. :)) En güzeli bir yerde hemen yer veriyorlar o tarafı çok güzel. :))

      Sil
  10. Gece gece bloglari gezmek hic hos degil,bunu biliyorum ama yine de yapiyorum:))
    Ciger icin söylenecek birsey yok zaten,yarin solugu kasap da alacam ama,bizim burda da cigeri öyle ince keserler mi acaba?Teyze olmayi göze alarakdan bir sorayim ben de:))
    Iyi geceler efendim,afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hele sizin orada daha da zor sanki Olmazsa siz kesersiniz biraz zaman alır ama. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. İlhan Bey çok lezzetli bir tabak olmuş,ayrıca sunum gayet güzel ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerinize teşekkür ederim.

      Sil
  12. Kahkahalarim oraya geliyormu:)) kendimi tutamadim. ...niyemi..senin yasindaki adamin sana "ayip ettin amca" demesine..bir alemiz biz..kimi amca, der kimi kendi yasindakine anne der..hey benim milletim..Ciger nefis gozukuyor ama sana afiyet olsun, ben almayim, niyeyse bir kuzu eti, birde ciger, birde kokorec, ve neyse vazgectim cok var yiyemediklerim:( belki bir gun tadarim..Ellerine saglik diyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokoreç dedin aklıma getirdin, son günlerde kolestrol yüklemesi yapmışken onu da aradan çıkarsam mı acaba? :)) Ciğer güzel olur halbuki. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. kucuk tabak icindeki aci sos mu? hepsi cigermi onlar: patates ve sogan piyazi haricindekiler?? arka taraf daha kahverengide sanki fazladan birseylerde yemissin ve diet olayini falan unutmussun gibi geldide:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sos değil kendim robotta çekmiştim çok acı pul biber. Evet çekimden herhalde arka taraf öyle çıkmış. :)) Diyet şu sıralar hiç gündemde değil . :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. İlhan bey ellerinize sağlık...İnsana aaa bak bunu hemen yapmalıyım diye hatırlatan cinsten olmuş...Birde acaba diyorum hani ciğeri tuzlayarak dolapta 1 saat bekletilirken tuz ciğeri sertleştirir mi?...Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciğeri önceden tuzlarsanız sertleşmezmiş ama pişme esnasında tuz konmuyor benim bildiğim bu şekilde. Ama yanlış biliyor olabilirim. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Ciğeri cok severim çok başarılı görünüyor elinize sağlık ustam Bergama da çarşıda bir ciğerci vardır saçta yapıyor yine yaprak ama domates biber falan ...Onu da denemenizi isterdim sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Eski gençlik deliliğim olsa bu yorumunuz üzerine hemen bir Bergama ciğer yeme turu organizasyonu yapmıştım. :)) Sanki bir yerde yedim dediğiniz şekilde. Yorumunuza çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. muhteşem...! keşke korkmadan bol bol yiyebilsek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru söylüyorsunuz çok riskli bir yiyecek ama arada bir bir şey olmaz herhalde. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. ciğer yemesemde sunumu beğendim.ellerinize sağlık.hayırlı günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de hayırlı günler olsun, teşekkür ederim.

      Sil
  19. Öncelikle size amca diyen amcaya çok güldüm :) Günlük hayatta çok karşılaşıyoruz malesef..Bende yenge lafına acip gıcığım :)
    Sakatatlar gurubundan sadece ciğer severim oda edirne usulu yapılanı..Ben küp küp doğrayıp yapıyorum..
    Ciğeri bu şekilde kesmek ustalık ister ..Birde ona uygun bıçak..
    Birdaha alırken bende soracağım aldığım yerde yapıyorlarmı bu şekilde diye :)
    Soğan piyazının yapılışıda değişikmiş deneyeceğim..
    Ellerinize sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küp küp doğrayınca Arnavut ciğeri oluyor ama değil mi? Eşinizin sayfasında Burdur şişini inceledim, hatta bir yorumda adliye karşısında daha da güzeli yapılıyor diye bir iddia vardı. Çok yakında test edip size bildiririm. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Küp küp doğrayıncada tadı aynı sonuçta ama orjinali sizin yaptığınız gibi biliyorum. Eşimin blogdaki Yorumara şimdi baktım eşime katılıyorum..Nekadarda aynısı deseler Burdurdaki gibi olmaz..Nasıl Trabzon ekmeği Trabzondan hariç hiçbiryerde orjinali gibi olmuyorsa..
      Adam ustasını,ununu hatta tankerle Trabzondan istanbula su taşımış orjinalini yapabilmek için ama yine olmamış :D

      Sil
    3. Tabi ki aynısı olmaz.Burdur'a gidemeyeceğimize göre buradakiyle yetiniriz biz de. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  20. Çok fazla ciğer yemiyorum ama bizim evdekiler çok sever :) birde ben hep küp küp doğranmış yedim, böyle hazırlıyorlarmı?
    Bilmiyorum belki çok iyi yapan birine rastlamadım ondanmı acaba fazla sevmemem.
    Yalnız alttaki tabak gerçekten nefis görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl isterseniz öyle hazırlamaları gerek.Ben her halini sevdiğim için.

      Sil
  21. İlhan, soğan tarifine bayldım öncelikle. Mutlaka yapacağım. İlk kez duydum bu halini ve çok sevdim.
    Edirne'de bir kez bu yaprak ciğerden yemiştim ve unutamıyorum lezzetini. Şu anda karnım zaten çok aç, olmadıki böyle:)))
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğan piyazı bu şekliyle çok güzel oluyor. Ciğerciye kestirebilirsen bir dene bu şeklini bence. Teşekkür ederim.

      Sil