Pazartesi günü aslında beyin almak için gitmiştim Sarıyer'deki ciğercime. En taze hafta başı bulunuyor her şey. Ama yeni gelen ciğerler dizilirken imrendim, ciğer almağa karar verdim. O anda Edirne usulü pişirmek geldi aklıma ama bütün özelliği kesmesi olduğunu ve biraz zahmetli bir işlem olduğunu bildiğim için çekinerek söyledim tezgahtaki beye.. Neredeyse benim yaşımdaki ciğercinin, " ayıp ettin amca istediğin gibi keseriz" cümlesindeki amca lafına biraz bozulsam da tabi belli etmedim.:))))
En büyük özelliği ciğerler yaprak şeklince incecik ve her biri bir lokmalık olacak. Yukarıda bu halini görüyorsunuz.
Ciğer tarifini vermeden önce yanında mutlaka olması gereken kırmızı soğan piyazını anlatayım. Kırmızı soğanı piyazlık doğruyoruz, derin bir kaba alıyoruz. Bir bardak sirke, bir bardak su, iki tatlı kaşığı toz şeker, ı tatlı kaşığı tuz koyuyoruz ve en az bir saat bekletiyoruz. Bunu kavanoza koyarsanız onbeş gün falan duruyor, her türlü salatanızda veya garnitür olarak kullanabilirsiniz. Kullanacağımız zaman süzüyoruz, sumak ve maydanozla karıştırıyoruz.
Malzemeler:
1/2 kilo ince lokmalık kesilmiş dana ciğeri
Kızartmak için un
Pul biber
Sıvı yağ
Tarif:
Ciğerimizi tuzluyoruz ve bir saat buzdolabında bekletiyoruz, sonra çıkarıp iyice yıkıyoruz böylece bütün kanı gidiyor. Tavaya sıvıyağı koyup ısıtıyoruz, ciğerleri pul biberli una bulayıp iyice silkeleyip tavaya atıyoruz. İki dakika bir tarafını, iki dakika da öteki tarafını kızartıp servis tabağına alıyoruz. Yanında soğan piyazı , patates tava ile beraber yiyoruz. Afiyet olsun.
Eline sağlık İlhan bey çok severim ciğeri nefis olmuş:)iyi akşamlar.
YanıtlaSilSeverim ama aylarca yemediğim olur. Bu sıralar arka arkaya oldu. Gerçekten lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEdirne usulü ciğer,ince doğrandığı için arnavut ciğerine kıyasla daha hafif ve leziz oluyor. Afiyet olsun :)
YanıtlaSilEvet bence de ince olduğu için çok lezzetli oluyor. Zaten zararlı şeyler hep lezzetli. :)) Teşekkür ederim.
SilBen bayılırım ciğerin bu haline. Ama pul biber eklemiyorum una..Sanırım daha lezzetli olur. Teşekkürler..
YanıtlaSilAcı biber çok yakışıyor ciğere. teşekkür ederim yorumuna.
Silİlhan bey size hamarat amca diyebilir miyim?:)
YanıtlaSilBirkaç post öncesinde yine bir ciğer sote tarifi vardı.O günden beri aklımda, bugün artık farz oldu ciğer yemeği yapmak!
Tabi dede de diyebilirsin. :)) Evet çok dikkatlisin arka arkaya geldi neredeyse iki tarif. Seviyorsan yap bence çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.
SilBayılırım Edirne ciğerine. Aslında ben beyini de severim. Çok uzun zaman oldu yemeyeli. Annem limonlu zeytinyağlı güzel bir karışım yapardı üzerine. Bayıla bayıla yerdik.
YanıtlaSilCiğeri demek ki kesiyorlar istediğiniz gibi. Harika. Ellerinize sağlık.
Beyin evet ya. Zeytinyağı, bol limona ve maydanoz süper olur. valla ebnim ciğercim kesiyor ama hepsi kesmeyebilir. Teşekkür ederim.
SilBir de yanında acı kurutulmuş biber kızartması off şahanedir bu lezzet.Ciğerciler kesiyor,dilimliyorlarsa ben de kızartmayı düşünebilirim.En zor gelen kısmı kesmesiydi:))Afiyetler olsun..
YanıtlaSilValla ne kadar güzel olurdu kurutulmuş biber. Evde de vardı hiç aklıma gelmedi. Teşekkür ederim.
SilELLERİNİZE SAĞLIK ENFES GÖZZÜKÜYOR
YanıtlaSilYİNE BİLMEDİĞİM BBİR PÜF ÖĞRENDİM
BEN SOĞAN PİYAZINI SİZİN GİBİ YAPMIYORDUM DOĞRUSU
AAFİYET ŞEKER OLSUN
Soğan piyazını böyle yaparsan hem çok lezzetli oluyor, hem de kolaylık oluyor. Teşekkür ederim.
SilBir trakyalıyım ve memleketimin tatlarının paylaşıldığını görünce nedense çok iyi hissediyorum
YanıtlaSilO zaman siz bunun alasını biliyorsunuzdur. Biz sadece sevdiğimiz yöresel yemekleri yapmağa çalışıyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silbana da 20 yıl önce abla derlerdi ama artık TEYZE diyorlar eee yani 55 olduk üzülmüyorum:))alıştım:)))
YanıtlaSilYok bende üzülmedim zaten. :)) En güzeli bir yerde hemen yer veriyorlar o tarafı çok güzel. :))
SilGece gece bloglari gezmek hic hos degil,bunu biliyorum ama yine de yapiyorum:))
YanıtlaSilCiger icin söylenecek birsey yok zaten,yarin solugu kasap da alacam ama,bizim burda da cigeri öyle ince keserler mi acaba?Teyze olmayi göze alarakdan bir sorayim ben de:))
Iyi geceler efendim,afiyetler olsun
Evet hele sizin orada daha da zor sanki Olmazsa siz kesersiniz biraz zaman alır ama. Teşekkür ederim.
Silİlhan Bey çok lezzetli bir tabak olmuş,ayrıca sunum gayet güzel ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilGüzel düşüncelerinize teşekkür ederim.
SilKahkahalarim oraya geliyormu:)) kendimi tutamadim. ...niyemi..senin yasindaki adamin sana "ayip ettin amca" demesine..bir alemiz biz..kimi amca, der kimi kendi yasindakine anne der..hey benim milletim..Ciger nefis gozukuyor ama sana afiyet olsun, ben almayim, niyeyse bir kuzu eti, birde ciger, birde kokorec, ve neyse vazgectim cok var yiyemediklerim:( belki bir gun tadarim..Ellerine saglik diyorum..
YanıtlaSilKokoreç dedin aklıma getirdin, son günlerde kolestrol yüklemesi yapmışken onu da aradan çıkarsam mı acaba? :)) Ciğer güzel olur halbuki. Teşekkür ederim.
Silkucuk tabak icindeki aci sos mu? hepsi cigermi onlar: patates ve sogan piyazi haricindekiler?? arka taraf daha kahverengide sanki fazladan birseylerde yemissin ve diet olayini falan unutmussun gibi geldide:))
YanıtlaSilSos değil kendim robotta çekmiştim çok acı pul biber. Evet çekimden herhalde arka taraf öyle çıkmış. :)) Diyet şu sıralar hiç gündemde değil . :)) Teşekkür ederim.
Silİlhan bey ellerinize sağlık...İnsana aaa bak bunu hemen yapmalıyım diye hatırlatan cinsten olmuş...Birde acaba diyorum hani ciğeri tuzlayarak dolapta 1 saat bekletilirken tuz ciğeri sertleştirir mi?...Selamlar...
YanıtlaSilCiğeri önceden tuzlarsanız sertleşmezmiş ama pişme esnasında tuz konmuyor benim bildiğim bu şekilde. Ama yanlış biliyor olabilirim. Teşekkür ederim.
SilCiğeri cok severim çok başarılı görünüyor elinize sağlık ustam Bergama da çarşıda bir ciğerci vardır saçta yapıyor yine yaprak ama domates biber falan ...Onu da denemenizi isterdim sevgiler
YanıtlaSilEski gençlik deliliğim olsa bu yorumunuz üzerine hemen bir Bergama ciğer yeme turu organizasyonu yapmıştım. :)) Sanki bir yerde yedim dediğiniz şekilde. Yorumunuza çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilmuhteşem...! keşke korkmadan bol bol yiyebilsek :)
YanıtlaSilEvet doğru söylüyorsunuz çok riskli bir yiyecek ama arada bir bir şey olmaz herhalde. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
Silciğer yemesemde sunumu beğendim.ellerinize sağlık.hayırlı günler diliyorum.
YanıtlaSilSize de hayırlı günler olsun, teşekkür ederim.
SilÖncelikle size amca diyen amcaya çok güldüm :) Günlük hayatta çok karşılaşıyoruz malesef..Bende yenge lafına acip gıcığım :)
YanıtlaSilSakatatlar gurubundan sadece ciğer severim oda edirne usulu yapılanı..Ben küp küp doğrayıp yapıyorum..
Ciğeri bu şekilde kesmek ustalık ister ..Birde ona uygun bıçak..
Birdaha alırken bende soracağım aldığım yerde yapıyorlarmı bu şekilde diye :)
Soğan piyazının yapılışıda değişikmiş deneyeceğim..
Ellerinize sağlık ..
Küp küp doğrayınca Arnavut ciğeri oluyor ama değil mi? Eşinizin sayfasında Burdur şişini inceledim, hatta bir yorumda adliye karşısında daha da güzeli yapılıyor diye bir iddia vardı. Çok yakında test edip size bildiririm. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKüp küp doğrayıncada tadı aynı sonuçta ama orjinali sizin yaptığınız gibi biliyorum. Eşimin blogdaki Yorumara şimdi baktım eşime katılıyorum..Nekadarda aynısı deseler Burdurdaki gibi olmaz..Nasıl Trabzon ekmeği Trabzondan hariç hiçbiryerde orjinali gibi olmuyorsa..
SilAdam ustasını,ununu hatta tankerle Trabzondan istanbula su taşımış orjinalini yapabilmek için ama yine olmamış :D
Tabi ki aynısı olmaz.Burdur'a gidemeyeceğimize göre buradakiyle yetiniriz biz de. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilÇok fazla ciğer yemiyorum ama bizim evdekiler çok sever :) birde ben hep küp küp doğranmış yedim, böyle hazırlıyorlarmı?
YanıtlaSilBilmiyorum belki çok iyi yapan birine rastlamadım ondanmı acaba fazla sevmemem.
Yalnız alttaki tabak gerçekten nefis görünüyor ellerinize sağlık.
Nasıl isterseniz öyle hazırlamaları gerek.Ben her halini sevdiğim için.
Silİlhan, soğan tarifine bayldım öncelikle. Mutlaka yapacağım. İlk kez duydum bu halini ve çok sevdim.
YanıtlaSilEdirne'de bir kez bu yaprak ciğerden yemiştim ve unutamıyorum lezzetini. Şu anda karnım zaten çok aç, olmadıki böyle:)))
Ellerine sağlık...
Sevgiler...
Soğan piyazı bu şekliyle çok güzel oluyor. Ciğerciye kestirebilirsen bir dene bu şeklini bence. Teşekkür ederim.
Sil