14 Ocak 2013 Pazartesi

PEYNİRLİ LEVREK FIRINDA, SALATALAR, FIRINDA ELMA







Aslında bunları geçen hafta paylaşacaktım ama Bodrum'da elimize doğan, çok sevdiğimiz genç bir kardeşimizi kaybettik, onun üzüntüsüyle içimden gelmedi. Ağabeyinin dediği gibi o bir melek olarak her zaman yanımızda olacak. Neyse sizi de daha fazla üzmeden geçen haftadan kalan tariflere geçiyorum. Aslında   bu yemek Van yöresine ait. Van gölünde biliyorsunuz " inci kefali" denen bence Türkiye'deki en lezzetli tatlı su balığı çıkıyor. Van ve çevresinde bu balığın içini açıp yağlı beyaz peynir, maydanoz karışımıyla dolduruyorlar ve yumurtaya bulayarak yağda kızartıyorlar. Ben daha hafif olması açısından fırının ızgarasında yaptım. balık olarak levrek kullandım.

















Balığı temizleyip yıkadıktan sonra içini, dışını tuz ve limonla hafifçe ovuyoruz. İçine hazır satılan fesleğenli, çörek otlu tel peynir ve ince doğranmış maydanozu karıştırıp koydum. İçi dökülmesin diye balığın iki tarafını kürdanla kapatıyoruz.

















Fırın tepsisine yağlı kağıt koyuyoruz ve balıklarımızın iki tarafına fırçayla zeytinyağı sürerek tepsiye koyuyouz. Fırınımızın üst ızgara tarafını açıyoruz ve balıkların iki tarafı da kızarıncaya kadar pişiriyoruz.














Balığın yanında havuçlu, zeytinli brokoli salatası çok yakıştı.













Ve pancarlı, turşulu karışık mevsim salatası.
















Balığın arkasından kim ne derse desin mutlaka tatlımsı bir şey gerekiyor. Benden de herhalde burma kadayıf falan beklemeyeceğinize göre bununla idare edelim. Elmayı yıkadıktan sonra üst kısmını keserek içini oyuyoruz ve çıkanları kenara koyuyoruz. Elmanın iç kenarlarını esmer şekerle ( burası önemli mutlaka esmer :)))   ) sıvıyoruz. İçine ceviz, kuru kayısı, kuru üzüm, evde ne varsa koyuyoruz. Biraz tarçın, bir iki karanfil ve elmanın içinden çıkanları da ilave edip fırında elma yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ben biraz da ev yapımı vişne likörü koydum çok yakıştı. Tam bir diyet menüsü olmadı mı ? :)) Balık, salata ve kuru meyveli elma. Afiyet olsun.

52 yorum:

  1. İlhan bey kaybınıza üzüldüm:(Allah rahmet eylesin, 70,80,90 yaşında olunca doğal da, gençken çok zor dayanması:( Allah sabırlar versin..

    Ben elmalı tarife bayıldım, elinize sağlık bu arada balıktan sonra kolaylık olması için evde şu Koska'nın helvalarından bulundurun siz bence çünkü çok seviyorsunuz balığı, öyle kolay olur,Koska dedim reklam oldu ama bildiğim en iyi helva markası yoksa tanıdığım filan değil:))

    bugün ben de sütlaç yaptım canım çekti sanırım protein vücut istiyor malum sütte protein var:))ama karıştırmasına çok üşendim:(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 18 yaşındaydı, ışık içinde yatsın. Evet elmalı tarif tam size göre. Ben de nedense helvayı fazla sevmem. Koskanın sahibi misiniz yoksa? :))) Sütlaç ne kadar güzel bir tatlıdır, hem hafif, hem de lezzetli. Afiyet olsun.

      Sil
    2. 18 mi!!!:(( çok üzücü!!:((( Aminn:((

      ah keşke Koska'nın sahibi olsaydım:)))evet hafif, şeker de çok az koymuştum teşekkür ederim..

      Sil
    3. Hatta üzerine de dondurma ufff.

      Sil
  2. Balık,salatalar,tatlı hepsi birbirinden güzel görünüyor.Böyle diyet menüsüne can kurban İlhan bey,elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makul miktarda yenirse diyete uygun aslında. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Balığın her türlüsüde süpper oluyor.Tatlı tarifinzide kesinlikle deneyeceğim,çok pratik ve sağlıklı bir tatlı.ellerinize sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı yerine geçer mi bilmem ama gerçekten sağlıklı. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. İnanılmaz güzel tarifler ellerinize sağlık İlhan bey. Şahane. iyi haftalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. oy maşallah size ustam mükemmel bir menüyle fethettin bizi.
    ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiyseniz ne mutlu bana. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. tam peynirli balık nasıl olur derken yazınızı okuyunca vazgeçtim Başınız sağ olsun Rabbim geride kalanlara sabır versin ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da peynir-balık ters gelmişti ama çok yakışıyor. Evet çok acı veren ,tesellisi olmayan bir durum. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Baınız sağolsun İlhan Bey..
    Allah bu acıyı unutturcak acı yaşatmasın inşallah..

    Tariflerinize her ne kadar rejim menüsü
    deseniz de,çok iştah açıcı görünüyorlar:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizler sağolun. Bu durumda söylenecek en doğru duayı etmişsiniz. Allah bu acıyı unutturacak acı yaşatmasın.
      Çok yenmezse gerçekten diyete uygun. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. yine harika bir balık tarifi ve görüntüsü.Brokoliyi pek sevmem ama o turşulu salatada harika olmuş,ellerinize sağlık İlhan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok değişik oluyor. Balık seviyorsanız deneyin bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Yaşasın, balık tarifleri başladı:))
    Yazınızın başındaki olay için üzüldüm. Ben bir an düğüne katıldığınızı zannettim. Ailesine sabırlar diliyorum.
    Menü harika, daha ne olsun :))
    Ağız tadınızın kaçmaması dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke düğün olsaydı. Işık içinde yatsın.
      Eveeet balık tarifleri başladı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. öncelikle başınız sağolsun
    mekanı cennet olsun.

    balığa gelince çok lezzetli görünüyor
    salatalarda enfes
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mekanı cennet olsun, ışık içinde yatsın.
      Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Ilhan basiniz sagolsun,genc olumlerde icim sizlar:(

    Levrek tarifi super ama ben yapamam onu zor o zor...salatalar enfes..elma tatlisi daha bir enfes..tam benlik onu hemen bu gece bile deneyebilirim:)) Ellerine saglik diyorum..
    Tamda diet tarifi olmus bazilari bol kalorili:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz sağolun.
      Niye zor olsun? Balığı ikiye böl, peyniri koy içine ver fırına. :)) Evet elma çok güzel oluyor. Ama tatlı olarak düşünme veya şekeri abart. :))
      Kalori yok menüde fazla belki peynir biraz bozuyor. :))

      Sil
  12. Unutmusum o kucuk kadehteki ev yapimi visne likorumu???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeeeeet vişne likörü, hem de ev yapımı. Saol yorumların için özellikle de kitap bloğuna ziyaret ve yorumlarına ayrı teşekkür.

      Sil
  13. Ellerinize sağlık, balık enfes görünüyor:)dediğiniz gibi tam diyet yemeği olmuş.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyet yemeği olmuş derken biraz dalga geçme var gibi sanki. :))) Yok az yiyince tam diyet menüsü. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. ÖNCELİKLE BAŞINIZ SAĞ OLSUN
    BENE MERAK ETMİŞTİM GÖZÜKMEDİNİZ BİR KAÇ GÜNÜR
    BU BALIĞIN LEZZETİNİ TAHAYYÜL BİLE EDEMİYORUM
    FESTİGAN KLASİĞİ OLMUŞ BU ELLERİNİZE SAĞLIK
    ,HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizler sağolun. Işık içinde yatsın.
      Balık gerçekten çok lezzetli oluyor, tavsiye ederim. Teşekkür ederim, size de hayırlı akşamlar.

      Sil
  15. of of ellerinize sağlık arkadaşım bu ne güzel balık ve tatlı olmuş nefis bir görüntü, afiyet olsun size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kolay bir menü aslında bence hafifte. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Tam bir diyet menüsü olmuş evet :) ama diyet de olsa tam bir ziyafet de olmuş. Balık, salata, turşu, tatlı, hepsi de enfes görünüyor. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyette iştah açıcı maddeler ihtiva ediyor bu da çok yenmesine sebep oluyor. Bu durum kötü. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  17. Sevgili İlhan, başınız sağ olsun. Çok üzüldüm. Geride kalanlar için çok zor. Sabırlar diliyorum...
    Menü ise tam bir ziyafet.
    Ama özellikle elma tatlısı fikrinebayıldım. Tam benlik bir tarif. Deneyeceğim mutlaka.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizler sağolun, ışık içinde yatsın.
      Elmayı yap bence ama tatlı niyetine yiyeceksen şekeri fazla koy. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  18. Öncelikle mekanı cennet olsun.Başınız saolsun
    Eşim kahvaltıda balık yiyecek kadar çok sever balığı sık sık da yaparım hatta soguk hava deposunda çalışmasından dolayı balık alıp satıyor bile :) Palamutları mevsiminde alıp dondurduk şimdi 150 tane balığım var diyip ortalarda geziyor kar edicek sözde:) gelelim balıklara tatmadığım ve yapmadığım balık kalmadı diyebilirim. En çok sevdiğim deniz levreği ama hiç peynirli denemedim tadını merak ettim elerinize sağlık en çok tatlınız gülümsetti beni tabiki burma kadayıf beklemiyorduk ama olsaydı fena olmadı hani :) Eşim keyfim yerindeyse bi helva yapta yiyelim der yapamıycak durumdaysam mutlaka tahin helvası alır balığın arkasına helva yemek şart diyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizler sağolun.
      Gün aşırı yeseniz o palamutları 1 senede biter. Değişik bir şekil balığı sevdiğinize ev de çok balık stoğunuz olduğuna göre deneyin bence. Elma pek tatlı gibi değil aslında. Burma kadayıf değil mi? Yenmez mi ya? Çok teşekkür ederim yorumunuza, eşinize sevgiler.

      Sil
  19. Başınız sağolsun. Her ölüm acı ama gençlerin ölümü çok çok zor, Allah hepinize sabırlar versin İlhan Bey.

    Balık ve peynir yanyana hiç aklıma gelmese de görüntü o kadar şahane ki.. Harika olmuş gerçekten ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizler sağolun. Gerçekten çok çok zor. Işık içinde yatsın.
      Bir deneyin bakın çok güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. Her şeyden önce ben balığın içinin bu şekilde doldurulabileceğini bilmiyordum. Nasıl harika bir görüntü bu, çok balık delisi değilim ama bunu kesinlikle denemek istiyorum.
    Salatanız, elma tatlınız cidden nefis görünüyor. Birde çok farklı tarifler paylaşıyorsunuz çok hoşuma gidiyor. Ellerinize emeğinize sağlık.

    Çok yakın zamanda bende çok sevdiğim birini kaybettiğim için, sizi çok iyi anlıyorum. İnanın çok üzüldüm, her kayıp ağlatıyor beni. Başınız sağolsun mekanı cennet olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  21. Mekanı cennet olsun, ışık içinde yatsın ne diyelim?

    Bence deneyin peynir, balık birlikteliği çok yakışıyor. Teşekkür ederim güzel sözleriniz için.

    YanıtlaSil
  22. Öncelikle başınız sağolsun, çok zor dayanmak genç ölümüne.:( Hayatın ne zaman sona ereceği belli olmuyor işte..Hazırlıklı olmak asıl olan...

    Balıkla peyniri hiç düşünmemiştim ama çok güzel görünüyor..Ellerinize sağlık..Palamutla da yapabilir miyiz? benim çocuklar balığa sebze falan katınca yemek istemiyorlar da...Ama peynirle belki yerler diye umuyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor dayanmak ama bir taraftan da yaşam devam ediyor.
      Palamutla güzel olacağını düşünmüyorum çünkü palamut zaten ağır bir balık, bir de peynirle daha da ağırlaşır. Beyaz etli balıkları tercih etmek gerek bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  23. İlhan bey öncelikle başınız sağolsun mekanı cennet olsun..
    Menünüz balık salata tatlı hepsi harika ama özellikle peynirli balığa bayıldım ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun mekanı cennet olsun.
      Peynirli balık hoşlandıysanız deneyin bence. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  24. Başınız sağolsun,üzüldüm:(Ellerinize sağlık nefis olmuş tariflerinizin hepsi de afiyet bal şekerler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Işık içinde yatsın sizler sağolun.
      Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  25. Gercekten de ölüm cok aci bir olay,ama Genc ölümü cok daha aci:(( Mekani cennet olsun yavrucagin,Allah sabirlar versin Annesine Babasina ve sizlere.....

    Insanin aciyan yeri ayri,acikan yeri ayri demisya eskiler, ne de dogru...Harika lezzetler sunmussunuz,ellerinize saglik.Encok da Elma Tatlisina bayildim,burma kadayif yapmaniza gerek kalmamis:))) ama ben olsam Kadayifi tercih ederdim:)))
    Afiyetler olsun....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Işık içinde yatsın.
      Elma tatlısı değil tabi ki ama kuru meyvelerle falan hoş. Tabi ben de burma kadayıfı tercih ederdim. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  26. öncelikle başınız sağolsun....o balıktan çıkana peynir karışımı beni benden aldı.....mutlaka yapıcam....sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla sarımsak turşusu muhteşem ama bu üzücü olay falan balık günleri şaştı. Hafta arası da yiyemiyorum. Bence deneyin o zaman. Teşekkür ederim.

      Sil