Canım çok seyrek de olsa bazen kuzu eti ister. Dünde markette et reyonuna yeni yerleştirildiğini görünce aldım ve en sevdiğim şekli olan kapamayı yaptım. Kuzu eti aslında riskli, zaten kendine has çok da hoş olmayan bir kokusu var, bir de Karaman galiba ona rastlarsanız yenecek hali kalmıyor.
Belki biliyorsunuzdur bunun da bir püf noktası var. Kuzu etini ne yapacaksanız yapın önce haşlayın ve suyunu ayırdıktan sonra eti soğuk sudan geçirin. Kuzunun o kokusu tamamen gidiyor.
Bir de nedendir bilinmez kuzu eti bana ilkbaharı hatırlatır. Acaba hayvanın doğal olarak beslendiği ve etinin lezzetli olmasından dolayı mıdır? Örneğin kokoreç yiyorsanız en lezzetli zamanı mayıs ayıdır. Şimdi olsada yesek. :)))
Malzemeler:
1kg. kemikli kuzu eti ( ben 1/2 kilo aldım ama pişince çok azaldı. :)) )
5-6 yaprak pazı
7-8 adet taze soğan
1 demet dereotu
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
Karabiber
Tuz
Tarif:
Eti, içinde su kaynamakta olan tencereye alıyoruz ve yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Suyunu bir kenara ayırıyoruz ve eti soğuk suyun altından geçiriyoruz. Eti fırın kabının içine yerleştiriyoruz, etrafına iri iri doğradığımız havucu, soğanı diziyoruz. Üzerine pazı yapraklarını kapatıyoruz. Taze soğanları ve dereotunu da koyuyoruz. Tuzunu ve biberini de ayarladıktan sonra ayırdığımız et suyundan ilave ediyoruz ve kabın üzerini folya kağıdı ile sıkıca kapatıyoruz. Önceden ikiyüz dereceye ayarladığımız fırında yaklaşık bir saat pişiriyoruz. Son onbeş dakikada folyoyu açıyoruz böylece etin ve sebzelerin üzeri kızarıyor. Yanında tereyağlı, et suyuna yapılmış pirinç pilavıyla yiyoruz. Ne diyet ama? :)))) Afiyet olsun.
Offf olsa da yesek....Şimdi yapılır mı bu Festigan...
YanıtlaSilHer zaman değil ama ara sıra kuzu eti iyi oluyor. Kırk yılda bir yiyorum . :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKuzu eti yiyemiyorum, koyunda, koktuklari icin, ama verdigin tuyo iyi sayet denemek istersem once haslayacak sonra soguk sudan gecirecegim..Goruntu cok guzel ama yinede ben ortak olmayim afiyet olsun yiyenlere:) Kuzucuklar baharda "me" leyerek dagda bayirda dolasiyorlar ya belki ondan bahari hatirlatiyordur belki:( ama kokorec..neden mayista onu bilemedim?? Zaten yemedimde yemem de sanirim..ama merak ta etmiyor degilim kokorec tadini:)) Afiyetler Olsun
YanıtlaSilYememe sebebin kokuysa bu yöntem bayağı önlüyor. İşte kuzuların bahar aylarında dağda bayırda dolaşmaları kokoreçe de etki ediyor lezzetine. Bu gidişle galiba yarın kokoreç alıp yiyeceğim. :)) Teşekkür ederim.
Silnefis bir görüntü.ellerinize sağlık.iyi geceler.
YanıtlaSilGüzel gözüküyor hakikaten, teşekkür ederim.
SilNefis gözüküyor abi ellerine sağlık :)
YanıtlaSilTadı da güzel tavsiye ederim. Sağolun yorumunuz için.
SilTadından şüphem yok :) Ben etoburum her şeklini yaparım vede yerim :)
Sil:))
SilDostlar başına efendim!!! televizyonda meşhur kasabımız kebap yapılmasını gösterdi de orada bahsi geçti. En birinci et Trakya kuzusu.
YanıtlaSilKuzu ve oğlak etinin Mart, Nisan aylarında makbul olduğunu ben de duydum. Kokoreç dediniz de aklıma geldi, bir de kuzu sarma vardı bir zamanlar. Beyoğlu balık pazarında bulurduk. Anadolu yakasına taşındık, Kadıköy'de sordum bilmiyorlardı, biz de unuttuk.
Ellerinize sağlık, kuzu kapamayı yiyenlere afiyet olsun :))
Demek doğru biliyormuşum. Kuzu sarma dediğiniz acaba bumbar mı? Bazı yerlerde rastlıyorum sanki. Şimdi balık pazarına mı gidelim yani. Gençken ki deliliğim olsa giderdim. :)) Teşekkür ederim.
SilOfff çok güzel görünüyor.. Eline sağlık harika olmuş :)sevgiler
YanıtlaSilSırf kolestrol gibi gözükse de çok sık yemedikten sonra zararı olmaz herhalde. :)) Teşekkür ederim.
Silet yediğim zamanlarda rahmetli babamlara yapmıştım çok severek yemişti...soğuk su işini bilmiyordum ama kızkardeşime söyleyeyim onlar öyle yapsınlar,bu arada sizinki daha zengin bir tarif olmuş, ben biraz kafadan atmıştım:)))size de afiyet olsun ben almiimm kuzucukları yazık:((( :)))
YanıtlaSilÖlenlerinizin ruhuna değsin o zaman. Evet sizin yemeyeceğiniz malum. Kuzucuklara yazık kısmını düşünmemeye çalıyorum ve düşüncenize saygı duyuyorum. Teşekkür ederim.
SilAminnn:(( sağolun İlhan bey, babam et, kokoreç, tabii başta hamsi (Giresun'lu)her tür et yemeğini çok severdi, bana da 'aptal et yemiyorsun' derdi:)))hep gözümün önüne geliyor:(((ben de teşekkür ediyorum...
Silhmm,kuzu etine bayılırım!
YanıtlaSilKuzu etini seviyorsan mutlaka dene çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.
Silçok nadir neredeyse hiç yapmıyorum yaparsam güzel bir ipucu teşekkürler elinize sağlık
YanıtlaSilBen de çok seyrek yapıyorum aslında. Teşekkür ederim.
SilHİÇ YAPMADIM AMA GAYET KOLAYMIŞ YAPIMI
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK
PAZI KOYMAK HİÇ AKLIMA GELMEZ DOĞRUSU
SOĞUK SUYLA YIKANDIĞINIDA BİLMİYORDUM
YİNE YENİ ŞEYLER ÖĞRENDİM SAYENİZDE
HAYIRLI AKŞAMLAR
Pazı olmasa da olur bence. Soğuk suyla yıkamak çok önemli. Ben de sizlerden çok şey öğreniyorum. Teşekkür ederim.
SilPişirdiğim sayılı güzel yemeklerden biridir kuzu kapama.Ancak ben farklı yapıyorum. Patates ,havuç,sarımsak ve irice doğranmış soğanı, sıvı yağ,salça,tuz ve karabiberle,en önemlisi de bir silme çay kaşığı tarçınla(kokuyu alıp ayrı bir nefaset katıyor ete)iyice karıştırıyorum.Bu malzemeleri pyrex kaba alıp, geniş,yuvarlak teflon tepsiyi üzerine kapak gibi kapatıyorum. Ve ters çevirerek, yani tepsi ocağın üzerine gelicek şekilde, yeterli su ilave ederek,yaklaşık 3 saat kısık ateşte pişiriyorum. Pyrex'den yemek gözüktüğü için takibi kolay oluyor. VEEEEE veeee kase ile tepsi arasında kalan yerde yemeğin suyunun kaynadığı bölüme de 2. saatin sonunda pirinçleri koyuyorum(pilav için)Yemek pişince kaseyi kaldırıyorum!.. Nefis bir lezzet ve görüntü oluşuyor!Tavsiye ederim:-)))))
YanıtlaSilÖnerilerinizi hemen not aldım. Bir dahaki sefere sizin gibi yapacağım. Çok teşekkür ederim hem yorumunuza hem de verdiğiniz bilgilere.
YanıtlaSilKuzu etini kucuk kizim Serah ile ben cok severiz. Esim ve buyuk kizim Eren se yemezler. Esim kokusundan, Erense kuzuya kiyamadigindan. Cok nefis gorunuyor. Ellerinize saglik. Destiny nin yazdigi tarif de guzel olur tahmin ediyorum. Bilhassa pilavla ayni anda pismesi cekici bir ozellik ama ben onu gozumde canlandiramadim. Acaba su pyrex kabin disinda kalip alti yanmadan pisebiliyormu? Eger deneyen olursa insallah resimliyerek yayinlar cunki onu da denemek isterim.
YanıtlaSilEvdeki bireylerin yemek zevklerinin farklı olması bazen sıkıntı olabiliyor. Pişer bence çünkü zaten et pişmek üzereyken pirinci koyuyor, ateş de çok kısık olunca yanmaz diye düşünüyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇok severim...
YanıtlaSilGeçenlerde eşim yapmıştı. Çok lezzetli olmuştu.
Ellerine sağlık sevgili İlhan.
Sevgilerimle...
Çok teşekkür ederim. Sana ve eşine sevgiler.
YanıtlaSilBen vegan olmaya çalışırken şu yaptığınıza bakın! :))
YanıtlaSilBen de diyet yapmaya çalışırken kemdime yaptığıma bak. :)) Teşekkür ederim.
SilOff nefis görünüyor ellerinize sağlık, Nazar deymesin size..
YanıtlaSilTeşekkür ederim. :)) Nazar falan.
Sil'Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu' diye atasözümüz vardır.Aman da ne güzel olmuş ama sevmiyorsanız gönderin bize anında löpletelim:)))
YanıtlaSilHemen ışınlıyorum size. )) teşekkür ederim.
SilEllerinize sağlık ben ve ailem koyun,kuzu eti olsun,peyniri olsun,yoğurdunu filan neyi varsa çok sever ve de yeriz.Kuzu kapama değişik olmuş benim yaptığımdan .Bir de bu şekil deneyim yalnız eti yıkamam kokusunu da seviyoruz bizler:))Afiyetler olsun..
YanıtlaSilKokusu benide rahatsız etmezde ama dediğim gibi o bir cinsinin kokusuna dayanamıyorum. Sizde yaptığınız şekli paylaşırsanız ben de denerim. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBen kuzu etini o akdar severim ki kokusu filan rahatsız etmez ama eşim kokusuna bile dayanamıyor..
YanıtlaSilNefisssss görünüyor nefisss..
İşte en kötü durum. :) Evde biri seviyor, biri sevmiyorsa çok fena. Artık dışarıda yemeğe gittiğiniz zaman siz oralarda yersiniz. Teşekkür ederim.
Silİlhan bey tarifiniz çok güzel bu koku giderme yöntemini deneyeceğim. 40 yıllık mutfakçıyım inanın bilmiyordum. Sayenizde öğrendim. Teşekkürler.. Haa bu arada haşladığınız suyu ne yaptınız pilava onu mu kullandınız. Peki pilav kokmadı mı?..Saygılar.
YanıtlaSilÇok haklısınız aslında koku hiç istemiyorsanız bu haşlama suyunu kullanmayacaksınız ama et suyu diye acıdım dökmeye açıkcası, haşlarken içine bütün soğan, kekik ve doğramadan maydanoz ve bol tane karabiber koymuştum. Sonra süzdüm ve fırın aşamasında kullandım. Kadıköy'deki neredeyse bütün kebapçıların sahibi Şükrü usta vardı yaşıyorsa kulakları çınlasın. Bana, " döner almadan yaklaşıp şöyle bir kokla eğer karabiber ve kekik kokusu alıyorsan sakın alma" demişti. Çünkü karabiber ve kekik her kokuyu bastırıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilМного вкусно приготвено! Поздрави!
YanıtlaSilThank you for your visit.
SilOfff offff :)))Harika gozukuyorlar ellerinize saglik.
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
SilHiç ayırmam etide, sebzeyide çok severim.
YanıtlaSilHani sizde söylemişsiniz ya? koyun eti kokuyor diye, tanıdığım pek çok kişide söyler. Ama inanın bana hiç kokmuyor. İnanılmaz severek yiyorum :)
Valla ne söyleyeceğimi bilemiyorum bu görüntü karşısında. Nefis, nefis ellerinize sağlık.
O kokan cinsi (Karamanmış) olmazsa sorun değil zaten. Ben de severim de çok yemek istemiyorum gençlikten dolayı :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilKoyun etinden koku aliyorum ama,kuzu etinden almam.Ben encok sütdanasi kullaniyorum.......
YanıtlaSilHarika bir görüntü,ellerinize saglik,afiyetler olsun.Güzel bir haftaya baslamaniz dilegiyle....
Bence de süt danası en güzeli, haklısınız. Size de güzel ve şanslı bir hafta olsun. Teşekkür ederim.
SilMerhaba,
YanıtlaSilhiç et sevmediğim halde görüntüsü muhteşem. Ellerinize sağlık. Püf noktası için de teşekkürler.
Esen kalın.
Et sevmediğinize göre kuzu eti her zaman riskli. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.
Sil