Biliyorum çok özlediniz balık paylaşımlarımı, ben de genel istek üzerine bugün balık aldım ve pişirdim. Hem de bir sürü balık çeşit çeşit. :)) Ama hepsi çok tazeydi hatta istavrit ve tekirler canlıydı. Şaka bir tarafa aslında hemen her gün balık yiyorum ama sizin korkunuzdan paylaşamıyorum. :)) Bu arada çok sıkı diyet yapıyorum. Vereceğim tarifler önceden yaptıklarım olabilir örneğin aşağıda göreceğiniz karidesler. Geçen hafta yapıldı ve patlayıncaya kadar yenildi. :))
Aslında Bodrum'dan döndükten sonra ilk defa bugün çipura aldım. Yukarıdaki büyük olanları fileto çıkarttı balıkçım çünkü balık yediyüz gramdı. :)) Yanında da ben istemeden biraz tekir, iki tane sarıkanat, biraz da istavrit verdi, hepsi de canlıydı.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra üzerine altına üstüne fırçayla çok az zeytinyağı sürülmüş çipuraları koyuyoruz. Yanlarına öteki balıkları diziyoruz. Aralarına kabuklarıyla sarımsaklar, daire şeklinde kestiğimiz soğanları koyuyoruz. Izgara da her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Yanında kırmızı soğan, yeşil salata ile yiyoruz. Izgara sarımsaklar süper oluyor, aklınızda olsun. Hiç çipurayı özleyeceğim aklıma gelmezdi. :))
Bu karides olayını sevenler bloglarda yarı yarıya gibi. Seven benim gibi çok seviyor, sevmeyen de görmeye tahammül edemiyor. Aşağıdaki sosları sadece karidesle değil, çok değişik şeylerin yanında yiyebiliriz.
Aioli Sos: Derin bir kasede yumurta, tuz, karabiber, şeker karıştırılır ve çırpılır. Çırparken zeytinyağını çok yavaş bir şekilde ilave ediyoruz. Son olarak da ince kıyılmış frenk soğanını koyup karıştırıyoruz. Yukarıda gördüğünüz frenk soğanı acaba Bodrum'da " körmen " dedikleri yabani sarımsak olabilir mi ?
Karışık otlu sos: Maydanoz, dereotu, çam fıstığı, biraz fesleğen blendırda iyice karıştırılır. Tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır.
Acı - Ekşi Krema : Süzme yoğurt, normal yoğurt, acı sos, tatlı sos ve bol kırmızı acı biber karıştırılır.
Pesto Sos: Yarım demet fesleğen, ceviz, dolma fıstığı, biraz rendelenmiş permesan peyniri, zeytinyağı ve limon suyu robotta çekilir.
Balığı az önce yedim, bir şey diyemem ama soslar müthiş görünüyor :) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvet soslar chipsle falan da çok güzel oluyor. Teşekkür ederim.
Silkaridesi bende sevmeyenlerdenim ama alıklar nefis görünüyor.ellerinize sağlık.iyi akşamlar.
YanıtlaSilBalık seven nasıl karides sevmiyor ilginç. :)) Ama balıklar gerçekten çok güzeldi. Size de iyi akşamlar, teşekkür ederim.
SilHay beni hay ilahi ben biraz tekiri kiraz tekir okuyunca aaa tekirin kiraz cinsi de var sanırım diye aklımdan geçirdim ki toparladım kendimi.Hepsi şahane afiyet bal olsun.Karidesi ya salata olarak ya da güveç tercih ediyorum ben .Eminim bu sosla da nefistir.
YanıtlaSilBir dahaki sefere kirazlı tekir yapıp paylaşayım o zaman. Şaka tabi. :)) Karidesin güveci de süper olur haklısınız. Soslarla da çok güzel oluyor. Teşekkür ederim.
Silellerinize sağlık,balığa bizim evde de rağbet fazladır,bayıla bayıla yeriz.
YanıtlaSilTam zamanı valla balığın o kadar bol ve taze ki balık yasağı başlayınca çok arayacağız. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilİYİ AKŞAMLAR
YanıtlaSilBALIK TARİFLERİ GELMİŞ BİLE
ELLERİNİZE SAĞLIK
KARİDESE GELİNCE BENDE GÖRMEYE TAHAMMÜL EDEMEYENLERDENİM O KISMI BAKMADAN GEÇTİM:)
SON İKİ SOSU DENEYECEĞİM
Sosların hepsini dene bence süperler. Ben karidesi çiğ olarak kabuğuyla falan yiyebiliyorum. :)) Özlemiştiniz balık tariflerimi herhalde öyle hissediyorum. :))
Silevet haklısınız.hazır balık mevsimi gelmişken hepsini öğreneyim.mesela bu ayın en favori balığı sizce ne olmalı?
Silhayırlı sabahlar
Ben bu ay aslında hamsiyi tek geçerim. En güzel zamanı ızgara bile olur. İstavrit, sarıkanat, tekir, barbun diğer mevsim balıkları. Kendimi öğretmen gibi hissettim bir an. Balık öğretmeni. :))))
SilHAZIR ÖĞRENCİNİZ VARKEN BENCE DEVAM EDİN :)
SilHAYIRLI GECELER
Tamam o zaman günah benden gitti. :))
SilBende dun tazecik çipura bulup aldim..Ama ben baligi tavada sevenlerdenim:) balik gorunce diyet miyet hak getire :)
YanıtlaSilAma senin izgara baliklarda nefis gozukuyor..birdaha cipura alinca bende boyle yapacagim..ellerinize saglik :) tam bir balik senligi yapmissiniz..
Çipura ızgara güzel oluyor. Gerçekten balık şenliği gibiydi. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
SilHiç bıkmayacağım bir şey varsa o da balık ve deniz ürünleridir. O yüzden bayılarak okuyorum sizin balıklı yayınlarınızı. İlhan Bey daha sık paylaşın lütfen :))
YanıtlaSilNihayet bir taraftar buldum. Sevmeyenler de olduğunu düşünerek biraz azalttım balık paylaşımlarını. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
SilSoslar da balıklar da harika görünüyor. Ben de daha sık yemeliyim balık. Sizin balık tarifleri de çok iyi. Tekrar bir gözden geçireyim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBalık ye lütfen hem de çok sık ye çünkü yıkılıyor ortalık, yasak gelince çok ararız sonra. Teşekkür ederim yorumuna.
Silbalık tarifi yerine başka işlere girecektiniz,çabuk vazgeçmişsiniz:))
YanıtlaSilama iyi ki de vazgeçmişsiniz çünkü balık konusunda izlediğim en iyi blog sizinki.balık gurmesi olduğunuz her halinden belli.soslar ilginçmiş ve ben körmeni hiç duymadım!
Ne işine girecektim anlamadım. :))) En iyi balık bloğu falan duyması bile güzel oluyor. Teşekkür ederim. Körmen Bodrum pazarlarına bahar aylarında gelir, yerlisi o kadar ota düşkün olmasına rağmen körmenden nefret eder. Sarımsak aromasından dolayı diye düşünmüştüm. Doğrayıp peynirle karıştırıyordum ben, üzerine zeytinyağı, limon.
SilSevgili İlhan, sizleri, bloğumu ve senin balık tariflerini çok özlemişim:)
YanıtlaSilBu arada verdiğin tarif çok lezzetli görünüyor.
Karidese bayılırım ama yapması çok zor geliyor.
Sanki bana kötü kötü bakıyorlar gibi oluyor. Bunun için hazır yapılmış olursa yiyorum :))
Sanırım benim gibilere tembel diyorlar:))
Kocaman sevgilerimle...
Aaaa dönmedin herhalde daha. Eğer seviyorsan iKEA da yiyecek reyonunda hazır dondurulmuş kutuda var. 30 dakika bekletip yiyorsun. Yok tembellik olur mu haşlanırken falan kokusu kötü oluyor haklısın. Gerçi onun da yöntemi var ama. Geldiysen hoşgeldin, tekrar mutlu ve çok şanslı bir yıl diliyorum sana.
SilRica ederim bu konuda sonuna kadar yanınızdayım :)) Karidesi böyle kabuklu hazırlarken temizliğini nasıl yapıyorsunuz onu merak ettim (bağırsaklarını). Onları ayıklamadan yiyemiyorum.
YanıtlaSilBir de bir tutam maydanozu ince kıyıp bir diş ezilmiş sarımsak, biraz zeytinyağı, limonla ve tuzla karıştırıyorum ve fırından ya da tavadan aldığım sıcak çipuranın üzerine döküyorum. Yok böyle bir lezzet (bana göre tabi).. Naçizane paylaşmak istedim..
Paylaşımda çok önemli bir yeri atlamışım aslında, karidesler bol tuzlu suda ( mümkünse ideali deniz suyunda) haşlanıyor. O bağırsak olayı bunlar küçük olduğu için önemli değil. Jumbolarda çıkarılabiliyor, gerçi ben onda da çıkarmıyorum yerken. :))
SilDediğiniz sos gerçekten çok güzel olur haklısınız, aklıma geldi ama diyet falan diye abartmayayım dedim. :)) Ona bakarsanız Ege'de balıkçılar balığı kızarttıkları yağı dökerler balığın üzerine. Çok ağır olacağını düşünüyorsunuz ama olmuyor nedense. :))
Uma verdadeira maravilha! Adoro tudo que vem do mar... Abraços, tenha um 2013 cheio de realizações, saúde e alegrias!
YanıtlaSilThankyou for your comment. I wish you a lucky, healthy, happy new year.
SilBalik cok severim ama kafasi gozu kilcigi olmayacak, size gelirsem birgun ayiklamak zorunda kalinacak ona gore :)) Sos lar nefis tam benlik her birini not aldim..biz onlari taze sebzelerle yeriz:)) Karides iyi ama oda goz olmayacak kuyruk olmayacak..yani ayiklanmis olacak:) Off ne problemim ben..sevenlere afiyet olsun deyim sadece ve cekileyim aradan :))
YanıtlaSilSenin dediğin gibi ancak dondurulmuş balıklar var fileto olarak satılıyor. Ama ben öyle olunca balık yediğimi anlamıyorum. Doğru söylüyorsun o soslar sebzelerle de güzel olur. Bak tam diyetteyken bugün karnıbaharla deneyeyim. Teşekkür ederim.
Silİlah bey,ellerinize sağıulık,ben sosları alayım,balıklar size kalsın,anlaştık mı .
YanıtlaSilDoğru sen de balık sevmeyenlerdendin. Halbuki ne kadar faydalı ve ne kadar bol ve de ucuz. Ama senin yemekler o kadar çok çeşitli ki aramazsın balığı. Çok teşekkür ederim yorumuna.
Silbalığı severim de bende soslara takıldım,nefis görünüyorlar.ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet sosların kullanım alanı da geniş. Pesto sos örneğin makarnada inanılmaz güzel oluyor. Sebzelerle, chipslerle süper. Teşekkür edeirm yorumunuza.
SilDiyete pazartesi sabahı girip pazartesi akşamı çıkılırmış ,sizde durum ne acaba bu kadar güzel balığın yanına bir tek atmadan yenmez.:))Eliniz dert görmesin ,İlhan bey kaç kilo verdiniz sırrını bizde alalım
YanıtlaSilYook ben pazartesi baladım, devam ediyorum. O soslu şeyler yılbaşı öncesine ait. :)) Bi tekle bırakabilsem atacaktımda olmuyor. :)) Saolun yorumunuz için.
Silİlhan bey merhaba. Facebook sayfanızı bulamadım ben. Birkaç şekilde denedim ama yok. Tekrar link verir misiniz lütfen?
YanıtlaSilhttp://www.facebook.com/festiganblog dmin yanlışlıkla kitap bloğumun adresini yazmışım, özür.
SilBen Karadeniz'liyim haliyle deniz ürünlerini çok severim :)
YanıtlaSilKarides'e bayılırım hatta balığı ayıklarken çiğ yediğimde olmuştur. Ama yinede asıl sevdiğim balıktan çok yan ürünleridir. Hani Midye, Kalamar, Karides gibi :)
Zaten dediğiniz gibi yasaklar başlayana kadar ne yersek kardır :)
Ellerinize sağlık, birde soslarınızı çok beğendim, denenicektir.
Karides sevdiğinize göre bu soslarla mutlaka deneyin. Şu sıralar karides de çok ucuz hem. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSelam cumartesi telefonuma mes.geldi kargodan paket ulaştı diye:))))sağ salim gitti ya sevindim...cuma günü balık yedik yanında da bol bol sarımsak turşusu hele kız öyle yemişki hala kokuyo nefesi....umarım çok seversiniz....karidese bayılırım herşey çok güzel elinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSilYarın akşam balıkla yiyeceğim. Tekrar tekrar teşekkürler, çok zahmet oldu size.
SiliLHAN BEY;
YanıtlaSilVallahi Afiyetler olsun.
Ama tek kötü yani simdi pazar yaaa hafta sonu ya,biz makarnayla günü bitirecegiz,bunu bilin istedim:)))
Diyet programıma göre akşam kereviz ve salata yiyecek biri olarak o makarnaya neler vermezdim? :)) Teşekkür ederim.
SilDenizden babam çıksa yerim denir ya . Hah işte tam da o benim işte. Bayıldım. Ellerinize sağlık. Yine çok güzel olmuş.
YanıtlaSilBen de çok seviyorum balık ve her türlü deniz ürününü. Her gün yiyebilirim. Teşekkür ederim.
SilAh şu sosların tariflerini kaybetmem inşallah.. Şahane İlhan bey..
YanıtlaSil