24 Aralık 2012 Pazartesi

HAMSİ OMLETİ








İki ay kadar önce size demiştim hamsi çok bol, ucuz ve güzel görünüyor ama mevsimi değil lezzetsiz olur, bekleyelim soğuk havaları diye. İşte zamanı geldi. Kar yağdı, havalar soğudu, Karadeniz'de hamsiler yağlandı. Ama hani sen palamuttan başka bir şey bilmez misin, hep palamut tarifleri paylaşıyorsun diyordunuz ya, işte efendim o palamutlar hamsileri yiye yiye hamsinin azalmasına sebep olmuşlar. Onun için tam mevsimi olmasına rağmen şu sıralar hamsi fiyatları uçuk. Ama ben gene de mevsiminde yemek adına alıyorum sık sık. Geçen gün omletini yaptım. Şimdi tarifi okuyan, özellikle Karadeniz'liler " kırk yıllık hamsi kuşunun adı mı değişti " diyebilirler. Evet benziyor ama bu biraz tembel işi. :)))) Ama tavsiye ediyorum başlı başına bir öğünü idare eder.













Yukarıda servis tabağına konmuş son şeklini görüyorsunuz.



Malzemeler:




1/2 kilo hamsi
4 adet taze soğan
4 yumurta
1 adet havuç
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
Sıvıyağ
1/2 limon suyu
Galeta unu
Karabiber 
Tuz













Tarif:




Hamsileri ayıklıyoruz, yıkıyoruz, süzgeçte iyice suyunu süzüyoruz ve kılçıklarını çıkarıyoruz.
Derin bir kaba havucu rendeliyoruz. Soğanları incecik doğruyoruz, maydanoz ve dereotunu kıyarcasına kesip soğanlara ilave ediyoruz. Hepsinin üzerine yumurtaları kırıp tuz ve karabiberini koyuyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.












Büyük bir teflon tavaya biraz sıvıyağ koyup hamsileri galeta ununa bulayıp yan yana diziyoruz. İç kısımları alta gelecek. Ocağı açıyoruz ve balıkların alt kısımları kızarana kadar pişiriyoruz. Altı pişen balıkları düzgün bir şekilde ters çeviriyoruz.













Hazırladığımız harcı balıkların üzerine döküyoruz. Tavanın üzerine bir kapak kapatıyoruz.













Orta hararetli ateşte yaklaşık on dakika pişiriyoruz. Omlet kıvamına gelince büyük bir servis tabağına ters çevirerek tavadaki yemeğimizi aktarıyoruz Maydanoz, roka gibi yeşilliklerle süsleyebilirsiniz. Üzerine biraz limon suyu gezdirirseniz çok yakışıyor. Hele bir de kırmızı soğan varsa süper. Afiyet olsun.

52 yorum:

  1. Ellerinize sağlık ben de bugün hamsiyi 10 liradan aldım şaştım kaldım boyuna bosuna bakmadan sarı kanatla yarışıyordu başa baştı fiyatları.Bizim hamsi gelin olmuş dedim.Hamsi omletiniz harika görünüyor, afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pahalı gerçekten ama tam lezzetli zamanı ben fiyatına bakmadan alıyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Hiii rahmetli babam görmeliydi bunu:)))Karadenizli olarak çok severdi hamsiyi, bayılırdı hatta:)))yalnız ayıklamaya üşenmiyor musunuz?:)ben geçen kış ilaç (daha doğrusu protein)niyetine yarım kilo aldım ama ayıklıyorlar Allah'tan yoksa mümkün değil, iğreniyorum bir de..içlerini çıkartmaya:((mümkünse elim hiç değmesin istiyorum...babam hiç tiksinmezdi, ayıklardı kendisi...

    neyse ya lafı uzattım afiyetle yiyin..sonra da illa helva filan iyi gidiyor değil mi?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayıklamaya hiç üşenmem valla. Öyle bile yerim. :))) gerçi banim balıkçı ayıklıyor, ben de kılçıklarını çıkardım omlet için. Yanında aslan sütü iyi gitti de helvayı akıl edemedim. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Vallahi nefis görünüyor ellerinize sağlık... Omletini ilk defa duyuyorum ama hoşuma gitti :) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer hamsi seviyorsanız deneyin, hem de çok bereketli oluyor. 1/2 kilo hamsiyle 4 kişi doyuyor. :)) teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Off muhteşem görünüyor :)
    Hamsiyi çok seviyorum ama ne yazık ki bizim evde sezon kapandı. Ablam sıkıldı ayıklayıp, pişirmekten :))
    Hamsikuşunu hiç bilmiyorum, o yüzden omlet gayet leziz göründü bana.
    Elleriniz dert görmesin İlhan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamsinin zamanı yeni geliyor, sizin evde niye kapandı sezon? Bence ablan bırakma sen devam et. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. ellerinize sağlık mis gibi kokusu buralara kadar geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koku deyince evet evde biraz koku oluyor ama ben kolayını buldum hemen arkasından bir tasta susuz ada çayı yakıyorum. Onun kokusu balığınkini alıyor. Hem de biliyorsunuz adaçayı pozitif enerji yayıyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Bir ziyafet bu:))
    Bir Karadeniz'li olarak hamsinin her türü ziyafettir.
    Zaten bizim oralarda hamsi başka, balık başka birşeydir denir:)
    Ellerine sağlık.
    Muhteşem görünüyor.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karadeniz'liysen sana hamsi paylaşımlarını beğendirmek zor. Bence de hamsi ve istavrit en güzel balıklar. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. Aaa yorumlara bir göz atmak istedim heyficiğim de Karadenizliymiş, hemşehri çıktık arkadaşım (Giresun):))

      Sil
    3. Evet ben de Ankara'lı biliyordum. :))

      Sil
  7. çok güzel bir görüntü.eminim lezzetide harikadır.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzeti görüntüsünden güzel . Seviyorsanız hamsiyi mutlaka deneyin. Tam zamanı şimdi ısrarla söylüyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Bir yarı Karadenizli olarak hamsiden başkasına balık demiyorum, bu biirrr :p

    Hamsiyi tek başına o harika lezzetiyle yiyorum, bu da ikiiiii :p

    Yine de buradaki balık tariflerini listeme alıyorum, bu da üçççççççç :pp

    YanıtlaSil
  9. Size hak vermekle beraber bu tarifte de hamsinin tadının aynen kaldığını belirtmek istiyorum. :)) Bu biiiir. İkincisi ben Karadeniz'lilerle hamsi konusunda tartışamam, sadece saygı duyarım. :)) Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ediyorum, bu da üç. :))

    YanıtlaSil
  10. Bismillah, Hamsi'ye başladık :))
    Sayenizde, bu kış Palamut şöleni yaşadık, Somon ziyafetleri çektik. Şimdi sıra Hamsi'de...
    Besmeleyle başladım ki; bol bol hamsi bulalım.
    Hepimize afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Palamut iyiydi de ne yapalım bitti. Hamsiyle paylaşım kıtlığı yaşamayız. Tatlısından kolonyasına kadar var. Hakikaten acaba hamsi kolonyası yapmayı öğrenip paylaşsam mı? Durun kaçmayın şaka yaptım. :)) İNşallah bol olsun da yapıp yapıp paylaşalım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. benim bunu kesin öğrenmem lazımm :)) Nişanlım Trabzonlu ve hamsi dondurması yapılsa gözü kapalı yiyecek kadar seviyor :))) ellerinize sağlıkk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nişanlınız bir de hamsi de uzmanıysa benimle galga geçer çünkü bunun aslı " hamsi kuş " adıyla daha zahmetli. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
    2. estağfurullah :) o sadece yer nasıl yapıldığı pek mühim değil yeter ki hamsi olsun :)) bütün balıkların hamsiden türediğini düşünüyor :)))

      Sil
  12. Balık olsun her şekilde yenir:) afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yenir. Her durum ve her şartta balık reddedilemez. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Hamsiyi bulsam,ah bir bulabilsem,onunla gecirecegim dakikalarin hayali bile cok istah acicida:)))
    Ne diyeyim artik Ilhan Bey,afiyetler olsunnnnnnnnnnn
    Cok da samimi bir sekilde söylemedim:))itiraf ediyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketlerde donmuş ve aayıklanmış olarak yok mu? Hiç yoktan iyidir. Cumartesi yedim artık afiyet oldu mu, olmadı mı bilmem. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. aa,çok lginç bir tarif bu.hamsi en sevdiğim balıktır ama ben köftesini bilirim bir de pilavını.bunu ilk kez görüyorum.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebru hamsiyi seviyorsan mutlaka yap süper oluyor. Yanına bir salata tamamdır. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Tek kelime ile lezizzzz. Ellerinize sağlık İlhan Bey...

    YanıtlaSil
  16. Kimse bir şey demesin bu gerçekten hamsili omlet olmuş çok da güzel olmuş :) Kıza bazen ton balıklı omlet yapıyoruz ama hamsili omlet hiç aklıma gelmemişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızınız balık seviyorsa mutlaka yapın. Hem balık, hem yumurta, hem sebze tek başına yeter. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. inanılmaz lezzetli görünüyor... ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  18. kırmızı ettende pahalı değil alınır ,işte bu tarifde yapılır, yenilir afiyetle.Balığın yeri başka tabi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok o kadar pahalı değil ama şu sıralar çok ucuz olması gerekirdi. Bütün suç benim palamutlarda. Yediler hamsileri böyle oldu. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  19. İLHAN BEY ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN
    ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR ÜSTELİK BUNU BENDE YAPABİLİRM
    HEM DAMAK ZEVKİME UYUYOR HEMDE KOLAY
    NE İYİ OLDU
    ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ BU GÜZEL TARİF İÇİN HAYIRLI SABAHLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok kolay ve lezzetli. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  20. benden takıntılı başkasını görmedim...balık ve yumurta ...ama görüntü süper ,yaparmıyım ...hala düşünüyorum ,ellerinize sağılık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurta birçok balık kızartmalarında zaten kullanılıyor. Bence uyumu da süper. Bence bir yapın beğeneceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış anlaşılmasın Mazes bu yorumun yayınlanmasını istemedi, ben yanlışlıkla koymuşum onun için sildim.

      Sil
  22. Ba yıl dim. Enfes görünüyor. Hamsiyi çok severim.momaleti çok severim. Hamsili omlet olunca muhteşem olur. Bu da en kısa zamanda denenecek demek. Ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Omleti ve hamsiyi seven biri olarak mutlaka yapın derim. Teşekkür ederim.

      Sil
  23. offff one öyle kokusu geldi biz her hafta yiyoruz burda uçuk değil demek hamsi yemeye başlandı ben tembel yarın yolluyorum artık turşuyu....hamsi ile süper oluyor.....elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz artık alıştık bir kayboluyorsunuz, bir tekrar geliyorsunuz. Şimdi karnım zil çalıyor, sizin turşu ve hamsiyi düşünemiyorum, muhteşem ikili diyebiliriz. Çok teşekkür ediyorum, tekrar hoş geldiniz.

      Sil
  24. Merhaba,
    ellerinize sağlık. Nefis görünüyor. Değişik bir tarif olmuş. İyi bir alternatif.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
  25. Gecenin 11 ini gecmis, karnimda bir ac bir ac..olsaydi yumurtali, balik nasil falan demez yumulurdum:)Enteresan bir yemek cesidi..senin ozellerden galiba? Bu arada hamsi malum yok buralarda..baska bir balikla denenmesi mumkunmu???ilginc geldi cok..nefis bir goruntu ve eminim tadida cok guzel..eline saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fileto çıkarılabilen (kılçığıyla beraber) her balıktan yapılır bence. Sizin orada dondurulmuş hazır filetolardan olur örneğin hem de ne kadar pratik olur. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil