30 Kasım 2012 Cuma

AŞURE HEM DE BEN YAPTIM, HEM DE ÇOK GÜZEL OLDU. :))))












Nihayet gaza geldim, ben de aşure yaptım. Özellikle Yıldız hanımın teşviki etkili oldu. Çok da zor bir olay değilmiş abarttığınız kadar. :)) Buldum bir aşure tarifi, evde de bütün malzemeler varmış. Sadece buğdayın kaynama süresi beni gerdi, ikide bir dibi tutar gibi oldu, ben de devamlı tencere değiştirdim tabi bu da bulaşık krizi yarattı. Ben küçükken aşure günü olur ben de o gün ortadan kaybolurdum. Ya annem benden kurtulmak için bu yolu bulmuştu ya da o zamanlar bu işler böyle oluyordu.
















Tabi bulduğum tarifteki ölçülere göre yaptım miktar olarak fazla olmadı. Gene de sitede güvenlikçilere, bahçıvana, site çalışanlarına ve iki komşuma dağıttım. İki kase de arttı. :))





Malzemeler:






1/2 kilo buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasülye
1 çay bardağı pirinç
1 portakal kabuğu rendesi
1 kilo şeker
Kuru kayısı
Kuş üzümü
Çekirdeksiz üzüm
İç fındık
İç antep fıstığı 
Ceviz
Tane nar
Tarçın













Tarif:





Buğdayı, nohutu ve kuru fasülyeyi ayrı ayrı içinde kireçsiz su olan tencerelerde kaynatıp ocağı kapatıyoruz ve 8-9 saat bekletiyoruz. Bu süre sonunda tekrar ocağın altını açıyoruz, buğdayı eriyinceye kadar yaklaşık iki saat pişiriyoruz. Nohutu ve kurufasülyeyi de yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.















Buğdayın pişmesine yakın pirinci içine atıyoruz. Nohutu ve kurufasülyeyi de tencereye aktarıyoruz, ara sıra karıştırarak bir müddet daha pişiriyoruz. Şekeri de koyarak bir taşım kaynatıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.












Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek ayarlayabiliriz. Bir portakal kabuğu rendesini içine atarak karıştırıyoruz. Servis kasesine koyup üzerine biraz tarçın serpelim. Fındık, nar taneleri, ceviz, iç antep fıstığı ile üzerini süslüyoruz. Varsa biraz gül suyu da koyabiliriz.

58 yorum:

  1. ellerinize sağlık .
    yapmanız çok önemli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok severim aslında artık yaparım herhalde ara sıra. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Afiyet olsun, Allah kabul etsin. GAyet leziz de görünüyor hani :))

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Kısmetlileri de varmış ne güzel yiyen herkese afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok da bereketli oluyor. Sağolun yorumunuza.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık bende bu yıl ilk defa yaptım bir ipucu benden size geceden bakliyatları suya koyuyoruz ya hani buğdayı tencerede bir iki taşım kaynatıp öyle sabaha kadar bekletin farkı göreceksiniz Allah kabul etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsunuz aniden sabah kafama esince bu yöntemle yaptım. Uyarınıza ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  5. Allah kabul etsin,, gayet güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiklerim hep met etti, demek ki güzel olmuş. Belki de ayıp olmasın diye öyle demişlerdir, bilemiyorum. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Ben sıcak severim...geç mi kaldım yoksa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitti ya. Ancak tadına bakabildim. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  7. offf çok severimmmm:))elinize sağlık, bir tabak bana da ışınlayın:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ışınladım, tabağı gönderirsiniz. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Allah kabul etsin. Ben henüz tek başıma yapmaya cesaret edemiyorum.
    Çok güzel, iştah açıcı görünüyor sizin yaptığınız da. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz sen hem de çok güzel yaparsın. Sağol yorumuna.

      Sil
  9. Emeğinize sağlık mükemmel görünüyor...

    Geleneklere göre kız anneleri özellikle Muharrem ayında aşure yapar ve eşe dosta dağıtırlar. Bu sevgi ve dostluk alışverişi komşu evler arasında aşure kaselerinin değiş tokuşuna sebep olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız annesi derken? :)) Erkek babası olarak dağıttım ben. Olsun mesaj gitmiştir. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. SİZ YAPARSINIZDA GÜZEL OLMAZMI İLHAN BEY ELLERİNİZE SAĞLIK
    GAYET GÜZEL GÖZÜKÜYOR
    BU ARADA 20 YILDIR AŞURE YAPARIM KIZ ANNELERİNİN AŞURE YAPTIĞINI İLK DEFA DUYUYORUM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bak gaza devam. :)) Bende ilk defa duydum. Anneler kızlarını evlendirmek için her kılığa giriyorlar. :)) Şaka tabi bence öyle bir adet olmaz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. gaz değil gerçekleri söylüyorum ilhan bey.
      maşallah gaza ihtiyacınız yok

      Sil
    3. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  11. İlhan bey bravo vallahi. Çok azimlisiniz. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi aşurede falan öyle iddalı olmam mümkün değil, bu konuda o kadar uzman var ki bloglarda benim ki bir heves sadece. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. gerçekten nefis olmuş elleriniz sağlık. Allah kabul etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  13. aşure yapılır da güzel olmaz mı?ellerinize sağlık yine.

    YanıtlaSil
  14. elinize sağlık,allah kabul etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bloglarda süper aşure tarifleri var , bakmıyorum bu akşam onlara. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Güzel aşûreniz evinize bolluk bereket getirsin .içindeki çeşitlilik gibi eviniz şenlensin..... Sağlık ve afiyet olsun .....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsın. Hepimiz için aynı dilekler olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. İki kaseden biride bizedir İnşallah ,hele bi yiyelimde notumuzu o zaman veririz Önçelikle Allah kabul etsin elinize sağlık.Seneye daha tecrümeli olmuş oldunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ışınlıyorum bir kasede size. Ama yapamamış diye dedikodumu yapmayın sonra. :)) Ben bu tatlıyı çok seviyorum, seneyi beklemem yaparım. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. ilhan Bey harikasiniz;siz de ki yetenegi gördügüm icin yapabileceginizi de
    biliyordum:)))Ellerinize saglik,Allah Kabul etsin,yiyenlere afiyetler olsun.
    Güzel bir haftasonu gecirmeniz dilegiyle Sevgiyle ve Dostca kalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sizin sayenizde yaptım sayılır. Aşureye bereket derler ya hakikaten azıcık aşureyi kaç kişi yedi. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. Ya aşureyi yapıp dağıtınca size kalıyor mu?:)))ben hep merak ederim, benim oturduğum apartman 17 daire..ya kimse kusura bakmasın ben aşureyi çok seviyorum yaparsam kimseye dağıtmayı düşünmüyorum:)))))

    YanıtlaSil
  19. Az dediğime bakmayın koca bir tencere dolusu oldu. :)) Ona bakarsanız benim oturduğum yerde site. 1000 den fazla insan var. :))) Sağolun yorumunuza.

    YanıtlaSil
  20. İlhan ellerine sağlık. Nasıl imrendim sana. Hani şu yazı başlığın varya. Ben yaptım hemde çok güzel oldu diye. Acaba birgün aşure yapıp bunu bende diyebilecekmiyim:))
    Bir ara şu hazır poşet olanlardan alıp evde kaynar suda yapıp dağıtayım dedim. Sonra bir komşuluk skandalına sebep olmamak için vazgeçtim :))
    40 yaşına gelmiş bir kadın olarak hâlâ bu kadar beceriksiz olmam tuhaf bir durum. Allahtan eşim alıştı da idare ediyoruz. Ama bugün misafirlerim geldi ve ben siz bloger arkadaşlarımdan öğrendiklerimle çok güzel şeyler yaptım. Hepsi çok beğendi. Sanırım sizler sayesinde sicilimi temizleyeceğim :))
    Ellerine sağlık. Afiyetlerle yensin inşallah.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç skandal olmazdı, piyasada çok güzel hazır aşureler var maksat niyet değil mi? :)) Rica ederim ben başardıktan sonra herkes yapar. Evet benim de blog olayında en sevdiğim taraf o. Eskiden bir konuda başımız sıkışınca ansiklopediye bakardık ya, şimdi ben de hemen bloglara yöneliyorum. Ben de sizlerden çok şey öğreniyorum. Sevgi ve şansla kal. Eşine çok selam.

      Sil
  21. Ilhan gecenin bir vakti misil misil uykudasiniz suan :) Ben Yeni Zelandadan Sauvignon actim, bu gece turku gecem actim you tube i kim gelirse aklima..bir yandan da bloglari geziyordum...tam sarap ve turkuye ayarlanmistimki o ne..inan cok kiskandim:)) bravo ya ben yapmadim denemedim..asure huh:)) insan bir haber verir degilmi..atlayip gelelim:)) neyse ne deyim afiyetler olsun..eminim buda cok nefis olmustur..Hafta sonun guzel olsun diyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya malzemen varsa yapımı çok kolay, bir tek uzun bir pişirme süreci var. Bence yap sen çok havan olur gurbet ellerde. :)) Güzel oldu ama bloglarda bu konuda o kadar uzman var ki iddialı olamıyorum, ancak kendi çapımda başarılıydı diyebiliyorum. Sana da güzel, şanslı bir hafta sonu olsun.

      Sil
  22. ben daha bu sene aşure tatmadım annemin yaptığından başkasını yiyemiyorum çünkü :)) ağız tadı alışkanlığı sanırım :)) şuanda bizim de baskılarımız devam ediyor bugün yapcak inşallah :)) ellerinize sağlıkk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki en güzeli annenizin yaptığıdır en azından snelerin tecrübesi var. Ben ilk defa yaptım. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  23. Ellerinize sağlık İlhan bey..Ben sizin bunu da yapabileceğinizi biliyordum ki..Şahane olmuş besbelli..İyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Size de iyi ve şanslı hafta sonu diliyorum.

      Sil
  24. Allah kabul etsin.Canım istedi neyse ki teyzem yapıp getirmişti ,dolapta var.Elinize sağlık İlhan bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  25. Elinize sağlık.Ben aşureyi bol meyveli sevdiğimden meyveler eksik gibi geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyarınız için teşekkür ederim. Meyveyi ben de çok severim. Bir daha yaparsam çok meyveli olacak.

      Sil
  26. Ellerinize sağlık. Harika görünüyor. Aşureyi çok severim ama bir aşureyi bir de turşuyu bir türlü yapamıyorum. Kıvamı ,tadı,pişme dereceleri bir türlü tutmuyor. Ben de artık vazgeçtim. Ama aşure zamanı geldi mi içim gider. Neyse ki komşularım ve arkadaşlarım güzel yapıyorlar da tadabiliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşureyi ben de denemezdim bile ama bu sene yaparken o kadar da zor olmadığını gördüm. Bence sizde deneyin. Bir de aşure yapmanın havası oluyor çevrede. :)) Teşekkür ederi yorumunuza.

      Sil
  27. Merhaba İlhan bey,
    Aşurede pişti ya siz amatörlüğü aşmışsınız.Sizi yakında Oktay ustada filan görürsem hiç şaşırmam:)
    ALLAH (cc) kabul etsin.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seval hanım teşekkür ederim daha bana gelinceye kadar çok usta var bloglarda. Ama merakımdan dolayı deniyorum her şeyi.

      Sil
  28. Vallahi süper olmuş. Bolluk bereket evinizden eksik olmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  29. ya ben nasıl üşeniyorum aşure yapmaya nasıl üşeniyorum anlatamam neyse annem en sonunda ya o kadar tabak geldi bizim de vermemiz lazım diye başımda boza pişirince biraz da mecburiyetten yaptım bu sefer de bu içleri hep hazırda tutmalı sürekli yapmalı diyorum her zamanki gibi ama seneye kadar gene yapmam heralde : )
    ellerinize sağlık bolluğuyla bereketiyle gelsin inşaAllah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç niyetlenmiyordum bile yapmam mümkün değil gibiydi. Ama işte bir gaza gelme sonucu yaptım, o kadar zor değilmiş. :))

      Sil