Nihayet gaza geldim, ben de aşure yaptım. Özellikle Yıldız hanımın teşviki etkili oldu. Çok da zor bir olay değilmiş abarttığınız kadar. :)) Buldum bir aşure tarifi, evde de bütün malzemeler varmış. Sadece buğdayın kaynama süresi beni gerdi, ikide bir dibi tutar gibi oldu, ben de devamlı tencere değiştirdim tabi bu da bulaşık krizi yarattı. Ben küçükken aşure günü olur ben de o gün ortadan kaybolurdum. Ya annem benden kurtulmak için bu yolu bulmuştu ya da o zamanlar bu işler böyle oluyordu.
Tabi bulduğum tarifteki ölçülere göre yaptım miktar olarak fazla olmadı. Gene de sitede güvenlikçilere, bahçıvana, site çalışanlarına ve iki komşuma dağıttım. İki kase de arttı. :))
Malzemeler:
1/2 kilo buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasülye
1 çay bardağı pirinç
1 portakal kabuğu rendesi
1 kilo şeker
Kuru kayısı
Kuş üzümü
Çekirdeksiz üzüm
İç fındık
İç antep fıstığı
Ceviz
Tane nar
Tarçın
Tarif:
Buğdayı, nohutu ve kuru fasülyeyi ayrı ayrı içinde kireçsiz su olan tencerelerde kaynatıp ocağı kapatıyoruz ve 8-9 saat bekletiyoruz. Bu süre sonunda tekrar ocağın altını açıyoruz, buğdayı eriyinceye kadar yaklaşık iki saat pişiriyoruz. Nohutu ve kurufasülyeyi de yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Buğdayın pişmesine yakın pirinci içine atıyoruz. Nohutu ve kurufasülyeyi de tencereye aktarıyoruz, ara sıra karıştırarak bir müddet daha pişiriyoruz. Şekeri de koyarak bir taşım kaynatıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek ayarlayabiliriz. Bir portakal kabuğu rendesini içine atarak karıştırıyoruz. Servis kasesine koyup üzerine biraz tarçın serpelim. Fındık, nar taneleri, ceviz, iç antep fıstığı ile üzerini süslüyoruz. Varsa biraz gül suyu da koyabiliriz.
ellerinize sağlık .
YanıtlaSilyapmanız çok önemli:)
Çok severim aslında artık yaparım herhalde ara sıra. :)) Teşekkür ederim.
SilAfiyet olsun, Allah kabul etsin. GAyet leziz de görünüyor hani :))
YanıtlaSilTadı da güzeldi . Teşakkür ederim.
SilElinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Kısmetlileri de varmış ne güzel yiyen herkese afiyet olsun.
YanıtlaSilEvet çok da bereketli oluyor. Sağolun yorumunuza.
SilEllerinize sağlık bende bu yıl ilk defa yaptım bir ipucu benden size geceden bakliyatları suya koyuyoruz ya hani buğdayı tencerede bir iki taşım kaynatıp öyle sabaha kadar bekletin farkı göreceksiniz Allah kabul etsin
YanıtlaSilÇok doğru söylüyorsunuz aniden sabah kafama esince bu yöntemle yaptım. Uyarınıza ve yorumunuza teşekkür ederim.
SilAllah kabul etsin,, gayet güzel görünüyor.
YanıtlaSilVerdiklerim hep met etti, demek ki güzel olmuş. Belki de ayıp olmasın diye öyle demişlerdir, bilemiyorum. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBen sıcak severim...geç mi kaldım yoksa :)
YanıtlaSilBitti ya. Ancak tadına bakabildim. :)) Teşekkür ederim.
Silofff çok severimmmm:))elinize sağlık, bir tabak bana da ışınlayın:)))
YanıtlaSilHemen ışınladım, tabağı gönderirsiniz. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilAllah kabul etsin. Ben henüz tek başıma yapmaya cesaret edemiyorum.
YanıtlaSilÇok güzel, iştah açıcı görünüyor sizin yaptığınız da. Ellerinize sağlık.
Deniz sen hem de çok güzel yaparsın. Sağol yorumuna.
SilEmeğinize sağlık mükemmel görünüyor...
YanıtlaSilGeleneklere göre kız anneleri özellikle Muharrem ayında aşure yapar ve eşe dosta dağıtırlar. Bu sevgi ve dostluk alışverişi komşu evler arasında aşure kaselerinin değiş tokuşuna sebep olur.
Kız annesi derken? :)) Erkek babası olarak dağıttım ben. Olsun mesaj gitmiştir. Teşekkür ederim.
SilSİZ YAPARSINIZDA GÜZEL OLMAZMI İLHAN BEY ELLERİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilGAYET GÜZEL GÖZÜKÜYOR
BU ARADA 20 YILDIR AŞURE YAPARIM KIZ ANNELERİNİN AŞURE YAPTIĞINI İLK DEFA DUYUYORUM
HAYIRLI AKŞAMLAR
Bak bak gaza devam. :)) Bende ilk defa duydum. Anneler kızlarını evlendirmek için her kılığa giriyorlar. :)) Şaka tabi bence öyle bir adet olmaz. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silgaz değil gerçekleri söylüyorum ilhan bey.
Silmaşallah gaza ihtiyacınız yok
:)) Teşekkür ederim.
Silİlhan bey bravo vallahi. Çok azimlisiniz. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor..
YanıtlaSilTabi aşurede falan öyle iddalı olmam mümkün değil, bu konuda o kadar uzman var ki bloglarda benim ki bir heves sadece. Teşekkür ederim.
Silgerçekten nefis olmuş elleriniz sağlık. Allah kabul etsin..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.
Silaşure yapılır da güzel olmaz mı?ellerinize sağlık yine.
YanıtlaSilEbru hanım teşekkür ederim.
Silelinize sağlık,allah kabul etsin..
YanıtlaSilBaşka bloglarda süper aşure tarifleri var , bakmıyorum bu akşam onlara. :)) Teşekkür ederim.
SilGüzel aşûreniz evinize bolluk bereket getirsin .içindeki çeşitlilik gibi eviniz şenlensin..... Sağlık ve afiyet olsun .....
YanıtlaSilNe güzel şeyler yazmışsın. Hepimiz için aynı dilekler olsun. Teşekkür ederim.
Silİki kaseden biride bizedir İnşallah ,hele bi yiyelimde notumuzu o zaman veririz Önçelikle Allah kabul etsin elinize sağlık.Seneye daha tecrümeli olmuş oldunuz
YanıtlaSilHemen ışınlıyorum bir kasede size. Ama yapamamış diye dedikodumu yapmayın sonra. :)) Ben bu tatlıyı çok seviyorum, seneyi beklemem yaparım. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
Sililhan Bey harikasiniz;siz de ki yetenegi gördügüm icin yapabileceginizi de
YanıtlaSilbiliyordum:)))Ellerinize saglik,Allah Kabul etsin,yiyenlere afiyetler olsun.
Güzel bir haftasonu gecirmeniz dilegiyle Sevgiyle ve Dostca kalin
Teşekkür ederim, sizin sayenizde yaptım sayılır. Aşureye bereket derler ya hakikaten azıcık aşureyi kaç kişi yedi. Teşekkür ederim.
SilYa aşureyi yapıp dağıtınca size kalıyor mu?:)))ben hep merak ederim, benim oturduğum apartman 17 daire..ya kimse kusura bakmasın ben aşureyi çok seviyorum yaparsam kimseye dağıtmayı düşünmüyorum:)))))
YanıtlaSilAz dediğime bakmayın koca bir tencere dolusu oldu. :)) Ona bakarsanız benim oturduğum yerde site. 1000 den fazla insan var. :))) Sağolun yorumunuza.
YanıtlaSilİlhan ellerine sağlık. Nasıl imrendim sana. Hani şu yazı başlığın varya. Ben yaptım hemde çok güzel oldu diye. Acaba birgün aşure yapıp bunu bende diyebilecekmiyim:))
YanıtlaSilBir ara şu hazır poşet olanlardan alıp evde kaynar suda yapıp dağıtayım dedim. Sonra bir komşuluk skandalına sebep olmamak için vazgeçtim :))
40 yaşına gelmiş bir kadın olarak hâlâ bu kadar beceriksiz olmam tuhaf bir durum. Allahtan eşim alıştı da idare ediyoruz. Ama bugün misafirlerim geldi ve ben siz bloger arkadaşlarımdan öğrendiklerimle çok güzel şeyler yaptım. Hepsi çok beğendi. Sanırım sizler sayesinde sicilimi temizleyeceğim :))
Ellerine sağlık. Afiyetlerle yensin inşallah.
Sevgilerimle...
Hiç skandal olmazdı, piyasada çok güzel hazır aşureler var maksat niyet değil mi? :)) Rica ederim ben başardıktan sonra herkes yapar. Evet benim de blog olayında en sevdiğim taraf o. Eskiden bir konuda başımız sıkışınca ansiklopediye bakardık ya, şimdi ben de hemen bloglara yöneliyorum. Ben de sizlerden çok şey öğreniyorum. Sevgi ve şansla kal. Eşine çok selam.
SilIlhan gecenin bir vakti misil misil uykudasiniz suan :) Ben Yeni Zelandadan Sauvignon actim, bu gece turku gecem actim you tube i kim gelirse aklima..bir yandan da bloglari geziyordum...tam sarap ve turkuye ayarlanmistimki o ne..inan cok kiskandim:)) bravo ya ben yapmadim denemedim..asure huh:)) insan bir haber verir degilmi..atlayip gelelim:)) neyse ne deyim afiyetler olsun..eminim buda cok nefis olmustur..Hafta sonun guzel olsun diyorum:)
YanıtlaSilYa malzemen varsa yapımı çok kolay, bir tek uzun bir pişirme süreci var. Bence yap sen çok havan olur gurbet ellerde. :)) Güzel oldu ama bloglarda bu konuda o kadar uzman var ki iddialı olamıyorum, ancak kendi çapımda başarılıydı diyebiliyorum. Sana da güzel, şanslı bir hafta sonu olsun.
Silben daha bu sene aşure tatmadım annemin yaptığından başkasını yiyemiyorum çünkü :)) ağız tadı alışkanlığı sanırım :)) şuanda bizim de baskılarımız devam ediyor bugün yapcak inşallah :)) ellerinize sağlıkk :)
YanıtlaSilTabi ki en güzeli annenizin yaptığıdır en azından snelerin tecrübesi var. Ben ilk defa yaptım. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık İlhan bey..Ben sizin bunu da yapabileceğinizi biliyordum ki..Şahane olmuş besbelli..İyi hafta sonları..
YanıtlaSilGüzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Size de iyi ve şanslı hafta sonu diliyorum.
SilAllah kabul etsin.Canım istedi neyse ki teyzem yapıp getirmişti ,dolapta var.Elinize sağlık İlhan bey..
YanıtlaSilTeşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.
SilElinize sağlık.Ben aşureyi bol meyveli sevdiğimden meyveler eksik gibi geldi :)
YanıtlaSilUyarınız için teşekkür ederim. Meyveyi ben de çok severim. Bir daha yaparsam çok meyveli olacak.
SilEllerinize sağlık. Harika görünüyor. Aşureyi çok severim ama bir aşureyi bir de turşuyu bir türlü yapamıyorum. Kıvamı ,tadı,pişme dereceleri bir türlü tutmuyor. Ben de artık vazgeçtim. Ama aşure zamanı geldi mi içim gider. Neyse ki komşularım ve arkadaşlarım güzel yapıyorlar da tadabiliyorum.
YanıtlaSilAşureyi ben de denemezdim bile ama bu sene yaparken o kadar da zor olmadığını gördüm. Bence sizde deneyin. Bir de aşure yapmanın havası oluyor çevrede. :)) Teşekkür ederi yorumunuza.
SilMerhaba İlhan bey,
YanıtlaSilAşurede pişti ya siz amatörlüğü aşmışsınız.Sizi yakında Oktay ustada filan görürsem hiç şaşırmam:)
ALLAH (cc) kabul etsin.Elinize sağlık.
Seval hanım teşekkür ederim daha bana gelinceye kadar çok usta var bloglarda. Ama merakımdan dolayı deniyorum her şeyi.
SilVallahi süper olmuş. Bolluk bereket evinizden eksik olmasın.
YanıtlaSilGüzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.
Silya ben nasıl üşeniyorum aşure yapmaya nasıl üşeniyorum anlatamam neyse annem en sonunda ya o kadar tabak geldi bizim de vermemiz lazım diye başımda boza pişirince biraz da mecburiyetten yaptım bu sefer de bu içleri hep hazırda tutmalı sürekli yapmalı diyorum her zamanki gibi ama seneye kadar gene yapmam heralde : )
YanıtlaSilellerinize sağlık bolluğuyla bereketiyle gelsin inşaAllah...
Ben hiç niyetlenmiyordum bile yapmam mümkün değil gibiydi. Ama işte bir gaza gelme sonucu yaptım, o kadar zor değilmiş. :))
Sil