21 Ekim 2012 Pazar

PEYNİR EZMESİ ( RUM - YUNAN MUTFAĞI )





Bayram öncesi iyice hafif şeyler yemeğe başladığımı söyleyebilirim. Çünkü bayram süresince diyet falan mümkün olmuyor. Gelenek görenek falan tamam da sabah akşam her yerde o tatlılar benim bütün mekanizmamı bozuyor açıkcası. Yemem demek de olmuyor israr kıyamet mutlaka yenecek. Yoksa bu bayramda tatlı olmuyor mu? :)) Şeker bayramı öyle de bu bayram da öyle miydi acaba? Her neyse bu meze daha önce "Rum Mezesi" etiketiyle yayınladığım şekliyle bizim evde çok yapılır. Bu içindeki malzemeler açısından daha değişik, bunu da çok seviyorum bol acıyla.












Acı biberi biraz abartmışım sanki. :)))





Malzemeler:





İstediğiniz miktarda yağlı beyaz peynir
Sarımsak
Zerdeçal
Kekik
Maydanoz
Ceviz
Biber salçası
Pul biber
Zeytinyağı
Tuz













Malzemelerin miktarları tamamen size kalmış. Yalnız zerdaçal yoğun aromalı olduğundan dikkatli koymak gerekiyor.













Tarif:






Peyniri salça ve zeytinyağı ile iyice eziyoruz. Bütün malzemeleri katarak karıştırıyoruz. Tabi ki tek başına bir öğünü kurtaracak bir yemek değil ama ben bu akşam pırasa ile bunu yedim yanlızca. Hiç uymadı değil mi? :)) Bence de ama bayram öncesi dedim ya biraz light beslenmek gerekiyor.

48 yorum:

  1. Nefis görünüyor İlhan Bey, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. meze adı üstünde,elbet tek başına öğün olmaz ama akşamüstü çaylarının yanında bile ekmeküstü yapılıp ikram edilebilir.zerdeçalsiz nasıl olur onu merak ettim sadece.evde zerdeçal bulunmaz benim de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ekmeğe sürülüp de güzel oluyor. Tabi ki zerdeçalsız olur. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Merhaba, benzer tarifler gördüm ama hiç denemedim. Sevdiğim malzemeler aslında ama ben peynirsiz olanı Acıka'yı yaparım. Ufak ekmek dilimlerinin üzerinde çay saatinde pek severim. Ellerinize sağlık, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acıkayı ben de çok severim. O zaman bunu da seversiniz bir deneyin bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. İlhan bu harika birşey. Hem içeriği çok sağlıklı, hem yapımı kolay hem de belli ki çok lezzetli. Hemen not olarak ekledim. Yarın ilk iş yapılacak. Sonucu bildiririm. Teşekkürler. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam sonucu ben de bekliyorum. Zerdaçalın miktarına dikkat edin. Evet hem de çok kolay. Sevgiyle kalın. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Acıyı çok seviyorsunuz belli :)
    Güzel bir mezeye benziyor. Ben herhalde kahvaltıda bile tüketirdim bunu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu acı sevdam ne olacak bilmiyorum. Her yemek sonrası bir saat falan ağzım burnum uyuşmuş, gözlerim akar vaziyetteyim. Sabah kahvaltıda bile saksıdan koparıp o acı biberleri yiyorum ekmeksiz falan. Normal mi bu durumum sizce? :))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Yunan mutfağını severim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor. peynirli her şeye bayılırım, en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ceviz de çok yakışıyor peynire. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  8. HAYIRLI GECELER
    ANNEM ÇOK YAPARDI BUNU AMA BİZ KANEPE DİYORDUK
    ZERDEÇEL MAYDONOZ VE KEKİK YOK BİZDE
    ARTI CEVİZ KOYARIZ
    ÇOKDA SEVERİZ BAZEN SABAH KAHVALTILARINDA BAZENDE GÜNLERDE
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  9. Tabi sevdiğin şeylere göre malzeme değişebilir. Zerdaçal da yeni yeni giriyor sayılır mutfaklara. Ben sevmeye başladım. Çok da sağlıklı bir baharat. Bir de bunlarla dene bence seversin. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EVET HAKLISINIZ GALİBA DENEMEKDE FAYDA VAR
      ZERDEÇAL VAR KEKİK VAR E NE DURUYORUM O ZAMAN :)
      HAYIRLI SABAHLAR

      Sil
    2. Malzeme varsa zaten tamam bu iş. Bir tek karıştırmak kalıyor geriye. :)) Hayırlı sabahlar olsun size de.

      Sil
  10. Kahvaltı da bile çok severim böyle tadları..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvaltıda ve akşamüstü çayla da güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Hayırlı akşamlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Peynirli herşeyi çok severim. En kısa zamanda deneyeceğim.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla emek yok. :)) Hepsini karıştırıyorsunuz tamam. Evet peynir gerçekten her şeye yakışıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. içine birazcık da süzme yoğurt yakışırdı gibi. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt güzel fikir. Notumu aldım, bir dahaki sefere öyle deneyeceğim. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Pirasa ile bu mezeyimi yediniz bu aksam hic olmamis:)) yaninda beyaz birseyler varmiydi bari eslik eden:)))
    Sanki bu tarif ACIKA -sanirim ismi- ona benziyor sadece peynir ilavesi ile..Ben bunu hafta sonu yaparim ama zerdecal nasil bir baharatki ?Arastirayim.
    Bu arada bayramdaki tum ikram edilen tatlilari yemek icin siz diet e basladiniz dimi:)sonra kilo alirsaniz fazla gelmesin diye...valla Ilhan Bey ikramlari geri cevirmeyip fazla gelenide benim icin lupletmenizi rica edecegim:))Kimbilir ne baklavalar yiyeceksiniz simdi kiskandimm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırasa ile hem de hiç uymadı. :)) Ama diyette amaç zaten uymayan şeyler yiyip iştahı kesmek değil mi? Bir de internetten, "The Walking Dead " diye bir dizi izliyorum. Tam diyetlik. O kadar iğrenç ki izledikten sonra saatlerce bir şey yiyemiyorsunuz. Tavsiye ederim. :)) Yok bayramda tatlı falan yiyemeyeceğim, çünkü İstanbul'da yokum. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Bu arada aci kilo vermede cok yardimci oluyormus vede sagliga cok yararli imis(adamin midesini kavuran gozunden yas getirten aci nasil yararli ise artik:) ) ama bazende ters tepkide olurmus :)hani biliyorsunuzdur da yinede not duseyim dedim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok acı benim aksine iştahımı açıyor. :))

      Sil
  15. Yine ben..yatmadan once bir not daha duseyim dedim:) Zerdecal, burada Turmerik olarak geciyor-mus..evde yok ama kesin Lubnanli komsumda:) vardir ondan alir sonrada sizin tarifi dener yaninada pirasa degil ama baska sey katar afiyetlen yerim :)
    Gununuz aydin olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet " Turmerıc ". Sizin Lübnan'lıda her derde deva. :)) Bahçe + Lübnan'lı komşu = ? Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  16. Haniden beri gelememiştim size. Yine harikalar yaratmaya devam etmişsiniz. Bu mezeyi denemek için sabırsızlanıyorum. Ellerinize sağlık. Şimdiden iyi bayramlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Deneyin bence seversiniz, güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. peynirli tatlardan hoşlananlar için afiyet olsun. Bende evimdeki peynir canavarları için yapabilirim. Selamlar İlhan bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin peynir sevmediğiniz anlaşılıyor. Aslında peynirin tadı baskın olmuyor. Zerdaçal öne çıkıyor. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  18. Aa! Zerdeçali biliyorum ama bunu hiç yemedim, rahmetli annem çocukken boğazımız ağrıyıp, yandığında zerdaçali havanda döver yedirirdi felaket acıydı:((peyniri severim denemeli derim ne güzel yaa siz yemek yapmaya üşenmeyen arkadaşlara imreniyorum, unutmadan afiyet olsun:)bayramda tatlı konusuna gelince beni baydığından hiç sevmiyorum...turşu ikram etseler bayramda bak hayır demem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zerdaçalı yazacakken zerdeçali yazıp durmuşum:)))

      Sil
  19. Evet zerdaçal + bal + Limon + çubuk tarçın gribe özellikle öksürüğe bire bir. Zerdaçalı az koyarak bir deneyin, siz yemek yapmayı pek sevmiyormuşsunuz bu da tam size göre o zaman. Sadece karıştıracaksınız. Bence de turşu acılı ezme falan ikram edilse keşke. :))) Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  20. Ilhan Bey bayramda sanirim kaciyoruz biryerlere:) nerede olacaksanizda keyifli guzel dinlenmeli tatiller dilerim...Bari Bayram tatili diye diet i birakin ne bulursaniz yeyin,icin..Afiyet olsun.
    Walkind Dead evett,,yok ya istah aciyor bence onlar, onlar yedikce bende yemek istiyorum hahahahah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstemesek de yiyeceğiz artık tatilde. Walking Dead den sonra insanlara bir başka gözle bakmaya başladım. :))))

      Sil
  21. Gerçekten çok güzel benim için öğün bile olur. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  22. Yahu bu Rum mezesi miymiş. E biz bunu kahvaltıda ekmeğin üstüne sürmek için yapıyoruz :) Biz minzi dediğimiz bir peynirle yapıyoruz ama hemen hemen görüntüsü aynı. Ellerine sağlık İlhan. Şimdiden iyi bayramlar, tatlılara dikkat :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeşitli yörelerde değişik malzemelerle yapılıyor. Size de iyi bayramlar. Tatlı yemek yok. :))) Teşekkür ederim.

      Sil
  23. Merhaba İlhan Bey üç postuda zevkle dikkatle okudum (diğer arkadaşlara tek bir yorum bıraktım diğerlerinide katarak ama sizi saygımdan hepsine yazacak bir yorumum var)Bayramda antalyada olunca malum yorum yazmadım ama baktım kimler ne yapmış diye bu mezeyi görünce rahmetli ananem geldi aklıma benim ananem selanik göçmeni yani Atamızın hemşehrisiiz anne tarafında ananem yapardı sabahları kalmış peynirlerden içine zerdeçal koymazdı o biraz margarin koyardı ekmeğin üzerine sürüp yerdi bizdende beklerdi ama ben acı yemediğim için (şimdi zorluyorum yiyorum)ağzıma sürmezdim zaten peynir kokardı...aslında denemek isterim sevdiğim peynirden...sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Merhaba yoktunuz farkındayım Blog dünyası çok ilginç insan blog arkadaşlarını merak ediyor bir süre gözükmeyince. Ama bayram olayı ve siz önce de bahsetmiştiniz olmayacağınızı. Ben yöresel bir yemeği aslında yer adı vererek paylaşmayı çok sevmiyorum. Haklı olarak o yöreli olan birisi malzemeye veya yapılış şekline haklı olarak itiraz ediyor. Ama ben kendime göre malzemeleri değiştierebiliyorum yani bire bir yöresel olmuyor. Ama örneğin kara lahana haşlamasına barbunya veya kuru fasülye koyuyorlar Karadeniz'liler. Ama ben Meksika fasülyesi koydum çok yakıştı hatta laf aramızda daha çok yakıştı. Bu tarifte de öyle peynir değişir, zerdaçal yerine kekik konur falan. Ama deneyin bence seveceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  25. iyi ki tanışmışım blogunuzla.Nereye baksam çok güzel şeyler görüyorum.bilhassa meze tarzı yiyecekleri yapmayı daha çok seviyorum.:))
    Bu tarifinizi deneyeceğim.bundan böyle takibinizde kalacağım.Tam benlik:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığınız güzel şeyler için çok teşekkür ederim.

      Sil
  26. ben girit mezesini duymuştum ama o biraz değişikti sanki dolma fıstığı konuyordu, böylesini bu hafta sonu deneyeceğim, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolma fıstığı bence de yakışır hemen not aldım. Teşekkür ederim güzel yorumlarınıza.

      Sil