Bayram öncesi iyice hafif şeyler yemeğe başladığımı söyleyebilirim. Çünkü bayram süresince diyet falan mümkün olmuyor. Gelenek görenek falan tamam da sabah akşam her yerde o tatlılar benim bütün mekanizmamı bozuyor açıkcası. Yemem demek de olmuyor israr kıyamet mutlaka yenecek. Yoksa bu bayramda tatlı olmuyor mu? :)) Şeker bayramı öyle de bu bayram da öyle miydi acaba? Her neyse bu meze daha önce "Rum Mezesi" etiketiyle yayınladığım şekliyle bizim evde çok yapılır. Bu içindeki malzemeler açısından daha değişik, bunu da çok seviyorum bol acıyla.
Acı biberi biraz abartmışım sanki. :)))
Malzemeler:
İstediğiniz miktarda yağlı beyaz peynir
Sarımsak
Zerdeçal
Kekik
Maydanoz
Ceviz
Biber salçası
Pul biber
Zeytinyağı
Tuz
Malzemelerin miktarları tamamen size kalmış. Yalnız zerdaçal yoğun aromalı olduğundan dikkatli koymak gerekiyor.
Tarif:
Peyniri salça ve zeytinyağı ile iyice eziyoruz. Bütün malzemeleri katarak karıştırıyoruz. Tabi ki tek başına bir öğünü kurtaracak bir yemek değil ama ben bu akşam pırasa ile bunu yedim yanlızca. Hiç uymadı değil mi? :)) Bence de ama bayram öncesi dedim ya biraz light beslenmek gerekiyor.
Nefis görünüyor İlhan Bey, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuz için.
Silmeze adı üstünde,elbet tek başına öğün olmaz ama akşamüstü çaylarının yanında bile ekmeküstü yapılıp ikram edilebilir.zerdeçalsiz nasıl olur onu merak ettim sadece.evde zerdeçal bulunmaz benim de.
YanıtlaSilEvet ekmeğe sürülüp de güzel oluyor. Tabi ki zerdeçalsız olur. Teşekkür ederim.
SilMerhaba, benzer tarifler gördüm ama hiç denemedim. Sevdiğim malzemeler aslında ama ben peynirsiz olanı Acıka'yı yaparım. Ufak ekmek dilimlerinin üzerinde çay saatinde pek severim. Ellerinize sağlık, afiyet olsun...
YanıtlaSilAcıkayı ben de çok severim. O zaman bunu da seversiniz bir deneyin bence. Teşekkür ederim.
Silİlhan bu harika birşey. Hem içeriği çok sağlıklı, hem yapımı kolay hem de belli ki çok lezzetli. Hemen not olarak ekledim. Yarın ilk iş yapılacak. Sonucu bildiririm. Teşekkürler. Sevgiler...
YanıtlaSilTamam sonucu ben de bekliyorum. Zerdaçalın miktarına dikkat edin. Evet hem de çok kolay. Sevgiyle kalın. Teşekkür ederim.
SilAcıyı çok seviyorsunuz belli :)
YanıtlaSilGüzel bir mezeye benziyor. Ben herhalde kahvaltıda bile tüketirdim bunu :)
Evet bu acı sevdam ne olacak bilmiyorum. Her yemek sonrası bir saat falan ağzım burnum uyuşmuş, gözlerim akar vaziyetteyim. Sabah kahvaltıda bile saksıdan koparıp o acı biberleri yiyorum ekmeksiz falan. Normal mi bu durumum sizce? :))) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilYunan mutfağını severim, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, annenize selamlar.
Silellerinize sağlık, çok güzel görünüyor. peynirli her şeye bayılırım, en kısa zamanda deneyeceğim.
YanıtlaSilEvet ceviz de çok yakışıyor peynire. Sağolun yorumunuz için.
SilHAYIRLI GECELER
YanıtlaSilANNEM ÇOK YAPARDI BUNU AMA BİZ KANEPE DİYORDUK
ZERDEÇEL MAYDONOZ VE KEKİK YOK BİZDE
ARTI CEVİZ KOYARIZ
ÇOKDA SEVERİZ BAZEN SABAH KAHVALTILARINDA BAZENDE GÜNLERDE
ELLERİNİZE SAĞLIK
Tabi sevdiğin şeylere göre malzeme değişebilir. Zerdaçal da yeni yeni giriyor sayılır mutfaklara. Ben sevmeye başladım. Çok da sağlıklı bir baharat. Bir de bunlarla dene bence seversin. Teşekkür ederim yorumuna.
YanıtlaSilEVET HAKLISINIZ GALİBA DENEMEKDE FAYDA VAR
SilZERDEÇAL VAR KEKİK VAR E NE DURUYORUM O ZAMAN :)
HAYIRLI SABAHLAR
Malzeme varsa zaten tamam bu iş. Bir tek karıştırmak kalıyor geriye. :)) Hayırlı sabahlar olsun size de.
SilKahvaltı da bile çok severim böyle tadları..Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilKahvaltıda ve akşamüstü çayla da güzel oluyor. Teşekkür ederim.
SilHayırlı akşamlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Peynirli herşeyi çok severim. En kısa zamanda deneyeceğim.
YanıtlaSilSaygılar.
Fazla emek yok. :)) Hepsini karıştırıyorsunuz tamam. Evet peynir gerçekten her şeye yakışıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Siliçine birazcık da süzme yoğurt yakışırdı gibi. ellerine sağlık.
YanıtlaSilYoğurt güzel fikir. Notumu aldım, bir dahaki sefere öyle deneyeceğim. Teşekkür ederim.
SilPirasa ile bu mezeyimi yediniz bu aksam hic olmamis:)) yaninda beyaz birseyler varmiydi bari eslik eden:)))
YanıtlaSilSanki bu tarif ACIKA -sanirim ismi- ona benziyor sadece peynir ilavesi ile..Ben bunu hafta sonu yaparim ama zerdecal nasil bir baharatki ?Arastirayim.
Bu arada bayramdaki tum ikram edilen tatlilari yemek icin siz diet e basladiniz dimi:)sonra kilo alirsaniz fazla gelmesin diye...valla Ilhan Bey ikramlari geri cevirmeyip fazla gelenide benim icin lupletmenizi rica edecegim:))Kimbilir ne baklavalar yiyeceksiniz simdi kiskandimm.
Pırasa ile hem de hiç uymadı. :)) Ama diyette amaç zaten uymayan şeyler yiyip iştahı kesmek değil mi? Bir de internetten, "The Walking Dead " diye bir dizi izliyorum. Tam diyetlik. O kadar iğrenç ki izledikten sonra saatlerce bir şey yiyemiyorsunuz. Tavsiye ederim. :)) Yok bayramda tatlı falan yiyemeyeceğim, çünkü İstanbul'da yokum. :)) Teşekkür ederim.
SilBu arada aci kilo vermede cok yardimci oluyormus vede sagliga cok yararli imis(adamin midesini kavuran gozunden yas getirten aci nasil yararli ise artik:) ) ama bazende ters tepkide olurmus :)hani biliyorsunuzdur da yinede not duseyim dedim..
YanıtlaSilYok acı benim aksine iştahımı açıyor. :))
SilYine ben..yatmadan once bir not daha duseyim dedim:) Zerdecal, burada Turmerik olarak geciyor-mus..evde yok ama kesin Lubnanli komsumda:) vardir ondan alir sonrada sizin tarifi dener yaninada pirasa degil ama baska sey katar afiyetlen yerim :)
YanıtlaSilGununuz aydin olsun!
Evet " Turmerıc ". Sizin Lübnan'lıda her derde deva. :)) Bahçe + Lübnan'lı komşu = ? Teşekkür ederim yorumlarınıza.
SilHaniden beri gelememiştim size. Yine harikalar yaratmaya devam etmişsiniz. Bu mezeyi denemek için sabırsızlanıyorum. Ellerinize sağlık. Şimdiden iyi bayramlar..
YanıtlaSilHoş geldiniz. Deneyin bence seversiniz, güzel oluyor. Teşekkür ederim.
Silpeynirli tatlardan hoşlananlar için afiyet olsun. Bende evimdeki peynir canavarları için yapabilirim. Selamlar İlhan bey...
YanıtlaSilSizin peynir sevmediğiniz anlaşılıyor. Aslında peynirin tadı baskın olmuyor. Zerdaçal öne çıkıyor. Teşekkür ederim yorumlarınıza.
SilAa! Zerdeçali biliyorum ama bunu hiç yemedim, rahmetli annem çocukken boğazımız ağrıyıp, yandığında zerdaçali havanda döver yedirirdi felaket acıydı:((peyniri severim denemeli derim ne güzel yaa siz yemek yapmaya üşenmeyen arkadaşlara imreniyorum, unutmadan afiyet olsun:)bayramda tatlı konusuna gelince beni baydığından hiç sevmiyorum...turşu ikram etseler bayramda bak hayır demem:)
YanıtlaSilzerdaçalı yazacakken zerdeçali yazıp durmuşum:)))
SilEvet zerdaçal + bal + Limon + çubuk tarçın gribe özellikle öksürüğe bire bir. Zerdaçalı az koyarak bir deneyin, siz yemek yapmayı pek sevmiyormuşsunuz bu da tam size göre o zaman. Sadece karıştıracaksınız. Bence de turşu acılı ezme falan ikram edilse keşke. :))) Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilIlhan Bey bayramda sanirim kaciyoruz biryerlere:) nerede olacaksanizda keyifli guzel dinlenmeli tatiller dilerim...Bari Bayram tatili diye diet i birakin ne bulursaniz yeyin,icin..Afiyet olsun.
YanıtlaSilWalkind Dead evett,,yok ya istah aciyor bence onlar, onlar yedikce bende yemek istiyorum hahahahah
İstemesek de yiyeceğiz artık tatilde. Walking Dead den sonra insanlara bir başka gözle bakmaya başladım. :))))
SilGerçekten çok güzel benim için öğün bile olur. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilYahu bu Rum mezesi miymiş. E biz bunu kahvaltıda ekmeğin üstüne sürmek için yapıyoruz :) Biz minzi dediğimiz bir peynirle yapıyoruz ama hemen hemen görüntüsü aynı. Ellerine sağlık İlhan. Şimdiden iyi bayramlar, tatlılara dikkat :)
YanıtlaSilÇeşitli yörelerde değişik malzemelerle yapılıyor. Size de iyi bayramlar. Tatlı yemek yok. :))) Teşekkür ederim.
SilMerhaba İlhan Bey üç postuda zevkle dikkatle okudum (diğer arkadaşlara tek bir yorum bıraktım diğerlerinide katarak ama sizi saygımdan hepsine yazacak bir yorumum var)Bayramda antalyada olunca malum yorum yazmadım ama baktım kimler ne yapmış diye bu mezeyi görünce rahmetli ananem geldi aklıma benim ananem selanik göçmeni yani Atamızın hemşehrisiiz anne tarafında ananem yapardı sabahları kalmış peynirlerden içine zerdeçal koymazdı o biraz margarin koyardı ekmeğin üzerine sürüp yerdi bizdende beklerdi ama ben acı yemediğim için (şimdi zorluyorum yiyorum)ağzıma sürmezdim zaten peynir kokardı...aslında denemek isterim sevdiğim peynirden...sevgiler
YanıtlaSilMerhaba yoktunuz farkındayım Blog dünyası çok ilginç insan blog arkadaşlarını merak ediyor bir süre gözükmeyince. Ama bayram olayı ve siz önce de bahsetmiştiniz olmayacağınızı. Ben yöresel bir yemeği aslında yer adı vererek paylaşmayı çok sevmiyorum. Haklı olarak o yöreli olan birisi malzemeye veya yapılış şekline haklı olarak itiraz ediyor. Ama ben kendime göre malzemeleri değiştierebiliyorum yani bire bir yöresel olmuyor. Ama örneğin kara lahana haşlamasına barbunya veya kuru fasülye koyuyorlar Karadeniz'liler. Ama ben Meksika fasülyesi koydum çok yakıştı hatta laf aramızda daha çok yakıştı. Bu tarifte de öyle peynir değişir, zerdaçal yerine kekik konur falan. Ama deneyin bence seveceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSiliyi ki tanışmışım blogunuzla.Nereye baksam çok güzel şeyler görüyorum.bilhassa meze tarzı yiyecekleri yapmayı daha çok seviyorum.:))
YanıtlaSilBu tarifinizi deneyeceğim.bundan böyle takibinizde kalacağım.Tam benlik:))
Yazdığınız güzel şeyler için çok teşekkür ederim.
Silben girit mezesini duymuştum ama o biraz değişikti sanki dolma fıstığı konuyordu, böylesini bu hafta sonu deneyeceğim, ellerinize sağlık
YanıtlaSilDolma fıstığı bence de yakışır hemen not aldım. Teşekkür ederim güzel yorumlarınıza.
Sil