1 Ekim 2012 Pazartesi

PAPAZ MANCASI

İlk önce "Pozitif Pembe" ye bir teşekkür. Fırında közlemeyi lezzet olarak sevmiyorum, ocakta yapınca etraf çok pisleniyor, evin içinde mangal da yakamadığıma göre bu közleme işi benim için çok zordu. Ta ki pozitif pembe bir yorumunda " Közmatik " ten bahsedinceye kadar. Eskiden aldığımı hatırlayarak aradım ve közmatiğime kavuştum. Hem de iki tane varmış. Şimdi o basit alet üç gündür ocağın üzerinden inmiyor. Bu süre içinde bir çok sebzeyi közleyerek çeşitli şekillere soktum. Hani diyet yapıyorum ya. :))) Bunlar içinde en güzel olanını paylaşıyorum. " Papaz Mancası " olarak bir yemek kitabından yazmışım. Çok sağlıklı, çok hafif, çok lezzetli oluyor. Daha ne olsun.












Malzemeler:





1 adet bostan patlıcanı
2 adet kapya biber
2 - 3 adet etli köy biberi
1 büyük domates
3 diş sarımsak
1'/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı sirke
1/2 demet maydanoz
Tuz











Tarif:


Patlcanı çatalla veya kürdanla birkaç yerinden deliyoruz. Patlıcan, domates ve biberleri neresi size uygunsa orada közlüyorsunuz. Bu işi fırında yaparsanız mutlaka kararacaktır. Sebzeler közlendikten sonra bunları akan soğuk su altında soyuyoruz.















Hepsini küp biçiminde doğruyoruz. Derin bir kaseye alıyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Üzerine dövülmüş sarımsakları, zeytinyağını, sirkeyi ve ince kıyılmış maydanozları ve tuzu ilave edelim, tekrar karıştıralım. Buzdolabında iki saat dinlendirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.

37 yorum:

  1. Harika gözüküyor özellikle kapya ve patlıcanı çok sevdiğimi için 2 sinin de közlenmişi harka olur:) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de ne kadar hafif değil mi? Hem salata , hem yemek yerine de geçer. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. hmm,köz kokusu ve sarımsak birarada olsun yeter.
    ali nazik,hünkar beğendi,yoğurtlu salatası,papaz mancası(böyle bir adı olduğunu ilk kez duydum bu arada) hepsi şahane.közmatik de yüzyılın buluşlarından biri gerçekten:)
    elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun, sarımsağın girdiği yemek hemen şekil değiştiriyor, lezzetleniyor. Közleme de ayrı bir olay. Evet " Közmatik " ya. Süper buluş. Pozitif Pembeye tekrar teşekkür. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
    2. bu arada mim yazısı yazıyor musunuz bilmiyorum ama sizi mimledim;)

      Sil
    3. Teşekkür ederim. Şimdi baktım gördüm. Yanlız ne kadar zor sorular. :)) Mim konusunda çok cahilim, benim bloğumda cevaplayacağım değil mi? Bana biraz süre verir misiniz?

      Sil
    4. ne demek?tabi ki ne zaman isterseniz yanıtlayabilirsiniz.kendi blogunuzda yazacaksınız,okuyucular da sizi biraz daha yakından tanıyacak:)
      merakla bekliyorum.

      Sil
  3. İlhan bak şimdi şaşırdım. Benim bile közmatikim var. Gerçi yılda bir kullanılır ama olsun :))
    Verdiğin tarif en sevdiklerimden. Şimdi burda gördüm ya, yarın kesin yapılacak. Sağlıklı ve hafif yemek tarifleri veriyor olman çok hoş. Ne yapayım diye düşünürken tariflerin ilaç gibi geliyor :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte olay o zaten, yılda bir kullanılması. :)) O yüzden unutuldu. Ama artık her gün kullanılıyor.

      Sil
  4. Neden bakarken ağzım sulandı . Karnımda gayet tok olmasına rağmen :))) ellerine sağlık çok iştah kabertıcı gözüküyor. . Bende Köz matik kullanıyorum birde ocağım cam altınada aliminyum folyo kaplıyorum ki cama adımlamasın diye gayet tertemiz bitiyor iş :)) sağlık ve afiyetle ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel fikirler geliyor, folyo da güzel çözüm. Tam közmatik yeni oyuncağım olmuşken vaz mı geçelim şimdi? :))) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  5. Közmatik'i ben de kullanmalıyım:)
    Sağlıklı ve hafif yemekler her zaman tercihim olur.
    Ellerinize sağlık gece canım çekmedi desem yalan olur:((

    .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da pratik oluyor. Etraf kirlenmiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Eee onunda deliklerinden akıyor, yine ocak batıyor.:))) insan oğlu işte iyilik yaramaz:))

    Ellerinize sağlık İlhan bey, ismi de daha güzel olaydı..Yakışıklı Köz patlıcan, olmuş Papaz..
    İyi geceler. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz akıyor. İsmi patlıcan mancası, bağ mancası olarak da geçiyor. Rumeli göçmenlerinin mutfağından. Bir olmazsa olmazı var sebebini anlamadım ama kesin sirke kullanılacağı. Limon olmayacakmış. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. e okadarda olsun canım sizde....tembelleşmeyelim vuslatcım...:))))

      Sil
    3. Hande hanımın fikri de güzel. Alüminyum folyo koyuyormuş.

      Sil
  7. HAYIRLI GECELER
    RAHMETLİ DEDECİĞİM BUNA ÜSKÜP SALATASI DERDİ
    MALTIZ IN ÜSTÜNDE KENDİ ELLERİ İLE KÖZLEYİP ZEVKLE YAPARDI
    ONU HATIRLADIM BU SALATAYI GÖRÜNCE
    ÇOKDA SEVERİM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    HAYIRLI GECELER

    YanıtlaSil
  8. İyi günler olsun. Maltızniz nur içinde yatsın. da tabi çok daha lezzetli olur.Dedeniz nur içinde yatsın. Közmatikte bile çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. çok severim bu salatayı.ismini bilmiyordum ama.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rumeli'ye özgü bir yemek ve bir çok adı var aslında. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. amin
    közmatik hiç duymamıştım keşke onunda resmini koysaydınız
    hayırlı sabahlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci ve üçüncü resimlerde sebzelerin içinde olduğu siyah şey. Kendileri közmatik oluyorlar. :)) Sağolun.

      Sil
  11. Közlenmiş sebzeler çok lezzetli oluyor bence de. Salata olarak ve özellikle biberleri sandviçde çok kullanırım közleyip. Böylesi de, salata/meze mi desek güzel olmuştur. Sirke de çok yakışmış olmalı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli ve hafif oluyor. Evet özellikle limon konmuyor nedense. Sirkeli olacak. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Bloğumu açtım okuma listesinde baktım ilk sizin yayın ismimi gördüm çok hoşuma gitti hemen geldim merhaba İlhan bey....evde olması iyi olmuş masrafa sokmadım sizi...ama o evdeyken siz közde patlıcanlı karnıyarık fırında nasıl yaptınız?bence hemen bidaha yapın tadı enfes oluyor ben geçen hafta közde karnıyarık yaptım ama kıymalı süper oldu yakında paylaşıcam...Şimdi size esaas başka bomba bir fikir daha vericem...Benim kayınvalidemle kayınpederimde suyun altında pişmiş sebzeleri soyuyorlardı tabii eşimde onlarda görünce oda yapıyor ben tadının bozulduğunu düşünüyorum.Ben soğuturdum sonra soyardım oda bi yöntem ama patlıcanı kesme tahhtasına yatırın bıçakla yarın çatalla sıyırın bunu tvden emel başdoğandan öğrenmiştim ama şimdi sıkı durun esas fikir közlenmiş sebzeleri plastik bir ağzını kapatabilecek bir kaba koyun yada üstünü mutlaka kapatın buharda kalınca okadar rahat kabukları soyuluyorki mutlaka deneyin....Benim anem tarafı rumelili bizde de yapılırdı adınada mamzana derlerdi...ama ben evimde hiç yapmıyorum dilimde yarıklar var sirke dokunuyor ama nar ekşisi ile yapıyorum....dediğiniz gibi bunun oluru sirkedir sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Karnıyarığı, patlıcanları fırında közledim ama aslına benzemedi tabi. Sizden bomba fikirler geliyor. :)) Bu soyma işi bir zamanlar araştırmıştım, bir yerde yemiştim, patıcanlar hepsi aynı boy ve bütün olarak geldi masaya. Yanında sosu , sarımsağı vs. Nasıl yaptıklarını sormuştum bu kadar muntazam, hepsi aynı boyda. Közledikten hemen sonra sıkıca streçe sarıyorlarmış, kabuklar olduğu gibi streçe yapışıyormuş. :)) Ama hem sizin plastikli çözüm, hem de streç benim içime sinmiyor. Sıcak- plastik- streç bileşimi sağlık açısından güvenli midir acaba? Ama çatalla sıyırma süper. Çok çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler ve yorumunuz için.

      Sil
    2. plastik olmasıda şart değil çelik tencere yada cama koyun önemli olan ağzını kapatıp buharda yumuşaması...dün gene piknikteydik ve piknik sonu ev için biber közlettim ve orda kapattım ağzını eve gelince 2 dakkada soydum....bişey değil....

      Sil
    3. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

      Sil
  13. bir ara bende almıştım bu kzömatikten.dur bende bulayım.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Palamuttan sonra Közmatik reklamı iyi gidiyor. :)) Bu safer pozitif pembeyle ortağız ama. :)) Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  14. Harika bir şey bu, tam da bana göre:)elinize sağlık ve afiyet şeker olsun arkadaşım, o köz tavasından ben de pazardan (bildiğin semt pazarı)almıştım hakikaten çok kullanışlı bir şey, ben de bu hafta bol bol patlıcan közledim..yoğurtlu sarımsaklı salatasını yaptım bunu da denerim
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Basit bir alet aslında. Bu arada sizin tarif ettiğiniz fasülye ızgarayı da yaptım, çok yağlı oluyor dediniz diye sadece biraz ızgaraya yağ sürdüm, harika oldu. İleriki günlerde paylaşmak istiyorum izniniz olursa.

      Sil
    2. Aaa:)))afiyet olsun, beğenmenize çok sevindim ama izin ne demek arkadaşım aşkolsun, sayenizde bu Karadeniz yemeğini daha çok kişi öğrenmiş olacak bana olsa olsa teşekkür etmek düşer...umarım onlar da beğenirler..

      Sil
    3. Teşekkür o zaman.

      Sil
  15. tarif çok sağlıklı mevsiminde patlıcan ve domates varken yapıp denemeli elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz, mevsiminde bol bol yemek gerek aslında sebzeleri, meyveleri. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil