4 Ekim 2012 Perşembe

BEN DE TURŞU KURDUM.





Aslında bir çok blogda paylaşıldı çeşit çeşit turşu tarifleri. Hepsi de harikaydı. Ev turşusunu aratmayan turşucu var bir sürü, onun için bu sene yapmayı düşünmüyordum ama oturduğum sitenin önünde kurulan pazarda o kadar güzel turşuluk sebzeler vardı ki görünce dayanamadım ve aldım.














Ne biberiydi? Unuttum adını gene. Ama inanılmaz acı, tam istediğim gibi.












Diğer biberlerim, küçük sivri ve tombul Antalya biberleri. Bunlar ağlatan cinsten, o kadar acı yani.












Bu küçük salatalıkların da bir adı vardı, onu da unuttum. :)) Acilen B12 vitamine başlamam gerek.













Bunlar da acur ve kelekler. İlginç bir şey oldu. Keleğin bir tanesi bal gibi çıktı, ben de onu yedim. :)))


Turşu deyip geçmeyin, bir çok püf noktası var.

1 - Mutlaka iyi suyla yapılması gerekiyor.

2 - Sebze veya meyveler taze olmalı. Taze olmazsa turşu çabucak bozuluyor.

3 - İri kaya tuzu kullanın. Rafine tuz turşunun yumuşamasına sebep oluyor.

4 - Genelde sirkeyle yapılır, ama limonla yaparsanız daha güzel olur ama hemen tüketilmesi gerekir.

5 - Kavanozun altına mayalanması için bir avuç nohut koyun.

6 - Kurduktan sonra ilk gün güneşte bırakın biraz sararsın, sonra serin ve karanlık bir yerde bekletin.

7 - Turşunun içine eczanelerde satılan ve tamamen zarasız olan potasyum sorbat koyun.












Tarif:





Bütün malzemeyi iyice yıkayıp süzüyoruz. Kavanozun dibine bir avuç nohut koyuyoruz. Üzerine küçük salatalıkları, doğranmış acuru, irice kestiğimiz kelekleri yerleştiriyoruz. Aralara  sarımsakları serpiştiriyoruz. Limon dilimleri koyuyoruz. Bir sıra kereviz yaprağını acurların üstüne yayıyoruz. Tekrar kalan malzemelerimizi         diziyoruz. Bu işlemi kavanoz doluncaya kadar yapıyoruz. ben biberleri ayrı kavanoza kurdum. Aynı şekilde onları da koyarak kavanozu dolduruyoruz. En üste tekrar kereviz yaprağı veya maydanoz yerleştiriyoruz. Derin bir kaba iri kaya tuzu koyuyoruz, bir su barağı kadar olacak. Üzerine bir litre elma sikesi dökerek tuz eriyene kadar karıştırıyoruz. Eridikten sonra bir litre kadar da iyi su koyuyoruz ve tekrar karıştırıyoruz. Bu sirkeli suyu kavanozlarımıza paylaştırıyoruz. Suyun sebzelerin üzerine çıkması gerekir. Ertesi gün suyun tadına bakıyoruz, tuzu az ise ilave ediyoruz. Onbeş - yirmi gün sonra hazır. Afiyet olsun.

44 yorum:

  1. İlhan Bey şahane bir turşu olmuş acı acı tam sevdiğim gibi..Fasulye pişirince bir tabak almaya geleyim mİ??..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, siz gelin fasülyeyi de yaparım ben. :))

    YanıtlaSil
  3. Turşular harika görünüyor.Afiyetle yiyin. Hele o süs biberlerine bayıldım. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kırmızı olanlar değil mi? Evet güzel ama herkes yiyemez o kadar acı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş, ben ayrıca en üstte bir salkım koruk üzüm koyuyorum. Sanki daha lezzetli oluyor gibi.

    Saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuat bey doğru söylüyorsunuz aklıma gelse koruk bulmaya çalışırdım. Rahmetli anam da koyardı. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  5. ellerinize saglik nefis nefis acili karisik tursu. Sizin tursuya kurdugunuz o kucuk aci biberler burada bizim icin cok degerli. Cok nadir denk geliyoruz burada o yuzden sizin evde hazine var simdi gelsekmi ne:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurt dışındasınız herhalde. Küçük biberlerin tazesi burada da birgözüküyor, sonra kayboluyor piyasadan. Tabi ne zaman isterseniz buyurun. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  6. ya galiba ben de kuracağım çok özeniyorum kuranlara çocukken annemin turşu kavanozlarını hatırlıyorum yapmalı yapmalı yapmalı tembellik yapmamalı : ) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten sırf turşu için kavanozlar, hatta toprak küpler olurdu. Annem kurar , iki gü n sonra sözüm ona çaktırmadan gelir gider yerdim olmamış turşuyu. Bence de yapmanız lazım tam mevsimi.

      Sil
  7. ellerinize sağlık.afiyetle yemek kısmet olur inşallah.iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Size de iyi akşamlar.

      Sil
  8. Bunu görünce geçen yıl kurduğum acı acı acı biber turşusu geldi aklıma. Ellerime eldiven geçirmeden ayıklamıştım, kabus gibi bir gece geçirdim. Ellerim alev alev :D
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun acısını bilirim.Hele bir de gözünüze sürseniz felaket oluyor. Uzun süre de geçmiyor. Geçmiş olsun size. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Ilhan Bey ben tursu yapmak yerine size gelip yemeyi tercih ediyorum bazi arkadaslar gibi :))) Vuslat ta fasulye getirir :)))Nefis gozukuyorlar eminim tatlarida cok guzel olacaktir...haberimiz olursa cat kapi sizdeyiz :)))Ellerinize saglik ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi gelin. Kuru fasülye, pilav, turşu. Nasıl menü? Salata ve zeytinyağlı bamya yemiş biri olarak şu anda neler vermezdim bu menüyr. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Bişey diyimmiii resmen ağzım sulandııı :)))ellerine sağlık gerçekten çok güzel gözüküyor sağlıkla yemek nasip eder işallahh...afiyetle ve sağlıkla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bu saatte benim de ağzım sulandı. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Domatesli acılı biber turşusunuda deneyin mutlaka çok müthiş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben domatesin turşusunu nedense sevmiyorum. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  12. hahha tatlı çıktı yediniz mi afiyet olsun :)
    görsel bir şölen olmuş harika görünüyor rengarenk..
    nohut olayını bilmiyordum teşekkürler,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohut, yoksa eğer ekmek konur diye bilirim. Yazın biel tatlı kavuna hasretken keleğin tatlı çıkması şaşırttı beni. Yedim çünkü tatlısıyla turşu olmaz. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Acuru çok severim ben de :) Kıtır kıtır pek keyifli oluyor yemesi. Demek keleğin birini yediniz ha :) Henüz turşu kuramasam da bakması, yemesi güzel oluyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin paylaşımlarınız o kadar güzel ki, turşuyu rahatlıkla kurarsınız. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Hımmm turşu sofraların kralı derler ben de turşusuz oturmam nefis görünüyor en sevdiğim malzemeyle yapmışsınız ellerinize sağlık afiyet şeker olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten her yemekle yakkışır, aslında çok faydalı olduğu da yeni yeni anlaşılıyor. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  15. maşallah size bir bey olarak çok beriklisiniz ustam.
    Karışık turşuya bayılırım.
    elleriniz dert görmesin.
    saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ustalığa çok var daha, merak diyelim.:)) Güzel sözlerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  16. slm patateslerimi sormuşsunuz hayır haşlamadım,tavuğun suyu ile haşlanıp tereyağ ile kızartılmış oldu hepsi birarada..

    YanıtlaSil
  17. HEPSİ TAMAM DA POTASYUM SORBAT'I BİLMİYORDUM O NE İÇİN KULLANILIYOR,YAZMAMIŞSINIZ MERAK ETTİM.BU ARADA ELİNİZE SAĞLIK AFİYETLE TÜKETİN..

    YanıtlaSil
  18. Potasyum Sorbat gıda maddelerinde kullanılan beyaz, nötr tadı olan, suda eriyen bir madde. Tamamen koruyucu olarak kullanılıyor. Peynirde , sütte ve hatta aldığınız her maddede var, bütün dünya kullanıyor, hiç bir zararı ve yan etkisi yok. Turşu da çabuk bozulan, küflenen bir yiyecek olduğundan rahatlıkla kullanabilirsiniz. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  19. Turşu kavanozlarının seyrine doyamıyorum :) Ellerinize sağlık. Potasyum Sorbat yeni bilgi teşekkürler. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de turşuyu kuruyorum, daha ikinci gün acaba bi tadına baksam mı moduna giriyorum. :)) Ben teşekkür ederim.

      Sil
  20. hıım nefıs kornişon ve hıttı acurlarla turşu yapılmış. Fotolar canlı canlı harika ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yapmadan önce sizin tarifi görseydim, bilmem gereken şeyler varmış daha. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  21. Hiiiiii turşuya bayılırım, hayatımda kurmadım:((annem de çok güzel turşu kurardı, çünkü anneannem turşu ustasıymış ondan öğrenmiş, bir halam da muhteşem fasulye turşusu yapar, of tembel olmasam denesem ama üşeniyorum:((Çubuk turşusu bulursam alıyorum minik bir kavanoz:)bana yetiyor ama çubuk turşusu her yerde bulamıyorum...bu arada Çengelköy salatalığı onlar aklımda yanlış kalmadıysa ay canım çekti ya İlhan bey oldu mu şimdi gidip turşu almam lazım:))))
    sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
  22. Çubuk turşusu nedir? Bu kadr sevip de hem de anne tarafından ustalık da olup nasıl kurmazsınız? Şimdi tam zamanı pazarlar turşu malzemesiyle yıkılıyor, bu sene deneyin bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çubuk Ankara'nın bir köyü İlhan bey arkadaşım, uzak bana, arabam olmadığından bir kez kızkardeşim ve eşi beni götürmüşlerdi, bir daha gidemedim aslında otobüsü, minibüsü de var..inanır mısınız neredeyse bütün köy halkı geçimini turşudan sağlıyor:))))muhteşem turşu kuruyorlar, bir kez Çubuk turşusunu tadınca marketteki başka marka turşuları evinize sokmuyorsunuz en ünlü markaları bile denedim Çubuk turşusu gibi olmuyor, köydeki ev hanımları yapıyorlar, ellerinin lezzeti mi, ustalık mı çok güzel turşu kuruyorlar, bir gittik ki, evlerin önünde kavanoz kavanoz turşu satıyorlar resmen turşu sanayii kurmuşlar:)

      Bana gelince evet anne, anneanne harika turşular kurarlardı ama üşeniyorum işte ne bileyim benim en üşendiğim şey mutfağa girmek, yemek yapmak:((hani piyango çıksa ilk işim aşçı tutmak olacak:)))bu arada rica ederim..

      Sil
    2. Gerçekten çok utandım. Hem de Anakara'lıyım hem de Çubuk'u çok iyi bilirim, hem de turşularını daha da iyi bilirim. Nasıl böyle bir gaflette bulundum bilmiyorum. Çok özür dilerim.

      Sil
    3. Estağfurullah, olabilir hepimize olabilir, oluyor da:)ben de şimdi Ankara'lı ve Çubuk'u iyi bilen bir arkadaşıma tereciye tere satar gibi anlatmış oldum:)))))siz sorunca Ankara dışında oturduğunuzu düşündüm..

      Sil
    4. İstanbul'da oturuyorum ama çocukluğum ve üni. yaşamım Ankara'da geçti. Siz çubuk turşusu deyince yöresel bir bitki falan gibi düşündüm nedense. :))) Bu arada bir itiraf. Ankara'yı hiç sevemedim.

      Sil