Aslında bir çok blogda paylaşıldı çeşit çeşit turşu tarifleri. Hepsi de harikaydı. Ev turşusunu aratmayan turşucu var bir sürü, onun için bu sene yapmayı düşünmüyordum ama oturduğum sitenin önünde kurulan pazarda o kadar güzel turşuluk sebzeler vardı ki görünce dayanamadım ve aldım.
Ne biberiydi? Unuttum adını gene. Ama inanılmaz acı, tam istediğim gibi.
Diğer biberlerim, küçük sivri ve tombul Antalya biberleri. Bunlar ağlatan cinsten, o kadar acı yani.
Bu küçük salatalıkların da bir adı vardı, onu da unuttum. :)) Acilen B12 vitamine başlamam gerek.
Bunlar da acur ve kelekler. İlginç bir şey oldu. Keleğin bir tanesi bal gibi çıktı, ben de onu yedim. :)))
Turşu deyip geçmeyin, bir çok püf noktası var.
1 - Mutlaka iyi suyla yapılması gerekiyor.
2 - Sebze veya meyveler taze olmalı. Taze olmazsa turşu çabucak bozuluyor.
3 - İri kaya tuzu kullanın. Rafine tuz turşunun yumuşamasına sebep oluyor.
4 - Genelde sirkeyle yapılır, ama limonla yaparsanız daha güzel olur ama hemen tüketilmesi gerekir.
5 - Kavanozun altına mayalanması için bir avuç nohut koyun.
6 - Kurduktan sonra ilk gün güneşte bırakın biraz sararsın, sonra serin ve karanlık bir yerde bekletin.
7 - Turşunun içine eczanelerde satılan ve tamamen zarasız olan potasyum sorbat koyun.
Tarif:
Bütün malzemeyi iyice yıkayıp süzüyoruz. Kavanozun dibine bir avuç nohut koyuyoruz. Üzerine küçük salatalıkları, doğranmış acuru, irice kestiğimiz kelekleri yerleştiriyoruz. Aralara sarımsakları serpiştiriyoruz. Limon dilimleri koyuyoruz. Bir sıra kereviz yaprağını acurların üstüne yayıyoruz. Tekrar kalan malzemelerimizi diziyoruz. Bu işlemi kavanoz doluncaya kadar yapıyoruz. ben biberleri ayrı kavanoza kurdum. Aynı şekilde onları da koyarak kavanozu dolduruyoruz. En üste tekrar kereviz yaprağı veya maydanoz yerleştiriyoruz. Derin bir kaba iri kaya tuzu koyuyoruz, bir su barağı kadar olacak. Üzerine bir litre elma sikesi dökerek tuz eriyene kadar karıştırıyoruz. Eridikten sonra bir litre kadar da iyi su koyuyoruz ve tekrar karıştırıyoruz. Bu sirkeli suyu kavanozlarımıza paylaştırıyoruz. Suyun sebzelerin üzerine çıkması gerekir. Ertesi gün suyun tadına bakıyoruz, tuzu az ise ilave ediyoruz. Onbeş - yirmi gün sonra hazır. Afiyet olsun.
İlhan Bey şahane bir turşu olmuş acı acı tam sevdiğim gibi..Fasulye pişirince bir tabak almaya geleyim mİ??..
YanıtlaSilTeşekkür ederim, siz gelin fasülyeyi de yaparım ben. :))
YanıtlaSilTurşular harika görünüyor.Afiyetle yiyin. Hele o süs biberlerine bayıldım. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilO kırmızı olanlar değil mi? Evet güzel ama herkes yiyemez o kadar acı. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık çok güzel olmuş, ben ayrıca en üstte bir salkım koruk üzüm koyuyorum. Sanki daha lezzetli oluyor gibi.
YanıtlaSilSaygılarımla..
Fuat bey doğru söylüyorsunuz aklıma gelse koruk bulmaya çalışırdım. Rahmetli anam da koyardı. Sağolun yorumunuz için.
Silellerinize saglik nefis nefis acili karisik tursu. Sizin tursuya kurdugunuz o kucuk aci biberler burada bizim icin cok degerli. Cok nadir denk geliyoruz burada o yuzden sizin evde hazine var simdi gelsekmi ne:)
YanıtlaSilYurt dışındasınız herhalde. Küçük biberlerin tazesi burada da birgözüküyor, sonra kayboluyor piyasadan. Tabi ne zaman isterseniz buyurun. :)) Teşekkür ederim.
Silya galiba ben de kuracağım çok özeniyorum kuranlara çocukken annemin turşu kavanozlarını hatırlıyorum yapmalı yapmalı yapmalı tembellik yapmamalı : ) ellerinize sağlık
YanıtlaSilHakikaten sırf turşu için kavanozlar, hatta toprak küpler olurdu. Annem kurar , iki gü n sonra sözüm ona çaktırmadan gelir gider yerdim olmamış turşuyu. Bence de yapmanız lazım tam mevsimi.
Silellerinize sağlık.afiyetle yemek kısmet olur inşallah.iyi akşamlar.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Size de iyi akşamlar.
SilBunu görünce geçen yıl kurduğum acı acı acı biber turşusu geldi aklıma. Ellerime eldiven geçirmeden ayıklamıştım, kabus gibi bir gece geçirdim. Ellerim alev alev :D
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Onun acısını bilirim.Hele bir de gözünüze sürseniz felaket oluyor. Uzun süre de geçmiyor. Geçmiş olsun size. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silharikalar...
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilIlhan Bey ben tursu yapmak yerine size gelip yemeyi tercih ediyorum bazi arkadaslar gibi :))) Vuslat ta fasulye getirir :)))Nefis gozukuyorlar eminim tatlarida cok guzel olacaktir...haberimiz olursa cat kapi sizdeyiz :)))Ellerinize saglik ..
YanıtlaSilHadi gelin. Kuru fasülye, pilav, turşu. Nasıl menü? Salata ve zeytinyağlı bamya yemiş biri olarak şu anda neler vermezdim bu menüyr. Teşekkür ederim.
SilBişey diyimmiii resmen ağzım sulandııı :)))ellerine sağlık gerçekten çok güzel gözüküyor sağlıkla yemek nasip eder işallahh...afiyetle ve sağlıkla
YanıtlaSilValla bu saatte benim de ağzım sulandı. :)) Teşekkür ederim.
SilDomatesli acılı biber turşusunuda deneyin mutlaka çok müthiş:)
YanıtlaSilBen domatesin turşusunu nedense sevmiyorum. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
Silhahha tatlı çıktı yediniz mi afiyet olsun :)
YanıtlaSilgörsel bir şölen olmuş harika görünüyor rengarenk..
nohut olayını bilmiyordum teşekkürler,ellerinize sağlık.
Nohut, yoksa eğer ekmek konur diye bilirim. Yazın biel tatlı kavuna hasretken keleğin tatlı çıkması şaşırttı beni. Yedim çünkü tatlısıyla turşu olmaz. :)) Teşekkür ederim.
SilAcuru çok severim ben de :) Kıtır kıtır pek keyifli oluyor yemesi. Demek keleğin birini yediniz ha :) Henüz turşu kuramasam da bakması, yemesi güzel oluyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSizin paylaşımlarınız o kadar güzel ki, turşuyu rahatlıkla kurarsınız. Teşekkür ederim.
SilHımmm turşu sofraların kralı derler ben de turşusuz oturmam nefis görünüyor en sevdiğim malzemeyle yapmışsınız ellerinize sağlık afiyet şeker olsun...
YanıtlaSilGerçekten her yemekle yakkışır, aslında çok faydalı olduğu da yeni yeni anlaşılıyor. Sağolun yorumunuz için.
Silmaşallah size bir bey olarak çok beriklisiniz ustam.
YanıtlaSilKarışık turşuya bayılırım.
elleriniz dert görmesin.
saygılar.
Ustalığa çok var daha, merak diyelim.:)) Güzel sözlerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.
Silslm patateslerimi sormuşsunuz hayır haşlamadım,tavuğun suyu ile haşlanıp tereyağ ile kızartılmış oldu hepsi birarada..
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilHEPSİ TAMAM DA POTASYUM SORBAT'I BİLMİYORDUM O NE İÇİN KULLANILIYOR,YAZMAMIŞSINIZ MERAK ETTİM.BU ARADA ELİNİZE SAĞLIK AFİYETLE TÜKETİN..
YanıtlaSilPotasyum Sorbat gıda maddelerinde kullanılan beyaz, nötr tadı olan, suda eriyen bir madde. Tamamen koruyucu olarak kullanılıyor. Peynirde , sütte ve hatta aldığınız her maddede var, bütün dünya kullanıyor, hiç bir zararı ve yan etkisi yok. Turşu da çabuk bozulan, küflenen bir yiyecek olduğundan rahatlıkla kullanabilirsiniz. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.
YanıtlaSilTurşu kavanozlarının seyrine doyamıyorum :) Ellerinize sağlık. Potasyum Sorbat yeni bilgi teşekkürler. Kolay gelsin.
YanıtlaSilEvet ben de turşuyu kuruyorum, daha ikinci gün acaba bi tadına baksam mı moduna giriyorum. :)) Ben teşekkür ederim.
Silhıım nefıs kornişon ve hıttı acurlarla turşu yapılmış. Fotolar canlı canlı harika ellerinize sağlık....
YanıtlaSilKeşke yapmadan önce sizin tarifi görseydim, bilmem gereken şeyler varmış daha. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
SilHiiiiii turşuya bayılırım, hayatımda kurmadım:((annem de çok güzel turşu kurardı, çünkü anneannem turşu ustasıymış ondan öğrenmiş, bir halam da muhteşem fasulye turşusu yapar, of tembel olmasam denesem ama üşeniyorum:((Çubuk turşusu bulursam alıyorum minik bir kavanoz:)bana yetiyor ama çubuk turşusu her yerde bulamıyorum...bu arada Çengelköy salatalığı onlar aklımda yanlış kalmadıysa ay canım çekti ya İlhan bey oldu mu şimdi gidip turşu almam lazım:))))
YanıtlaSilsağlıcakla kalın
Çubuk turşusu nedir? Bu kadr sevip de hem de anne tarafından ustalık da olup nasıl kurmazsınız? Şimdi tam zamanı pazarlar turşu malzemesiyle yıkılıyor, bu sene deneyin bence. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilÇubuk Ankara'nın bir köyü İlhan bey arkadaşım, uzak bana, arabam olmadığından bir kez kızkardeşim ve eşi beni götürmüşlerdi, bir daha gidemedim aslında otobüsü, minibüsü de var..inanır mısınız neredeyse bütün köy halkı geçimini turşudan sağlıyor:))))muhteşem turşu kuruyorlar, bir kez Çubuk turşusunu tadınca marketteki başka marka turşuları evinize sokmuyorsunuz en ünlü markaları bile denedim Çubuk turşusu gibi olmuyor, köydeki ev hanımları yapıyorlar, ellerinin lezzeti mi, ustalık mı çok güzel turşu kuruyorlar, bir gittik ki, evlerin önünde kavanoz kavanoz turşu satıyorlar resmen turşu sanayii kurmuşlar:)
SilBana gelince evet anne, anneanne harika turşular kurarlardı ama üşeniyorum işte ne bileyim benim en üşendiğim şey mutfağa girmek, yemek yapmak:((hani piyango çıksa ilk işim aşçı tutmak olacak:)))bu arada rica ederim..
Gerçekten çok utandım. Hem de Anakara'lıyım hem de Çubuk'u çok iyi bilirim, hem de turşularını daha da iyi bilirim. Nasıl böyle bir gaflette bulundum bilmiyorum. Çok özür dilerim.
SilEstağfurullah, olabilir hepimize olabilir, oluyor da:)ben de şimdi Ankara'lı ve Çubuk'u iyi bilen bir arkadaşıma tereciye tere satar gibi anlatmış oldum:)))))siz sorunca Ankara dışında oturduğunuzu düşündüm..
Silİstanbul'da oturuyorum ama çocukluğum ve üni. yaşamım Ankara'da geçti. Siz çubuk turşusu deyince yöresel bir bitki falan gibi düşündüm nedense. :))) Bu arada bir itiraf. Ankara'yı hiç sevemedim.
Sil