10 Eylül 2012 Pazartesi

BARBUNYALI FASÜLYE ( GİRİT MUTFAĞI )

Bodrum'un yerlilerinin de aynı yemeği yaptıklarını biliyorum. Ben tarifi nefisyemektarifleri.com dan aldım. İlk önce tarif sahibine bir teşekkür. Girit yemekleriyle ilgili iki ayrı kitapta da bire bir aynı tarif var. Burada ilginç olan bu yemeğe kesinlikle patates, havuç, sarımsak konmaması. Bu özellikle üç yerde de belirtiliyor. Barbunya ve fasülye mevsimi geçmeden mutlaka yapın derim, çok lezzetli oluyor. Unutuyordum sivri biberde kesin konmayacakmış. Ben pilava bile biber koyma eğiliminde biri olarak bunu yadırgasamda kurala uydum ve koymadım.














Malzemeler:


250 gram barbunya
250 gram taze fasülye
1 adet kuru soğan
2 adet domates
3/4 su bardağı zeytinyağı
1/2 çorba kaşığı şeker
Tuz











Tarif:





Barbunyayı haşlıyoruz, süzüyoruz.
Küçük doğranmış soğanı 1/2 bardak zeytinyağında kavuruyoruz, ayıklayıp yıkadığımız fasülyeyi soğana ekliyoruz ve fasülyeler hafif sararıncaya kadar ara sıra karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız domatesleri ve haşlanmış fasülyeyi de koyup, şeker ve tuzunu ayarlıyoruz. 














1/2 su bardağı da sıcak su koyuyoruz. Yemeğimiz pişmeye yakın kalan zeytinyağını üzerine gezdiriyoruz ve ocağı kapatıyoruz. Afiyet olsun.

30 yorum:

  1. MERHABALAR
    SİZİN BLOGUNUZ ÇOK HOŞUMA GİDİYOR
    ÇÜNKİ DAHA ÖNCE ADINI BİLE DUYMADIĞIM YEMEK TARİFLERİNİ GÖRÜYORUM
    ONLARI BLOG DEFTERİME KAYDEDİYORUM ARADIĞIM ZAMAN RAHAT BULAYIM DİYE
    YİNE DEĞİŞİK BİR TARİF
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Klasik tatları tabi ki seviyorum ama değişikliğe de sonuna kadar açığım. Örneğin yöresel bir yemeği biraz değiştirseniz bazı kesim hemen karşı çıkıyor. Milli dava gibi sanki kanun gibi. :))) Ama herkesin görüşüne saygımız sonsuz. Blogculuğun güzelliği de bu zaten.

      Sil
    2. AYNEN KATILIYORUM
      TEBDİLİ MEKANDA FERAHLIK OLLDUĞU GİBİ BENCE YEMEKLERDEKİ YENİLİKLERDEDE
      FARKLI VE GÜZZEL LEZZETLER MEYDANA ÇIKIYOR.
      İŞKİ DENEYECEK SİZİN GİBİ GÖNÜLLÜLER OLSUN :)

      Sil
    3. Ben denerim, hiç üşenmem. Evde olmayan değişik bir baharat için bir balık yemeği yaparken ocağı kapatıp, Bostancı'dan Mısırçarşısına gidip alacak kadar gönüllüyüm bu işe. Yemeğe gereken baharat miktarı da 1/2 çay kaşığı kadardı. :))) Teşekkür ederim tekrar yorumunuza.

      Sil
  2. Değişik bir barbunya tarifi hiç denemedim, taze fasulye katmayı yani...ben havuç, patates ve yeşil biberli yapıyorum, toz şekeri mutlaka koyuyorum çok yakışıyor çok sevdiğim bir yemektir yalnız düdüklü tencere şart yoksa uzun süre pişmiyor ya da bana hep bayat fasulyeler denk geliyor:))))elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin bence, harika oluyor. Evet dedikleriniz konur barbunyaya aslında ama bu yemekte kesin koymamak gerekiyormuş. Bir de zorlanıyorsanız barbunyayı iyi suyla haşlamayı dener misiniz? Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Valla saat tuttum inanın 4-5 saatte anca yumuşamıştı:(( bir düdüklü tencere alabilirim çok büyük para değil, bahçedeki kedilere harcadığım parayla şimdiye kadar bir düdüklü alırdım:))))da sadece barbunya fasulye yaparken kullanacağım bir daha kullanmayacağım diye almıyorum mutfağım minik koyacak yer yok:( biraz da korkuyorum rahmetli annem ta gençkızlığında düdüklü tencerenin kapağını açarken pat diye patlamış hiç unutmaz hatırlardı o gün bugün korkuyorum düdüklü tencereden::)))

      İyi suyla mı haşlayayım? Hmmm yemekleri zaten hep iyi suyla yapıyorum çünkü tiksiniyorum musluk suyundan ama haşlarken normal su kullanıyorum (makarnada vs. de)tamam denerim bu arada rica ederim:)

      Sil
    3. Bu işte kesin bir terslik var. Taze barbunya normal tencerede bile 15 daikada haşlanıyor. 4- 5 saat nasıl olur? Şimdiki düdüklülerin riski sıfır. Kullanın bence büyük kolaylık. Çalışan bir arkadaşım pilavı bile düddüklde yapıyor. :)))

      Sil
  3. Bamya haric butun zeytinyagli yemekler benim icin her zaman harikadir. Bende buna benzer bir tarifi bir arkadasimda yemistim. Taze barbunya kullanmisti ve cok hosuma gitmisti. Hatirladigim kadari ile onunkinde sarimsakda vardi. Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamyayı da içine alarak bende sizinle aynı fikirdeyim. Bu tarifte özellikle sarımsak kullanmayın diyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Hmmm bir baska ozel ve guzel yemek tarifi..Onunuzde saygiyla egiliyorum :) Hazir taze fasulyelerim varken birde barbunya alip bunuda denenecekler arasina katip eger kilolarima kilo katarsamda sizi sorumlu tutacagimi belirtip ellerinize saglik diyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman efendim rica ederim. Sağdan soldan görüp yapıyoruz işte. :)) Yok bundan kilo olmaz herhelde. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor eminim ki tadı da öyledir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı tahminimden daha lezzetli oldu. Tavsiye ederim deneyin. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  6. bizde de içi dolu yeşil fasulyelerin içleri çıkarılır ve taze fasulyeyle karışık pişrilir.ona çok bezettim sanki.görüntü harika.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında bir çok yörede yapılıyormuş, bazı farklılıklarla. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. girit mutfağı diyoruzda onlarmı bizden aldı bizmi onlardan belli değil.. bizimki sadece tanıtım eksikliği..ellerinize sağlık ilhan bey. sizin yemeklerinizi seviyorum...

    YanıtlaSil
  8. Evet dediğiniz gibi bu konu karışık biraz. Karnıyarığı bile etle yapıp Yunan patlıcanı diye sunuyorlar. Hatta Ege'de Türk lokantalarında da menülerde Yunan patlıcanı diye geçiyor. Sağolun yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık. Eminim lezzeti harikadır. Mevsim geçmeden ben de yapayım.

    YanıtlaSil
  10. Çok bilinen sebzeler ama farklı bir lezzet oldu. Yapın tavsiye ederim. Sağolun yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  11. sebze canavarı olan ben için en ideal yemeklerden :)
    nefis görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen yapın o zaman eminim seveceksiniz. Gerçekten değişik oluyor. Hatta patates, sarımsak falan acaba ana yemeğin tadını mı bozuyor diye düşünüyorum şimdi. Ben ki her yemeğe sarımsak koyarım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. enterasan geldi şimdi bende hep o malzemeleri severek kullanırım, bozuyor fikrine kapılmanıza neden olan bu yemeği mutlaka deneyeceğim o zaman, ayrıca ben teşekkür ederim.

      Sil
    3. Bir arkadaşım taze fasülyeye, bamyaya domates koymaz ve hep daha güzel olduğunu iddia eder. Sarımsak gerçekten çok lezzetli ama aroması çok kuvvetli, yemeğin tadını bozuyor demeyelim de, değiştiriyor olabilir.

      Sil
  12. Hm,tadını hissettim galiba,bu hafta alayım .Bu yemekte yeşil fasuliye var ,biber yeşile gerçekten yakışmıyoru,ben de sizin gibi ,yaz ,kış,yemeklere yeşil biber katarım .Ellerinize sağılık,benim küçük hanıma göre bir yemek .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da lezzetli oluyor, bence de bir deneyin mutlaka çok seversiniz. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  13. hiç aklıma gelmezdi ,her ikisine de çok sık yaparım ama birleştirme fikri ilginç.Elinize sağlık,deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama denerseniz lütfen ek malzeme kullanmayın,bu haliyle süper oluyor. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  14. Tarif sahibi benim...Afiyet olsun :)http://www.nefisyemektarifleri.com/barbunyali-taze-fasulye-girit-mutfagi/

    YanıtlaSil
  15. Evet tekrar teşekkürler. Yazıda belirtmiştim sizden aldığımı.

    YanıtlaSil