BADINCAN BÖREĞİ:
"Badıncanı ayıklayıp tulani yarıp arasına
arzu olunan peynir, madenoz ve dereotu
ile imal olunmuş içi doldurup yumurtaya
bulamalı ve revgan-ı sadede nar gibi kızar-
tıp biraz et suyu ile kapalı olduğu halde sa-
handa tıkırdatmalı suyunu çekip ilik gibi ol-
unca indirmeli."
Ayşe Fahriye , Ev Kadını
Ben de aynen öyle yaptım.Badıncanı ayıkladım, içine beyaz peynir, madenoz, dereotu koyarak yumurtaya bulayıp kızarttım. :)))
Malzemeler:
4 adet küçük boy kabak
3/4 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 yumurta
Zeytinyağı
Tarif:
XIX.yy., Osmanlı Mutfağı falan denince yapımı zor, malzemesi ağdalı bir yemek düşündürüyor. Halbuki bunun yapımı o kadar basit ki Osmanlı Mutfağının haşmetine yakıştıramıyor insan. :))) Neyse biz geçelim tarifimize.
Kabakların dışını kazıyoruz, içlerini kabak oyucağı ile oyuyoruz. Ayrı bir yerde beyaz peyniri rendeliyoruz, maydanozu ve dereotunu ince ince doğruyoruz ve hepsini karıştırıyoruz. Bu karışımı kabakların içlerine dolduruyoruz.
Tavaya zeytinyağımızı koyuyoruz. Zeytinyağı kızarken yumurtayı bir kaseye kırıp iyice çırpıyoruz. Kabakları yumurtaya bulayıp kızgın yağda her tarafını iyice kızartıyoruz.
Bir tencereye kızaran kabaklarımızı koyuyoruz. Bir su bardağı kadar sıcak su ilave ederek tencerenin kağağını kapatıyoruz. Kabaklar suyu çekip iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Değişik bir yemek olmuş ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Hatice hanım. Değişik ve hafif oldu.
Silpatlıcanlı bir tarif mi diye düşündüm başlıktan :))
YanıtlaSildolmasına bayılırım ama bu lezzeti hiç tatmadım,ellerinize sağlık nefis görünüyor..
Haklısınız orjinal adı patlıcanı çağrıştırıyor. Kabağı çok sevmeyen biri olarak bu şekli çok lezzetli oldu. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilBu güzel tarif için çok teşekkürler!
YanıtlaSilHem bayramda hem de mutfağa meraklı misafirlerimiz için denemeye değer doğrusu:)
Bu arada ağız tadınızın hep yerinde olacağı iyi bir bayram diliyorum!
Nurdan hanım yorumunuz için çok teşekkür ederim. Hele kabak seviyorsanız mutlaka deneyin, kabağın en iyi hallerinden biri bence. Size de iyi bayramlar.
Silİlhan Bey, ne güzel bilgileniyoruz sayenizde. Bir de değişik yemek tarifleriyle farklı tadlar deneyebiliyoruz.
YanıtlaSilBadıncan Böreği kabaktan yapılmış saray yemeği olunca inanın çok ilgimi çekti.
Denenecekler listesine aldım, teşekkürler ve iyi bayramlar.
Rica ederim. Ben de sağdan soldan okuduklarımı aktarıyorum. Saray yemeği diye geçiyor ama çok hafif oluyor. Pasta köşesinin dediği gibi ilk anda patlıcanı çağrıştırıyor. Sağolun güzel yorumunuz
Siliçin. İyi bayramlar.
değişik ama nefis görünen bir tarif ellerinize sağlık ilhan bey..
YanıtlaSilSevil hanım teşekkür ederim. Sizin bloğunuz da harika. İyi bayramlar.
Silah,buna bayıldım,ne basit ama tadını almış kadar oldum,ellerinize sağılık,kabaklar bitmeden denenmesi lazım .Bayram ziyaretlere başladım,umarım çok iyi günler geçirirsiniz.
YanıtlaSilMerhaba, yoktunuz galiba bir süredir. Deneyin, hele kabak da seviyorsanız mutlaka yapın. Yorumunuz için teşekkür ediyor, size iyi bayramlar diliyorum.
Silaslında buradaydım,tansiyon biraz halay çekmeye başladı,sıcaklar bir yanda,memleketimizdeki kötü olaylar,kendimi her şeyden uzaklaştırayım dedim,bol,bol kitap okudum,maalesev .....haberler hep kötü,yazık TÜKİYEMİZE.
SilÇok geçmiş olsun, bu sıcaklar üzerine bayram şeker ve tatlıları bütün mekanizmayı alt üst etti. :)) Teşekkür ederim.
YanıtlaSilkabak yemeklerini çok severim, çok ilginç buldum. Peynir ile tadını merak ettim açıkçası.. Osmanlı mutfağına yakışır bir yemek, yapımının basit olması değil sunumu ve lezetti de önemliydi tabii, bence güzel görünüyor eminim tadı da güzeldir.. elinize sağlık.. (^_^)
YanıtlaSilPeynirle çok yakıştı. Tavsiye ederim, deneyin. Yorumunuza teşekkür ederim.
SilEllerinize saglik pek güzel görünüyor.Biz Azerbaycan da yaşıyoruz.Bizim buralarda badımcan patlıcandır.Bende patlıcan beklerken kabak çıkmazmı...
YanıtlaSilÇok ilginç. Acaba yanılıyor muyum diye şimdi tekrar tarifi aldığım kitaba baktım kabak olarak geçiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil