4 Temmuz 2012 Çarşamba

Etli Kuru Patlıcan Dolması

Etli kuru patlıcan dolması en sevdiğim yemekler arasındadır. Hatta küçük yaşlarda patlıcanı ağzıma sürmezken, kuru dolmasına bayılırdım. Güneydoğu bölgemize ait bir yemek olduğunu biliyorum. Yöreye göre malzemeler ve yapılış biçimi de değişiyor.








Eğer kendiniz kurutmayıp benim gibi çarşıdan alacaksanız, yukarıda görüldüğü gibi ipe dizili satılıyor. İpte genellikle elli adet oluyor dense de inanmayın en az on tane falan firesi oluyor. Ben o defoluları da haşlıyorum, küçük küçük doğrayıp poşetle derin dondurucuya atıyorum. Yemeklere özellikle pilava, makarnaya çok yakışıyor.


Malzemeler:


35-40 adet kuru patlıcan ( tabi isterseniz sayıyı azaltırsınız )
1/2 kilo dolmalık kıyma
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 demet maydanoz
Karabiber
Pul biber
Zeytinyağ
Tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 adet limon
1 yemek kaşığı sirke
2 adet kırmızı biber


Tarif:


Tencereye suyu ve sirkeyi koyup kaynatıyoruz, tuzunu da atıp patlıcanları ipiyle beraber tencereye alıyoruz. Yaklaşık onbeş dakika sonra patlıcanları çıkarıp süzüyoruz. İplerini çıkarıyoruz.
Derin bir kaseye kıymayı, küçük doğradığımız soğanı, rendelediğimiz sarımsağı, önceden yarım saat sıcak suda bırakıp süzdüğümüz pirinci, salçaların yarılarını, şekeri, baharatları, nar ekşisini, ince ince doğradığımız maydanozu, zeytinyağını koyup iyice karıştırıyoruz.













Patıcanları teker teker alıyoruz, harcımızı içlerine dolduruyoruz. Ağız kısmına ben kırmızı biber koydum. Tencereye yan yana düzgün bir şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine limon dilimlerini koyuyoruz.











Yarısını kullandığımız salçaların diğer yarılarını zeytinyağ, tuz ve suyla karıştırıp bir sos yapıyoruz ve tencerenin kenarından döküyoruz. Dağılmaması için üzerine bir tabak kapatıyoruz ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Afiyet olsun.

KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN.

29 yorum:

  1. Oyle guzel tarifler paylasiyorsunuzki,her yaptiginizi denemek istiyorum :) ama nerden bulacagim simdi kuru patlicani.. yarin etraftaki arap dukkanlarini bir dolasmam lazim belki vardir..Ellerinize saglik vede Afiyet olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tam heryerde var derken bir Arap ülkesinde yaşadığınızı fark ettim. Sıcak iklim olduğuna göre bence olabilir.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık. En sevdiğim dolmalardan biridir. Bir de kuru kabakve kuru kırmızı biber vardır , onu da arasına karıştırın muhteşem bir lezzet olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru kabağı bilmiyorum, bulabilirsem tavsiyenize uyacağım. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. of offff ne diyim cok lezzetli gozukuyor, ellerine saglik, bende uzun zamandir yapmamistim dogrusu
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan açken dolaşmamalı bence yemek bloglarını. Şu anda saat 1:30 a geliyor, biraz bakayım dedim ama vazgeçtim. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  4. işte benim en sevdiğim...bambaşka bi aşk kuru dolma ile aramızdaki...başladım zaten kışlık dolmalık biber ve patlıcanlarımı kurutmaya. o kadar çok seviyor ve o kadar sık yapıyorum ki bolcana depolamam lazım.ellerinize sağlık, olsa da yesek dedirtti gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum kışlık stoğa başladığınızı, bloğunuzda bahsetmiştiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Merhaba İlhan Bey,

    İyi ki sayfamı ziyaret edip yorum bırakmışsınız. Yoksa sizin gibi hünerli bir beyefendiyi tanıma fırsatı bulamayabilirdim.
    Sayfanızda kısa bir ziyaret yapma fırsatım oldu. Ama en kısa zamanda bütün tariflerinizi okuyacağım.
    Harikasınız vallahi.
    Sumak kullanımı daha çok doğu mutfaklarına özgüdür. Baba tarfından doğulu olduğum için bizim evde sumak çok kullanılır. nar ekşisi de güzeldir ama sumağın yeri bambaşkadır. Hele bu dolmanın olmazsa olmazıdır.
    Muhteşem tarifleriniz var. Hepsini inceleyip, uygulayacağım.

    Ellerinize, emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsınız, çok teşekkür ederim. Evet doğu tarfında bu yemekte sumağın bayağı çok kullanıldığını biliyorum. bence nar ekşisi ve sumağın tad olarak da yerleri ayrı.

      Sil
  6. balıkla ilgili sorunuzu yanıtladım
    kuru patlıcana bayılırımmm
    nefis olur kuru olmasından dolayı ayrı bi kokusu ve aroması vardır
    ev halkı etli sever ama ben ekşili zeytinyağlı severim
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. İlginize ve yorumunuza teşekkür ederim. Ben de zeytinyağlısını pek sevmem. :))

    YanıtlaSil
  8. İlhan bey dolma harika görünüyor..sadece 1 kere yememe rağmen tadını unutamadığım bir yemektir ..etli olunca hele mis gibi olmuştur..sevemiyorum pek zeytınyağlı dolmaları..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı şekilde etli dolmaları seviyorum. Birde yoğun baharata düştüm son zamanlarda. Bir yerden Araplık var herhalde. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Bu arada iskembe soteyi de afiyetlen goturmussunuz :))))) Ellerinize saglik diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bu sıcakta herkes hayret ediyor, hele işkembe sevmeyenler inanmıyorlar. :)) Ama kafama takınca mutlaka yapmak istiyorum. Çok seneler önce bir yemek dergisinden yaptığım bir balık yemeği için gerekli olan ( belki de olmayan) 1 çay kaşığı bir baharat için İstanbul Göztepe den Mısır çarşısına girmiştim. :))

      Sil
  10. Ilhan bey ben arap ulkesinde yasamiyorum Canada dayim :)))) ama etrafta oyle cok arap ve hint dukkani varki oralarda bulabilirim belki diye dusunuyorum..Bu arada havamizda arap ulkelerini aratmiyor evden disari kafamizi cikaramiyoruz suaralar:))) Guzel hafta sonu diliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha Kanada, ha arap ülkeleri, arada ne var ki? :))) Güzel dilekleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  11. yine denemedim bir lezzet,sarma,dolma mecburen etsiz yapmak zorundayım,etlisinin tadını bilmiyorum,bana ayıp geliyor birileri evde yemezken etli yapmak,gün gelecek(mağalesef)iki kızım da yuvadan ayrılacak ,herhalde o zaman tamamen yemeye veririm kendimi.ellerinize sağılık,o kadar güzel anlatmışsınız ki....Bugün küçük kızım da kpss girdi,dersaneye gitmedi,iyi puan çıkarırsa dersane parasını o yiyecek .

    YanıtlaSil
  12. kızınıza çok başarılar diliyorum. Ben de her zaman yapmam zaten. Kuru patlıcan dolması senede bir veye iki kez pişer. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. dolmanın herşeyini yapıyorum yerleştirmesi benim için bir muamma oluyor ya. ya devriliyor içine su giriyor ya yerleştiriim derken haşatı çıkıor. dolmadan soğudum valla:)

    YanıtlaSil
  14. Yapa yapa insan alışıyor. Tabi yerleştirme işlemi bitince dağılmaması için tabak koymak gerekiyor üzerine. Hatta dolma için özel kapaklar var. Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. hmm daha çok dolma yapmam gerekiyor sanırım. bloguma da hoşgeldiniz:)

    YanıtlaSil
  16. harika bize de bir tabak yollayıverin : )

    YanıtlaSil
  17. Koydum derin dondurucuya. Işınlama başlasın, hemen yollayacağım. :))

    YanıtlaSil
  18. Te ha quedado muy linda esta receta me encanta muy bueno tu blog,abrazos y abrazos.

    YanıtlaSil
  19. Thank you for your commend and visit my blog.

    YanıtlaSil