Eğer kendiniz kurutmayıp benim gibi çarşıdan alacaksanız, yukarıda görüldüğü gibi ipe dizili satılıyor. İpte genellikle elli adet oluyor dense de inanmayın en az on tane falan firesi oluyor. Ben o defoluları da haşlıyorum, küçük küçük doğrayıp poşetle derin dondurucuya atıyorum. Yemeklere özellikle pilava, makarnaya çok yakışıyor.
Malzemeler:
35-40 adet kuru patlıcan ( tabi isterseniz sayıyı azaltırsınız )
1/2 kilo dolmalık kıyma
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 demet maydanoz
Karabiber
Pul biber
Zeytinyağ
Tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 adet limon
1 yemek kaşığı sirke
2 adet kırmızı biber
Tarif:
Tencereye suyu ve sirkeyi koyup kaynatıyoruz, tuzunu da atıp patlıcanları ipiyle beraber tencereye alıyoruz. Yaklaşık onbeş dakika sonra patlıcanları çıkarıp süzüyoruz. İplerini çıkarıyoruz.
Derin bir kaseye kıymayı, küçük doğradığımız soğanı, rendelediğimiz sarımsağı, önceden yarım saat sıcak suda bırakıp süzdüğümüz pirinci, salçaların yarılarını, şekeri, baharatları, nar ekşisini, ince ince doğradığımız maydanozu, zeytinyağını koyup iyice karıştırıyoruz.
Patıcanları teker teker alıyoruz, harcımızı içlerine dolduruyoruz. Ağız kısmına ben kırmızı biber koydum. Tencereye yan yana düzgün bir şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine limon dilimlerini koyuyoruz.
Yarısını kullandığımız salçaların diğer yarılarını zeytinyağ, tuz ve suyla karıştırıp bir sos yapıyoruz ve tencerenin kenarından döküyoruz. Dağılmaması için üzerine bir tabak kapatıyoruz ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Afiyet olsun.
KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN.
Oyle guzel tarifler paylasiyorsunuzki,her yaptiginizi denemek istiyorum :) ama nerden bulacagim simdi kuru patlicani.. yarin etraftaki arap dukkanlarini bir dolasmam lazim belki vardir..Ellerinize saglik vede Afiyet olsun..sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Tam heryerde var derken bir Arap ülkesinde yaşadığınızı fark ettim. Sıcak iklim olduğuna göre bence olabilir.
SilEllerinize sağlık. En sevdiğim dolmalardan biridir. Bir de kuru kabakve kuru kırmızı biber vardır , onu da arasına karıştırın muhteşem bir lezzet olur.
YanıtlaSilKuru kabağı bilmiyorum, bulabilirsem tavsiyenize uyacağım. Yorumunuz için teşekkür ederim.
Silof offff ne diyim cok lezzetli gozukuyor, ellerine saglik, bende uzun zamandir yapmamistim dogrusu
YanıtlaSilhttp://tatlikiraz.blogspot.nl/
İnsan açken dolaşmamalı bence yemek bloglarını. Şu anda saat 1:30 a geliyor, biraz bakayım dedim ama vazgeçtim. Sağolun yorumunuz için.
Silişte benim en sevdiğim...bambaşka bi aşk kuru dolma ile aramızdaki...başladım zaten kışlık dolmalık biber ve patlıcanlarımı kurutmaya. o kadar çok seviyor ve o kadar sık yapıyorum ki bolcana depolamam lazım.ellerinize sağlık, olsa da yesek dedirtti gerçekten.
YanıtlaSilBiliyorum kışlık stoğa başladığınızı, bloğunuzda bahsetmiştiniz. Teşekkür ederim.
SilMerhaba İlhan Bey,
YanıtlaSilİyi ki sayfamı ziyaret edip yorum bırakmışsınız. Yoksa sizin gibi hünerli bir beyefendiyi tanıma fırsatı bulamayabilirdim.
Sayfanızda kısa bir ziyaret yapma fırsatım oldu. Ama en kısa zamanda bütün tariflerinizi okuyacağım.
Harikasınız vallahi.
Sumak kullanımı daha çok doğu mutfaklarına özgüdür. Baba tarfından doğulu olduğum için bizim evde sumak çok kullanılır. nar ekşisi de güzeldir ama sumağın yeri bambaşkadır. Hele bu dolmanın olmazsa olmazıdır.
Muhteşem tarifleriniz var. Hepsini inceleyip, uygulayacağım.
Ellerinize, emeklerinize sağlık.
Ne güzel şeyler yazmışsınız, çok teşekkür ederim. Evet doğu tarfında bu yemekte sumağın bayağı çok kullanıldığını biliyorum. bence nar ekşisi ve sumağın tad olarak da yerleri ayrı.
Silbalıkla ilgili sorunuzu yanıtladım
YanıtlaSilkuru patlıcana bayılırımmm
nefis olur kuru olmasından dolayı ayrı bi kokusu ve aroması vardır
ev halkı etli sever ama ben ekşili zeytinyağlı severim
ellerinize sağlık
İlginize ve yorumunuza teşekkür ederim. Ben de zeytinyağlısını pek sevmem. :))
YanıtlaSilİlhan bey dolma harika görünüyor..sadece 1 kere yememe rağmen tadını unutamadığım bir yemektir ..etli olunca hele mis gibi olmuştur..sevemiyorum pek zeytınyağlı dolmaları..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBende aynı şekilde etli dolmaları seviyorum. Birde yoğun baharata düştüm son zamanlarda. Bir yerden Araplık var herhalde. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBu arada iskembe soteyi de afiyetlen goturmussunuz :))))) Ellerinize saglik diyorum...
YanıtlaSilvalla bu sıcakta herkes hayret ediyor, hele işkembe sevmeyenler inanmıyorlar. :)) Ama kafama takınca mutlaka yapmak istiyorum. Çok seneler önce bir yemek dergisinden yaptığım bir balık yemeği için gerekli olan ( belki de olmayan) 1 çay kaşığı bir baharat için İstanbul Göztepe den Mısır çarşısına girmiştim. :))
SilIlhan bey ben arap ulkesinde yasamiyorum Canada dayim :)))) ama etrafta oyle cok arap ve hint dukkani varki oralarda bulabilirim belki diye dusunuyorum..Bu arada havamizda arap ulkelerini aratmiyor evden disari kafamizi cikaramiyoruz suaralar:))) Guzel hafta sonu diliyorum sevgiler
YanıtlaSilHa Kanada, ha arap ülkeleri, arada ne var ki? :))) Güzel dilekleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Silyine denemedim bir lezzet,sarma,dolma mecburen etsiz yapmak zorundayım,etlisinin tadını bilmiyorum,bana ayıp geliyor birileri evde yemezken etli yapmak,gün gelecek(mağalesef)iki kızım da yuvadan ayrılacak ,herhalde o zaman tamamen yemeye veririm kendimi.ellerinize sağılık,o kadar güzel anlatmışsınız ki....Bugün küçük kızım da kpss girdi,dersaneye gitmedi,iyi puan çıkarırsa dersane parasını o yiyecek .
YanıtlaSilkızınıza çok başarılar diliyorum. Ben de her zaman yapmam zaten. Kuru patlıcan dolması senede bir veye iki kez pişer. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
YanıtlaSildolmanın herşeyini yapıyorum yerleştirmesi benim için bir muamma oluyor ya. ya devriliyor içine su giriyor ya yerleştiriim derken haşatı çıkıor. dolmadan soğudum valla:)
YanıtlaSilYapa yapa insan alışıyor. Tabi yerleştirme işlemi bitince dağılmaması için tabak koymak gerekiyor üzerine. Hatta dolma için özel kapaklar var. Yorumunuz için teşekkür ederim.
YanıtlaSilhmm daha çok dolma yapmam gerekiyor sanırım. bloguma da hoşgeldiniz:)
YanıtlaSilellerine sağlık...
YanıtlaSilteşekkür efendim.
YanıtlaSilharika bize de bir tabak yollayıverin : )
YanıtlaSilKoydum derin dondurucuya. Işınlama başlasın, hemen yollayacağım. :))
YanıtlaSilTe ha quedado muy linda esta receta me encanta muy bueno tu blog,abrazos y abrazos.
YanıtlaSilThank you for your commend and visit my blog.
YanıtlaSil