14 Haziran 2012 Perşembe

Şişman Kedi Ve Acem Pilavı









Salı gecesi saat onikide balkon kapısından geldi ve bir daha dışarı çıkmamacasına evi benimsedi. :)) Benim gördüğüm en büyük kedi diyebilirim. Devamlı sevgi istiyor, yataklara çıkıyor, televizyon seyrediyor, istediğin kadar mıncıkla, orasını burasını sık ablamda hiç tepki yok. :))  Tabi kedi kumları, pire tasması, kuru mamalar alındı ama hanımefendinin umurunda değil. Bilseki ben kendime o kadar masraf etmiyorum, değerimizi anlayacak ama pek umut yok gibi.


Acem Pilavı:


Aslında yemek işinden anlayan bir İran'lı bulup bu pilavın aslını sormak lazım. Her yerde değişik bir tarif var. Ben tavuklu yaptım ama aslı et ve et suyundan oluyor.  Bir kere öyle yaptım ama çok ağır geldi bana. Osmanlı mutfağında yapıldığına dair kayıtlar var. Özellikle 2. Abdülhamit'in verdiği ziyafetlerin hepsinde adı geçiyor. Kakule, kuş üzümü, tarçın, karanfil kullanılan tarifler de var. Son günlerde o kadar çok Yunan yemeği paylaştım ki, bu baharatları görünce acaba Yunan mutfağında da var mı diye merak ettim.











Malzemeler:


2 su bardağı pirinç
1 tavuk göğüs
1 çorba kaşığı tereyağı
1/4 demet maydanoz
4 yumurta
8-10 adet dolma fıstığı
1 su bardağı haşlanmış bezelye
2 domates
Tuz,  karabiber











Tarif:


Tavuğu haşlayıp didikleyelim.
Tereyağını eritelim, dolma fıstığını biraz kavurup pirinci ilave edelim. İki üç dakika da pirinci kavurup üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su koyalım. Tuz ve karabiberini ayarlayalım. Didiklenmiş tavuk etini üzerine yayalım. Pilav suyunu çekene kadar pişirelim.













Altını kapatıp üzerine kıyılmış maydanoz ekleyelim. Pilavı on dakika demlendirelim.
Yumurtaları çırpıp her birinden  birer adet omlet yapalım. Omletlerin birini zlıp çorba kasesinin içine yerleştirelim. Ortasına pilav koyup kenarlarını toplayalım, ters çevirip  bir fırın kabına yerleştirelim. ( Ben yuvarlak güveç kabına koydum ) 180 dereceye ayarlanmış fırında on dakika pişirerek servis tabağına alalım. Haşlanmış bezelye ve domates dilimleriyle servis yapalım. Afiyet Olsun.

12 yorum:

  1. Gerçekten de çok güzel bir kedi. Daha önce sokakta yaşamış gibi bir hali yok. Acaba nasıl bir öyküsü var? İyi ki size gelmiş, yoksa başına kötü şeyler gelebilirdi.

    Pilav nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedi pilavın önüne geçti. :))) Yok bence de sokağa hiç bırakılmamış. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Ayol bu muhteşem bir kedi! Bence de kesinlikle ya birinin evinden kaçmış, ya da bir kötü insan bakması zor gelince (ay bu koltukları tırmalıyor)deyip sokağa bırakılmış:(((maşallah diyorum nazar değmesin bu güzelliğe...çok tatlı çok ayrıca mıncıklanınca tırmalamaması büyük şans, benimki mahvediyor, yaz geldi kollarımı gören tinerci sanacak:)))güle güle büyütün... Acem pilavını annem anneannemden öğrenmiş o da yapardı, etli,cevizli, bol karabiberli yapardı....sanırım çok çeşitli tarifleri var...elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Evet çok güzel bir kedi gerçekten. Acem pilavının dediğiniz gibi çok tarifi var, hepsi de çok değişik. Sağolun yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  4. Bence kesinlikle cins bir kedi..çok güzel..Ama pilav da harika görünüyor, ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
  5. Kediyle pilav çekişiyor. :))) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba size ve tatlı kediciğe .Acem pilavının bir de patatesli ve kuru üzümlü olanını bir acemin elinden yemiştim vasattı bu çok güzele benziyor ellerinize sağlık.Bir de yanlış bilmiyorsam jasmin pirinci ile yapmıştı arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kokulu pirinçleri pek sevmiyorum. Tadı çok güzeldi.Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Bir tane hanımefendi de bende var. Ah bu pisicikler. Yok yok benimki kilosunu kontrol ediyor yani... bu kadar tombiş değil. Önceden çok özgür ruhtu yani biraz daha gençken, sevdirmez, kendine dokundurmazdı. Şimdi daha orta yaş oldu kendileri oh neredeyse kucaklarımızdan inmiyor. Hoşgelmiş o zaman bu pisicik evinize.

    Ellerinize sağlık pilavda çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. bazı yemekler tesadüfen çıkıyor ya,okumadan önce bir göz gezdirdim,ne güzel dedim ,krepli pilav,nasıl fikir ama,istemeyerekten bir şey mi keşfettim...
    bence kedi şanstır,evinize sevgi ve mutluluğu getirecek ....çok şeker ,ne mutlu ki sizin gibi bir insan bulmuş,güle,güle yaşayın hep beraber.

    YanıtlaSil
  9. Bakalım ne olacak kediyle. İlk günkü usluluğu gitti. Her yerleri indiriyor aşağı. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil