16 Haziran 2012 Cumartesi

Haşlanmış Sebze Tabağı. Bulgurlu, Mantarlı Ispanak Kökü

Dün bizim semtimizin pazarı vardı. Pazara çıkmadan önce buzdolabına neler almam gerektiğine karar vermek için bakarken tek tek kalmış sebzeler gördüm ve akşama bunları değerlendirmek için çıkardım. Haşlanmış sebzenin asıl yapılış sebebi bu. Aslında iyi oldu çünkü son zamanlarda biraz ağır yemekler yedik. Bu da detoks niyetine olsun. :)) Artık haşladığım sebzelerin sularını dökmüyorum, buz kalıplarına koyup donduruyorum. Aynı şekilde tavuk sularını da.










Tamamen evde bulduğum son kullanma tarihi yaklaşmış malzemelerle yaptım, onun için miktar yazmıyorum.


Malzemeler:


1 adet Girit kabağı
1 adet patates
1 adet çarliston biber
2 adet çok acı ince kırmızı biber ( bunların acıları lezzet verdi)
4 adet kurutulmuş domates
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Belzamik sirke
Limon
Tuz


Tarif:


Patatesi soyup dilimleyelim ve haşlayalım. ( Aslında patates kabuğu soyulmadan haşlanır, ama haşlama suyunu donduracağım için ben soydum) Patatesi çıkaralım ve soyup doğradığımız kabağı suya atalım, yumuşayınca alalım ve biberlerle,  kurutulmuş domatesleri aynı suya koyalım. Bunları da çıkardıktan sonra servis tabağına alalım. Bir kasede zeytinyağını, tuzu, belzamik sirkeyi, limon suyunu ve ezilmiş sarımsağı iyice karıştırıp, salatamızın üzerine dökelim.



Bulgurlu, Mantarlı Ispanak Kökü:



Bu da bir yemek dergisinden defterime yazdığım bir tarif. Biliyorsunuz ıspanağın en lezzetli yeri kök kısmı. Ama zor temizleniyor. Ben ilk önce tuzlu suda, ondan sonra sirkeli suda beklettim.












Malzemeler:


1/2 çay bardağı ince bulgur
250 gram kadar ıspanak kökü
5-6 tane iri mantar
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı dolma fıstığı
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
1 adet kesme şeker








Tarif:

Tavada az zeytinyağında dolma fıstığını bir çevirip alalım. Biraz daha zeytinyağı ilave ederek küçük doğradığımız soğanı, sarımsağı ve mantarı koyalım , iki dakika kadar kavuralım. Suda erittiğimiz salçayı da koyalım. Çok iyi yıkayıp süzdüğümüz ıspanak köklerini ekleyelim. Devamlı karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ispanaklar yumuşayınca daha önce üzerine sıcak su koyup kabarttığımız bulguru, haşlanmış nohutu, tuzu, pul biberi, şekeri, karabiberi koyalım. Ayırdığımız dolma fıstıklarını da ekleyelim. Birkaç dakika daha çevirip ocağı kapatalım. Afiyet olsun.

16 yorum:

  1. Ispanak köküne bayıldım..Yani yeme düşüncesine :)) Ellerinize sağlık, en kısa zamanda denemek lazım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırf ıspanak kökünden yemek de çok güzel oluyor. Normal ıspanak yemeği gibi. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Annem haşlayıp ekşilerdi.O da çok güzel olurdu ..

      Sil
    3. Hemen kaydettim. :))

      Sil
  2. Ispanak kökü yemegi ne kadar güzel görünüyor, cok besleyici cok güzel bir yemek olmus...Ellerine saglik canim, sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  3. Sağlıklı ve lezzetli olmuş nefis ellerinize sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  4. Evet bence de sağlıklı. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık yaz için hafif bir yemek olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Eh hafaf sayılır. :))

      Sil
  6. sebze haşlama da ıspanak kökü de harika görünüyor.Ellerinize sağlık,sebze haşlaması hafif bir yaz yemeği olarak iyi fikir, ıspanak kökünü sarımsaklı yoğurt ile yapıyorum o da güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şu sıralar inanılmaz sıcak, insan ağır yemekler yiyemiyor. Ispanak kökünü sarımsaklı yoğurtla yemek de güzel olur herhalde. Notumu aldım. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. severim yeşilleri, mutfaktakileri değerlendirmeyi. arkasında doğaya saygı olduktan sonra, başım üstüne. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Evet bende öyle düşünüyorum. Zaten sıcaklarda hafif yemek gerekiyor. Sağolun yorumlarınız için.

    YanıtlaSil