2 Haziran 2012 Cumartesi

Sardunyalarım, Izgara Tavuk ( İspanyol Mutfağı )




Bodrum'da her türlü sebze ve meyvenin olduğu bir bahçe , salondan büyük çeşit çeşit çiçeklerin yetiştiği terası olan bir evden, İstanbul'da küçük bir balkonu ve çiçek koyulabilecek pencereleri olan bir eve gelince bu gördüğünüz sardunyalarla idare etmek zorunda kalıyorum. Ama güzel değiller mi? Her sabah ilk işim çiçeklerimle uğraşmak, ( Balkonum da aynı renk sardunyalarla dolu) onları sulamak, gübrelemek. İlgi gördükçe güzelleşiyorlar bence. :))


Tavuk Izgara ( İspanyol Mutfağı )



Gene eski defterlerimden dört yıldızlı bir tarif paylaşıyorum sizinle. Rahatlıkla söyleyebilirim bu blogda paylaştığım en lezzetli yemek oldu. Mutlaka deneyin ve lütfen düşüncenizi benimle paylaşın. Tavuk, krema, mantar, taze fesleğen, ceviz uyumu muhteşem oldu. Aslında fesleğeni çok seviyorum ama aroması çok yoğun olduğu için miktarı çok iyi ayarlamak gerekiyor. Bu yemeğe çok yakıştı. Yanlız lavaşı yapmayı öğrenmem hiç iyi olmadı, kahvaltıda, yemekte her şartta yapmaya başladım, bunun kilo olarak ne şekilde döneceğini kestiremiyorum. :))




Lavaşın Malzemesi:


1 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı tuz
Tereyağı


Tarif:


Unu, kabartma tozunu, tuzu harmanlayalım. Yoğurdu ekleyip iki dakika yoğuralım. Ele yapışmayacak bir hamur elde edelim, gerekirse un ilave edelim. Üzerini streç ile kapatıp buzdolabında en az iki saat bekletelim. Buzdolabından çıkardıktan sonra hamuru parçalara ayıralım ve unlanmış zeminde merdane ile hafif açalım. Teflon tavaya biraz tereyağ sürelim ve her ekmeği teker teker önlü arkalı kızarıncaya kadar pişirelim. Sıcakken servis yapalım. Ben yaptığım tavuk ızgaranın altına koydum. Kremalı, fesleğenli sosu çekti ve nefis bir lezzet oldu.



Tavuk Izgaranın Malzemesi:


4 adet tavuk göğüs
1 çorba kaşığı sıvıyağ
200 gram kadar ıspanak
1 adet kuru soğan
10 adet mantar
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Bir kaç dal taze fesleğen
1/2 su bardağı ceviz
1/2  paket krema
Tuz, karabiber













Tarif:


Tavuk göğüs etlerinin döverek açalım.
Tavaya sıvıyağı, küçük doğranmış soğanı koyup kavuralım. İrice doğradığımız mantarları tavaya alalım ve kavurmaya devam edelim. İnce kıydığımız ve çok iyi yıkayıp süzdüğümüz ıspanakları ekleyelim ve iyice soteleyelim. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp ocağı kapatalım.
Tavuk göğüslerin içine ıspanaklı harçtan koyalım, üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini yayalım. Rulo şeklinde sarıp ızgarada pişirelim.
Fesleğen ve cevizi blendırdan geçirelim. Kremayla karıştırıp, küçük bir sahanda ısıtalım.  Servis tabağının altına lavalarımız yayalım. Üzerine ızgara tavuklarımızı koyalım. En üste de fesleğenli kremayı dökelim ve sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.






22 yorum:

  1. sayın ilhan bey,
    rica etsem hatta yalvarsam artık diyet yemeklere ilgi gösterseniz nasıl olur?
    yoksa alışveriş yapmak gerecek devamlı genişliyoruz:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben varım. Et, tavuk, balık yok mu demessen kabul. :)

      Sil
  2. Benim de sardunyalarım var :) çok kadirşinas bir çiçek. En ufak bir ilgi ve bakıma mutlaka karşılığını veriyor. Yapraklarının sağlıklı yeşili, çiçeklerinin çoşkusu beni mutlu ediyor. Tavuğun beyaz eti yağsız olduğundan bu tarif ile lezzet kazanacağını düşünüyorum. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Doğru söylüyorsunuz,ben paylaşırken belitmemişim gene de tavuğu çok az zeytinyağı, soya sosu, tuz ve karabiberle marine ettim ve uzun süre beklettim. Rabia hanım sardunyalar hakkında ilginç bir bilgi vereyim. Doğada gübreye dönüşmeyen tek bitkiymiş.

    YanıtlaSil
  4. Kizil sardunyalar diyebiliriz madem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Tunca nohut unu diye bir şey varmış. Çoğu yerde humusu bununla yaparlarmış. Ben bilmiyordum. Geçen gün Aksaray'a gidiş nedenim aslında buydu. Ama bulamadım. Lale dün bir markette bulmuş, bana da almış. Sen humusu çok seversin, bayağı kolaylık.

      Sil
    2. Unla humus mu olurmus genc? usenmem tahta kasik ile ezerim, napalim?

      sen ne guzel yapiyordun, unsuz falan, bozmaya gerek yok.

      Sil
    3. Valla çok güzel oluyormuş, haftaya deneyip sana bilidiririm sonucu.

      Sil
  5. elınıze sağlık ılhan bey nefıs görunuyor sarduyalar çok guzel

    YanıtlaSil
  6. Hello Gabriele,
    I've joined your blog. Thank you.

    YanıtlaSil
  7. ELLERİNE SAĞILIK,YEMEK TAM BENLİK,YENİ BLOG AÇTIM,http://rafetagacitligi.blogspot.com/2012/06/rafetagi-cifligi.html -BUNUN YAZMAMIN SEBEBİ SARDUNİYALARINIZ,SOĞANIN DIŞ KABUĞU İLE BİR ÇEŞİT BESİN SULAMA VAR,RUSÇA,TERCUME ETTİKTEN SONRA SİZE YAZARIM .

    YanıtlaSil
  8. Çok ilginç soğan kabuğu ile sulama. Gübre yerine geçiyor herhalde.

    YanıtlaSil
  9. Sardunyalara bayildimm Yemek tarifinide not aldim..bu hafta ici yada hafta sonu denemeyi dusunuyorum sonucu bildiririm..biraz isi cok gibi geldi ama olsuunnn sonucta leziz bir tat olacak ve afiyetlen yiyecegiz..tesekkurler paylasim icin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun gibi gözüküyor ama yapımı kolay. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık.Tarif çok güzel denenmek üzere not alındı.Sardunyalar da çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sardunyalar yemeğin üstüne çıktı yanlız. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  11. cicekleriniz yeter.biz bakamiyoruz maalef.iki gunde soldu bizimkiler.

    YanıtlaSil
  12. Halbuki sardunya bakımı kolay ama. Sağolun yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  13. Güzel bir çalışma olmuş, elinize ve emeğinize sağlık, paylaşımınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bloğuma hoş geldiniz.

      Sil