31 Mayıs 2012 Perşembe

Kasede Ayran - Fırında Peynirli Köfte ( Yunan Mutfağı )

Bugün Aksaray'da bir işim vardı. Canım lahmacun istedi, temiz görünen bir yere girdim, iki lahmacun ve ayran siparişi verdim. Masaya hemen közlenmiş patlıcan salatası, içli köfte,  acılı ezme, sumaklı soğan, nar ekşili cevizli salata, roka , maydanoz söğüş, turşu geldi. Bazı Adana kebapçılarında da bu kadar olmasa da önceden yeşillikler geliyor ama alt tarafı lahmacun söyledim. Sonra ayran geldi, büyük bir kasenin içinde ve kepçeyle. :)) Geçen gün bir blogda görmüştüm aynı yer mi bilmiyorum. Hatta orada ayrana çok imrenmiş ve yorum bile yapmıştım, ama hangi blog hatırlayamıyorum. Ayran geldi de nasıl içmem gerekiyor? Çorba gibi içindeki küçük kepçeyle mi, kafaya dikerek mi? Valla çağırdım garsonu, sordum. :))  Köpükleri kepçeyle iç , sonra da kafaya dik dedi. Aynen öyle yaptım. Bu arada çok komik bir hesap geldi. İnanılır gibi değil.


FIRINDA PEYNİRLİ KÖFTE ( YUNAN MUTFAĞI )














Yunan mutfağından devam ediyorum. Aslında tesadüf oldu. Derin dondurucuyu boşaltmak istiyorum artık, hala geçen seneden bezelyeler, dondurmalar falan var. Dipte bir yerde  bir paket kıyma kalmış. Onu ne yapabilirim diye araştırırken defterimde bu tarife rastladım. Aslında özellikle sosu konusunda tereddüt yaşadım. Kırmızı soğan, bal, yoğurt gibi alakasız bir beraberlik. Ama önceden denenmiş ve yanında dört yıldız var. Yani çok beğenilmiş. Hiç değiştirmeden yaptım tarifi ve süper oldu. Eğer değişik tatlara açıksanız mutlaka deneyin derim.












Malzemeler:


1/2 kilo biraz yağlı kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı yoğurt
2 diş ezilmiş sarımsak
1/2 bardak galeta unu
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
100 gram sert beyaz peynir




Sosu:


1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı şarap sirkesi ( Ben nar sirkesi kullandım )
1.5 tatlı kaşığı bal
1 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
Nane yaprakları
Tuz
Karabiber













Tarif:


Peynir hariç bütün malzemeyi iyice yoğuralım. Üzerine streç sararak bir saat buzdolabında bekletelim.
Kıymayı dolaptan çıkaralım, cevizden biraz küçük parçalar koparıp avucumuzda bastırıp iceltelim ve tam ortasına küp küp doğradığımız beyaz peynirden koyarak elimizde yuvarlayalım.
Fırın tepsinie yağlı kağıdı serelim. Köftelerimizi üzerine dizelim. Önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında yirmi dakika kadar pişirelim. On dakika sonra köfteleri çevirelim.

Sos için yoğurda sirkeyi, balı, tuzu, karabiberi koyup karıştıralım. Salatalığı alacalı soyup, çok ince yuvarlak olarak keselim.Kırmızı soğanı da aynı şekilde doğrayalım. Naneleri şeritler halinde keselim. Soğanı, naneyi, salatalığı da yoğurda katarak iyice karıştıralım.
Servis yaparken sosu, köftenin yanına koyalım.

30 yorum:

  1. harika gorunuyor ellerinize saglikk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gerçekten güzel olmuştu.

      Sil
  2. afiyetler olsun.bol ikramlı lokantaları çok severim.Bu arada sizi mimledim.sayfama beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür edrim. Hemen geliyorum. :))

      Sil
  3. Harika görünüyor .ayrana bayıldım ...

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Evet harikaydı.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel hanım teşekkür ederim.

      Sil
  6. Köfte den çok sos a takılı kaldım..
    Et ile uyumunu merak etdim..
    Sirke +bal+yoğurt ..üç ayrı lezzetin harmanlanması merak uyandırıcı..
    Dener isem mutlaka fikrimi paylaşacağım sizinle..

    Ellerinize sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çekincedeydim ama çok yakıştılar. Deneyin, düşüncenizi yazarsanız sevinirim.

      Sil
  7. köfte harika.ellerinize sağlık.hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  8. Saolun size de hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  9. ayran da kokar mı demeyin, kokuyor işte, taa buralara kadar geldi, ne güzel bir görüntü...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte şimdi ayranın kalorisinin bir kısmını aldınız. :)) İnsan çok imrenipte yemediği şeyin kalorisinin birazını alırmış. Ben diyetteyken onun için kilo veremiyorum. Devamlı vitrinlerde yalanma durumundayım. :))

      Sil
  10. boyle koftelere benim esim bayilir.ilk firsatta deneyecegim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim eşiniz bunu da sevecek. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. merhabalar..
    yorumunuz beni çok mutlu etti.)
    tabiiki deneyebilir ve paylaşabilirsiniz..
    bu yüzden blog yazmıyormuyuz zaten..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ederim. biraz sonra yapacağım. Malzemeleri aldım şimdi. :)))

    YanıtlaSil
  13. köfteyi deneyeceğim. Bende bloğuma beklerim.
    Görüşmek Üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Teşekkür ederim. Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  15. sos için birşey diyemeyeceğim ama köfteler harika:)
    deneyeceğim. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. İnanın sosta mükemmel oluyor. Deneyin, beyenmezseniz paylaşın.

    YanıtlaSil
  17. Fırında peynirli köfte tarifinizi görünce ilgimi çekti. Hele ki Yunan mutfağından olduğunu görünce dikkatlice okudum. Dedem İstanköy,anneannem Giritlidir. Çocukluğum ve gençliğim Yunan,Girit ve Ege mutfaklarından yemeklerle geçti. Hala da öyledir. Ama köftenin sosu sanki farklı yörelerden etkilenilmiş gibi geldi.Başkası tarifi verse "asla" derim ama damak zevkinize güveniyorum. Eşim kesinlikle yemez. Sadece kendim için deneyip mutlaka fikrimi yazacağım. Tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Bence koca sosnıza içindekileri söylemeden sadece köfte sosu diyerek sununuz. Mutlaka yiyecektir. Ben Yunan yemek kültürünü çok seviyorum. Sizin önerilerinizi bekliyorum. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  19. Afiyet olsun. Aksaray'a da yolum düşmez ama sofralarının bolluğunu sevdim.:)) Ayranın sunumuna gelince, aslında benim çocukluğumda da ayran sofraya kaselerde gelirdi. Hoşaf gibi kaşıkla içerdik. Yakın bir zamanda bir yerde okudum, doğru olan buymuş. Birden içilmesinde mahzurlar -mide açısından- varmış. Köftelerde iştah açıcı. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  20. Evet doğru söylüyorsunuz , yeni trend buymuş . Ben geri kalmışım. Birçok yerde artık ayran böyle sunuluyormuş. Açıkcası çok da güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  21. İlhan Bey, bir de bu Akasarayda Hatay sofrası var fena restoran değil, gitmediyseniz tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
  22. Teşekkür ederim, notumu aldım, yolum düşerse gideceğim.

    YanıtlaSil
  23. İlhan bey çirişi sormuşsunuz tadı pek pırasaya benzemese de görüntüsü biraz anımsatıyor. Farklı ve nefis bir köfte olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  24. amam aynı çirişten bahsediyoruz o zaman. :)) Benim blogda bir çiriş tarifi paylaşmıştım. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil