Bugün Aksaray'da bir işim vardı. Canım lahmacun istedi, temiz görünen bir yere girdim, iki lahmacun ve ayran siparişi verdim. Masaya hemen közlenmiş patlıcan salatası, içli köfte, acılı ezme, sumaklı soğan, nar ekşili cevizli salata, roka , maydanoz söğüş, turşu geldi. Bazı Adana kebapçılarında da bu kadar olmasa da önceden yeşillikler geliyor ama alt tarafı lahmacun söyledim. Sonra ayran geldi, büyük bir kasenin içinde ve kepçeyle. :)) Geçen gün bir blogda görmüştüm aynı yer mi bilmiyorum. Hatta orada ayrana çok imrenmiş ve yorum bile yapmıştım, ama hangi blog hatırlayamıyorum. Ayran geldi de nasıl içmem gerekiyor? Çorba gibi içindeki küçük kepçeyle mi, kafaya dikerek mi? Valla çağırdım garsonu, sordum. :)) Köpükleri kepçeyle iç , sonra da kafaya dik dedi. Aynen öyle yaptım. Bu arada çok komik bir hesap geldi. İnanılır gibi değil.
FIRINDA PEYNİRLİ KÖFTE ( YUNAN MUTFAĞI )
Yunan mutfağından devam ediyorum. Aslında tesadüf oldu. Derin dondurucuyu boşaltmak istiyorum artık, hala geçen seneden bezelyeler, dondurmalar falan var. Dipte bir yerde bir paket kıyma kalmış. Onu ne yapabilirim diye araştırırken defterimde bu tarife rastladım. Aslında özellikle sosu konusunda tereddüt yaşadım. Kırmızı soğan, bal, yoğurt gibi alakasız bir beraberlik. Ama önceden denenmiş ve yanında dört yıldız var. Yani çok beğenilmiş. Hiç değiştirmeden yaptım tarifi ve süper oldu. Eğer değişik tatlara açıksanız mutlaka deneyin derim.
Malzemeler:
1/2 kilo biraz yağlı kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı yoğurt
2 diş ezilmiş sarımsak
1/2 bardak galeta unu
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
100 gram sert beyaz peynir
Sosu:
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı şarap sirkesi ( Ben nar sirkesi kullandım )
1.5 tatlı kaşığı bal
1 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
Nane yaprakları
Tuz
Karabiber
Tarif:
Peynir hariç bütün malzemeyi iyice yoğuralım. Üzerine streç sararak bir saat buzdolabında bekletelim.
Kıymayı dolaptan çıkaralım, cevizden biraz küçük parçalar koparıp avucumuzda bastırıp iceltelim ve tam ortasına küp küp doğradığımız beyaz peynirden koyarak elimizde yuvarlayalım.
Fırın tepsinie yağlı kağıdı serelim. Köftelerimizi üzerine dizelim. Önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında yirmi dakika kadar pişirelim. On dakika sonra köfteleri çevirelim.
Sos için yoğurda sirkeyi, balı, tuzu, karabiberi koyup karıştıralım. Salatalığı alacalı soyup, çok ince yuvarlak olarak keselim.Kırmızı soğanı da aynı şekilde doğrayalım. Naneleri şeritler halinde keselim. Soğanı, naneyi, salatalığı da yoğurda katarak iyice karıştıralım.
Servis yaparken sosu, köftenin yanına koyalım.
harika gorunuyor ellerinize saglikk
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Gerçekten güzel olmuştu.
Silafiyetler olsun.bol ikramlı lokantaları çok severim.Bu arada sizi mimledim.sayfama beklerim.
YanıtlaSilÇok teşekkür edrim. Hemen geliyorum. :))
SilHarika görünüyor .ayrana bayıldım ...
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Evet harikaydı.
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilSibel hanım teşekkür ederim.
SilKöfte den çok sos a takılı kaldım..
YanıtlaSilEt ile uyumunu merak etdim..
Sirke +bal+yoğurt ..üç ayrı lezzetin harmanlanması merak uyandırıcı..
Dener isem mutlaka fikrimi paylaşacağım sizinle..
Ellerinize sağlık ..
Ben de çekincedeydim ama çok yakıştılar. Deneyin, düşüncenizi yazarsanız sevinirim.
Silköfte harika.ellerinize sağlık.hayırlı cumalar.
YanıtlaSilSaolun size de hayırlı cumalar.
YanıtlaSilayran da kokar mı demeyin, kokuyor işte, taa buralara kadar geldi, ne güzel bir görüntü...ellerinize sağlık...
YanıtlaSilİşte şimdi ayranın kalorisinin bir kısmını aldınız. :)) İnsan çok imrenipte yemediği şeyin kalorisinin birazını alırmış. Ben diyetteyken onun için kilo veremiyorum. Devamlı vitrinlerde yalanma durumundayım. :))
Silboyle koftelere benim esim bayilir.ilk firsatta deneyecegim.
YanıtlaSilEminim eşiniz bunu da sevecek. Teşekkür ederim.
Silmerhabalar..
YanıtlaSilyorumunuz beni çok mutlu etti.)
tabiiki deneyebilir ve paylaşabilirsiniz..
bu yüzden blog yazmıyormuyuz zaten..
sevgiler..
Teşekkür ederim. biraz sonra yapacağım. Malzemeleri aldım şimdi. :)))
YanıtlaSilköfteyi deneyeceğim. Bende bloğuma beklerim.
YanıtlaSilGörüşmek Üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
Teşekkür ederim. Görüşmek üzere.
YanıtlaSilsos için birşey diyemeyeceğim ama köfteler harika:)
YanıtlaSildeneyeceğim. elinize sağlık
İnanın sosta mükemmel oluyor. Deneyin, beyenmezseniz paylaşın.
YanıtlaSilFırında peynirli köfte tarifinizi görünce ilgimi çekti. Hele ki Yunan mutfağından olduğunu görünce dikkatlice okudum. Dedem İstanköy,anneannem Giritlidir. Çocukluğum ve gençliğim Yunan,Girit ve Ege mutfaklarından yemeklerle geçti. Hala da öyledir. Ama köftenin sosu sanki farklı yörelerden etkilenilmiş gibi geldi.Başkası tarifi verse "asla" derim ama damak zevkinize güveniyorum. Eşim kesinlikle yemez. Sadece kendim için deneyip mutlaka fikrimi yazacağım. Tarif için teşekkürler.
YanıtlaSilBence koca sosnıza içindekileri söylemeden sadece köfte sosu diyerek sununuz. Mutlaka yiyecektir. Ben Yunan yemek kültürünü çok seviyorum. Sizin önerilerinizi bekliyorum. Sevgiyle kalın.
YanıtlaSilAfiyet olsun. Aksaray'a da yolum düşmez ama sofralarının bolluğunu sevdim.:)) Ayranın sunumuna gelince, aslında benim çocukluğumda da ayran sofraya kaselerde gelirdi. Hoşaf gibi kaşıkla içerdik. Yakın bir zamanda bir yerde okudum, doğru olan buymuş. Birden içilmesinde mahzurlar -mide açısından- varmış. Köftelerde iştah açıcı. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet doğru söylüyorsunuz , yeni trend buymuş . Ben geri kalmışım. Birçok yerde artık ayran böyle sunuluyormuş. Açıkcası çok da güzel oluyor.
YanıtlaSilİlhan Bey, bir de bu Akasarayda Hatay sofrası var fena restoran değil, gitmediyseniz tavsiye ederim:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim, notumu aldım, yolum düşerse gideceğim.
YanıtlaSilİlhan bey çirişi sormuşsunuz tadı pek pırasaya benzemese de görüntüsü biraz anımsatıyor. Farklı ve nefis bir köfte olmuş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilamam aynı çirişten bahsediyoruz o zaman. :)) Benim blogda bir çiriş tarifi paylaşmıştım. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSil