10 Haziran 2012 Pazar

Asma Yaprağında Izgara Sardalya, Sardalya Salatası

Bugün gerçekten balık manyağı olduk desem yeridir. Bütün kış hemen hergün balık yedikten sonra yasaklarla beraber uzun sürecek  bir balıksız döneme girdik. Aslında kendimizi hazırlamıştık bu duruma. Ama bugün kahvaltı etmek amacıyla gittiğimiz Rumelikavağı'nda tezgahta gördüğüm canlı traçaları ve sardalyaları görünce almaktan başka alternatifim yoktu. 10 tl ye 1 kilo traça, 1 kiloda sardalya. Evde yemizlendi, yıkandı ve yarısı derin dondurucuya atıldı. Traçaları tava yaptık, çıtır çıtır inanılmazdı. Kafa ve kılçıklarıyla beraber yedik. :)) Sardalyaların az bir kısmını çiğden salata yaptım.







Kılçıklarını çıkarttım. Ama hamsi kadar kolay ayıklanmıyor. Tuzladıktan sonra iki saat sirkenin içinde beklettim. İki saat sonra süzdüm ve servis tabağına aldım. Üzerine çok ince kıyılmış maydanozu yaydım. Zeytinyağı, tuz ve tane karabiberle tatlandırdım. Yanında piyazlık doğranmış soğan ve maydanozla servis yaptım. Eğer şu sıralar bir yerde sardalyaya rastlarsanız bir deneyin derim, çok lezzetli ouyor.






Sardalyanın diğer yarısını asma yaprağında ızgara yaptım. Tabi ki mangalda çok daha güzel olur ama site içinde bir dairede mümkün değil. Geçen hafta pazardan alıp derin dondurucuya koyduğum asma yapraklarından bir kısmını çıkarıp erittim. Izgarayı hafif yağladım, üzerine asma yapraklarını dizdim. Yaprakların üzerine biraz daha yağ sürdüm. Üzerine sardalyaları dizdim.









Sardalyaların üzerini fırçayla hafif yağladım ve kalan asma yapraklarını üzerine yaydım. Orta ateşte on dakika bir tarafları pişince üstteki yaprakları kenara alıp balıkları çevirdim ve tekrar yaprakları yaydım.








On dakika sonra ocaktan aldım. Burada püf noktası, asma yapraklarının yanmaması gerekir. Açıkcası balık yasağının olduğu şu sıralar bu balık ziyafeti çok iyi geldi. :))


13 yorum:

  1. Hepsi nefis olmuş çok imrendim ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ımmm tam keyif yemeği sardalya salatası bana çirozu hatırlattı büyüklerim eskiden yazlıkta yaparlardı...yazlıkta eğer gece pişirdiğimiz balık kalırsa ertesi güne sirke ve maydonoz ekleyerek salata yaparım size bir fikir...bizim yazlıkta çok geçer arabalarda bu balık ama mangaldan başka alternatif yok diye ne alırım ne de aldırırım ama bu yemekleri deneyeceğim...elinize sağlık....

    YanıtlaSil
  3. Sardalya aslında benimde pek aldığım bir balık değildir, ama bu balık kıtlığında hem de çok taze bulunca düşünmeden aldım. Ben hemsiyi de böyle çiğ seviyorum. Hatta çok taze olursa levrek de yarım saat limonda kalsın süper oluyor. Yorumunuza teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Hicbirzaman yapamayacagim super bir yemek..Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür edrim, özlemiştik balığı.

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağılık,değişik ,güzel bir lezzet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değişik ve güzel oldu. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  7. Asma yaprağına en çok sardalya yakışıyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Evet ama mangalda daha güzel oluyor. Ocakta yaprakların yanmaması için çok dikkat etmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  9. ben çiğden hiç denemedim ama çok merak ettim. Gerçi tazecik balığa ulaşmak bizim için hayal ;)
    Buradakilerinde çiğ haline cesaret edemem sanırım. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim. Taze olması mutlak şart. Bir de alışmaya bağlı herhalde. İyi mi bilmiyorum ama çiğ balığı çok sevmeye başladım. :))

    YanıtlaSil
  11. Sardalya ve hamsiden başka balığa dönüp bakmamış biri olarak yeni balıklar denemeliyim artık derken asmalı sardalyayı ve salatasını görünce şok oldum. Salatayı dneyeceğimi sanmıyorum ama geniş bir zamanımda yapraklı sardalyayı deneyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sardalyayı seviyorsanız bence salatasını da deneyin, seveceğinizden eminim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil