Kılçıklarını çıkarttım. Ama hamsi kadar kolay ayıklanmıyor. Tuzladıktan sonra iki saat sirkenin içinde beklettim. İki saat sonra süzdüm ve servis tabağına aldım. Üzerine çok ince kıyılmış maydanozu yaydım. Zeytinyağı, tuz ve tane karabiberle tatlandırdım. Yanında piyazlık doğranmış soğan ve maydanozla servis yaptım. Eğer şu sıralar bir yerde sardalyaya rastlarsanız bir deneyin derim, çok lezzetli ouyor.
Sardalyanın diğer yarısını asma yaprağında ızgara yaptım. Tabi ki mangalda çok daha güzel olur ama site içinde bir dairede mümkün değil. Geçen hafta pazardan alıp derin dondurucuya koyduğum asma yapraklarından bir kısmını çıkarıp erittim. Izgarayı hafif yağladım, üzerine asma yapraklarını dizdim. Yaprakların üzerine biraz daha yağ sürdüm. Üzerine sardalyaları dizdim.
Sardalyaların üzerini fırçayla hafif yağladım ve kalan asma yapraklarını üzerine yaydım. Orta ateşte on dakika bir tarafları pişince üstteki yaprakları kenara alıp balıkları çevirdim ve tekrar yaprakları yaydım.
On dakika sonra ocaktan aldım. Burada püf noktası, asma yapraklarının yanmaması gerekir. Açıkcası balık yasağının olduğu şu sıralar bu balık ziyafeti çok iyi geldi. :))
Hepsi nefis olmuş çok imrendim ellerinize sağlık.
YanıtlaSilımmm tam keyif yemeği sardalya salatası bana çirozu hatırlattı büyüklerim eskiden yazlıkta yaparlardı...yazlıkta eğer gece pişirdiğimiz balık kalırsa ertesi güne sirke ve maydonoz ekleyerek salata yaparım size bir fikir...bizim yazlıkta çok geçer arabalarda bu balık ama mangaldan başka alternatif yok diye ne alırım ne de aldırırım ama bu yemekleri deneyeceğim...elinize sağlık....
YanıtlaSilSardalya aslında benimde pek aldığım bir balık değildir, ama bu balık kıtlığında hem de çok taze bulunca düşünmeden aldım. Ben hemsiyi de böyle çiğ seviyorum. Hatta çok taze olursa levrek de yarım saat limonda kalsın süper oluyor. Yorumunuza teşekkür ederim.
YanıtlaSilHicbirzaman yapamayacagim super bir yemek..Afiyet olsun..
YanıtlaSilTeşekkür edrim, özlemiştik balığı.
YanıtlaSilellerinize sağılık,değişik ,güzel bir lezzet.
YanıtlaSilEvet değişik ve güzel oldu. Teşekkür ederim yorumunuz için.
SilAsma yaprağına en çok sardalya yakışıyor.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvet ama mangalda daha güzel oluyor. Ocakta yaprakların yanmaması için çok dikkat etmek gerekiyor.
YanıtlaSilben çiğden hiç denemedim ama çok merak ettim. Gerçi tazecik balığa ulaşmak bizim için hayal ;)
YanıtlaSilBuradakilerinde çiğ haline cesaret edemem sanırım. Ellerinize sağlık...
Teşekkür ederim. Taze olması mutlak şart. Bir de alışmaya bağlı herhalde. İyi mi bilmiyorum ama çiğ balığı çok sevmeye başladım. :))
YanıtlaSilSardalya ve hamsiden başka balığa dönüp bakmamış biri olarak yeni balıklar denemeliyim artık derken asmalı sardalyayı ve salatasını görünce şok oldum. Salatayı dneyeceğimi sanmıyorum ama geniş bir zamanımda yapraklı sardalyayı deneyebilirim :)
YanıtlaSilSardalyayı seviyorsanız bence salatasını da deneyin, seveceğinizden eminim. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil