17 Mart 2012 Cumartesi

Mantar Graten

Havalardan pek daha baharı anlamadık ama bugün bizim buradaki pazar o kadar canlı ve çeşit boldu ki, dayanamayıp gene bir sürü gerekli olmayan şeyi alıp geldim. Mevsimi varmı yokmu bilmiyorum ama her tezgahta çeşit çeşit mantarlar vardı. Çok da sevdiğimden 1/2 kilo alayım dedim ama pazarcı amca kıyak olsun diye 1 kiloya yakın koymuş. Bu durumda akşama mantarla bir yemek yapmak farz oldu. Defterler, dergiler, yemek kitapları derken gene çok eskiden yaptığım ama nedense uzun bir süredir pişirmediğim mantar gratende karar kıldım. Halbuki yanına dört yıldız koymuşum.







Malzemeler:

Haşlarken:

500 gram mantar
3/4 su bardağı tavuk veya et suyu
1 çorba kaşığı tereyağ veye margarin
1 çorba kaşığı limon suyu
Tuz

Sotelerken ve Sosu için:

1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı mantarı haşladığımız su
1/2 su bardağı sıcak süt
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı galeta unu










Tarif:

Tencereye tereyağını, 3/4 bardak tuvuk veya et suyunu, tuzu ve limon suyunu , yıkayıp küçük küçük doğradığımız mantarları koyarak, çok kuvvetli ateşte beş dakika haşlayıp süzelim ve suyunu bir kenara ayıralım.
Mantarları içinde biraz zeytinyağı olan tavaya alalım ve yaklaşık üç dakika soteleyerek ateşi kapatalım.
Bir tencereye tereyağını koyalım, unu da ekleyerek iki dakika kavuralım. İki dakika sonra ayırdığımız mantarın suyunu ve sıcak sütü dökelim ve karıştırmaya devam edelim. Boza kıvamına gelince rende kaşarın yarısını da ilave ederek bir kere karıştıralım ve ateşi kapayalım.
Mantarlarımızı fırına dayanıklı bir kaba alalım, üzerine sosumuzun yarısını dökerek iyice karıştıralım. Kalan sosu da üste yayalım. Sosun üzerine rende peynirin kalanını, onun üzerine de galeta ununu serpelim ve fırının üst tarafını yakarak fırına yerleştirelim. Üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder