27 Ocak 2010 Çarşamba

Kuru Patlıcan Dolması ( Halep )



Ailece çok sevmemize rağmen uzun süredir bu yemeği yapmamıştık. Rahmetli annem çok yapardı ama o zamanlar yemek yapmak gibi bir hobim olmadığından nasıl pişirildiği hakkında bir fikrim yoktu. Sadece sirke konulduğunu hatırlıyorum. Geçen gün bir gazete ekinde tarife rastlayınca yapmaya karar verdim ve kendime göre bir takım değişiklikler yaparak pişirdim. Çok da güzel oldu ve kalan dolmaları derin dondurucuya koyduk, Tunca Fransa dönüşü yesin diye. Fotografını çekmek de, artık bu işi çok iyi yapan Arda'ya düştü.

Malzemeler:

20 adet kuru patlıcan (ipe dizili satılıyor)
250 gram kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz
Karabiber
1 Tatlı kaşığı sumak
1/2 çay bardağı sirke
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası


Tarif:

Geniş bir tencereye yarıdan fazla su koyarak kaynatalım. Sirkenin yarısını ve tuz koyalım. Patlıcanları suya atalım. Yaklaşık üç dakika sonra patlıcanları çıkaralım ve soğumaya bırakalım. Derin bir kaseye kıymayı koyalım. Rendelenmiş kuru soğanı, pirinci, nar ekşisini, zeytinyağını, kalan sirkeyi, sumağı, karabiberi, tuzu, salçayı ilave edip yoğuralım.

Soğumuş olan patlıcanları alıp, içlerini kıymalı karışımla dolduralım.Ağız kısmına domates dilimi koyabiliriz. Tencereye ağız kısmı yukarı gelecek şekilde yan yana yerleştirelim. Kaseye 1 yemek kaşığı salça koyup, üzerine sıcak su ilave ederek karıştıralım ve salçayı eritelim. Salçalı suyu da tencereye aktarıp, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Ocağı kapatmadan önce patlıcanların üzerine biraz zeytinyağı gezdirelim.

4 yorum:

  1. benim annemde çok yapardı ama ben tarifi almadım.şimdi annemin buraya gelmesini bekliyordum yapmak için.ama senin tarifinle deneyecegim.ellerine saglık

    YanıtlaSil
  2. Emeğinize sağlık denyeceğim

    YanıtlaSil
  3. elinize sağlık çok güzel yapmışsınız acılı sevenler için acılıda konula bilir

    YanıtlaSil
  4. çok severim, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil