13 Mart 2009 Cuma

Baharatlı Antakya Peyniri



Bir rivayete göre Antakya'da kahvaltı da yüz çeşitte olsa , bu peynir yoksa o kahvaltının hiçbir anlamı olmazmış. Aslında bildiğimiz baharatlı çökelek. En büyük özelliği içinde "Zahter" olması. Zahter, yabani kekik. Zahteri araştırırken birçok faydasını da öğrendim. Bedeni kuvvetlendiriyor, hazmı kolaylaştırıyor, iştahı açıyor (bence bu zararları hanesine yazılabilir), kalp çarpıntısını kesiyor, idrar söktürüyor, kan dolaşımını düzenler, öksürüğe, astıma, bronşite iyi geliyor. Kafamın takıldığı bir faydası da yemeklerin bozulmasını önlemesi. İstanbul'da büyük ustalardan birisi söylemişti, bir yerde döner yerken eğer et kekik ve karabiber kokuyorsa o döner bir takım kurtarma operasyonu geçirdiği anlamına gelirmiş. Ayrıca Anadolu'da baharatlı peyniri böreklerde, kahvaltıda ve meze olarak da kullanıyorlar. Antakya'da çok acılı ve baharatlı yapıyorlar ve "Sürk" deniyor.

Malzemeler:

2 su bardağı çökelek
2 talı kaşığı zahter veya kekik
1 çay kaşığı çemen
2 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı acı pul biber
1 çay kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı nane
1/2 çay kaşığı köri

Tarif:

B
ütün malzemeyi iyice karıştırıyoruz. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. Tavsiye ederim kahvaltıda süper oluyor.

1 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil