13 Şubat 2009 Cuma

Pastırmalı Humus




Humus, en sevdiğim mezelerden biri. Ama çok uzun süredir yapmamıştım. Ta ki Lübnan ve Suriye gezisindeki Tunca ile telefon konuşmalarımızda oralarda neler yediklerini sorduğum zaman her seferinde " Herşeyi yiyoruz ama humus eşliğinde" diyene kadar. Meğer humus oraların yemek kültüründe çok önemli bir yere sahipmiş. Öyle ki Suriye'nin Humus diye şehri var. Lafın kısası Tunca sayesinde dünya coğrafyası ve kültürleri hakkında bu yaştan sonra yeni bilgiler ediniyoruz. Öğrenmenin yaşı yoktur derler ya doğruymuş meğer.

Malzemeler:

250 gram nohut
4 çorba kaşığı tahin
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
İstediğiniz miktarda pastırma
2 çorba kaşığı tereyağı

Bir gece önceden ıslattığımız nohutları süzelim ve yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Robotta çekelim. Derin bir kasede zeytinyağı, tahin, dövülmüş sarımsaklar, kimyon, pul biber, tuzu iyice karıştıralım. Püre haline gelen hohutları yavaş yavaş karıştırarak bu karışıma ekleyelim.

Bu arada küçük bir tavaya tereyağını koyup eritelim, pastırmaları koyarak arkalı önlü kısa süre
pişirelim.

Humusu servis tabağına alalım, üzerine tereyağlı pastırmayı yayalım.
Afiyet olsun.


.

2 yorum:

  1. ve nedense Gülden evde yokken yapılmış:((((((((((

    YanıtlaSil
  2. ve daha önemlisini unuttum; Gülden yokken yenmiş pastırmalı kısımlar:(((((((

    YanıtlaSil