19 Aralık 2008 Cuma

Yunan Kısırı


Aslında bizim kısıra çok benziyor. Bence en büyük fark ince değil de pilavlık bulgurla yapılması. Şirince'de nereye gitseniz bu geliyor sofraya siz sipariş vermeden. Yeri gelmişken size biraz Şirince'den bahsetmek istiyorum.
Şirince,Selçuk'a 8 km. mesafede, yerleşik nüfusunun çoğunluğunu Rumların teşkil ettiği turistik bir dağ köyü. Özgün adı 'Kırkınca'. Sonraları 'Çirkince' :) olmuş. Cumhuriyetin ilk yıllarında da "Şirince" olmuş, bence de çok yakışmış. Bir Rum köyü, bağcılık, zeytinyağcılığın yanısıra şeftali, incir, elma, ceviz yetiştiriyorlar. Her taraf şarap evleriyle dolu. Eskiden ev yapımıydı, şimdilerde fabrikalarda üretiliyor ama gene de çok güzel. Yolunuz Bodrum, Kuşadası taraflarına düşerse, mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Hiç olmazsa Selçuk'a yaklaşırken bir düşünün.
Malzemeler:
1.5 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet çok ince kıyılmış kuru soğan
4 adet çok ince kıyılmış taze soğan
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydonoz
3 diş sarımsak
2 adet büyük boy domates
1.5 çay bardağı dişe gelir şekilde dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 limonun suyu
tuz,karabiber
Acı pulbiber ( Arzuya göre )
1 çorba kaşığı biber salçası
Zeytinyağ
8-10 adet kornişon turşu
Tarif:
Biber salçasını sıcak suda eritelim, bulgurun üzerine dökelim. Aynı anda bulgurun üzerine çıkacak kadar sıcak su koyalım ve tencrenin kapağını kapatalım, Kırkbeş dakika kadar böyle kalsın. Kırkbeş dakika sonra,tavaya biraz zeytinyağı koyalım, bulguru on dakika kadar karıştırarak kavuralım, ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
Bu arada,çok ince doğradığımız kuru soğan, taze soğan, maydonoz, dereotu, sarımsak ve domatesi derin bir kaseye alalım ve soğumuş olan bulguru ilave edelim. Üzerine nar ekşisi, limon suyu, kornişon turşu, ceviz, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber ve bir miktar zeytinyağını ekleyelim. Hepsini çok iyi karıştıralım ve servis tabağına alalım.

2 yorum:

  1. aynı anda hem yiyip hem tarif okumak muhteşem oldu:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Görünüşü çok güzel bizim için de yeseydiniz. Afiyet olsun...

    YanıtlaSil