19 Aralık 2008 Cuma

Sübye Haşlama

Sübye aslında çoğu kişinin bilmediği bir deniz ürünü. Halbuki hem fiyatı ucuz, hemde lezzetli ve değişik şekillerde pişirilebiliyor. Yukarıda gördüğünüz çiğ hali. Biz bugün haşlamasını yaptık. Balıkçılardan öğrendiğim şekliyle mürekkebiyle beraber haşladım.

Malzemeler:
1 kilo büyükçe sübye
1 çay bardağı sirke
1 defne yaprağı
Tane karabiber
Tuz
Tarif:
Sübyenin kafasından tutup çekerek iç organlarını çıkaralım. İçinde beyaz kemiği olur (kavk), onu da çıkaralım. Kafa kısımlarını atmıyoruz, sert kıkırdak kısımlarını çıkarıp, sudan geçirip ayıralım. Ana gövdeyi de yıkayalım ama biraz mürekkebi kalsın. Hepsini düdüklü tencereye alalım ve üzerlerine çıkacak kadar su koyalım. Sirkeyi, tuzu, defne yaprağını ve tane karabiberi ilave edelim. Kaynamaya başladıktan sonra otuz dakika daha pişirelim. Tabağımıza suyuyla beraber alalım ve üzerine limon suyu koyarak yiyelim.

3 yorum:

  1. tarif çok güzel, sübye de lezzetli biliyoruz, şimdi yapımı da kolaymış onu öğrendik.

    Ama çok daha temel bir sorum var, bu blogda yer alırsa çok faydalı olacağına inanıyorum. O da düdüklü tencerenin nasıl kullanılacağı konusu.

    Düdüklü tencerede yemek nasıl pişirilir?
    Düdüklü tencerede bir yemeğin kaynaması ne demektir?
    Tencerenin kapağı nasıl açılır?
    Hangi yemekler nasıl düdüklüde pişirilir vs.

    YanıtlaSil
  2. Düdüklü tencerede her yemeği pişirebilirsin. Hatta pilav dahi pişireni biliyorum.Yalnız normal tencereye koyduğun suyun yarısını koyacaksın.
    İlk başta üzerindeki düdük (halk arasında öyle deniyor) açık olacak. Kaynayıp buhar çıkınca düdüğü indireceksin. Bundan sonrası pişen yemeğin kolay mı zor mu piştiğini bilmene bağlı.
    Kapağını açmak için ya içindeki buharın bitmesini bekleyeceksin ya da soğuk suya tutup buahrın boşalmasını bekleyeceksin.

    YanıtlaSil
  3. baban eksik anlatmış :)))
    düdüğü indirince altını kısmayı unutma.
    Süreler konusunda şöyle örnek verebilirim: taze fasulye 20 dakika, tavuk 15 dakika, pilav 5 dakika, mercimek çorbası 15 dakika vb..
    tabii ki süreyi ocağın altını kıstıktan sonra hesap edeceksin.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil