16 Aralık 2008 Salı

Kenker ( Şevketibostan )

Bodrum'da ilk kışımdı. Günlerce yağan yağmur sonrası komşumuz Mustafa ile mantar toplamak amacıyla çevredeki tepelere çıkmıştık. Bu arada mantar toplamanın daha doğrusu mantarı bulmanın zannedildiği gibi kolay bir iş olmadığını da o gün anladım. Çok az mantar bulmanın hayal kırıklığı ile dönerken, Mustafa bir yerde durdu ve 'Hadi kenker toplayalım.' dedi.Kenker dediği yukarıda resmi görülen bildiğimiz diken. Ben şaka mı acaba diye düşünürken, o yağmurluğunun cebinden küçük bir çapa çıkardı ve kökleriyle beraber dikenleri, mantar dolduracağımızı düşündüğümüz poşetlere doldurdu. İşin zor kısmı bitti derken anladım ki daha da beteri,bunları dikenlerden temizlemekmiş. Sonra da topraklardan arındırmak için onlarca defa yıkamak işlemiymiş. Yıkamak neyse de dikenlerden ayıklayabilmek için insanın içinde Egeli genleri olması gerekiyor.

Bu da pişmiş hali. Oğlum Tunca'nın deyişiyle herkesin yılda enaz bir kere mutlaka yemesi gereken bir yemek. Bence kenkerin olmazsa olmazı arapsaçı (sizin oralarda rezene diyorlar :) ). Ayrıca kuzu eti ile pişmesi şart. Gerçi Tunca son gelişinde üç tabak yedikten sonra, dana etiyle daha iyi olacağını söylese de kuzu eti lezzetini daha da arttırıyor.

Malzemeler:
1 kilo çok iyi ayıklanmış,yıkanmış kenker
2 adet kuru soğan
1/2 kilo kuzu eti
3 domates
1/2 bağ arapsaçı
1/2 paket katı yağ veya 1 fincan zeytinyağı

Tarif:
Tencereye yağı koyalım,s oğanları ve eti de koyarak etler yumuşayıncaya kadar kavuralım. Domatesleri ilave edelim, domatesler suyunu çekiceye kadar kavurmaya devam edelim. Kenkeri ve arapsaçını da koyup, tuz ve karabiber ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatarak kenkerler yumuşayıncaya kadar pişirelim.Suyu az kalırsa bir bardak sıcak su ekleyebiliriz.

1 yorum:

  1. Bir kere kenker çok açık bir şekilde Ege yemeği. Bodrum, bilemedin Girit yemeği diyelim. Bir kere bu bile bu yemeğin kuzu etiyle olmaması gerektiğine büyük bir kanıt.

    Bunun dışında sade bir kenker, arapsaçı tadı hiçbirşeye değişilmez. Kuzu eti, yemeklerde biraz riskli bir seçim, başlı başına. Keskin tadı ve yağlı yapısı itibari ile sevmeyeni seveninden çok.

    Ama kenkere değil kuzu eti, karnıbahar bile koysanız ben gene üç tabak yerim.

    Ellere sağlık.

    YanıtlaSil