11 Aralık 2008 Perşembe

Ahtapot Yemeği


Ege'de yaşayıp da yemek tarifi paylaşımına denizden başlamamak olmazdı. Ege denizinin en güzel nimetlerinden olan ahtapotun hangi tür yemeğini yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bir sürü şey var. Ahtapotun vurulmuş olup olmamasından tutun da pişirme süresine kadar herşey tam ayarında olmalı. Yani zordur ahtapot pişirmek. Özen, dikkat ve ustalık ister. Ancak size vereceğim ve benim de bir Egeli balıkçıdan aldığım tarif oldukça kolay. Ayıklama, su ekleme derdi yok. Öğrendiğim zaman sanki birşeyi eksikmiş gibi gelen tarifle yaptığım ahtapot yemeği çok leziz oldu. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet ahtapot (sadece kafasının içerisi temizlenmiş)
1 çaybardağı zeytinyağı
1/2 çaybardağı beyaz şarap
Bir tutam kekik
Bir tutam karabiber
Arzu edildiği oranda tuz
2 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
Tarif:
Donmuş ahtapotu bütün olarak çelik tencereye koyuyoruz. Su eklemeden kısık ateşte ara sıra çevirerek yaklaşık 1 - 1.5 saat pişiriyoruz.
- Pişince ikiye bölüyoruz. Yarısını servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı, kekik, tuz ve karabiber ekliyoruz. Bu yarısı yenmeye hazır, afiyet olsun!
- Tencerede suyuyla kalan diğer yarısına küçük küçük doğranmış kuru soğan ve sivri biberi ekliyoruz. Ahtapotu küçük küçük doğruyoruz, üzerine yarım çay bardağı beyaz şarap ekliyerek soğanlar tam olarak pişinceye kadar ateşte tutuyoruz. Pişmesine yakın tuz ve karabiber ekliyoruz. Şimdi bu yarısı da yenmeye hazır, afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder