22 Şubat 2015 Pazar

SEBZELİ HAMSİ



Bugün kitap bloğumda müthiş bir kitabı paylaştım. Okuduğum en etkileyici kitaplardan biriydi. Mutlaka okumanızı öneriyorum. Ayrıca kitap bloğumu unuttuğunuzu da belirteyim. :)))) Eskiden bloğuma gelir hatta yorumlar yazardınız, şimdiler de çok garip kaldı çok. Adresim :      ilhanucer.blogspot.com


Geçen senelerde çok sık balık paylaşımı yapıyordum bu sene bu sayı azaldı. Ama zannetmeyin ki balık yemiyoruz. Gene çok sık yiyoruz ama çok değişik bir pişirme yöntemi olmadığı için yazmıyorum burada. Hatta şimdi paylaşacağım bu sebzeli hamsi tarifini de vermiştim galiba ama hatırlanması için tekrar paylaşmak da bir sakınca görmüyorum. Tam da mevsimi hamsinin ama dikkat edin piyasada çoğu yerde görülen iri hamsileri almayın. Onlar marmara hamsisi ve dondurulmuş balıklar. Karadeniz hamsisi küçük oluyor ama lezzeti süper.






Sebzelerin ve balığın çiğden konması bu yemeğin hem lezzetli, hem de sağlıklı olmasını sağlıyor.






Hamsileri ayıklıyoruz, kılçıklarını da çıkarıyoruz. Eğer balıkları buzlu suya atarsanız kılçıklarının çok kolay çıktığını göreceksiniz. Balığı pişireceğimiz güveç kabını yağlıyoruz, en alta hamsilerin yarısını derisi alta gelecek şekilde diziyoruz.
Derin bir kaseye soğanları piyazlık doğruyoruz, maydanozları ince ince kesiyoruz. Üzerine tuz, limon suyu ve biraz zeytinyağı koyarak iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı alta yaydığımız hamsilerin üzerine her tarafına eşit gelecek şekilde yerleştiriyoruz.







En üste tekrar hamsileri bu sefer derileri üste gelecek şekilde koyuyoruz. Üstlerine ben kuru limon, taze limon ve kuru portakal dilimleri koydum. Tuzunu serpiyoruz en üstten biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. Üzerini folyo kağıdı ile sıkıca kapatıp, önceden yüz seksen dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz.

26 yorum:

  1. Ellerinize saglik cok guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil
  2. Dün akşam dondurucuda kalmış az bir hamsiyi nasıl yapsam diye epeyce düşündüm. Buraya bakmak aklıma gelen ilk şeydi ama bir an önce olsun diye kızartıverdim yine. Bu şekilde de çok leziz olurdu aslında. Güzel görünüyor, yemesi de meşakkatli değil.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamsi nasıl pişerse pişsin güzel oluyor, on dakika limonda tutun çiğ bile süper oluyor. Kızartmakla iyi etmişsin bence de en lezzetli hallerinden biri kızartıp yemek. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Hamsi zaten güzeldir, böylesi de güzel görünüyor... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum sana en güzel balık hasidir. :) Teşekkür yoruma.

      Sil
  4. Bu fotoğrafları da gördükten sonra iyice ikna oldum ben balığın çiğ görüntüsünü çok seviyorum.Bu yüzden olsa gerek lakerda'yı çok severim. Karadeniz hamsisi lezzetli ama çok küçük. Uğraştırıyor. "Ee güzel şeyler zor olanlardır" dediğinizi duyar gibiyim. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamsinin tam mevsimi karda yağdı bol bol yağlandı da. Bol bol yemek gerek, küçüğk de olsa kolay ayıklanabilen bir balık, tek kusuru o olsun. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Benim de tercihim her zaman küçük olsa da Karadeniz hamsisi onun lezzeti bir başka oluyor.Sebzeli hamsi de hafif ve lezzetli olur elinize sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebzeli şekliyel börek gibi oluyor. O kadar bol ki şu sıralar, evde balık pişirmeyen insanlara hayret ediyorum. Sağolun yorum için.

      Sil
  6. ellerinize sağlık... görüntü muhteşem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntüsü de, lezzeti de güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. görüntü sunum harika.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. ilhan bey daha önce paylaşmış ta olsanız , paylaşın zahmet olmayacaksa , gaza gelip daha fazla balık yapıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen gün farkettim aynı yemeği 3 kere paylaşmışım. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  9. Hem balık hem de fırında...Oldukça sağlıklı bir yemek olmuş.Görüntüsü de ben lezzetliyim diyor :)
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet fırında olunca hem çok lezzetli, hem de sağlıklı oluyor. Grçi hamsiyi çiğ bile yeseniz lezzetli. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. süper bir tarif, hem de çok pratik, elinize sağlık, hemen deneyeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam hamsi kıartma çok güzel oluyor da insan arada değişikli de istiyor. Bu da çok güzel bir alternatif pişirme şekli. Deneyin bence de. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Merhaba..
    Öncelikle blogumda ki müzikle video hakkında küçük bir dip nt bırakmak istiyorum. Müzik kutusu sayfamın en üstünde şerit halinde. Sol menüden müzikleri durdurup eklediğim videoları izleyebilirsiniz. :)

    Ayrıca balığın her türlüsüne bayılırım. Bir karadenizli olarak hamsiye de bayılırım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi için teşekkür. Ben teknoloji özürlü olarak becerememiştim. Tabii ki Karadenizli olup da hamsi sevilmez mi? Sağolun yorum için.

      Sil
  12. Hamsi bulsak yapacagizda nerdee..eminimki cok lezzetlidir afiyetler olsun..bende gidince yerim belki :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmıştım cevap ne yaptım gene acaba? :)) Hamsi dondurulmulş falan da bulunmuyor mu? Her şey gidiyor oralara belki hamsi de gider diye düşünüyorum. Teşekkür yoruma.

      Sil
  13. Ellerinize sağlık.Hamsi çok lezzetli görünüyor. Bizim evde yenilen tek balık diyebilirim maalesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar çeşit balık var ki şu sıralar niye bir tek hamsi? Gerçi çok lezzetli ama diğerleri de yenmeli bence. Teşekkür ederimyorumunuza.

      Sil