3 Nisan 2014 Perşembe

KİVİ REÇELİ, BERGAMUT REÇELİ


Kitap bloğumu güncelledim. "Atatürk Arboretumu"ndan nefis fotograflar. Bilginize. :))  http://ilhanucer.blogspot.com
Yaşasın Pınar dan hediye geldi.  Bloglardaki çekilişlere katılmıyorum, bir yerde bir şeyde doldurmadım, Pınar beni nasıl bulmuş hayret. Festigan diye geldi. Kargoda koca paketi görünce çok şaşırdım. Pınar'a kocaman teşekkür.






Kutunun içinde bir sürü Pınar Kremilla, kremalar, tarif kitabı, önlük, ahçı kepi vardı. ben tatlıdan falan pek anlamadığım için en kolayını yapayım dedim Sonuç aşağıda.






Efendim yukarıda gördüğünüz dondurma. Böyle süslü püslü olduğuna bakmayın 2 malzemeli tariften birini unutunca tabii buz dondurma oldu. :)))) Bir paket krema konacaktı unuttum. :)) Ama tadı gerçekten çok güzel.







Yukarıda gördüğünüz el emek göz nuru bergamut reçeli.:)))) Herhalde yapılış olarak en haysiyetli reçellerden biridir. Ve de ben bu reçeli gerçekten çok güzel yapıyorum. :))





portakalbahcem.com diye bir site var. Finike'den portakal, çeşit çeşit limonlar, reçeller, bergamut sipariş veriyorsunuz herhalde kargo şirketiyle anlaşmışlar on iki saatte ulaşıyor elinize. Bahçeden kopartıp paketliyorlarmış. Solda gördüğünüz bergamut. Şekli Bodrum'da bildiğim bergamuttan çok farklı. Bodrum'daki daha büyük kabuğu eğri büğrü falandı.  Ama meyveler inanılmaz lezzetli. Finike'de narenciye bilinenin aksine çok olmazmış, olan da Finike ve civarına gidermiş. Yani bizim burada çarşı, pazardan Finike portakalı diye aldığımız aslında Finike değilmiş. Zaten lezzetinden hemen anlıyorsunuz.






Bergamut reçeli yapımı çok zahmetli. Meyveleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarını hafifçe rendeliyoruz ve kabukları şerit halinde kesiyoruz. İçe doğru kıvırarak iğne yardımıyla ipe geçiriyoruz.





Bunları içi su dolu bir tencereye alıp kaynatıyoruz, suyunu süzüyoruz ve tekrak soğuk su koyup 24 saat suda bırakıyoruz, ara sıra suyunu değiştiriyoruz. 24 saat sonunda tekrar yeni su koyup kaynatıyoruz ve suyunu döküyoruz. Yeni koyduğumuz suda 3 saat bekletip kabukları iyice süzüyoruz.
Tencereye 3 bardak su, 6 su bardağı şeker koyuyoruz ve 45 dakika şerbeti kaynatıyoruz. Bu süre sonunda kabukları ipten çıkarıp şerbete atıyoruz ve hiç karıştırmıyoruz, kendi halinde pişecek. Burası çok önemli. 40 dakika sonra limon suyumuzu koyup 5 dakika daha ocakta tutuyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Bergamutu bulması bir dert, yapması ayrı dert gibi görünse de sonuç muhteşem oluyor. Tatlı yerine bile yeniyor. Kabuklarının bir kısmını kurutup çaylarımıza , suyunu da buz kalıplarında dondurup yazın limonatamız ve içkimize atabiliriz.






Bu da yaptığım kivi reçeli. Yapımı kolay tabii bergamuta göre. 1 kilo kiviye 2 bardak su 3 bardak şeker hesabıyla yapılıyor. Ama dediğim gibi reçelde şerbet 45 dakişka kaynayacak, sonra meyve atılacak o da 45 dakika pişecek. İnmesine yakın limon suyu tabii.






Bunda da sonuç mükemmel oldu. Bir anda reçel uzmanı gibi hissettim bu kadar bu işi süper yapan insanların arasında. :)) Afiyet olsun.

17 yorum:

  1. Ama ama!!! sizi tebrik ediyorum, ellerinize sağlık muhteşem görünüyorlar.
    Özellikle turunç recelini yemeyi çok istedim..kiviyi de tabiki..bu arada kitap bloğunuza geliyorum hemen :) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bergamut reçeli ama turunç da bire bir aynı şekilde yapılıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Bi an heveslendim bergamut reçeli yapmak için ama siz çok zahmetli diyince gözüm korktu :(
    Ellerinize sağlık, afiyetle tüketin :)

    YanıtlaSil
  3. Bence bergamut bulabiliyorsanız mutlaka yapın çünkü çok lezzetli oluyor, dediğim gibi tatlı olarak bile tüketebilirsiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  4. Ustacığım reçel konusunda, balıktan sonra master yaptığını farketmedim zannetme:)) Benim bildiğim bergamutta bu kadar düzgün değil ama demek ki, genleriyle oynamışlar:)) Lezzet konusunda da bilirsin çok buruktur. Sarıyer'e bir kahvaltıya mı gelsem acaba? Bak yolu öğrendim:) Bir bakarsın camdan el sallarım ikinize:)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ustalık ne haddimize, bu kadar usta varken, hem de tatlı konusunda sen varken mümkün değil. Evet Şekli öyleydi ama bütün özellikleriyle bergamuttu. Kahvaltıyla mı korkutacan ne zaman istesen ama paylaştığım Bilal pastasıyla gel. :)) Teşekkür yorum için.

      Sil
  5. Valla bravo ilhan bey..Bu nasıl maharet ne zor bir yapım,emeğinize,ellerinize sağlık saygılar:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor değil de uzun sürüyor yapımı. Ama netice mükemmel. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Ooo güzel görünüyor :)) Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Görüntüsü de tadı da çok güzel oluyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Bergamut nedir bilmem recelinide hic yemedim ama cok zahmetli oldugu resimlerden belli..afiyetler olsun..keyfini cikarark yersiniz..Buzluda olsa dondurma dondurmadir:)) demekki Pinar seni bulmus biran anlamadim sonra marka oldugunu anladim:))) iyi hafta sonu olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bergamut zannedersem Ege ve Akdeniz'de yetişiyor. İstanbul'da bile pek bilen yok. Hatta Erenköy'de yol kenarında ağaçta görmüştüm çok hayret etmiştim, hem bu bölgede yetişmesine hem de ağaçta nasıl toplamayıp bıraktıklarına. :)) Sonra düşündüm ki bilmiyorlar ne olduğunu. Teşekkür yoruma.

      Sil
  9. İlhan Bey, Kivi de güzel ama Bergamut başka. Antalya'ya gitmişsem illa ki alır, getiririm. Çok severim. Yapımı zahmetli ama değer, afiyet olsun. Mutlu ve bereketli bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten değiyor sonunda. Ben de çok seviyorum. Size de mutlu bir hafta diliyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Bergamut reçeli dediğiniz gibi sadece reçel olarak değil, tatlı olarak bile yenebilir. Mesela su muhallebisinin üzerine.... Yapımını harika anlatmışsınız. İnsanın hemen kalıp yapası geliyor. Tarifleriniz gerçekten çok başarılı. tebrik ediyorum. Takipteyim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su muhallebisinin üzerine denemek gerek. Şu anda diyetteyim de düşünmesi bile başımı döndürdü. :) Güzel sözlerinize ve yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. Bergamut reçeli tarifini limon ya da portakal için uygulasak olur mu acaba

    YanıtlaSil