17 Nisan 2014 Perşembe

KARIŞIK

En sevdiğim paylaşımlar karışık etiketiyle yazdıklarım. Önce de söylemiştim bu kadar ustanın olduğu yemek bloğunda detaylı tarifler yazmam bence doğru değil. Bu sene fazla balık paylaşımı yapamayınca komplekse girdim. :)) Bir de her sene bu mevsimde bloglarda hareketlilik düşüyor ve bu eylül ayına kadar sürüyor. İlginç değil mi?




İlk olarak kıymalı tirit. Küçükken evin üç çocuğu olarak isteklerimizin arttığı zamanlarda rahmetli annem bu yemeği yapar ve artık kemerleri sıkmamız gerektiğini bunun içinde tirit yaptığını söylerdi. :)) Ama tiritin arkasından gene öteki yemekler çıkardı. O zaman şimdiki nesiller gibi uyanık olmadığımızdan ben de saf saf inanırdım. :)) Uzun seneler tiriti hep gariban yemeği olarak düşünmüşümdür. Yemeğe merak sarınca internette baktım hiç de öyle gariban yemeği gibi değil. Kıymalı, tavuklu, etli hatta bonfileli tirit bile var.  Öyle düşünülmesinin sebebi bence ekmek nimettir atmak günahtır düşüncesiyle ekmeği değerlendirmek olabilir. Neyse ben kıymalısını yaptım. Bayat ekmekleri fırında kuruttum. Üzerine et suyu gezdiriliyor ama ben salçalı sos yapıp üzerine döktüm. Soğanla kavrulmuş kıyma sosun üzerine ve sarımsaklı yoğurt. Çok da güzel oldu. Ha bir de ekmeklerin üzerine şerbet döküp en üste de vişne reçeli olunca süper oluyormuş.



Yukarıdaki otun adı hindiba. Bodrum'dayken çok yerdim. Geçen gün burada gördüm aldım. Ekşimsi, hatta acımsı bir tadı vardır bence de güzelliği buradan geliyor.



Bu da salatası. Hindibayı hafif haşlayıp süzüyoruz. Üzerine taze soğan, domates koyuyoruz. Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve limonu karıştırıp salatamızın üzerine gezdiriyoruz.




Geçen hafta Tunca ve kız arkadaşı kahvaltıya gelmişlerdi. Bu da o günkü kahvaltı soframız.


Facebookta paylaşmıştım bu hanım bizim sitenin önünde Bodrum otları satıyordu. İstanbul'a kızına gelmiş gelirken bu otları da getirmiş. Bana nostalji oldu. :))




Facebook arkadaşlarımız bilir bunu da paylaşmıştım. Yukarı kattaki Malatyalı komşum getirdi. On dakika sonra da boş kutunun fotografını koydum, millet bu kadar şeyi nasıl yedin yuh falan gibi yorumlar yaptı. :)) Halbuki işin aslı aşağıda efendim.




Kuru meyvelerle, kayısı bademli reçel. Reçel konusunda kendimi aştım haberiniz olsun. :))




Şimdi Galatasaray - Fenerbahçe maçından iki fotograf koyuyorum. Kesinlikle niyetim fenerlileri kızdırmak falan değil. Bu beyler Fenerbahçenin malzemecileri. Ekmek parası için bu işi yapıyorlar ve belki sorsanız Fenerbahçeli bile değiller. İlk önce sahaya onlar çıktı elli beş bin kişi aralıksız küfür etti. Adamlar kımıldamadan yarım saate yakın  durdular. Üzücü bir durumdu.



Biliyorsunuz maça Fenerbahçeli seyirciler giremiyordu. Ancak yukarıdaki iki Fenerbahçeli vatandaş herhalde Galatasaraylı arkadaşlarından aldıkları davetiye ile gelmişler. Maç sonu seyirci çılgınca tezahürat yaparken bunlar sinir içinde oturdular. Ama hak etmemişler mi?

26 yorum:

  1. Hindibağ, haşlanıyor muydu :( Çiğ olarak yiyemedik zaten, ziyan oldu. Tirit'in türküsü bile var. Bedava mı? sandın para verip, aldım :)) Tirit, artan ekmeklerin değerlendirilmesi için yapılır. Her şeyler çok güzel görünüyor. Salata şahane, reçel mükemmel. Kahvaltı sofrası da krallara layık. Şahane bir post olmuş, içim açıldı :)

    YanıtlaSil
  2. herhalde haşlanmadan da yenebilir ama çok karttı. Evet türküsü de var Tiriti yanlış yazmışım postta hemen düzelteyim. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

    YanıtlaSil
  3. Kafam karıştı, hangisini beğendiğimi yazsam şimdi. Hepsini de çok beğendim. En çok da kahvaltı sofrasını. Eline sağlık İlhan ağabey. Rabia ablaya da selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretine ve yorumuna teşekkür ederim.

      Sil
  4. İlhan Bey bir post ama ama içeriği çok fazla hangisine yorum yazayım bilemedim...Tirit Konya da hatta bir ilçesinde düğünlerde kız evinin yemeğidir,kahvaltı ve reçeliniz mükemmel görünüyor, Galatasaraylı olarak Fenerbahçeli iki seyirciye gelince durumlarına üzüldüm dersem yalan söylemiş olurum

    YanıtlaSil
  5. Evet tirit her yöremizde değişik değişik yapılan bir yemek. Konya'daki şeklini de öğrenmiş olduk. Ben de üzülmedim o iki seyircinin durumuna. :)) Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. üye olmaya çalıştım ama sanırım google connect te bir hata var. Sonra yine deneyeceğim.
    emel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hata bende sanırım tunnelbearı kapatınca hallolması gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Tirit bizim oralarda da yapılır, Kastamonu simidiyle. Ama ben hiç yemedim desem yeridir. Çok leziz duruyor. Deneme isteği uyandırdınız bende :) Herşey harika görünüyor. Seyirciler Galatasaraylı olduğu için malzemecilere küfür edenleri gerçekten kınıyorum. Hiç kimseye yapılmamalı, o kişiler için üzüldüm ben de. Ellerinize sağlık. Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum Kastamonu tieridini hatta öyle yapacaktım ama susamsız simit bulamadım. Evet küfür olayı maç sırasında Galatasaraylı olmama rağmen gerdi beni. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Ne güzel bir post olmuş her zaman yazılarınızı ve anlattığınız her şeyi pek büyük bir merakla okuyorum beni sürüklüyor, güzel paylaşımlar olsun, Tirit hiç denemedim , ama inanın çok merak ettim, ellerinize sağlık, Bodrumdan Sevgiler... saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tirit aslında mükemmel bir yemek evde ekmekler birikince yapmak gerek. Benden de Bodrum'a sevgiler. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Hepsi cok guzel gorunuyor ilhan bey ama ben kahvalti sofrasinda takildim kaldim nasil guzel bir sofradir o oyle afiyetler ola diyorum ellerinize saglik :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar gelince akan sular duruyor. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  10. maşallah hepsi harika ellerinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe hanım teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. bencede hepsi güzel ama kahvaltı sofrası da olmak isterdim.herşey harikaaa.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Tirit benim annannem yapardi. Cocuklugumdan beri yemedim ama tadini hala hatirlyorum. Butun gun sokakda oynayip yorulup acikip eve geldigimizde ne tatli gelirdi. Kendim hic yapmadim. Yemislerin hepsini yemedigini ispat etmek icin resimlerini buraya ekledigini dusunuyorum. Tamam inandik :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden çok yapılırdı artık pek yenmiyor nedense halbuki çok lezzetli bir yemek. Yemişleri yedim diye günahıma girmişlerdi işte yemediğimin ispatı. Ayrıca reçeli muhteşem oldu. :)) Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  13. Çok güzel renkli bir yazı olmuş İlhan Bey.. Egenin otları kapınıza gelmiş.. Hepsinden alsaydınız.. Zira İstanbuldaki arkadaşlar bulamadıklarından yakınıyorlar..:)) Tirite gelince annem bize hiç yapmadı ama ben yakın bir arkadaşımın elinden yedim..:) Çok lezzetli bir yemek.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Evet kapımıza kadar geldi ama nedense çok cazip gelmedi. Belkl de 17 sene Bodrum'da yaşayıp otlarla fazla haşır neşir olmamdan. :( Trit her yörede değişik şekillerle yapılıyor sanırım. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  15. Tirit hic duymadim vede yemedim, ilginc bir yemek vede kolay kesinlikle yapacagim..Hindibag bu aralar cok kullaniyorum Izmirli bir arkadastan tarif alip yapmistim haslayarak cokta guzel olmustu vede cok saglikli imis. Kahvalti sofrasi mukemmel,.recellerde hazir da oralara tasinma isini ciddi dusunmek lazim dedim bu paylasim sonrasinda komsuda piser bizede duser misali:)) hersey cok cok guzel ellerinize saglik tum emegi gecenlerin:) F.bahceli arkadaslar ses cikarmaya korkmuslardir::) hepsine cevap yetistirdim galiba:)) guzel bir hafta diledim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tirit çok lezzetli her şeyle de yapılabilir tavuk, kıyma, et. Hindibağın oralarda bulunabilmesi ilginç. O zaman diğer otlarda vardır. Evet reçel işinde iddialıyım artık. :)) Bence asıl Nilgün'ün yakınına bir yere taşınmak gerek. Teşekkür yorum için.

      Sil
  16. Sofra sağlık ve güzellik saçıyor. Afiyet olsun.. Otçu teyze az da bizim buralara gelse:))

    YanıtlaSil