31 Mart 2014 Pazartesi

İÇ BAKLALI ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


İlk başta kitap bloğumda bugün sevgili Nilgün'ün hediyesi, "Er Mektubu Görülmüştür" adlı kitabı paylaştım. Ziyaretinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.      ilhanucer.blogspot.com

Baharın geldiğini çarşı, pazardaki yaz sebze ve meyvelerinin bolluğundan anlıyorum. Bütün kış ve yaz sebzeleri tezgahlarda yan yana. İyi mi, kötü mü bilemiyorum. Çoğu bütün sene bulunabiliyor. Ama bazıları da çok kısa süreli görünüp kayboluyorlar. Bugün paylaşacağım bu tarifteki kullandığım iç bakla da bunlardan biri.








Bu yemekteki bütün malzemeler zaten baharı çağrıştırıyor. İç bakla, enginar, taze bezelye, taze nane, dereotu, taze soğan. Çok da lezzetli oldu.







1 paket iç baklayı yıkadıktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Bahsetmiştim daha önce Gülden hem de severek yaptı bu işi. Niye sevdi diye bir soru gelebilir aklınıza. Çünkü sigarayı bıraktı böyle oyalayıcı işler iyi geliyor ona. :))))







Taze bezelyemizi de yıkayıp ayıklıyoruz.








Bu tarifi paylaşmamın asıl nedeni malzemelerin yaz sebzelerinden oluşmasıydı. Tarif kısmını herkes biliyor zaten. Ben bezelyeyi biraz haşladım önce çünkü geçen sene taze bezelyeyle bir keresinde bayağı boğuşmuştum gene de sert kalmıştı. Belki cinsindendi. Kuru soğanı kavuruyoruz, iç bakla ve kuşbaşı doğradığımız enginarı da atıyoruz tencereye ve kavurmaya devam ediyoruz. Taze soğanlarımızı ve haşladığımız bezelyeleri de koyuyoruz. Şekerini ve tuzunu ayarlıyoruz. Bir bardak kadar sıcak su koyup tencerenin kapağını kapatıp sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ocağı kapatmadan önce kıydığımız dereotunu ve taze naneyi de serpiyoruz.







Yerken yanında taze soğan çok yakışıyor.






Enginarın yanındaki yemek ise etli sultani bezelye idi. Sultani bezelye de çok kısa süre piyasada kalıp gidenlerden. Çok da güzel oluyor. Şimdi tam zamanı galiba bolca pişirmek gerek.

22 yorum:

  1. Ellerinize saglik ilhan bey.. Lezzeti şuphesiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman bahar ve yaz sebzeleri çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Sizin bloga bahar gelmis ilhan Bey;yesilin tonlari ekrandan cok hos gözüküyor.....
    Gülden Hanim´a baklalari,bezelyeleri ayiklatip ayiklatip buzluga atarsiniz artik:))
    Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bahar geldi. İç bakla konur mu acaba buzluğa? Çok şey istemeyeyim ki bıkmasın. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. ELLERİNİZE SAĞLIK HARİKA GÖZÜKÜYOR
    ZEYTİNYAĞLI BAKLAYI ÇOK SEVİYORUM
    AMA İÇ BAKLALI HİÇ DENEMEDİM
    ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN. HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  4. İçbakla güzel olur hatta kabuğu soyulmadan da yapılabiliyormuş. Teşekkür ederim size de iyi akşamlar.
    i

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkli sekilde yorum biraktirmadi sayfa:( ..afiyet olsun yaz sebzelerine sebze yemeklerine bayilirim. Keske birde taze bakla ayiklanmadan oncede resim cekseydin.
      Hem senin hemde Gulden in eline saglik:)

      Sil
    2. Taze bakla değildi, iç bakla. Ayıklanmadan çekmek aklıma gelmedi valla. :) Teşekkür ederiz.

      Sil
  5. İç baklalı enginara bezelye koymuyorum ben. Denemek lazım :) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuradan aklıma geldi bezelye. Hani çanak şeklinde yapılır ya zeytinyağlı enginar orada işte iç bakla, bezelye bak şimdi geldi aklıma havuç :)) olur. Teşekkür yoruma.

      Sil
  6. enginar yemeğide bu kadar güzel görünebilir.nefis olmuş.ellerinize sağlık.mutlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzeti de güzeldi teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. selam ılhan bey tam bana göre bır yemek elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni çıkan sebzlerle güzel bir yemekti. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. pardon taze bakla demisim ic bakla ile arasindaki farki biri yesil taze fasulye gibi digerini bulmam lazim:)) tsk.ler

    YanıtlaSil
  9. :)) Taze iç bakla 15-20 gün oluyor sonra bitiyor.

    YanıtlaSil
  10. Sultani bezelye çıktımı demek,haberim bile olmamış hemen almalıyım :)
    ne güzel bir başlık olmuş illede sebze diyenlere :)

    YanıtlaSil
  11. Zaten sultani bezelye çıkıyor hemen de bitiyor. Bu kısa sürede bol blo pişirmek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  12. Geçen yazdan dolaba bakla tanesi koymuştum ama onlarla ne yapacağım hakkında bir ikrim yoktu en kötü haşlar yerim demiştim olmadı. Bende haftasonu dneeyebilirim, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç bakla dondurucuya konuluyorsa ne güzel. Bu sene bolca koymak gerek. Deneyin seversiniz umarım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil