29 Ocak 2014 Çarşamba

TON BALIKLI ENGİNAR SALATASI




Biliyorum enginarın mevsimi değil ama Kıbrıs'tan gelen enginarlar her yerde var. Fena da değil tadları. Yoksa İzmir, Bayrampaşa enginarı çıksın diye bekleyince çok az bir süre yiyebiliyoruz bu güzel ve çok faydalı sebzeyi. Ben enginarı ya sade haşlanmış olarak seviyorum, ya da böyle salatalarda falan. Bu tarifi nereden yazmışım bilmiyorum ama çok güzel oluyor tavsiye ederim deneyin.








İstediğiniz miktarda enginarı tencereye koyup üzerlerine biraz zeytinyağı ve limon gezdiriyoruz, tuzunu koyup az su ilavesiyle yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Enginarları kevgirle çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Haşlama suyunu dökmüyoruz, salatalarda, çorbalarda kullanabiliriz.








Derin salata tabağımızın dibine atom salatayı, semizotunu, rokayı iri iri doğrayarak koyuyoruz. Biliyorsunuz elle koparmak en sağlıklısı. Dörde böldüğümüz çeri domatesleri üzerine diziyoruz.









Haşlanmış enginarları irice doğruyoruz, salatamızın üzerine koyuyoruz.







Bütün malzemeyi dikkatlice ezmeden karıştırıyoruz. Ton balığının yağını süzüp salata kasemize alıyoruz.








Kırmızı soğanı piyazlık doğrayıp tuzla ovuyoruz balıkların üzerine yayıyoruz. İsterseniz enginarları haşladığımız suyu soğuduktan sonra salatamızın üzerine dökebiliriz. Bir kasede zeytinyağı, limon suyu, tuzu karıştırıp salatanın üzerinden gezdiriyoruz. Siyah zeytin çok yakışıyor. Afiyet olsun.

26 yorum:

  1. Enginar ve ton baligi sever biri olarak kesin denemem gereken bir tarif ellerinize saglik olsun ilhan bey..:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin o zaman umarım beğenirsiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Enginar delisi biri olarak tarife bayildigimi soylemeliyim.Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlı başına bir öğüne yetecek türden bir salata oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. bu salata tariflerine bayılıyorum birde renk çümbüşü harika enerji veriyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salata her şart ve durumda ne kadar yemek olursa olsun gene de yapılır değil mi? Olmazsa olmazımız. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. YİNE SİZE YAKIŞIR Bİ TARİF
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    ÇOK LEZZETLİ VE SAĞLIKLI GÖZÜKÜYOR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bir salata ve de çok güzel oldu gerçekten. doğru söylüyorsun sağlıklı da. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Balik olmadan olmuyor konservede olsa:))salata tarifi nefis besleyicide ustelik diet usulu:) afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ton balığını da çok seviyorum ama tabii bizim bahsettiğimiz balık olayı bu değil. Evet salata hem güzel, hem de sağlıklıydı. Teşekkür yoruma.

      Sil
  6. Çok fazla enginar tüketmiyorum ama denenesi bir salata olmuş. Salatalara ağırlık verip bu aralar bol bol sebze meyve yemeli. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginar artık yılın büyük bölümünde bulunan hem çok sağlıklı hem de bana göre harika bir lezzet. Bence bol bol tüketmek gerek. Ben de artık sebze , meyve yiyeyim bol bol diyorum ama bir yerde kesintiye uğruyor. :)) Teşekk,ür ederim yorumuna.

      Sil
  7. heeey enginar çok severim. hatta kerevizden sonra en sevdiğim sebze ya. ama en çok enginarlı bakla severim ya üff ya ne yemek ya ama. ama sade veya haşlanmış bilemedim öle hiç yemedim. iki türlü yemeğini yapıyom ben. bi bütün halinde olan bi de parçalayıp. ikisi de zeytinyağlı.

    ama bunu denerim. ton balıklı hiç yemedim. iyi oldu bu bak.

    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin o zaman umarım seversiniz. sağolun yorum için.

      Sil
  8. İlhan Bey! Tariflerinize hayran kalıyorum yine... :)

    Kafa'da bir video yayınlayacağım, sizin yaptığınız yorumlardan. Ne güzel şeyler yapmışsınız. İzleyin mutlaka, bugün yarın paylaşıyorum! :)

    YanıtlaSil
  9. Mert teşekkür ederim yorumuna. Merakla romanını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  10. ebu tek basına yeter elınıze sağlık

    YanıtlaSil
  11. Yeter gerçekten teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. İlhan, bütün tariflerini çok seviyorum ama bu tarif beni çok heyecanlandırdı. Birkaç sebebi var. Enginarı nedense klasik yapılmış haliyle sevmiyorum. Hani o bezelyeli falan olandan. Çok faydalı olduğunu bildiğim için, mevsiminde yemeye çalışıyordum. Ama bu tarif bence tam benlik. Bu şekilde çok severek yiyeceğime inanıyorum. Salatayı, ton balığını, sağlıklı yiyecekleri çok sevdiğim için benim açımdan şölen gibi bir tarif oldu :)
    Çok çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de çok sağlıklı bir tarif. Ayrıca doyurucu da. Hani bir öğüne tek başına yeter dediklerimizden. Şu sıralar Kıbrıs enginarları piyasada fena da değil tatları. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. Ben Enginarı hiç sevmiyorum. . Ama sevmek istiyorum. . Tonbaligi çok tüketen bir aile olarak. . Belki bu sekil de severiz. . Ellerinize sağlık. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginar o kadar faydalı bir sebze ki şimdi Kıbrıs enginarları da çıkınca piyasaya sezonu da uzadı, sevmeye çalışın bence. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. İlhan bey ellerinize sağlık enginarın çiğ halini bile çok severim, kaldıkı böyle enfes bir tarif.. Bayıldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ olarak da yeniyormuş geçen sene gençler pazardan alıp ellerinde ısırarak yiyorlardı çok şaşırmıştım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. ENGİNAR VE TON BALIĞI NEDENSE KULAĞIMA PEK HOŞ GELMEDİ
    AMA DENEMEDEN BİR ŞEY DEMEK ZOR
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende başta tedirgindim ama çok uyumlu oldu. Bir ara dene umarım beğenirsin. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil